Zakaj na Šrilanko?

Zakaj bi moral vsak popotnik obiskati Šrilanko? 

Šrilanka vsekakor velja za eno najboljših potovalnih destinacij na svetu. Ne destinacij – poslastic, bo bolj pravi izraz. Šrilanka namreč ponuja zelo veliko in je primerna za izkušene popotnike in tiste, ki se prvič odpravljajo raziskovat neko deželo t.i. tretjega sveta.

Tako na otoku, ki mu pogosto pravijo tudi »Budova solzica v Indijskem oceanu«, najdemo prijazne domačine – ki so res prijazni. Ne gre samo za floskulo in da, niso vedno in povsod vsi ljudje prijazni, a na splošno lahko trdimo, da so Šrilančani izjemno topli, nasmejani in prijetni ljudje.

Dežela se nahaja v tropih in to prinaša toplo monsunsko podnebje skozi vse leto. Tu najdemo tropsko sadje, kot so ananas, številne vrste banan, papaja, mango, durian in še in še. Šrilanka je obkrožena s toplim oceanom, povprečna temperatura vode je okoli 27 stopinj Celzija, ki tudi najbolj zmrznjenim omogoča kopalne užitke.

Za nas je zanimiva, ker je drugačna od naše Slovenije. Mi smo ob cestah navajeni srečevati prej srne kot slone, vrata zapiramo pred potepuškimi mačkami in ne opicami in vozimo se s taksiji, avtomobili ali mopedi in ne s tuk tuki. No, če govorimo o vlakih in se malo pošalimo – slovenske in šrilanške železnice si niti niso tako različne, kot bi si morda mislili …

Kultura je drugačna in tudi religija doda tukaj svoj kulturni pečat. Prevladuje budizem, predvsem med večinskim prebivalstvom, Šrilančani pa so tudi hindujci, kristjani, muslimani in še kaj bi se našlo … Tako da gre za pravi konglomerat narodov in različnih verstev.

Šrilanka ima čaj. Veliko, kvalitetnega čaja. Ima pestro floro in favno – slone, medvede, leoparde, palme, mangrove. Stupe, templje in ostale svete kraje. Ribiče na kolih. Zelo dobro kulinariko. Bogato zgodovino. Kulturno vez z Indijo. Kamnite osamelce. Osem Unescovih znamenitosti. Kolonialno zapuščino. Tri uradne jezike. Najstarejše drevo na svetu. Je dom cimeta. Je prva država v zgodovini z žensko premierko. Ima najvišjo stopnjo pismenosti v Aziji. In ima še vedno dogovorjene poroke in stare običaje. Je gostoljubna. In kar je zelo pomembno – Šrilanka je zelo varna.

Po mojem mnenju, bi Šrilanka enostavno morala biti destinacija vsakega popotnika. Ker je na nek način precej podobna Sloveniji – na malem prostoru ponuja zelo veliko raznolikost. Je pa tudi res, da se mora v to prepričati vsak sam.

Nejc Košnik

Fotografije prispevala Nejc Košnik in Andrej Repar