VESTE, DA STE V LIBANONU, KER …

Obiskovalci Libanona so pogosto presenečeni. Nad vsem. Čeprav ste prepotovali že veliko arabskih dežel in se vam Libanon na prvi pogled zdi podoben, kmalu ugotovite, da v marsičem izstopa. Če ne drugače pa namenoma. Vsemu, kar jih druži z ostalimi arabskimi deželami, dodajo nekaj svojega, posebnega in to potencirajo.

Ni puščave.

Pokrajina je raznolika, poznajo štiri letne čase. Imajo morje, visoka gorovja, kotline, rodovitne nižine, reke in kras. A nekaj manjka. Skupno vsem arabskim deželam je, da imajo puščavo. Le Libanon je nima. Se pa na vsa usta hvalijo, da v vseh letnih časih lahko zjutraj smučate in se zvečer namakate v morju.

Telovadnice in oglasi za lepotne posege na vsakem koraku.

Libanonci so obsedeni z zunanjim izgledom. Gospe in gospodične si večajo in manjšajo svoje obline. Gospodje si presajajo lase in manjšajo obseg pivskega trebuščka. Nov Instagram profil je kot nalašč za hvaljenje z novimi ustnicami. Za bahanje z novim avtom potrebuje še razkošne mišice in sveže beljene zobe, ki odsevajo v soncu odprtega kabrioleta. V Libanonu so iz rekreacijskega teka naredili modno revijo. Bolj kot nabiranje fizične kondicije je pomembno kakšno dieto imate in da greste v korak z novimi trendi športne mode.

Oblečeni za rdečo preprogo.

Še en dokaz, da je videz pomemben. Novi trendi se sicer najprej pojavijo v Bejrutu, a tudi ostala mesta ne zaostajajo veliko. Novi Armanijevi čevlji za moške in vrtoglave pete za ženske, barvanje las z nenavadnimi odtenki, kričeče barve kril in rut, globoki dekolteji in razporki, ne glede na vero ali status. Skratka bodite drzni in šik, ne glede na to ali greste na kosilo, večerjo, zabavo ali le na sprehod.

Delovno mesto »zaposleni nezaposleni«.

Težko je razložiti zakaj točno gre. Včasih se zdi, da le opazujejo okolico, sedijo pred ali v trgovini in za to prejmejo plačilo. Četudi samo sedijo nekje na zadnji plati, pa nikoli ne gre zgolj za lenarjenje. Če ne debatirajo o politiki, kritično opazujejo najnovejše lepotne izdelke in modne trende. S vodno pipo ali cigareto v ustih prodajajo vse sorte stvari ali lovijo ribe. Gre za izjemno produktivno mešanico fizičnega in umskega napora, po kateri pa nujno potrebujejo večerni odklop.

Prometna konica in zastoji vse ure dneva.

Če se vam v eno smer uspe izognit prometni konici, si te sreče ne obetajte v drugo smer. Žal. Libanon je majhna država, vse ceste vodijo v Bejrut in vsi prebivalci imajo več kot očitno veliko za postoriti prav v Bejrutu. Zraven pomaga slabo razvejan in neučinkovit javni promet. Večina je mnenja, da svoj avto potrebuje. Kako pa naj bi drugače razkazovali svoja dizajnerska oblačila, plastične dodatke v/na telesu in novo pridobljene mišice? In kako neki bi pripeljali domov 60 litrov šampanjca in rdečega vina za zabavo?

Sorodniki za vsakim vogalom in po celem planetu.

Menda ga ni kraja, kamor se Libanonci ne bi uspeli razseliti. So enostavno narod, ki mora migrirati. Pa naj jim to narekuje politična situacija, delovne priložnosti ali samo potovanja. Vsi se lahko pohvalijo, da so nekje v tujini že vsaj enkrat bili ali da je tam nekje kakšen izmed njihovih sorodnikov. Tuji jeziki jim ležijo, delovne navade jim niso tuje in izobrazba je dovolj kvalitetna. Doma v Libanonu so pa vsi tako ali tako po nekih čudnih naključjih vedno v sorodstvu.

Begunci.

Znani so po tem, da nikomur niso zavrnili možnosti za bivanje na varnem v njihovi državi. Libanon je v nemirni soseščini in vsakič znova se soočajo z velikimi bremenitvami proračunskih sredstev namenjenih beguncem. Na Libanonskih tleh je zmeraj nekdo v gosteh, za krajši ali daljši čas. Razumevajoči ali ne, nekako uspešno sobivajo.

Hrana, hrana in še enkrat hrana.

Libanonci so gurmani. Uživajo v dolgih kosilih in večerjah ter zraven debatirajo o večno nerešljivih političnih vprašanjih. Predjedi, meze, glavna jed, sladice … Le kdo bi se lahko uprl tem mamljivim in okusnim zalogajem. Libanonska kuhinja je zakon in njihova skrivnost –  mešanica sedmerih začimb, oljčno olje, jogurt in še enkrat oljčno olje. Vsak vaš korak pa tudi na ulicah spremljajo sladice bogate z medom, polnjene z oreščki in pregrešno dobrimi nadevi … mmm, božansko.

Alkohol in pestro nočno življenje.

Alkohol je dostopen povsod. V oči vam padejo reklame za akcijske cene alkoholnih pijač. Vino in arak sta narodni pijači, ki se ju ne brani skoraj nihče. Saj veste, en kozarček za zdravje 😉. Vodna pipa in kajenje cigaret sta druga razvada Libanoncev. Dražja kot alkohol, a nič manj mamljiva. In potem je tukaj še nočno življenje. Za vse starosti, vse religije, različne spolne usmerjenosti, za revne in nesramno bogate. V Libanonu vsak nekaj najde zase in vse je lahko razlog za praznovanje. Ja, spanje pred polnočjo sigurno odpade.

Govorijo različno mešanico treh jezikov.

Arabščina, francoščina in angleščina. Primer naročila v restavraciji: «Hello, ça va? Bas please shawarma, one chicken et wahad beef et deux patatas fries. Shukran kteer, merci. Bye!«.

Načeloma razumejo vse.

In še in še bi lahko naštevali.

Libanon preseneča s svojo odprtostjo, preprostostjo, nevsakdanjostjo in prijaznostjo. Vedno pripravljeni pogostiti sorodnike in tujce. Redko komurkoli odrečejo pomoč. Mešanica ljudi in prepričanj deželo bogati in jo dviga na piedestal med državami arabskega sveta. Res je, da so okusi zelo različni, a v Libanonu lahko še tako zahteven okus najde kaj zase.

Helena Caf