Zakaj v Peru?

Peru – dežela mnogih naravnih in arheoloških biserov, pri kateri najprej pomislimo na mogočno inkovsko zapuščino. Po velikosti 21. država na svetu s povprečno nadmorsko višino čez 1.500 metrov. Bogata z naravnimi viri, stabilno valuto in nizko inflacijo. Raznolikost dežele je vidna skozi klimatske pasove, ki segajo vse od tropskega pasu na vzhodu do puščavskega pasu na zahodu. Tukaj kraljujejo Andi, mogočna gorska veriga, v katero se vrinjajo visoki vulkanski stožci.

Ime Peru naj bi izhajalo iz ponesrečene izgovorjave v uradnem jeziku, ki pomeni ‘reko’. Peru vas po svojih poteh pelje točno tako kot reka. Včasih lenobno počasi s komajda zaznavnim tokom skozi ležerne in odmaknjene vasice, spet drugič bučno in srdito, ko se prebijate skozi barvite tržnice, kjer vam ponuja eno najboljših kulinaričnih izkušenj.

Deset razlogov zakaj v Peru:

Mogočni Andi: izjemna pokrajinska slika, ki se iz nič metrov nadmorske višine, dvigne vse pod nebo z mogočno gorsko verigo Andi, ki kipijo od življenja. Ljudem ponujajo zavetje in živež z rodovitnimi terasami. So mlado nagubano gorovje, ki ponuja prostor tudi vulkanom, kamor so na svoje obredne poti k bogovom hodila mnoga ljudstva, še preden se je v Evropi sploh začelo govoriti o alpinizmu. V perujskih Andih izvira tudi največja reka na svetu, Amazonka. Na svojih magičnih gorskih pašnikih gostijo najbolj simpatične kameloide na svetu: lame, alpake in vikunje. V zavetju in toplih vetrovih najvišjih vrhov pa krožijo ene največjih ptic na svetu – kondorji.

Bogate zaloge naravnih virov: tukaj ne govorimo le o žlahtnih kovinah in mineralih. Peru je največji izvoznik gvana na svetu. Ja, top gnojilo se dobi prav v Peruju. Poleg gvana je največji izvoznik špargljev, pridela pa tudi veliko kave, koke in super živil (camu camu, maca , …).

Številni presežniki: v Peruju so udomačili krompir že ok. 8.000 let nazaj, sedaj ga poznajo okoli 3.000 vrst. Dejansko se sploh ne zavedate, koliko različnih vrst krompirja poskusite na poti. Poleg krompirja je tukaj še okoli 55 vrst koruze, ki je bila nekoč tako dragocena, da je postala celo plačilno sredstvo. V Peruju imajo najgloblji kanjon na svetu imenovan Cotahuasi, ki sega 3.354 metrov v globino (Veliki kanjon v ZDA le 1.800 m). Verjetno so tudi narod, ki poje največ morskih prašičkov na prebivalca.

Bogate arheološke najdbe: vse od nerazvozlanih enigmatičnih posod in lobanj predinkovskih kultur do mogočnih ostankov inkovske kulture. Inki niso izumili ne kolesa in ne pisave, a so kljub vsemu ustvarili mogočen imperij. Zgradili so številne akvedukte, mostove, ceste, templje in vpeljali terasast način poljedelstva. Vse kar so predhodne kulture zapustile buri duhove in vznemirja domišljijo. Kako je le mogoče? Najboljši način je preveriti in se sprehoditi skozi Saqsaywaman, Qorikancha, Moray, Ollantaytanbo in nenazadnje usesti se na zgornjo teraso ter občudovati Machu Picchu pod nami.

Najvišje ležeče plovno jezero na svetu – Titicaca: neskončna modrina jezera in neba, ki se združita v eno na nadmorski višini 3.800 metrov. Jezero, ki upodablja lovečo pumo in zajca v njenem prijemu. Tukaj se nahajajo številni otočki, ki imajo svoje posebnosti in seveda najbolj prijazne prebivalce. Vse od ljudstva Uros in njihovega v Punu večinsko zastopanega jezika ajmara do otoka Taquile, kjer govorijo kečuanščino in kjer moški štrikajo najboljše kape. V jezeru se skrivajo marsikatere skrivnosti, prav tako posebni prebivalci njegovih globin – ogromne žabe, ki so velike kot podplat.

Kulinarika: že prestolnica Lima je znana po eni najboljših svetovnih kulinaričnih izkušenj. Ampak mi smo znane in uveljavljene restavracije zamenjali z domačimi, kjer se lahko predajamo pristnim okusom Peruja. Nikoli ne zmanjka jedi in navdiha na bogato založenih tržnicah, kjer nas prav vsak/a kuhar/ica želi prepričati, da so njegove/njene jedi najboljše. Hmm, težka odločitev, zato je potrebno večkrat poskusiti več, kot ste sprva načrtovali. Brbončice vam bodo hvaležne, polni želodčki tudi … najbolj skromne jedi so vedno najbolj slastne. Mi prisegamo na koruzo s sirom in sendviče z različnimi nadevi, potem pa sledi kvinoja in ostale jedi. Sladice so še kako pomembne v življenju sladkosnedih Peruancev, brez organske čokolade seveda ne gre 😊.

Miti in legende: neskončno število jih je in za vsak kraj se najde kakšna. Preko zgodbe je najlažje spoznavati južno ozvezdje in ugotavljati, zakaj so živali v Peruju tako zelo pomembne. Kje je legendarni začetek prav te dežele in kdo sta Sonce ter Luna? Prav za vse imajo svojo legendo.

Pojem pachamama ali mati zemlja: spoštljiv odnos do matere zemlje in njeno ‘čaščenje’ na vsakem koraku. V Peruju ženska sila predstavlja najmočnejšo povezavo s stvarstvom. Njena energija se pretaka v žilah slehernega posameznika in ne glede na kraj ali čas, vedno se najde trenutek, da se obrnemo k njej. Zdravilci curander se zatekajo k njenim nasvetom in že tisočletja pomagajo zdravit ljudi na svojstven način.

Ljudje in navade, običaji: so pečat vsake dežele in v Peruju se vsak dan nekje nekaj dogaja. Vsak dan je praznik česarkoli že in vsak dan je razlog za slavje ter veselje. Vse to spremlja ples, hrana in pijača – chicha in pisco. Za novo leto boste prejeli spodnjice rumene barve za srečo in ob polnoletnosti naj bi prejeli svoj tradicionalni pončo. Ta pončo bo z vami za vse življenje, da ga naredijo pa pridne tkalske roke porabijo približno 600 ur. Ste že slišali, da je moški, ki zna štrikat pulover, pravi moški? Mišice se lahko razvijejo tudi ob tem opravilu …

Puščava Atacama: najsušnejša puščava na svetu in del Atacame pripada tudi južnemu Peruju. Začetek je vse od mesta Ica pa preko Nazce v čisto pravo Atacamo preko čilenske meje. Huacachina je prav posebna oaza sredi sipin na katerih si lahko vsakdo privošči deskanje na pesku. Splača se, užitek je nepozaben in pesek vas spremlja še nekaj dni po tem, ko že zapustite puščavo. Druga plat puščave so zanimive linije kulture Nazca. Okoli njih krožijo neštete teorije in še vedno se vsakdo nagiba k svoji najljubši. Prelet linij je nujen za njihovo popolno doživetje in predstavo. Teorije zbledijo, a spomini ostanejo.

Razlogov je še veliko več in Peru vedno znova osupne ter preseneti. Karkoli si že izberemo za naš top razlog za obisk Peruja, razočarani ne bomo. Najbolje pa je, da razlogov za obisk sploh ne iščemo in se preprosto podamo tja, kamor nas kliče srce 😉.

Helena Caf