Veste, da ste v Mongoliji, ker …

Mongolija

1.VIDITE OVOO IN MODRE ŠALE. Ovoo je kup kamenja, praviloma okrašen s posebnimi šamanskimi modrimi šali hadag. Ljudje verjamejo, da jim bodo poti naklonjene, če okoli ovooja zaokrožijo in nanj dodajo še svoj kamenček, kak del iz avta ali karkoli drugega. Praviloma se v smeri urinega kazalca zaokroži trikrat – za preteklost, sedanjost in prihodnost. Združuje šamanske in budistične elemente.

2.VOZITE PO CESTAH, KI TO NISO, A KMALU POSTANEJO. Ko se v Mongoliji odpravite na pot, se morate zavedati, da lahko tudi najkrajša razdalja pomeni celodnevno vožnjo. Odličen voznik pri tem lahko čas vožnje močno skrajša. Asfaltna cesta ni nujo najhitrejša, saj je pogosto luknjasta kot sir edamec in kolovozi so lahko čisto udobni. Ko ceste zmanjka, si pa ustvarite svojo, sploh če menite, da lahko presekate pot in jo skrajšate za nekaj dobrih kilometrov.

3.UPORABLJATE STRANIŠČA Z RAZGLEDOM. Praviloma je stranišče lahko kjer koli, kjer se pač začuti klic narave. Večina javnih stranišč je »na štrbunk«. V Mongoliji to pomeni leseno ogrodje, z vrati ali brez (razgled!), z ogromnim razmahom med posameznimi letvami in veliko ter globoko luknjo pod vami. Če so ob kampu, niti ne zaudarjajo, ker jih redno čistijo. Če so ob cesti, potem jih najprej zavohate, nato pa vas oplazijo še vse muhe dežele. Izkušnje: najtežje je opravit kar koli na stranišču, ko se vaš obrazek riše vsem ob glavni cesti, za nameček pa se še nekdo ustavi in poklepeta z znancem ob vaši nič hudega sledeči zadnji plati, ki se jo vidi skozi reže že na daleč. Rešitev se vedno najde v naravi!

4.JESTE HOSHUUR. Povsod ob cesti so šotori v katerih pripravljajo to znamenito hitro hrano. Gre za ocvrte žlikrofe, ki so ploščati kot palačinka. Testo je napolnjeno z drobno sesekljano jagnjetino, ki ji družbo dela čebula in kakšno zelišče. Poceni, dobro in nasitno.

5.PIJETE SLAN MLEČNI ČAJ. Pijača dobrodošlice, vedno na voljo vsakemu, ki zavije v ger k nomadski družini. Gre za ogromne količine vode in mleka, ki se kuhata v istem loncu, kot se je kuhala juha ali kakšna druga jed. Seveda v tej motni mešanici raztopijo še par žličk soli. Dodajo malček zelenega ali črnega čaja, nekateri vržejo v mlečno vodo kar filter vrečko. Ko je čaj kuhan, vam bolj premožni vanj dodajo še žličko masla. Domačini ta čaj pijejo skozi cel dan in si včasih z njim prelijejo tudi mesne žlikrofe.

6.KILOMETRE DALEČ NE SREČATE NIKOGAR, A DOBITE POMOČ NEZNANCEV, KI SE POJAVIJO OD NEZNANO KJE. Avtomobili se konstantno kvarijo in vsi vozniki so se očitno več kot specializirali v vseh mogočih popravilih. Če je pomoč potrebna, se čudežno pojavi. Sredi idilične pokrajine, za katero mislite da je kilometre in kilometre okoli vas neposeljena, se ob vašem šotoru ali avtomobilu pojavi domačin, ki vam z veseljem priskoči na pomoč.

7.POVSOD VIDITE SOYOMBO. To je simbol Mongolije, ki izstopa tudi na zastavi. Na vrhu ima ogenj, ki predstavlja rast, novosti in družino. Njegovi trije plameni predstavljajo preteklost, sedanjost in prihodnost. Pod njim sta sonce in luna. Trikotnika, obrnjena navzdol predstavljata sulice in napovedujeta smrt sovražniku. Majhna pravokotnika sta simbol pravičnosti in odkritosti, med njimi se nahaja simbol jin-jang-a. Vso to simboliko zapirata dva pokončna pravokotnika, ki predstavljata zidove utrdbe. Predstavljata mongolski rek, ki pravi: «Dva, ki ju povezuje prijateljstvo, sta močnejša od kamnitih zidov«.

8.SE OKOLI VAS SPREHAJAJO LJUDJE V PISANIH DEEL-IH. Deel je tradicionalna tunika Mongolcev. V omari imajo po navadi dva, zimskega debelejšega in letnega tanjšega. Gre za izjemno praktično oblačilo brez gumbov, ki ima široke dolge rokave in sega do gležnjev. Z dolgim širokim barvnim trakom se zaveže okoli pasu. Izdelan je iz dobrih, barvitih materialov in bogato izvezenim ovratnikom in prsnim delom, ki predstavlja etnično pripadnost. Na obešalniku izgleda kot prevelik plašč, ki so mu odpadli gumbi.

9.JAHATE KONJA IN POVSOD OPAŽATE DIVJE-DOMAČE ŽIVALI. Pasejo se povsod, praviloma tik ob cesti ali kolovozu. Prečkanje ceste mongolskih živali ni nič neobičajnega. Če jih opazujete ugotovite, da se konji, ovce in koze vedno in takoj umaknejo. Prav tako se umaknejo jaki, ki skačejo brez prave orientacije, ampak nekako najdejo pot s ceste. Najmanj se s prometom obremenjujejo krave, ki so tam zato, ker so se tako odločile. Umaknejo se le s težavo in izjemno nejevoljno.

10.SLIŠITE SAIN BAINUU. To je pozdrav, ki ruši vse jezikovne ovire. Seveda domačini med seboj ves čas klepetajo, turisti pa bolj ali manj predvidevamo o čem teče beseda. Mongolci veliko gestikulirajo in imajo zelo odprto govorico telesa, a turiste kar ignorirajo, sploh če ne znajo tujega jezika. Za večjo pomoč pri premagovanju jezikovnih ovir se tako velja naučiti njihov pozdrav, pomagata pa še vodka in nasmeh.

11.ZAZNATE VONJ KRAVJIH KAKCEV. Je specifičen in spominja na dišeče palčke. Za vedno vam bo priklical Mongolijo v spomin. Kravje kakce kurijo tudi z namenom, da odženejo mrčes in to zelo uspešno.

12.VIDITE VOZNIKE ZGORAJ BREZ. Poletje je čas višjih temperatur in ker pogosto v avtomobilih, avtobusih in tovornjakih ni klime, imajo vozniki svojo rešitev. Vozijo zgoraj brez in s tem z veseljem kažejo svoja teleščka. Največkrat ne gre za estetsko prijazen pogled, a čez čas na pol golih voznikov ne opazite več.

13.SE ROKUJETE IN OBJEMATE Z NEZNANCI. Mongolci naj bi veljali za dokaj hladne ljudi, a imajo radi telesni kontakt. Tako vas kar vsi člani družine gostiteljice, vodniki in šoferji objemajo vsak dan znova, kot da je ta dan zadnji. Če komu stopite na nogo ali se na ulici ob njega obregnete, mu morate takoj podati roko, da prekličete nevidne sile zla.

14.POZABITE NA ZASEBNOST. Zasebnost ni beseda, ki bi jo Mongolci imeli v svojem besednjaku. Navadite se, da ger delite z neznanci. Nikoli ne veste, od koga je katera postelja. Pri umivanju zob in obraza se vedno pomaga – več kot je pomočnikov, bolj čisti so zobje, menda. Na stranišču niste nikoli sami. Še v tako odročnem delu vas pridejo pogledat kakšne živali, če že nomada ni pri roki. Ko se vas domačini navadijo, pričnejo cmokati ter prdeti še bolj pogosto in glasno kot prej.

Ko boste naredili kljukco čez vseh štirinajst najbolj pogostih mongolskih posebnosti, ste uradno že na pol Mongolec. Če se naučite še deseto najbolj uporabno besedo v mongolščini, ste na konju. Herteshuu!

Helena Caf