Zakaj v Bolivijo – drugič

Bolivija je ime dobila po borcu za neodvisnost južnoameriških kolonij izpod španske oblasti Simonu Bolivarju. Država leži v osrednjem delu Južne Amerike in nima neposrednega dostopa do morja. Mejo deli s petimi sosednjimi državami in ji pripada slaba polovica najvišje ležečega plovnega jezera na svetu – jezera Titikaka. Ima dve prestolnici, Sucre kot ustavno glavno mesto ter La Paz kot administrativno središče, kjer je sedež vlade. Pokrajina je raznolika, prav tako podnebje in 3/5 prebivalstva živi na neverjetnih nadmorskih višinah med 2.900 do 4.900 metrih. Velja za eno najvišje poseljenih območij v svetu. Je turistično zanimiva, a na nek način izolirana pred masovnim turizmom.

Torej, kaj lahko ponudi ta absurdno čudovita dežela:

Narcisoidna pokrajina.

Raznolika in samozadostna. Divja in neukročena visokogorja ter nedostopne džungle na eni strani in redko poseljena območja visoko ležečih dolin ter visoke planote Altiplano na drugi. Pot po Boliviji se vije mimo vulkanov, raznobarvnih jezer, zasneženih vrhov, globokih sotesk, mimo slane puščave pa vse do rodovitne, a skorajda neprehodne amazonske nižine. Širna samotna prostranstva prekinjajo velika mesta s posebnim šarmom in bolivijsko pristnostjo. Raj za fotografe in ljubitelje narave.

Vraževerje, čarovnice in alternativno zdravljenje.

Izjemno vraževerna dežela in zato ena izmed redkih, kjer čarovnic ne preganjajo. Domačini se pred vsakim pomembnim dogodkom posvetujejo z lokalno čarovnico, ki zmeša pripravke in zvarke za vse morebitne težave. Yatariji prebirajo prihodnost, šamani pa zdravijo po svojih načelih. Vse, kar lahko pomaga, je dovoljeno. Zahvala gre predsedniku Evu Moralesu, ki je ponovno obudil čaščenje Pachamame (Matere Zemlje) in ljudem vrnil tradicijo ter stara verovanja.

Adrenalinska doživetja.

Začenši s panoramsko žičnico nad La Pazom in številnimi razglednimi točkami, ki jemljejo dih. Na seznam dodajamo drzne vožnje po neurejenih cestah mrežah spretnih lokalnih voznikov. Sami lahko postavite svoj pogum pod vprašaj z adrenalinskim spustom s kolesom po slavni cesti smrti vse od zasneženih vrhov pa do tropskega bujnega gozda. Tisti bolj pogumni se podajo osvajat še neosvojene šesttisočake in ljubitelji raznolike flore in favne se s čolni vozijo po rekah neprehodnega tropskega gozda. No, že sama nadmorska višina je lahko za nekoga adrenalinsko doživetje.

Odtisi dinozavrov in sledi starih civilizacij.

Bolivija lahko ponudi bogato zgodovino, ki sega vsaj tri tisočletja nazaj. Arheološke najdbe pričajo o kulturah Ajmara in Tivanaku ter seveda o Inkih. Davno pred njimi pa so tukaj živeli dinozavri, katerih sledi vam v Boliviji z veseljem pokažejo.

Koka.

Rastlina, ki ji pogosto delamo krivico. Proizvodnja koke je kruh lokalnega prebivalstva in s pomočjo kokinih listov se v Boliviji reši vse. Čaj za dobro prebavo in počutje, žvečenje koke za lajšanje bolečin in težav z nadmorsko višino, žvečenje koke z namenom zdravljenja, vedeževanje iz kokinih listov in še in še. Vsaj enkrat v vsakem pogovoru beseda nanese na koko.

Evipolio.

Ali bolivijski monopoly. Izjemno zanimiva igra, kjer imate vlogo tihotapca narkotikov in skozi igro plačujete podkupnine ter postavljate ‘cestne zapore’, da ostalim igralcem onemogočite premike naprej.

Prazniki ali protesti, to je tu vprašanje.

Obstaja zagotovo več praznikov, kot je dni v letu. Vsak dan je nekje praznik, pa čeprav le na enem trgu ali ulici ali v manjšem kraju. Tipični uvodni stavek taksista izgleda takole: »Danes je praznik ta in ta, dogaja se tam in tam, nujno pridi – ples in alkohol je zagotovljen.« Lahko pa se odpravite na kak protest. Pri le-teh je najbolj zanimivo to, da se navadno ne ve za kaj točno gre. Demokracija v Boliviji pomeni, da protestirate. Se ne strinjate z vremenom? Protestirajte. Vam niso dali plače? Gladovno stavkajte. Želijo omejiti proizvodnjo koke? Odpravite se na trideset dnevni pohod v prestolnico, sedite na trg, poslušajte glasbo, zavračajte vrnitev domov in če se le da, naredite več dnevno zaporo ceste.

Kulturna raznolikost in manjšine.

V Boliviji ocenjujejo, da je 36 etničnih manjšin. Skoraj vsaka ima svoj jezik, svoje običaje in navade. Vsi živijo za glasbo in ples ter nosijo tradicionalna barvita večplastna oblačila. Njihovi plesi in glasba so paša za oči in balzam za ušesa. Bolivijska mešanica jazza, modernih in tradicionalnih ritmov pusti le redke ravnodušne, zato je večerno druženje v barih skorajda obvezno.

Neverjetna nadmorska višina.

Pri visokih nadmorskih višinah je tako, da je prehodno slabo počutje skoraj neizbežno. Ampak visoka nadmorska višina ima lahko tudi prednosti. Vse dogajanje se lepo upočasni. Tu se s hitrostjo ne pride daleč. Ljudje postanejo kot rožice, ki se obračajo k soncu, saj je tako visoko razlika med senčno in sončno lego velika. In še najpomembnejše – nad 3.000 metri upade število insektov in komarji so tukaj neznanka.

Ni turistično oblegana.

Eni pravijo, da gledat naravo in se vozit po slabih cestah ne predstavlja izziva. Drugi menijo, da je prostrana in redko poseljena dežela lahko dolgočasna. In tukaj so še tisti, ki se bojijo nadmorske višine. Brez velikih skupin turistov, je užitek v pristni naravi in ogledih zgodovinskih znamenitosti toliko večji.

Ja, Bolivija je izjemna. Ne ponuja popolne turistične klasike, niti all inclusive storitev. Turizem je še v povojih, kar pa deželo naredi bolj pristno in zanimivo. Imate radi nepredvidljive situacije? Bolivija je država za vas. Tridnevna zapora ceste in vi ste na poti na drugo stran? Hja, rešitev je (ne)prostovoljni ležerni treking in spoznavanje okolice. Ja, Bolivija je divja in neukrotljiva, prav takšna kot je njena narava in njeni prebivalci.

Helena Caf