Šrilanška kuhinja

Številne države na svetu so znane po svoji kulinariki. Slovenci se počasi uveljavljamo, italijanska in francoska kuhinja sta nam najbližje, kitajsko in mehiško hrano najdemo skoraj povsod po svetu, Japonci pa očarajo s surovimi morskimi sadeži. No, šrilanška kuhinja pa je sigurno nekaj drugačnega, zanimivega. Podobna je indijski, saj navsezadnje Šrilanka spada pod kulturno sfero indijskega podkontinenta. Vseeno pa ima tudi svoje specifike.

Najbolj znana jed na Šrilanki je, da, uganili ste, riž in kari (rice and curry) – belemu in rdečemu rižu (endemična vrsta rdečega riža s Šrilanke) dodamo različne vrste omak, karijev. Te so lahko ribje, mesne ali zelenjavne. Predvsem na slednji je velik poudarek. Najpogostejše sestavine so bučke, leča, fižol, soja, solata in tudi različno tropsko sadje. Vsem tem jedem, karijem, je dodana mešanica začimb (ki ji ravno tako rečejo kari), kak poper, včasih kardamom, kumina, klinčki, cimet in seveda čili. Poleg riža se pogosto postreže zraven tudi roti – mi bi temu rekli mali popečeni kruhki iz moke, soli in vode, katerim lahko dodamo tudi kokos ali kaj podobnega. Za nas tujce pogosto hrane ne začinijo tako močno. Lokalci na drugi strani pa pravijo, da če hrana ni začinjena oz. pekoča, potem sploh nima okusa.

Vsa hrana se naenkrat prinese na mizo. Potem pa vsak jedec sam naloži željeno hrano na krožnik, na katerem je pogosto bananin ali lotosov list (zaradi boljšega okusa). Se pravi malo riža, malo leče, malo ribe, itd … Se usedeš za mizo in začneš jesti, brez pribora seveda. Roke si zato speremo pred in po jedi.

Riž in kari domačini jedo večkrat na dan, za zajtrk, kosilo in večerjo. Med druge znane lokalne jedi definitivno spada kottu roti (v voku popečena na male koščke nasekljana zelenjava, morda tudi piščanec), hoppers (kot neka palačinka v obliki skledice, kamor se doda lahko jajce, čili, ipd), pittu (pražen riž zmešan s kokosom in kuhan na pari v bambusovih skledah), kiribath (ceremonialen riž) in še in še.

Najboljša sladica na Šrilanki je kar sadje – morda ena od mnogih vrst banan, papaja, ananas, mango, lubenica, pasijonka, bodeča anona, jackfruit (nangka) … Zelo dober je bivolji jogurt z jaggerijem (palmin med).

No zraven jedi pa se prileže tudi kaj tekočega. Naraven, sveže iztisnjen sok kateregakoli tropskega sadeža je vedno dobra izbira. Morda ingverjevo pivo (brezalkoholna gazirana pijača z okusom ingverja)? Kaj pa sok, ki ga pijete direktno iz mladega kokosovega oreha? Ali pa, če je le v ponudbi, kar kako šrilanško pivo? Ljubitelji vina bodo na Šrilanki malo prikrajšani, saj ne proizvajajo lastnih vin, se pa dobi tuja vina, predvsem avstralska.

Vsekakor pa lahko rečemo, da je na Šrilanki dober tek, res dober. Pa dober tek!

Nejc Košnik