Zakaj v Libanon?

Libanon je miniaturna država, ki leži na Bližnjem vzhodu. Po velikosti je skoraj za polovico manjša od Slovenije, prebivalcev ima pa vsaj trikrat več. Gospodarstvo je izjemno dobro razvito, prebivalstvo ima dober življenjski standard, narava in zgodovina ponujata izjemno pestrost in raznolikost. Če dodamo še svetovno znano libanonsko kuhinjo dobimo destinacijo, kateri je težko najti protiutež. Mi smo se odločili, da izpostavimo nekaj razlogov, zakaj nas vleče v Libanon.

Nekaj razlogov zakaj v Libanon:

Izobilje zgodovine: bogata in vsaj sedem tisočletij dolga zgodovina z bogatimi arheološkimi najdišči bo le težko pustila ljubitelje zgodovine ravnodušne. Že od zgodnjih časov so naravna lepota in privilegirana geografska lega privlačile številne civilizacije. Libanonu radi rečejo ‘dežela Feničanov‘, navdušenih popotnikov, ki so v Libanon prinesli svoje izkušnje in znanje. Feničanski Biblos predstavlja eno najstarejših stalno poseljenih mest na svetu ter zibelko zahodne abecede. Bogata zapuščina rimskega imperija je mesto Baalbek, saj so Rimljani v Libanonu videli strateško pozicijo. Svoj pečat so dodali še Arabci, Križarji in Osmani ter deželo oblikovali v ogromen kulturni mozaik, kjer se preteklost izjemno lahkotno preliva s sedanjostjo.

Ljudje in enostavno sporazumevanje: MERHABA in prisrčno dobrodošli v Libanonu … Ljudje na ulicah so odprtega duha, radovedni in vedno pripravljeni pomagati ter poklepetati. Dežela je izrazito kozmopolitanska in težko je najti nekoga, ki ne govori vsaj dveh, če ne več tujih jezikov. Najbolj zanimivo je, da četudi ne razumete besede arabsko, lahko svoje sosede v čajnici/kavarni vsaj malo razumete. Zakaj? Domačini zelo radi pokažejo svoje znanje tujih jezikov in neprestano mešajo v jezikovno solato arabski, angleški in francoski jezik. Urejeni in oblečeni po najnovejših modnih smernicah na svoj status kažejo prav z izbranimi tujimi besedami, ki jih vpletajo v pogovore.

Pokrajinska raznolikost: ime Libanon izhaja iz feničanske besede za ‘belo goro’. Libanon je dežela nasprotij. Na zahodu ga sestavlja nizka obala z dolgimi, pretežno peščenimi plažami. Plažam sledi Libanonsko gorovje, ki se dokaj hitro in strmo vzpne nad ozkim obalnim pasom. S prelazov Libanonskega gorovja ozremo dolge, široke in rodovitne doline, ki jih na vzhodni strani obroblja gorska veriga Antilibanon. V dolinah se skrivajo rodovitne obdelovalne površine, pašniki in nasadi vinske trte. Veliko je kraških površin, ki v svojem jedru gorovja skrivajo prelepe in zanimive kraške jame, kot je jama Jeita. Hribovja prekrivajo grmičevja in zimzeleni iglavci, ki jih krona libanonska cedra. Le-ta ima posebno mesto v srcu vsakega Libanonca in je kot večen simbol dobila mesto sredi zastave.

Vino in hrana: način pridelovanja vina tukaj izhaja že iz časov Feničanov, Rimljani so dodali nekaj svojega šarma. Današnja libanonska vina se po kakovosti in okusu lahko kosajo z najboljšimi svetovnimi proizvajalci. In seveda ne gre mimo hrane! Libanonska kuhinja dosega svetovno slavo po številnih merilih. Prav tukaj lahko poskusimo tiste domače mediteranske začimbe, katerim primešajo pravo mero orientalskih začimb, tako da jedi pred vami postanejo nebeška poslastica. Lahko se do sitega najeste že ob slavnih mezah (labneh, kibeh, fateh, humus), a sledijo jim vegetarijanske ter mesne poslastice (sheikh mahshi, manaeesh, daoud bacha, fatayer) in na koncu obvezna sladica. Popolnost okusov Libanonci poplaknejo s kozarcem dobrega lokalnega vina, piva, žganja ali čaja.

Boemska duša: ta se skriva v vsakem kotičku mest in podeželja. Tista, ki svoje pesmi piše na papir, kot je to storil največji libanonski umetnik Khalil Gibran, ali tista, ki je posodila svoj glas ulici, kot slavna pevka Fayrouz. V mestih se vsak večer vidi kako ljudje uživajo v lepoti umetnosti in se prepuščajo toku življenja. Ulice so polne dogajanja, restavracije in kavarne oddajajo živahne glasove, ki se mešajo z vonjem po morju in svežih začimbah. Magično. En sam večerni sprehod skozi središče mesta ali po promenadi in vas že posrka v pestro libanonsko nočno življenje.

Libanon je bogato prežet z zgodovino. Iz burnega političnega dogajanja se vsakič znova pobere kot novo rojeni feniks, ki se otrese preteklosti in dviga krila k bleščeči prihodnosti. Romantična in gostoljubna duša Libanoncev poje o neuslišani ljubezni ter o vetru, ki kuštra veje zelenim cedram. Dežela sestavlja prisrčen mozaik številnih kultur, pokrajinskih slik in spekter bogatih ter okusnih krožnikov. Nekje smo zasledili ta citat: »Življenje v Libanonu je kot pitje šampanjca na vrhu vulkana« 😊.

Helena Caf