NEPAL IN TIBET 17 DNI

Po epski cesti prijateljstva

Nepal in Tibet.

Nepal je preprosto osupljiv. Dežela barvite mešanice templjev, bogato okrašenih templjev, izrezljane lesene Newarske arhitekture in kaotičnih ulic je obkrožena z veličastnimi gorami. Zgodbe rivalskih kraljestev, mitičnih božanstev in duhovne vdanosti do danes ostajajo nespremenjene. Za Tibet pa pravijo, da je toliko daleč, kolikor si dovolite iti. Je izven časa in prostora. Je tudi krut in surov. Ena najbolj goratih pokrajin na zemlji in ena najredkeje poseljenih. Obkrožen z zasneženimi vrhovi, neprehodnimi visoko ležečimi puščavami in žarečimi turkiznimi jezeri.

jezero Yamdrok Tso, Tibet

Po cesti prijateljstva – od Katmanduja do Lhase.

Epska cesta, dolga dobrih tisoč kilometrov, teče po starodavni trgovski poti, in je nekoč povezovala Kitajsko z indijskim podkontinentom, arabskim polotokom in še dlje na zahod, vse do sredozemske Evrope. Potovanje po tej cesti nas popelje od Katmanduja do Lhase, od spoznavanja prestolnice Katmandu in njegovih skritih zakladov do spremljajoče veličastne nepalske pokrajine, vstopa na tibetansko planoto in glavnih točk vzhodnega dela Tibeta, vključno z Lhaso.

DATUM

3. 4. – 19. 4. 2025

CENA

2.390 EUR

+ letalska karta (od 880 €)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Katmanduju. Po prihodu v Katmandu in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Preostanek dneva izkoristimo za raziskovanje tega živahnega in nadvse zanimivega mesta.

letalo, avtobus, hotel (2. dan)       

Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Skozi labirint ozkih ulic se peš odpravimo do osrednjega trga Durbar (Unesco), ki predstavlja središče starega dela mesta. Kraj kar puhti od življenja – kako tudi ne, saj je tu prava duša prestolnice. Obiščemo tempelj žive boginje Kumari Devi. To je mlada deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durga, katera v Nepalu velja za zaščitnico pred zlom in prinašalko sreče in blaginje. Popoldan se odpeljemo do znamenite stupe Svajambunat (Unesco). Gre za enega najstarejših verskih objektov v Nepalu in še danes velja za glavno romarsko središče in sveti kraj, tako za budiste kot hindujce. Reka Bagmati je najsvetejša reka nepalskim hindujcem. V njej se vsakodnevno obredno kopajo, saj naj bi reka imela moč očistiti karmo. Ob njej že stoletja stoji izjemno pomemben kraj Pašupatinat, kjer stoji največji hindujski tempelj na svetu (Unesco), posvečen bogu Šivi. Zagotovo pa tu srečamo tudi svete može, sadhuje, ki so si tu našli svoj dom.

avtobus, hotel, zajtrk

Pot iz Katmanduja nas odpelje po starodavni trgovski poti, po kateri so nekoč potovali trgovci na poti v Tibet. Ta del poti je bil v preteklosti izjemno pomemben, saj so tu bivali bogovi varuhi in trgovcem izpolnjevali želje. Največji mejnik te poti je bila – in še vedno je – velika stupa Bodnath (Unesco). Nato se odpeljemo na sam rob katmandujske doline, v vas Nagarkot. Dan izkoristimo za daljši sprehod v čudoviti naravi, obdani s himalajskimi očaki.  Če nam bo vreme naklonjeno, bomo uzrli tudi veličastno Himalajo in njene vrhove.

avtobus, hotel, zajtrk

Z malo sreče (vremena še ne moremo čarati) zjutraj uzremo dolgo himalajsko verigo. Tam na drugi strani je skrivnostni Tibet. Dopoldan izkoristimo za daljši sprehod v čudoviti naravi, obdani s himalajskimi očaki.  Če nam bo vreme naklonjeno, bomo uzrli tudi veličastno Himalajo in njene vrhove. Popoldne se vrnemo v Katmandu. Prosto popoldne izkoristimo za ugodne nakupe in pripravimo na naslednji dan.

avtobus, hotel, zajtrk

Čaka nas dolga vožnja pod streho sveta. Vse od zadnjega uničujočega potresa leta 2015 je zaradi precejšnje gmotne škode mejni prehod med Nepalom in Tibetom ostal zaprt. Temu ni več tako. Odprt je nov mejni prehod, do tja nas čaka precej »doživeta« vožnja. Pozen prihod v obmejno Rasuwo.

avtobus, terenska vozila, preprost penzion, zajtrk

Preko novega mejnega prehoda in opravljenih obmejnih formalnosti se v nizu ostrih ovinkov dvignemo na streho sveta. Preko prelaza Kyirong La se spustimo do ledeniškega jezera Paiku Tso (4900 m), obdanim z visokimi gorami, od tam pa naprej do Tingrija.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Danes bomo po cesti prijateljstva prečili kar nekaj deročih rek in visokih gorskih prelazov, z nadmorsko višino preko 5000 metrov. Če nam bo vreme naklonjeno, bomo zagledali štiri veličastne osemtisočake: Lhotse, Cho Oyu, Makalu in seveda najvišjo na svetu, goro Everest. Naš današnji cilj je obisk najvišje ležečega samostana na svetu – Rongbuk – na višini 4980 metrov. Še nekaj kilometrov naprej in prispemo do baznega tabora Everest!

V primeru, da zaradi slabega vremena obisk baznega tabora Everest ne bo mogoč, bomo program ustrezno prilagodili. V ta namen bomo program nadomestili z obiskom baznega tabora Shishapangme (14. najvišja gora na svetu z 8013 metri višine) na višini 5000 m.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Po »cesti prijateljstva« se preko prelaza Gyatsko La odpeljemo v Shigatse, danes drugo največje mesto v Tibetu. Na poti do tja se ustavimo v malem mestecu Sakya, v katerem je edina in glavna atrakcija samostan Sakya – eden najbolj impresivnih in edinstvenih od vseh samostanov Tibeta. Ima impresivno knjižnico, v kateri so neskončne police na polno založene s prašnimi svetimi budističnimi spisi, med njimi tudi Sutra popolnosti in modrosti, ki velja za osnovno čtivo vseh budističnih samostanov in razlaga bistvo vseh Budinih učenj. Po prihodu v Shigatse, če bo volja, se lahko odpravimo na enourno koro okoli samostanskega kompleksa. Za konec dneva pa pokukamo še na »šoping« ulico tibetanskih obrtnikov.

avtobus, hotel, zajtrk

Shigatse, nekoč Samdruptse, je danes precej moderno mesto, a tradicionalno je prav Shigatse dom Pančen Lame, drugega najvplivnejšega roda tradicionalnih tibitenskih vodij. Samostan Tashilumpo je pravo mesto v malem. Kompleks je posejan z neštetimi templji, dvoranami in bivalnimi prostori za še okoli 500 menihov, ki tu živijo. V samostanu občudujemo orjaški pozlačen kip Maitreye – Bude prihodnosti, ki v višino meri neverjetnih 26 metrov. Če dodamo še podatek, da so za izgradnjo kipa porabili neverjetnih 279 kg zlata in kar 150.000 kilogramov bakra in brona, ga je preprosto treba videti. Sledi vožnja v prijetno mestece Gyantse ki je v preteklosti ležalo na izjemno pomembni trgovski točki, med Indijo in Tibetom. Sprehodimo se skozi stari del mesta, ki je še vedno zelo tradicionalen, nato pa vstopimo v samostanski kompleks iz 15. stoletja, Pelkor Chode. V njem se skriva eden lepših biserov Tibeta, in sicer kar 35 metrov visoka stupa Kumbum. Pravijo, da nas pot v smeri urinega kazalca v sami stupi popelje po tantrični poti. Če pa ne, pa vsaj spoznamo, od kod ime za stupo.

avtobus, hotel, zajtrk

Zapustimo Gyantse in se podamo proti vzhodu. Dvignemo se do prelaza Karo La in kmalu uzremo pravi tibetanski talisman, ki varuje življenski duh tibetanskega naroda. To je jezero Yamdrok Tso oz. Škorpijonovo jezero. Domačini verjamejo, da bo, dokler bo v jezeru voda, obstajal tudi Tibet. Čudovito turkizno jezero in njegova okolica ponujata nore razglede. Po serpentinasti cesti se dvignemo do še enega prelaza, Kamba La, nato pa spustimo v dolino reke Kyichu in se del poti vozimo vzporedno z najvišjo reko na svetu, katere povprečna nadmorska višina je 4000 m. To je reka Yarlung Tsangpo ali drugače Brahmaputra, ki se po dolgi poti vzdolž Tibeta spusti v Bengalski zaliv. Glavno mesto Tibeta je zares prav poseben kraj. Že od 7. stoletja naprej, ko je prvi tibetanski kralj dal zgraditi novo prestolnico in jo poimenoval Lhasa – Sveta zemlja. Zaradi dolgih stoletij izolacije, se je o njej začelo govoriti kot o kraju skrajne čistosti in duhovnosti. Za Tibetance je vedno bila in še vedno je sveto mesto, mesto bogov. Po prihodu v Lhaso se odpeljemo v hotel in se v skladu s časom odpravimo na mestne ulice.

avtobus, hotel, zajtrk

Tempelj Jokhang velja za duhovni center Tibeta. Je daleč najbolj čaščeno svetišče, zgrajeno na mestu svetega jezera, ki naj bi po legendi predstavljalo srce ogromne ležeče demonke. Tempelj je dal postaviti prvi tibetanski kralj, da bi v njem hranil kip 12-letnega Sakjamuni Bude, ki ga je s seboj na Tibet prinesla njegova nova žena. Še predno vstopimo v tempeljski kompleks, dobimo občutek daljne preteklosti in se srečamo s Tibetanci iz vseh koncev Tibeta. Sem se zgrinja na stotine vernikov, ki se predajajo prostraciji čaščenja bud, bodisatev in zaščitnikov ter mrmrajo sveto mantro Om mani padme hum. Še močnejše doživetje pa nas čaka znotraj najsvetejšega dela templja, ko nas pozdravi močan vonj po jakovem maslu, mrmranje manter in nepopisna množica romarjev. Na strehi svetega templja pa se nam odpre očarljiv razgled na mogočno Potalo. Potala je eno največjih arhitekturnih čudes na svetu. Že na daleč jo uzremo, kako se v vsej svoji veličastnosti bohoti nad danes že precej modernim mestom. Zgrajena je bila v 17. stoletju na vrhu Rdečega hriba, za časa vladavine 5. dalajlame in postala politično in duhovno središče vseh naslednjih dalajlam. V kompleksu Potale se nahaja več kot 1000, manjših in večjih soban, okrašenih svetišč, hodnikov in dvoran, obogatenih s pozlačenimi kipci bogatega tibetanskega panteona bud, bodisatev, svetnikov in demonov. Obiščemo samostan Drepung, največji od vseh samostanov na Tibetu. Je tudi najpomembnejši samostan tibetanskega redu Gelugpa. Preostanek dneva preživimo v središču stare Lhase, na Barkhorju, sestavljenem iz labirinta uličic, ki obkrožajo največji ponos Tibetancev.

Pomembno – Obisk Potale: Za vstop in ogled palače veljajo prav posebna pravila. Za ogled skupin obstaja določen urnik, saj je število obiskovalcev omejeno na uro. Vsekakor bomo palačo obiskali, točno uro in dan (3. ali 4. dan) pa bomo izvedeli na kraju samem. V primeru sprememb, bomo program ustrezno prilagodili.

avtobus, hotel, zajtrk

Danes nas čaka izlet do znamenitega jezera Nam Tso. Preko prelaza Nagenla La (5200 m) se spustimo do “nebeškega jezera”.  Je drugo največje slano jezero na Kitajskem ter eno najvišje ležečih jezer na svetu. Je sveto jezero in zato pomemben romarski kraj med tibetanskimi budisti. Najbolj vneti romarji potrebujejo med 20 in 30 dni, da obkrožijo celotno jezero s petimi otočki. Jezero ima pravljično kristalno čisto vodo, ki se ob lepem vremenu obarva v čudovito turkizno jezero, obdano z visokimi himalajskimi vrhovi.

avtobus, hotel, zajtrk

Nedaleč stran od osrednje Lhase stoji še en samostan, samostan Sera. V njem živijo številni menihi, ki še danes privablja množice radovednežev zaradi meniških debat na Debatnem vrtu. V njem se že tradicionalno vsako popoldne tukajšnji menihi pripravljajo na samostanske izpite skozi debate, s katerimi ostrijo svoj um. Preostanek dneva preživimo v središču stare Lhase, na trgu Barkhor. Popoldan se odpeljemo na mestno železniško postajo, kjer se vkrcamo na vlak, ki nas bo odpeljal v Peking.

avtobus, vlak spalnik, zajtrk

Vrtoglava, predvsem pa epska vožnja po najvišje ležeči železnici na svetu je nekaj, kar je treba poskusiti. Je zagotovo ena najmanj dolgočasnih voženj, kar jih obstaja. Neverjetne panorame najvišjega gorstva na svetu, neokrnjene narave, turkiznih jezer, osrednjega kitajskega hribovja in še in še. Proga, dolga kar 3753 kilometrov, prav nikogar ne pusti ravnodušnega. Kar 960 kilometrov železnice teče na nadmorski višini 4000 m, najvišja točka je postaja Tanggula na višini 5068 metrov, …

vlak spalnik

Jutranji prihod v kitajsko prestolnico. Odpeljemo se do najdaljše in največje stvaritve človeških rok ter enega najbolj drznih gradbenih podvigov v vsej zgodovini – do velikega kitajskega zidu (Unesco). Najdaljša stavba se kot kamnita kača vije po grebenih zelenih hribov in planotah. Nihče ne ve, koliko natančno meri v dolžino, a zdi se, da vodi v neskončnost. Zagotovo pa je, da je bil zgrajen z namenom varovanja kitajskega cesarstva pred barbari iz severa, ter da mu nikjer na svetu ni enakega. Ob povratku nazaj v Peking nas čaka krajši sprehod po “olimpijskem” mestu. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu.

letalo, avtobus

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.390 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 9 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 3 x nočitve v preprostih penzionih,

– 2 x nočitvi na vlaku spalniku,

– 12 x zajtrk,

– vse prevoze z avtobusom in terenskimi vozili (6. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vstopnine (trg Durbar, Svajambunat, Pašupatinat, Bodnat, palača Potala, samostan Drepung in Sera, tempelj Jokhang, Yamdrok Tso, ledenik Karo La, stupa Kumbum in samostan Pelchoe v Gyantseju, samostan Sakya, samostan Tašilumpo v Shigatseju, bazni tabor Everest, samostan Rongbuk, jezero Nam Tso, Kitajski zid),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za potovanje po Tibetu,

– kitajski vizum,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (Coris, kritje POGUMNO do 50.000 EUR),

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena se ob zgodnji prijavi giblje od 880 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vizum za Nepal 30 USD (vizum do 15 dni; cena je okvirna; na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 390 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

* Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelih.

POTOVANJE PO TIBETU:

Tibet je lahko precej neudoben, odročen in včasih precej naporno potovanje. Ne pravijo zaman, da je Tibet za potovanje na meji mogočega. Potovanje je za vsakega, ki je v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju, odprtega duha in z željo po nepozabni avanturi. Največji izzivi na potovanju po Tibetu so visoka nadmorska višina in preproste namestitve. Nekateri dnevi bodo daljši, z nekaj celodnevnimi vožnjami, nekateri dnevi pa bodo brez vožnje. Vse to pa bo nadomestila fantastična pokrajina.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

NEPALSKI VIZUM: Nepalski vizum za državljane Slovenije je obvezen. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list. Okvirna cena nepalskega vizuma znaša 30 USD.

KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji ter izpolnjen formular. Kitajski vizum je že vključen v ceno potovanja in ga pridobimo ob prihodu v Nepal.

DOVOLJENJE ZA VSTOP NA TIBET: Posebna dovoljenja za potovanje po Tibetu so vključena v ceno potovanja. Potrebujemo 1 digitalno kopijo osebne slike.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Cena potovanja vključuje dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini (Coris, kritje POGUMNO do 50.000 EUR).

NAPOR, VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN:

Večji del potovanja se odvija na povprečni nadmorski višini 4300 metrov. Obstaja možnost višinske bolezni. Celotno potovanje vključuje aklimatizacijo na višino. Dobra telesna kondicija je priporočljiva. Na Tibetu je povsod na voljo s kisikom obogaten zrak.

Zaradi visoke nadmorske višine, potovanje odsvetujemo vsem srčnim in pljučnim bolnikom.

Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE:

Na potovanju po Nepalu in Tibetu bomo imeli različne namestitve. Povsod, kjer je možno, bomo nastanjeni v hotelih 2-3* (lokalne kategorizacije). Hoteli so preprosti. Preostanek nočitev so predvideni penzioni, nekateri so lahko zelo preprosti. Wc in kopalnica sta ponavadi skupna. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

Vožnja z vlakom Lhasa-Peking: dvakrat spimo v spalnikih tipa ‘hardsleeper’ – odprti kupeji s po šestimi posteljami v enem; poskrbljeno je za vzglavnik, rjuho ter odejo. Jedli bomo v restavraciji na vlaku. Vsak vagon ter kabina ima na voljo cel čas toplo vodo. Na vlaku je prav tako poskrbljeno za dodatno obogaten kisik.

VREME:

Podnebje na »Strehi sveta« je lahko zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. V tem obdobju je podnebje načeloma prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 15 in 25°C, lahko tudi več, v višjih predelih pa tudi kakšna stopinja manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0°C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih ali prelazih tudi sneg.

Več informacij o vremenu na Tibetu dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki, vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 300 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Informacije pred odhodom so bile temeljite in pravočasne.

Odličen izbor avio letov brez dolgočasnega čakanja.

Samo potovanje je bilo izpolnjeno v celoti po potovalnem načrtu. Tudi debatni krožek menihov nam je uspelo doživeti z malo sreče. Najbolj všeč so mi bili vrvež Katmanduja, veličastna Potala in prostracija v Lhasi, vznožje Everesta, debatiranje menihov v samostanu Sakya, epska vožnja z vlakom po tibetanski planoti in Kitajski zid.

Nastanitve so bile boljše od napovedanih. Udobni hoteli v centrih mest olajšajo večerne sprehode.

Imeli smo udobne avtobuse z USB priključki in vodo na poti. Terenska vozila in profesionalni vozniki so plus.

Tako vodnik v Nepalu in predvsem na Tibetu sta bila angažirana in izkušena in sta podala veliko uporabnih informacij.

Vodja poti, Marijana, celotno vodenje opravi na pamet, brez branja s papirčkov. Izkušnje in zgodbe s preteklih potovanj popestrijo celotno razlago. Bravo. Pripravljena reševati probleme vsakemu potniku (tako zdravstvene kot tehnične) in nobena težava ji ni nepremostljiva. Hvala.

Mitja, apr. 2024

Super organizacija, ravno prav informacij, podanih na ne-enciklopedičen način, ampak zanimivo in izkustveno, Marijana je prijazna, vedno nasmejana, pripravljena pomagati.

Z lokalno ekipo sem bila zelo zadovoljna. Predvsem lokalni vodnik na Tibetu je bil odličen. Ogromno je predal, predvsem, če si ga individualno pocukal za rokav, je znal odgovoriti na vse.

Tjaša, apr. 2024

Odmaknjenost, edinstvena pokrajina.

Vsak dan posebej je prinesel nekaj novega, drugačnega, četudi je bila to daljša vožnja.

Zrinka, apr. 2024

Predvsem v krajih, kjer je bilo zabeležno, da bomo nastanjeni v preprostih penzionih, je bil standard nadpovprečen. Nimam pripomb. Avtobusi z delujočimi klimami in gretji, tudi dovolj prostora za noge.

Tudi vegetarijanci smo dobro jedli.

Oba lokalna vodnika sta bila super. Bi pa še posebej pohvalil tibetanskega – Tashija, ki je imel ogromno znanja o budizmu in tudi pomembno lastno zgodbo.

Primeren tempo in tudi dovolj časa, da smo lahko sami kaj raziskali.

Sebastijan, apr. 2024

Program mi je bil zelo všeč in tudi izvedba. Všeč mi je bilo, da urnik ni bil prenatrpan in da je bilo dosti časa tudi za samostojno raziskovanje mest.

Marijana je odlična vodnica, polna znanja, ki ga stresa iz rokava. Vse je bilo lepo poskrbljeno, vedno vse super organizirano. Lahko je žal prejšnji agenciji, da se izgubila tako fajno vodičko.

Vsem trem lokalnim vodičem kapo dol za prijaznost, vodenje, pripravljeni pomagati in odgovoriti na kakršno koli vprašanje, družabni, res sodelujete z dobrimi ljudmi, bravo.

Gašper, apr. 2024

V trajnem spominu mi bodo ostali razgledi na prečudovito pokrajino strehe sveta, ki ji ni videti konca. Na sveže pobeljeni vrhovi pri Nam Tso jezeru so jemali dih. Piko na i pa je dodal Everest, ko se je v vsej mogočnosti prikazal izza oblakov. Sinhronizirano vodenje in poglobljeno poznavanje destinacije. Predanost in izjemna skrb za vse potnike.

Pohvale za organizacijo in izvedbo potovanja, kar je pripomoglo k temu, da je bilo veliko lažje stopati po robu mogočega in ob enem naredilo izjemno popotovanje.

Aneja

Pri izjemnem vremenu, sončno skoraj brez oblačka, je bil pogled na tibetansko pokrajino fantastičen. Izredni so kontrasti zasnežene Himalaje v ozadju ter rjavega gričevja in požetih polj ječmena v ospredju. Zelo zanimivo mi je bilo opazovati ljudi, tako njihove prav posebne obrazne poteze kakor tudi njihova pisana in raznolika oblačila. Od potovanja sem imel velika pričakovanja, ki so se v glavnem uresničila. Z veliko pomočjo Marjane smo spoznali dokajšnji del lokalne kulinarike.

Miran

Zelo težko bi bilo kaj izboljšati, saj je bilo ponujeno maksimalno v okviru možnega.

Marijana je odlična, pripravljena pomagati in najti rešitev.

Janja

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Preizkušati svoja lastna doživeta čustva in izzive, ki jih prinaša divja, prostrana, neskončna, čudovita in včasih malo neprijazna dežela Tibeta.

Vse kar potrebuješ na takem potovanju je Marjana. Ko se zlijem s pokrajino mi zraste apetit po njeni kulinariki; predlagam pa »dovoljenje« za kozarček rdečega na višini…

Mojca

Na potovanju mi je bila najbolj všeč predstavitev dežele na pristen način (potovanje po podeželju, prehrana v domačih restavracijah, predstavitev dežele na primeren način, …).

Mogoče bi bilo kaj za izboljšat, vendar je bilo potovanje tako dobro, da nimam idej.

Marta

Na splošno sem bila res zadovoljna, da sem se odločila in to izkusila in to na tak način:). Res, Marijana, dobra si… kot vodnica, organizatorka in po človeški plati.

O izvedbi potovanja: Zelo domišljeno načrtovan program in izvedba: čuti se, da je že pri načrtovanju programa v ozadju zelo prisotno znanje in izkušnje s potniki, s skupino. Primerna razporeditev vožnje, ogledov, prostega časa, postankov za kosilo itd.

Kako ste zadovoljni z vodnikom? Predhodno znanje o destinaciji, splošna razgledanost in širina na vseh področjih in temu primerno tudi samozavestno in učinkovito vodenje. Izkušnje z vodenjem skupine – skrb za vsakega potnika, po drugi strani pa gradi zaupanje skupine in s primerno avtoriteto sprejema odločitve, ki so pomembne za vse. Vedno na razpolago za dodatna vprašanja, pogovor, pomoč. Tudi v času kosila ali večerji, predlaga in neobvezno povabi tako, da kdor se ne želi oddaljiti od skupine ali se počuti negotov, vedno, tudi v prostem času dobi ustrezno podporo. Izpostavljam le nekaj konkretnih »rešitev«, ki bi jih lahko enostavno odpravili z izgovori: da ni možno, da je to dolžnost nekoga drugega, da ni v programu, da….: pri deset urnem postanku na letališču smo dobili hotel za počitek, po jutranjem prihodu v Peking smo odšli za 4 ure v hotel, da smo se lahko uredili, saj nas je zvečer čakalo letalo, zagotovljena je bila voda tekom cele skupne poti, hoteli so bili dobri, sobe tople, …. To so navidez malenkosti, ki pa na potovanju, ki od vsakogar že tako zahteva vsaj nekaj napora,  olajšajo in olepšajo dan ter dajo vtis, da potnik ni zgolj številka, ampak da se ogranizator in vodnik iskreno trudijo za to, da bi bilo vsem lepo.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Da smo dobro funkcionirali kot skupina, da je bilo vse izvedeno po programu, brez izgubljanja časa, da je bilo poleg tega kar smo videli z očmi tudi veliko povedanega; tako sem vsaj nekoliko zaslutila, spoznala ta del sveta, njegovo preteklost, pa tudi sedanjost.

Ema

Celotno potovanje je bilo super.

Diana

Deželo in destinacijo smo izbrali sami,tako da je  prevladala želja po obisku in radovednost, kako je na strehi sveta, kjer se spreminja vse, razen narave. Vedeli smo, da nas čaka kar nekaj preizkušenj, predvsem glede višine na Tibetu. Varno vodenje po drugačni deželi, poznavanje tradicije, kulture, skrb za potnike, enakovredni odnos do vseh potnikov. Izjemno smo se v skupini ujeli prav zaradi dobrega vodenja.

Breda

Z eno besedo- čudovito je bilo!!! Hvalaaaa za vse!

Irena
Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

22. 3. - 5. 4. 2025
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

26. 3. - 6. 4. 2025
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

3. 4. - 13. 4. 2025
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2025

MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

24. 4. - 4. 5. 2025