GLASBA SVETA

Znano je, da glasba zelo vpliva na naše počutje in razpoloženje. Zelo rahločutno nas lahko spravi v boljšo voljo, nam vlije upanje, nas zasanja in umiri, nam da moč za nove začetke, projekte, odločitve … Glasba nas hitro spomni na določene trenutke ali situacije v življenju. In lahko prikliče tudi lepe spomine na naša potovanja.

Tokrat vas vabimo k poslušanju glasbe iz različnih predelov sveta. Od zvokov Makedonije in Ukrajine, preko Afrike, Irana in Indije do daljne Sibirije in Japonske. Glasbeno ustvarjanje je neverjetno obsežno in mnoge odlične glasbenike smo izpustili. To, kar vam predstavljamo, je zgolj kapljica v glasbenem oceanu.

In kot je nekoč rekel nekdo, ki je bil zelo spreten z zapisanimi besedami:

”Kjer besedam spodleti, glasba govori.”
Hans Christian Andersen

DD Synthesis

Odlična makedonska folk zasedba, ki smo jo že kar nekajkrat gostovali na festivalih v Sloveniji. Osem članov skupine prisega na izročilo balkanske glasbene dediščine, ki jo predstavljajo s številnimi etno glasbili kot so kaval, gaida, zurla, tapan, darbuka in tambura. Na Slovenijo so Makedonci še posebej navezani, saj so svoj zadnji album skoraj v celoti posneli v Ljubljani.

Dakha Brakha

To je čisto poseben kvartet iz Kijeva, ki v svojo glasbo ne vpleta samo dovršenih zvočnih efektov ampak tudi različna etno glasbila z vsega sveta. Dakha Brakha pomeni ”daj vzemi” in s svojim poimenovanjem nagovarjajo poslušalce naj prisluhnejo njihovemu spletanju drugačnosti in tradicionalnega.

Ukrajinska etno glasba s spremljajočimi indijskimi, arabskimi, afriškimi, ruskimi in avstralskimi tradicionalnimi inštrumenti ponuja odlično muzikalično poslastico.

Fairuz

Ko govorimo o arabski glasbi zagotovo ne moremo iti mimo libanonske glasbene dive Nouhad Wadie Haddad, ki jo svet bolje pozna pod imenom Fairuz. Kot mlad glasbeni up se je na arabski sceni pojavila že v 1960. letih. Vsi so vzljubili njen glas in karizmo.

Pevka prihaja iz krščanske ortodoksne družine, a pri njenih oboževalcih to nima nobenega pomena. Posluša jo staro in mlado, kristjani in muslimani.
Arabiji ga ni kotička, bara, restavracije, avtobusa, taksija, kjer se ne bi pojavil njen glas.

Niyaz

Slovensko ime zasedbe je hrepenenje in o slednjem velikokrat govorijo tudi besedila njihove glasbe. O hrepenenju oziroma o želji doumetja sufijskega duhovnega misticizma. Iransko kanadski člani skupine zase pravijo, da ustvarjajo mistično glasbo z modernimi primesmi elektronike.

V svojo glasbeno ustvarjalnost vpletajo različne inštrumente, jezike in poezijo, ki imajo korenine v arabski, perzijski in centralno azijski kulturi.

Salif Keita

Tako kot je velika Afrika, tako veliko je tudi afriške glasbe. Mi smo se odločili za ritme zahodne Afrike. Podali smo se do Malija, kjer je doma zlati glas Afrike, cenjen glasbenik Salif Keita. Njegov prepoznavni glas nas vedno zapelje v dobro voljo in rahlo pozibavanje ob zvokih muzike.

Keita v svoji glasbi prepleta evropske, včasih celo rokerske ritme z afriško melodiko. V dolgi karieri je sodeloval z mnogimi znanimi evropskimi in ameriškimi imeni, med katerimi velja izpostaviti virtuoza na kitari, Carlosa Santano.

Cheb Khaled

Burna preteklost osebnega življenja alžirskega glasbenika Khaleda, ni kaj bistveno vplivala na njegovo uspešno glasbeno pot. Alžirec zna vedno biti ravno prav arabski, da pritegne pozornost tudi izven arabskega sveta.

Kar nekaj njegovih uspešnic se je znašlo celo na evropskih glasbenih lestvicah. Skladba Aisha je zagotovo ena njegovih najbolj prepoznavnih pesmi.

Cheb i Sabbah

Indija je zelo glasbeno raznolika. Praktično najdemo vse glasbene žanre. Od tradicionalne glasbe, do džeza in elektronske glasbe. Ogromen spekter indijskih ritmov in glasbenega izročila je svetu uspešno predstavil DJ, skladatelj in producent, ki je po rodu Alžirec. Cheb i Sabbah je večji del življenja preživel v Franciji in ZDA, a Indija je bila njegova največja ljubezen.

Berbersko judovske korenine so očitno botrovale k temu, da je Sabbah ustvarjal privlačen, popularen in moderen spoj orientalizma z zahodnim svetom. Indijske glasbene prvine je znal mojstrsko vpeljati na odre klubske scene širom sveta.

Ani Choying Drolma 

Ni samo Whoopi Goldberg nuna, ki poje. Tudi v Nepalu imajo svojo. Ime ji je Ani Choying Drolma in je nuna tibetanskega budizma. Tibetanskim staršem, ki so bili v izgnanstvu, se je rodila v Nepalu, kjer živi še danes.

Njena glasba je prežeta z duhovno tematiko, ki jo prepeva v tibetanskem, nepalskem in starem indijskem sanskrtskem jeziku. Pesmi Unicefove ambasadorke je v 1990. letih svetu predstavil ameriški glasbenik Steve Tibbets.

Huun Huur Tu

V prostrano sibirsko stepo nas popelje glasba kvarteta iz Tuve, avtonomne republike Ruske federacije, tik ob meji z Mongolijo. Člani zasedbe odlično povezujejo stepske tradicionalne inštrumente, grleno petje in zahodne glasbene prvine.

Njihovo znanje grlenega petja je tako dovršeno, da poslušalec včasih sploh ne ve, ali posluša petje, ali glasbilo. Značilen, edinstven pristop h glasbenemu izražanju je pritegnil pozornost mnogih velikih festivalov izven stepskih meja.

Yoshida Brothers

Duet japonskih bratov je bil ob svojih začetkih leta 1999 še sam presenečen nad pozitivnim odzivom mednarodne publike. V svoji glasbi spajata tradicionalno japonsko glasbo z modernimi ritmi.

Njun zaščitni znak je inštrument shamisen, tradicionalna japonska lutnja s tremi strunami. Glasbilo gejš iz 16. stoletja na svojevrsten način predstavljata 21. stoletju.

”Glasba je moralni zakon. Glasba daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji, in šarm ter veselje do življenja.”
Platon

Ekipa Samsara