KNJIGE SO SANJE, KI JIH DRŽIMO V ROKAH

Ponavadi poleti, na dopustu, radi beremo. Morje, prijetna senčka na obali in dobra knjiga v roki. Letošnje poletje bo verjetno malo drugačno kot običajno, saj se bomo morali navaditi na drugačno ”normalnost”.

To pa še ne pomeni, da branje zanimivih knjig odpade. V Samsari smo malo pobrskali po knjižnih policah in se odločili, da vam podamo kakšen predlog za bralno potovanje na različne konce sveta in tako lažje počakamo, da se svet res znova odpre. Da bi lažje prišli do gradiva, smo izbirali le med knjigami s slovenskimi prevodi.

Želimo vam čimbolj razburljivo in pestro bralno potovanje!

Japonska.

Amelie Nothomb, S strahospoštovanjem
Knjižna uspešnica je prvoosebna izpoved belgijske pisateljice, ki je del svoje mladosti preživela na Japonskem. Gre za vpogled v strukturo in značilnosti japonskega podjetja. Trpljenje ali učenje? Izraziti individualnost in svoje znanje ali postati senca svojih nadrejenih?
Roman je piker do Japoncev in do njihove krute hierarhije v poslovnem svetu, kjer je individualizem nezaželjen, hrepenenje in sanjarjenje pa sta znak šibkosti.

Šikibu Murasaki, Princ in dvorne gospe
Zgodba namišljenega princa Gendžija, ki sega v začetek 11. stoletja, je bila zapisana izpod peresa japonske dvorne dame. Gre za enega od prvih napisanih romanov v svetu literature.
Zgodba nas preseli v dogajanje tedanje družbe in za zaprta vrata dvornih spalnic. Mogoče imate knjigo že doma, saj je izšla v priljubljeni zbirki Sto romanov.

Nepal in Tibet.

Kiran Desai, Dediščina izgube
Ob vznožju Himalaje, v vasi Kalimpong živi spoštovan, britansko šolan, zdaj pa upokojeni sodnik, ki si želi le umirjenega življenja. K njemu in njegovemu klepetavemu kuharju se preseli osirotela vnukinja, ki onemogoči načrte o umirjenem življenju.
Zgodba se dogaja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, prepletena s tematiko socialnih nestabilnosti, nepalskih upornikov, emigracij in novo nastale ljubezni.

Lobsang Rampa, Tretje oko
Knjiga je odličen etnološki prispevek k poznavanju Tibeta. Pisatelj na svojevrsten način predstavi značilnosti tibetanskega budizma, imenovanega lamaizem. Predstavi nam mistično duhovno pot tibetanskih menihov, pa tudi čisto vsakdanje ljudske navade in običaje.
Knjiga je še toliko bolj zanimiva zaradi dejstva, da je Lobsang Rampa psevdonim britanskega pisca Cyrila Henryja Hoskina in da le-ta nikoli v svojem življenju ni obiskal Tibeta.

Indija.

Anita Nair, Ženski kupe
Zgodba nas popelje v intimno vzdušje indijskega nočnega vlaka, natančneje v kupe, ki je namenjen samo ženskam. Glavni lik je 45-letna neporočena Indijka, ki s sopotnicami razglablja o življenju, ljubezni in usodi.
Lahko ženska ostane samska in je kljub temu zadovoljna v življenju ali za to potrebuje moža? Čudovita zgodba nam odstira tančice življenja žensk v sodobni Indiji ter razkriva dileme v medsebojnih odnosih, s katerimi se soočajo ženske po vsem svetu.

Salman Rushdie, Otroci polnoči
Zgodba britansko indijskega pisatelja s smrtno obsodbo na grbi (zaradi portretirane homoseksualnosti v romanu Satanski stihi) je magična zgodba o fantu, ki se je rodil točno takrat kot indijska država in opisuje prvih trideset let njunega življenja.
Otroci polnoči je fiktivna avtobiografija Salema Sinaja in čutna zgodba o Indiji skozi oči otroka z nadnaravnimi močmi.

Egipt.

Naguib Mahfouz, Kairska trilogija:
Pot med palačama, Palača poželenja, Cukrarska ulica

Nobelov nagrajenec je knjige iz trilogije poimenoval po treh kairskih ulicah. V zgodbi spremljamo tri generacije družine gospoda Ahmeda. Vsaka generacija je bolj izobražena, a hkrati tudi bolj uporniška. Poleg čudovitega prikaza družinskega življenja srednjega razreda, je trilogija tudi zelo natančen portret družbeno političnega življenja v takratnem Egiptu.

Al Alaa Aswany, Jakubianova hiša
Po obsežni Kairski trilogiji Naguiba Mahfouza predstavljamo še eno veliko egipčansko literarno uspešnico. Dobrodošli v prestižni večstanovanjski zgradbi iz naslova knjige, ki se nahaja v središču Kaira. Vsak izmed junakov določenega nadstropja in stanovanja razkriva svojo zgodbo, kjer je dovoljeno vse. Od sanj in prepovedanih ljubezni do korupcije in kontroverznosti.

Libanon in Alžirija.

Khalil Gibran, Prerok
Modrost, sočutje in prelep opis življenja libanonskega pisatelja, ki je večji del življenja preživel v Združenih državah Amerike. Poetični zapisi in bogat jezik, ki v naše misli prinesejo mir in sprostitev ter nas silijo k razmišljanju o smislu življenja.
Gre za spoznavanje samega sebe in doseganje dobrote, ljubezni, sočutja in odpuščanja. Čeprav je delo precej prežeto z religioznostjo, nosi bogata sporočila, ki marsikomu sežejo do srca.

Mohamed Dib, Alžirija
Francosko alžirski pisatelj nam podaja izjemno zanimiv vpogled v politično in zgodovinsko vpetost življenja revnega alžirskega kmeta. Zgodba je prikaz najnižjega sloja prebivalstva, njihovih stisk in borbe za življenje.

Južna Amerika in Mongolija.

Florinda Donner, Šabono
Šabono je naziv za indijanska naselja v pragozdovih južne Venezuele in severne Brazilije. Knjigo je napisala antropologinja, ki je nekaj mesecev preživela v pragozdu z enim izmed ljudstev. Zgodba opisuje njihovo preprosto življenje, pisateljico pa učenje jezika, navad in običajev pripeljejo do neštetih spoznanj o lastnem življenju.

Sormuniršin Dadorov, Gobi
Zgodba v času petdesetih let, boj s kolektivizacijo mongolskega živinorejca in hkrati nomada. Je opis značajev in vsakdanjega življenja mongolskih nomadov, ki se do danes ni bistveno spremenil. Zgodbo zaokrožujejo izjemno natančni opisi puščave Gobi.

“Sončni vzhod prebuja naravo,
branje knjig razsvetljuje glavo.”

Mongolski pregovor

Ekipa Samsara