POLETJE V TURČIJI 8 DNI

Od turkiznega morja do pravljičnih dimnikov

Turčija. Preplet svetov.

Dežela na dveh kontinentih je bila od nekdaj most med vzhodom in zahodom. Od obeh svetov je vzela najboljše in ju združila v svojo mešanico, ki danes predstavlja Turčijo. Neverjetno raznoliko. Mnogih obrazov in več identitet. Turčija je preprosto en velik muzej na prostem in neprecenljiva zakladnica spontanih doživetij, edinstvene kulture in bogate zgodovine. Njena orientalska nota omogoča skok v drugačnost s kančkom evropskega pridiha. Pojmovno nam je hkrati blizu in daleč.

Turkizno morje v Alanyi

Potovalni mozaik.

Na našem poletnem potovanju naredimo krožno pot, kjer v le šestih potovalnih dneh doživimo pravi mozaik potovalnih razpoloženj. Obiskali bomo prizorišča, katera so za seboj pustili Stari Grki, Rimljani, zgodnji kristjani, seldžuški in osmanski Turki, ki jih bomo popestrili z zgodbami te dolge in bogate zgodovine. Turčija je obdarjena z naravnimi lepotami in v naše potovanje smo vključili toplo turkizno morje, hladni kanjon, zeleno dolino, nenavadne skalne tvorbe in neštete lepe razglede. Spontano, igrivo in sproščeno. Kratko in sladko potovanje.

DATUM

2.8.2021 – 9.8.2021

CENA

990 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor na ljubljanskem letališču, od koder poletimo v Antalyo. Po pristanku se odpeljemo v Alanyo. Nočitev.

letalo, hotel

Po zajtrku zapustimo letoviško mesto in se odpravimo proti slikovitemu kanjonu. Sprehod po urejenih poteh nam ponuja razglede na bistro vodo, ki se zliva preko apnenčastih skal in ustvarja slapove in tolmunčke, kjer se lahko naužijemo svežine. Potrebovali jo bomo, saj se zatem odpravimo proti Anamurju, kjer izraz vročina dobi pravi pomen. Na najjužnejši točki Turčije obiščemo mogočno utrdbo, ki je zaradi svoje strateške lege v svoji dolgi zgodovini zamenjala mnogo lastnikov. Sprehodimo se še mimo bližnjih ruševin antičnega mesta Anemurium. Te kraje so poselili že stari Grki, zaradi nenehnih vpadov raznih osvajalcev je bilo mesto v 7. stoletju že opustošeno in narava je naredila svoje. Še en postanek imamo na sporedu, a preden se ustavimo za sprehod med antičnimi ruševinami kilikijskega Afrodisiasa, bomo poiskali kak prijeten kotiček na obali in si privoščili skok v toplo morje. Nočitev v bližini mesta Silifke.

hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo naprej proti vzhodu. Mimo obalnega mesta Mersin nas pot vodi do Tarza, rojstnega kraja sv. Pavla, ki je krščanstvu zapustil dragoceno dediščino. Obiščemo po njem poimenovan vodnjak, ki naj bi stal na  mestu njegove rojstne hiše in je danes romarski kraj za kristjane. Sledi vožnja v Adano. Kraj je bil poseljen že pred davnimi tisočletji in ima temu primerno bogato in zapleteno zgodovino, danes pa je to moderno turško mesto. V centru obiščemo petsto let staro mošejo, ki je do nedavnega veljala za največjo v Adani. Preverimo še kaj se dogaja na velikem bazarju, zvečer pa si boste mesni navdušenci lahko privoščili specialiteto adanski kebab, enega najbolj priljubljenih kebabov v Turčiji. Nočitev v velemestu.

hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo v morda najlepši del dežele. Veliko je krajev v Turčiji, ki vzamejo dih in Kapadokija je pri vrhu tega seznama. Mirna, tiha in skoraj nezemeljska. Polna bizarnih skalnih formacij, ki jih je skozi milijone let oblikovala igra vulkanskega prahu, vode in vetra. Človeške roke so tej pravljični deželi dodale še svoj del in ustvarile skladišča, bivališča, cerkve in podzemna mesta. Pa vrtove in sadovnjake, ki dajejo kruh tukajšnjim prebivalcem. Ogled Kapadokije začnemo v trdnjavi Učisar, mogočni 60-metrski skali, v kateri je nekoč bivala cela vas. Povzpnemo se na njen vrh, od koder se nam odpre spektakularen razgled nad okoliško nadrealistično pokrajino. Nočitev v tej pravljični deželi.

hotel, zajtrk

Kapadokija pomeni Dežela lepih konj. Večina obiskovalcev pa ne pride v Kapadokijo občudovat konjev, temveč pride zaradi prelepe narave, ki je ni mogoče najti nikjer drugje. Današnji sprehodi nas popeljejo skozi Belo dolino, ki je skozi čas erodirala in oblikovala pokrajino polno zanimivih in nenavadnih skalnih formacij. Naslednja na vrsti je Dolina ljubezni, kjer je narava izklesala gigantske … khm. Popoldne pa se odpravimo še skozi zanimivo dolino, poimenovano po golobih, ki so pridno proizvajali gnojilo za tukajšnja polja. Še ena nočitev v pravljični deželi.

hoje za okvirno 4-5 ur, hotel, zajtrk

Odkrili so jih že okoli dvesto, različnih velikosti. Danes jih večina sameva in jih najeda zob časa, nekoč pa je v njih lahko živelo po več tisoč ljudi. To so podzemna mesta. Nepregledna mravljišča v katerih so okoliški prebivalci v času nevarnosti lahko preživeli več mesecev. Si lahko predstavljate življenje pod zemljo? Spustimo se v najgloblje podzemno mesto v regiji, v Derinkoyu. Neverjetna »zgradba«, v kateri je labirint izklesanih tunelov in jam, kjer so imeli kuhinjo, shrambe, hleve, bivalne in skupne prostore, šolo, cerkev … Po ogledu se odpravimo naprej, do reke Melendiz, ki je v preteklosti oblikovala najdaljšo in najglobljo sotesko v Kapadokiji. Spustimo se v zeleno dolino Ihlara in se sprehodimo skozi del, kjer se skrivajo tudi v skalo izklesane zgodnjekrščanske cerkvice. Popoldne se na poti do Konye ustavimo še v Sultanhanu, karavanskem dvorcu, kjer nam pred očmi zaživijo podobe in zgodbe trgovcev in kamel, ki so prenašale dragoceni tovor na znameniti poti svile in začimb. Nočitev v Konyi.

hotel, zajtrk

Konya je bila nekoč prestolnica seldžuških Turkov. Danes je pomembno romarsko središče, kjer mistični red plešočih dervišev že več kot 600 let ohranja spomin na velikana sufijske poezije – Mevlano. Njegova filozofija brezpogojne ljubezni presega kulturne in geografske omejitve, je brezčasna. Poklonimo se mu v turkizno zelenem cilindričnem mavzoleju in obiščemo muzej plešočih dervišev. Sledi vožnja v Bejšehir, tipično anatolsko mesto. Sprehodimo se ob jezeru in opazujemo domačine pri ribolovu. Med najlepše ohranjenimi ostanki preteklosti je mošeja iz časa dinastije Ešrefoglu iz 13. stoletja. Z ravno stekleno streho, lesenimi stebri in umetelno izrezljano prižnico predstavlja višek skladnosti in lepote iz obdobja Seldžukov. Nekaj časa izkoristimo tudi za okušanje lokalnih kulinaričnih dobrot in klepet z domačini. Potem pa se z anatolske planote čez gorovje Taurus spustimo do sredozemske riviere. Polja in stepska pokrajina sčasoma zamenjajo zimzeleni borovci. Večerni prihod v Antalyo. Nočitev.

hotel, zajtrk

Bilo je kratko in sladko. Odpeljemo se na letališče, od koder poletimo proti domu. Konec potovanja.

letalo

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 990 EUR + letalska karta za doplačilo

– 7 x nočitev v hotelu 3* lokalne kategorizacije,

– 6 x zajtrk,

– vsi transferji z avtobusom ali kombiji,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 270 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 95 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 40 EUR (na kraju samem).

DOPLAČILA PO ŽELJI (NA KRAJU SAMEM):

– tradicionalni turški hamam – okvirno 25 EUR po osebi,

– turški večer – okvirno 25 EUR po osebi (folklorni program, prigrizek, pijača),

– balonski prelet Kapadokije – okvirno 150 EUR po osebi.

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke, tudi vizum, če si ga potnik ureja sam (velja za hrvaške državljane).

VIZUM ZA TURČIJO: Vizum za Turčijo za državljane Slovenije ni potreben.

Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

Hoteli, ki jih uporabljamo na tem potovanju, so 3* lokalne kategorizacije. Hoteli ponujajo udobno namestitev.

Turška hrana je dobra in zelo pestra. Poznajo veliko zelenjavnih in mesnih jedi, pripravljenih na nešteto različnih načinov. Imajo celo paleto juh, od vseh pa je po našem mnenju daleč najboljša mercimek – lečna juha. Znane pa so tudi paradižnikova, jogurtova in piščančja juha. Turki naravnost obožujejo meso, najraje imajo ovčetino, ki je zanje tudi najbolj dragoceno meso. Kebab (pečeno meso) je paleta različnih oblik pečenega mesa. Poleg döner kebaba (narezan v sendviču) so tu še şiş kebab (nabodala, koščki mesa in zelenjave), Urfa in Adana kebab (nabodalo, mleto meso), köfte pa so mesne kroglice, kot nekakšni okrogli čevapčiči. Kljub temu, da ima Turčija ogromno morja, ribe niso najbolj priljubljene. Tradicionalne turške pice, imenovane pide, so lahko mesne ali zelenjavne. Podobno naši pici je tudi lahmacun (arabska jed; tanjše testo, pokrito z mletim mesom). Gözleme pa so slane turške palačinke – krompirjeve, sirove, špinačne, mesne, … Zelenjava in sadje (predvsem sezonsko) sta vedno na voljo. Da ne govorimo o izvrstnih turških sladicah – tatlı 😊. Turki jih naravnost obožujejo. Bolj so sladke, boljše so. Od baklave in lokuma do sutlača. Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Ob hrani Turki radi pijejo ayran – pijačo, narejeno iz jogurta, vode in soli. Sveži sokovi, običajno stisnjeni iz pomaranč in granatnih jabolk, so pogosto na voljo. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo. Svetujemo pitje ustekleničene vode.

Pričakujemo sončno vreme. Na potovanju se gibljemo po visoki planoti Anatoliji (800 do 2600 metrov nad morjem) in ob sredozemski obali. V poletnem času se temperature dvignejo preko 30 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči se lahko v notranjosti temperature spustijo od 15 do 20 stopinj Celzija. Zrak v Anatoliji je suh. Ob sredozemski obali pa prevladuje vlažen zrak.

Še več splošnih informacij o vremenu v Turčiji dobite na www.wunderground.com.

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

Povprečno 20-30 EUR na osebo na dan (pijača in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.

Mogoče vas zanima tudi:
trek TOSKANA 8 DNI

trek TOSKANA 8 DNI

4.9. - 11.9.2021
VZHODNA TURČIJA 15 DNI

VZHODNA TURČIJA 15 DNI

11.9. - 25.9.2021
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

18.9. - 25.9.2021
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

25.9. - 2.10.2021
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

9.10. - 17.10.2021