Niste ljubitelj trekinga, pa bi vseeno šli v Kirgizijo?

ali drugače

Zakaj v Kirgizijo?

Kirgizija je poznana po naravnih lepotah, neokrnjenih gorah visokih preko 7.000 m, kraških grebenih, turkiznih jezerih (preko 2.000 jih je) in cvetočih pašnikih, ki poleti oživijo z nomadi in njihovimi čredami. Narava torej čista desetka! Ali ste ljubitelj vsega naštetega, vendar vam pohodništvo ni blizu? Kljub dejstvu, da je Kirgizija priljubljena destinacija za treking, še ne pomeni, da je to edini način doživljanja kirgiških naravnih lepot.  Kirgizija iz leta v leto postaja bolj priljubljena destinacija, saj ima pogoste in ugodne letalske povezave, vizuma pa ne potrebujemo. Večina turistov prihaja poleti, saj je to idealen potovalni čas, narava cveti v vsej svoji lepoti, spanje v jurtah je prijetno in ceste so prevozne. Obstaja  1001 razlog, ki vas bo prepričal, da se odpravite na udobno potovanje po Kirgiziji.

Mi smo izbrali slednje:

1. Biškek

Glavno mesto Kirgizije je moderno, zeleno, sproščeno in pravo nasprotje vseh ostalih kirgiških mest. Gre za mešanico vpliva centralne Azije, vzhodne Evrope, prevlado pa je seveda pustila Rusija. Ponaša se z muzejem umetnosti in arheologije, mogočnim spomenikom Lenina in Manasa, živahnim glavnim trgom, številnimi parki ter vrtovi in neštetimi bazarji, kjer boste lahko okusili pravo Kirgizijo. Definitivno mesto vredno obiska!

2. Višinsko jezero Song Kul

Leži na višini 3000 m in meri v dolžino 29 km in v širino kar 18 km. Edina pot, ki vas pripelje do tega odročnega a osupljivega kraja, pelje čez štiri prelaze, saj je jezero obkroženo z visokimi gorami. Ljubitelji neokrnjene narave boste za svoj trud poplačani! Ampak niso dimenzije tiste, ki ga delajo tako zanimivega, temveč so to razgledi, ki so neverjetni in naredijo ta predel zato tako priljubljen: pašniki, črede konj, koz, ovac in goveda ter nomadi na konjih. Nomadi bivajo v jurtah, pasejo svoje črede, pridelujejo hrano … Seveda, ta kraj je odličen za ljubitelje ježe konj, trekingov, sprehodov in včasih celo veslanja. Obstaja pa še druga možnost: lahko ustavite čas in le počivate, fotografirate, uživate v čudoviti naravi, na svežem zraku in se preprosto ne premaknete. Mogoče pa najamete čoln, določite »prostovoljca«, ki bo veslal ter se zapeljete po jezeru.

3. Jezero Issik Kul

je drugo največje gorsko jezero na svetu (prvo je Titikaka v Peruju) in največje slano jezero (drugo je Kaspijsko jezero). Skupna dolžina njegove obale je celih 520 km! Zaradi slanosti prav nikoli ne zmrzne, čeprav je obkroženo z samimi večtisočaki. Na severni strani jezera se nahajajo resorti, kjer turisti (večinoma iz sosednjih držav) preživljajo počitnice, jug pa je poznan po neokrnjeni naravi in ga obiskujejo predvsem pohodniki. Če se boste odločili, da bi tudi tukaj počivali, bi se pa kljub temu razgledali po bližnji okolici, pojdite na »križarjenje« po jezeru. Sprostite se na krovu barke, uživajte v osupljivih razgledih, povežite se z naravo, pripravite kamere ter uživajte v prekrasnem sončnem zahodu.

4. Karavansaraj Taš Rabat

je bil v 15. stoletju namenjen namestitvi za karavane, ki so z bogatim tovorom potovale po Svilni cesti do Kitajske. Dvorec ima 31 soban in velja za enega lepše ohranjenih karavansarajev. Istoimenska dolina leži na višini 3200 m, obdana z visokimi gorami in vam ponuja mir, odmaknjenost, saj so edini prebivalci seveda nomadi in turisti, ki prenočujejo v jurtah.

5. Življenje z nomadi

je največje doživetje potovanja po Kirgiziji. Nastanite se lahko v tradicionalnih nomadskih šotorih iz klobučevine – jurtah, hkrati se lahko pri domačinih naužijete pristnih dobrot, ki jih sami pridelujejo sproti – mlečnih in mesnih izdelkov, enolončnic, kruha in tudi kumisa, pijače iz kobiljega mleka. Kirigiška hrana je neverjetno okusna, raznolika in če boste le želeli, boste lahko tudi sami sodelovali pri pripravi obrokov.

6. Lov z orli

je še ena izmed posebnih tradicionalnih veščin, ki so se ohranile v tem delu sveta. Orle lahko uri le ena oseba (da se orel navadi na en glas) in to traja 3-4 leta. Pri urjenju se uporablja koža živali, da lahko orel »v akciji« prepozna barvo in vonj. Orli na sezono (orli lovijo pozimi cca. 4-5 mesecev, od oktobra do februarja) ulovijo okoli 50-60 lisic, nekaj volkov in drugih živali. Čeprav jih nikoli niso privezali, se po končanem lovu vedno vrnejo k lastniku. Večji orli v poletnih mesecih večinoma ne letijo temveč počivajo. Najbolj znana družina, ki se še vedno ukvarja z urjenjem orlov živi v bližini vasice Bokonbaevo.

7. Tradicionalne nomadske igre

Seveda, tudi Kirgizi se znajo zabavati! Na festivalih in tradicionalnih igrah se vsako leto pomerijo v nešteto različicah tekmovanj na konjih (igre podobne polu, divja ježa na konjih, lovljenje, konjske rokoborbe …), lokostrelstvu in lovu z orli. Zraven predstavijo tudi svoje ročne obrti, tradicionalna oblačila, ples in petje. Nomadske igre so tako neobičajne, da vam bodo zagotovo ostale v spominu.

8. Nenavadne formacije Pravljičnega kanjona in Sedem bikov (Jeti Oguz)

Kanjonu Skazka, katerega drugo ime je Pravljični kanjon, pravijo tudi Veliki kanjon Kirgizije. Tukaj lahko vidimo nenavadne skulpture in oblike (živali, ljudi, gradove …) v različnih prelivajočih se barvah, od rumene, oranžne do rdeče. Mesto Jeti Oguz, ki ima 7 rdečih gora v ozadju (od tod ime Sedem bikov), je znano po vročih vrelcih vode obogatene z radonom in vodikovim sulfidom, ki se uporablja za zdravljenje revmatizma, raznih želodčnih bolezni in tudi bolezni živcev.

9. Karakol

je čertrto največje mesto v Kirgiziji, poznano po ruski pravoslavni katedrali in mošeji, ki so jo zgradili kitajski muslimani. Če boste v mestu v nedeljo, obvezno obiščite mestni bazar, kjer boste lahko opazovali domačine, ki se pogajajo o čistokrvnosti konjev, preverjajo okus ovčjega mesa in prodajajo ali zamenjujejo živino. Po drugi strani pa je Karakol izhodišče za avanture od A do Ž (pohodi, plezanje, jahanje …). Če nakup konjev niti treking nista domena vašega obiska, potem lahko obiščete antično trgovino, kjer boste našli tisoč in en kičast spominek iz sovjetskih časov. Potrebujete rusko figurico, kakšen rezervni delček za fotoaparat ali pisalni stroj, mogoče le kakšen star kovanec? Definitivno potovanje skozi čas!

Nočitve v jurtah, fenomenalni razgledi na pettisočake, vonj cvetočih travnikov na 3.000 m, predvsem pa odprti in pristni nomadi, vse to je Kirgizija. V prijetni družbi in okolju boste z lahkoto pozabili na vsakdanje skrbi ter se naučili biti zadovoljni z veliko manj, kot imate doma in delati stvari počasneje, skratka naučili se boste biti tukaj in zdaj. Doživetje, o katerem boste z veseljem pripovedovali svojim prijateljem!

Ekipa Samsara potovanja