Ko čarovnica postane častni naziv in ostala vraževerja

BOLIVIJA

Daritev pačamami

Bolivija ni edina dežela, kjer je vraževerje močno zasidrano v dušo posameznikov. Morda je pa ena redkih, ki se v vsakem mestu ponaša s prav posebno tržnico ali dvema. Na teh posebnih tržnicah bolivijske tete Pehte prodajajo zdravilne zvarke iz domačih rastlin in ostalih skrivnostnih sestavin. Vse to je že tisočletja prisotno v bolivijski družbi, a strogo krščansko usmerjeni zavojevalci niso bili pristaši alternativnega zdravljenja. Šele nastop Eva Moralesa kot prvega avtohtonega predsednika je povrnil ugled in popularnost čarovnicam, zdravilcem in šamanom. In s tem povratek nazaj k Materi Zemlji (Pachamami) in njenemu čaščenju.

Najpomembnejša zadeva v Boliviji je opraviti DARITEV PACHAMAMI. Ob vsakem obroku sta prvi požirek in prvi grižljaj vedno in povsod namenjena njej. S tem pomirite duhove in vzpostavite idealno ravnovesje med vami in Materjo Zemljo. Če je ravnovesje vzpostavljeno vsak trenutek vsake ure vsakega dneva, ste lahko popolnoma brezskrbni.

Ko vas pestijo težave v življenju ali vam nagaja zdravje, stopite na tržnico. Zajame vas vonj po zeliščih in eteričnih oljih, prevzamejo vas barve in celotna ponudba. Ponudba ČAROVNIC zdravi telo in duha. Ponujajo vse od posušenih zarodkov lam (za katere nejeverni Tomaži sprašujejo, če so resnični), zmletih organov različnih živali, amuletov za srečo do seveda kokinih listov. Lamine posušene fetuse se na primer vedno položi pod temelje novogradenj. Če te žrtve ni, se stavbe porušijo, podjetja propadejo in denar zmeraj spolzi med prsti. Urbane legende pripovedujejo še o drugačnih žrtvovanjih, a to je zanimiva zgodba, ki se jo pove za lahko noč na našem potovanju.

Za vogalom tržnice navadno sedijo z okroglimi črnimi klobuki na glavi YATARIJI. Lahko so moški ali ženske, dobesedni prevod bi bil »tisti, ki vedo«. Za približno dolar vam povedo kaj vas čaka danes, prihodnji mesec ali čez nekaj let. Sedete na plastičen stolček, gospa z mrtvo resnim izrazom na obrazu izgovarja neke uroke, v pest vzame kokine liste in jih vrže na belo površino … Gleda, zavija z očmi, spet nekaj momlja zase in pove, kaj te čaka za vogalom 😉. Če se prerokba ne izpolni, greste naslednjič najprej žrtvovat nekaj dodatnega alkohola Pachamami. Yatariji so vešči tudi zaklinjanja in za dalje trajajočo zaščito ter uspešne bodoče projekte, lahko v obredu imenovanem challa zakurijo tudi improvizirano oltarno mizo. Cena tega dejanja je bistveno višja, nekje 25 eurov stane in urok naj bi trajal vsaj tri mesece.

KRST NOVIH AVTOMOBILOV…

… ob jezeru Titikaka v kraju Copacabana se odvija vsak dan ob deseti uri zjutraj. Posvečeni ljudje opravijo obred, avtomobile se pripelje od blizu in daleč. Na avtomobile nalepijo goro cvetja in pisanih trakov, čez nov avtomobil pa zlijejo ogromno posvečene vode in alkohola, predvsem piva. Nato ob vašem novem jeklenem konjičku še malo zaplešejo in vržejo par petard, potem pa vsak za vsakdanjimi opravki naprej. Blagoslavljanje novih avtomobilov ne preseneča glede na način vožnje, saj se vozniki velikokrat na ozkih in serpentinastih cestah lahko le bogovom zahvalijo, da se ne zgodi nič hujšega.

FIESTA DE LAS NATITAS …

… je zelo realistična verzija dneva mrtvih. Praznik izvira iz ajmarskega verovanja in se odvija novembra. Za dobro energijo okrasijo resnična okostja, če gre za okostja svojcev še toliko bolje. Verjamejo, da bodo le tako duše njihovih prednikov v zameno priskrbele zaščito in zdravje družine. Teden pred praznikom se razvije oblika novodobne trgovine z okostji in kraje le-teh na pokopališčih so v porastu.

Vsako leto od štiriindvajsetega januarja v trgovinah in na tržnicah najdete MINIATURNE PODOBE vsega, kar si želite. Te miniature blagoslovijo šamani in kupite lahko pomanjšano podobo vaše najbolj skrite želje. Razprodaja miniatur traja en mesec. Kupite pa lahko vse od švicarske hiše do avtobusa, orodja, denarja, figure bodočega partnerja … Domišljija ne pozna meja in srčno upam, da tudi moja miniatura zraste v realno podobo 😊.

Potovanje po Boliviji je posebno zanimivo prav zaradi teh majhnih bombončkov, ki čakajo na poti. Ko vam enkrat kokini listi pravilno napovedo dogodke, kupite amulete za srečo prav povsod, kjer jih najdete. Vraževerje vam zleze pod kožo in tako kot pri nas, tudi v Boliviji pravijo, da za vsako človeško tegobo nekje travca raste ali žaba skače.

Helena Caf