ISTANBUL 5 DNI

Turčija

Turčija in Istanbul.

Preplet svetov.

Dežela na dveh kontinentih je bila od nekdaj most med vzhodom in zahodom. Združila ju je v svojo mešanico, ki danes predstavlja Turčijo. Neverjetno raznoliko. Mnogih obrazov in več identitet. Kar velja za Turčijo kot celoto, velja tudi za njeno največje in najpomembnejše mesto Istanbul. Potovanje je zasnovan tako, da poleg vseh glavnih znamenitosti doživimo tudi utrip vsakdanjega življenja večmilijonskega mesta. Raziščemo predele in vzdušja, kjer se zadržujejo domačini, pa naj je to prodajalec preprog na bazarju, vernik pri obredu molitve ali ljubitelj dobre hrane v izbrani restavraciji. Privoščimo si okušanje uličnih gastronomskih specialitet in drznemo si pogledati, kaj se skriva v stranskih ulicah pravega Istanbula.

Potovanje Istanbul, Samsara potovanja

Istanbul.

Očarljivi neznanec na stičišču kontinentov.

Čeprav že dolgo ni več metropola, se upravičeno postavi ob bok najzanimivejšim na svetu. Eno življenje ne zadošča, da bi ga spoznali. Odseva duh in podobo današnje Turčije. Dva obraza istega kovanca, evropski in orientalski, zlitje Zahoda in Vzhoda, krščanstva in islama, preteklosti in prihodnosti v tukaj in zdaj. Medkulturni talilni lonec ali kaotični časovni stroj? Bizanc, Carigrad ali Istanbul, mesto, ki združuje množico različnosti v edinstvenem mozaiku. Za vsak okus se najde nekaj. Moderne široke avenije, šik kavarne, izbrane restavracije in prestižni butiki z visoko modo, tukaj so najmodernejši nebotičniki in najsodobnejša tehnologija. A samo ovinek stran se znajdemo sredi levantskega razkošja barv, okusov, vonjav in slikovitih prizorov iz vsakdanjega življenja. Ob srkanju čaja se prepustimo zgodbam, ki jih piše mesto samo.

DATUM

6.4. – 10.4.2022

CENA

od 599 EUR

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor v Ljubljani. Sledi vožnja do bližnjega letališča, od koder poletimo proti Istanbulu. Po pristanku in ureditvi vseh formalnosti se odpeljemo v mesto. Čaka nas srečanje s starim evropskim delom mesta. Za začetek se sprehodimo do slovitega Egipčanskega bazarja. Poimenovali so ga po eksotičnih dobrinah, ki so prihajale v Osmanski imperij iz Egipta. Ljubitelji čaja, kave, dišav, raznovrstnih začimb in pisane palete raznovrstnih slaščic končno pridemo na svoj račun. Ob Galata mostu si lahko privoščimo znameniti ribji sendvič in kozarec ajrana. Nočitev.

letalo, transfer, hotel

Zajtrk. Dan začnemo na osrednjem trgu Sultanahmet, ki združuje največje znamenitosti mesta. S časovnim strojem se prestavimo v obdobje Bizantincev, ki so z navdušenjem spremljali dirke z bojnimi vozovi na hipodromu. Sprehodimo se do vodnjaka cesarja Wilhelma II., Konstantinovega in kačjega stebra ter egipčanskega obeliska. V modri mošeji nas navdušijo umetelno izdelane modre izniške ploščice in besedna zagonetka o njenem nastanku. »Salomon presegel sem te!«, pa so zmagovite besede vladarja Justinijana, ki ni mogel skriti navdušenja v trenutku, ko je bila zgrajena katedrala Hagija Sofija. Od zunaj je prepoznavna po tipični rdeči podobi, medtem ko njena razkošna notranjost odseva edinstven preplet krščanske in muslimanske umetnosti. Nato se spustimo v podzemlje, da bi lažje razumeli skrivnost ene izmed številnih bizantinskih cistern. Podzemna palača je s svojimi 336 stebri pravo odkritje, tako kot zgodba o njeni zaščitnici Meduzi. Popoldne si v vsakem primeru privoščimo sproščanje! Za doplačilo se lahko odločite za slikovito vožnjo z ladjico po Bosporju in uživate v razgledih na vile in palače, ki krasijo morsko ožino, lahko se prepustite sproščujočim učinkom turškega hamama ali pa si ogledate palačo Topkapi. Zvečer se (po želji) odpravimo v živahno cigansko četrt Kumkapi, ki slovi po najboljših ribjih jedeh. Tukaj si boste lahko privoščili tipične turške meze, ribje specialitete ali poskusili turško levje mleko – raki. Povratek v hotel. Nočitev.

hotel, zajtrk

Zajtrk. S trajektom se zapeljemo na drugo stran Bosporja. Na azijski strani mesta spoznamo drugo plat istega kovanca. Podobno, a vendar nekoliko drugačno vzdušje nas pričaka v stari feničanski naselbini Kadikoy. Vijugamo med pestro ponudbo trgovinic z najrazličnejšimi dobrotami. Postanemo pri kavarni s sveže mleto kavo in si privoščimo skodelico najboljše za lepši dan. Najrazličnejše vonjave prihajajo iz lokant in restavracij, ki slovijo po sveže pripravljenih jedeh. Postanemo pri kateri od njih in si privoščimo pokušino. Turki uživajo v kvalitetni in sveže pripravljeni hrani z obilico najrazličnejših začimb. Za dobro hrano in prave prijatelje si je zmeraj treba vzeti čas, pravijo. S trajektom se zapeljemo v novi del evropske strani. Izstopimo v četrti Bešiktaš, ki slovi po palači Dolmabahče in velikem nogometnem stadionu. S podzemno železnico se dvignemo do simbola moderne Turčije, trga Taksim in zakorakamo po ulici Istiklal. Zlijemo se z reko ljudi, ki neumorno teče v obeh smereh široke avenije. To je moderna potrošniška meka z množico trgovin, kavarn, gledališč, galerij in butikov po zadnji modi. Zavijemo v ulico Nevizade s slikovito ribjo in cvetlično tržnico. Samo lučaj stran za ovinkom so strme in zavite tlakovane uličice predela Beyoglu, na katerih si oddahnemo od uličnega vrveža. Po želji se dvignemo na razgledno točko na Galata stolpu. Zdaj lažje razumemo, zakaj si je Hezarfen Mehmet Čelebi naredil krila in preletel Bosporsko ožino. Prosto za lastno raziskovanje. Zvečer se (za doplačilo) odpravimo na Turški večer s programom in večerjo ali se vrnemo v živahno cvetlično pasažo in doživimo večer v stilu domačinov, ob dobri hrani in izbrani pijači v najboljši družbi.

lokalni prevozi, hotel, zajtrk

Sprehodimo se skozi labirint Pokrite tržnice. Tukaj je raj za nakupovanje. Kar 66 ulic in hodnikov, preko 4000 trgovinic, mošeje, banka, pošta in celo policijska postaja so del ogromnega kompleksa največjega pokritega bazarja na svetu. Zlato, nakit, preproge, keramika, tekstil, usnje, spominki in živžav z vseh strani. Skozi labirint tlakovanih ulic se sprehodimo do Sinanove mošeje Sulejmanije. Zavidljivo lepa in brezčasna stoji na vrhu hriba s pogledom na ladje, ki se počasi premikajo po Zlatem rogu. Kompleks Sulejmanije je mojstrovina, ki odseva veličino najpomembnejšega osmanskega dvornega arhitekta. Postanemo pri grobnicah sultana Sulejmana Veličastnega in njegove vplivne žene Rokselane, potem pa z mestnim avtobusom nadaljujemo proti četrti Eyup. Večini turistov neznan predel mesta je za domačine pomemben romarski kraj. Tukaj je pokopan sodobnik in tovariš preroka Mohameda, svetnik Eyyub Ansari, po katerem sta dobili ime četrt in mošeja. Za konec razgibanega dneva se z žičnico popeljemo na vrh sosednjega hriba in obiščemo čajnico, kamor je prihajal po navdih za svojo avtobiografijo francoski pisatelj Pierre Loti. Pred nami se odpre čudovita panorama starega in novega evropskega dela in azijske strani mesta v zakulisju.

lokalni prevozi, hotel, zajtrk    

Po zajtrku se odpeljemo na letališče, od koder poletimo proti domu. Sledi vožnja v Ljubljano. Konec potovanja.

transfer, letalo, zajtrk

CENA

Cena potovanja pri 10–18 potnikih: 599 EUR

Cena potovanja pri 6–9 potnikih: 629 EUR

CENA VKLJUČUJE:

– povratni letalski prevoz z vsemi vključenimi taksami in pristojbinami,

– povratni prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča,

– 4 x nočitve v hotelu 3* (lokalna kategorizacija),

– 4 x zajtrk,

– vse transferje in lokalne mestne prevoze (metro, lokalni avtobus, trajekt),

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– doplačilo za enoposteljno sobo 80 EUR,

– zavarovanja odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanja z asistenco v tujini,

– napitnine 25 EUR (na kraju samem),

– vstopnine (okvirni znesek za vse vstopnine okoli 20 EUR na osebo; vstopnine poravnamo na kraju samem).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

– turški večer s folklornim programom in večerjo z omejeno količino pijače 50 EUR,

– izlet z ladjico po Bosporju (trajanje okvirno 2 uri) 25 EUR,

– turški hamam (okvirno) 25 EUR.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

VIZUM ZA TURČIJO: Vizum za Turčijo za državljane Slovenije ni potreben.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Turčijo, povezani s Covid-19: za vstop v državo je potrebno potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti ali predložiti negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur ali predložiti negativen izvid testa HAG, ki ni starejši od 48 ur. Otroci do dopolnjenega 6. leta, ki potujejo v spremstvu staršev, ne potrebujejo potrdila o cepljenju ali testov.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel, ki ga uporabljamo na tem potovanju je 3* lokalne kategorizacije. Hotel ponuja udobno namestitev.

Turška hrana je dobra in zelo pestra. Poznajo veliko zelenjavnih in mesnih jedi, pripravljenih na nešteto različnih načinov. Imajo celo paleto juh, od vseh pa je po našem mnenju daleč najboljša mercimek – lečna juha. Znane pa so tudi paradižnikova, jogurtova in piščančja juha. Turki naravnost obožujejo meso, najraje imajo ovčetino, ki je zanje tudi najbolj dragoceno meso. Kebap (pečeno meso) je paleta različnih oblik pečenega mesa. Poleg döner kebapa (narezan v sendviču) so tu še şiş kebap (nabodala, koščki mesa in zelenjave), Urfa in Adana kebap (nabodalo, mleto meso), köfte pa so mesne kroglice, kot nekakšni okrogli čevapčiči. Kljub temu, da ima Turčija ogromno morja, ribe niso najbolj priljubljene. Tradicionalne turške pice, imenovane pide, so lahko mesne ali zelenjavne. Podobno naši pici je tudi lahmacun (arabska jed; tanjše testo, pokrito z mletim mesom). Gözleme pa so slane turške palačinke – krompirjeve, sirove, špinačne, mesne, … Zelenjava in sadje (predvsem sezonsko) sta vedno na voljo. Da ne govorimo o izvrstnih turških sladicah – tatlı 😊. Turki jih naravnost obožujejo. Bolj so sladke, boljše so. Od baklave in lokuma do sutlača.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Ob hrani Turki radi pijejo ayran – pijačo, narejeno iz jogurta, vode in soli. Sveži sokovi, običajno stisnjeni iz pomaranč in granatnih jabolk, so pogosto na voljo. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo. Svetujemo pitje ustekleničene vode.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR in 150 EUR na osebo na potovanje (vstopnine, pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Srčno se zahvaljujem za hiter novoletni potep po živahnem in skrivnostnem Istanbulu, ki mi je pokazal toliko različnih barv in nekaj obrazov, predvsem tistih vsestranskih, ki sem jih uspela ujeti v objektiv. Sari, se opravičujem, če sem tu pa tam zbežala od podajanja snovi o Turčiji in Istanbulu, vendar verjamem, da me je razumela in spoznala, da je fotografiranje močno prisotno v meni. Odlično in pestro je bilo vse, zato vse in iskrene pohvale. Sara – hvala za tvojo organizacijo testiranja, kajti to mi je kar neka ovira pri potovanjih.  Hvala za lep silvestrski večer, bil je popoln, drugačen, lepo doživet. Delfin, ki smo ga videli redki potniki je bil znamenje, da bo leto 2022 srečno tudi za TA Samsaro.

Nives, dec/jan 2022

V Istanbulu smo se imeli luštno, veliko smo se družili, si ogledovali znamenitosti, čajčkali in se zabavali. Pred leti sem tam že bila , sedaj je to postalo velemesto s še več prebivalci, vendar utrip na tržnicah in v starem delu ostaja enak. Lepo je bilo.

Odlično vodenje – s Saro sem že nekajkrat potovala in je ena mojih najljubših vodnic. Izjemno znanje predaja v ravno pravšnjem obsegu, prilagodi program, da od izleta odnesemo največ, skratka je sopotnica, ki poskrbi za vse. :). Všeč mi je bila majhna skupina udeležencev, prijetno vzdušje v skupini, simpatična lokalna vodiča, dovolj prostega časa za samostojno raziskovanje…

Darja, dec/jan 2022

Bilo je pestro potovanje.

Vodnica Sara je bila vrhunska. Prijazna, polna znanja in koristnih informacij, strokovna…

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Pobeg iz vsakodnevne rutine, utrip velemesta, barvitost, spoznavanje drugačne kulture…

Alenka, dec/jan 2022
Mogoče vas zanima tudi:
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

10.4. - 17.4.2022
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

23.4. - 1.5.2022
trek TOSKANA 8 DNI

trek TOSKANA 8 DNI

24.4. - 1.5.2022
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

28.5. - 4.6.2022
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

25.6. - 2.7.2022