ŠRILANKA – AJURVEDA

Šrilanška ajurveda

Ajurveda je ena najstarejših medicin na svetu. Prihaja iz Indije in pomeni “veda o življenju”. Vse kar pride iz narave, se lahko pozdravi z naravo. In tako ajurveda zdravi tudi nas, celostno, z vsem kar prihaja iz narave. Listi, korenine, lubje, oljni izvlečki, kamni, minerali, … vsi ti naravni izvlečki, elementi so lahko ajurvedska zdravila.

Ajurveda se je v tretjem stoletju pred našim štetjem iz Indije razširila tudi na Šrilanko. Prvi budistični menihi so bili odlični poznavalci zdravljenja z naravo in tekom stoletij se je znanje ajurvede razširilo po celem otoku.

Šrilanka se lahko pohvali s prvo ajurvedsko bolnišnico na svetu, ki so jo zgradili v sklopu velikega budističnega samostana Mihintale, ki je lahko sprejel do osem tisoč menihov. Ostanki bolnišnice še danes pričajo o tem, kako zelo pomembna je bila ajurveda za otočane in temu je še danes tako.

Na Šrilanki gre ajurveda skupaj, z roko v roki z zahodno medicino. Ljudje živijo na način, ki ga priporoča ajurveda in tudi zdravijo se tako. Zato na vsaki trgovski polici lahko najdeš ajurvedska mazila, mila, kreme, šampone, zobne paste, zdravila proti prehladu, kašlju, prebavnim motnjam, proti bolečinam v mišicah in sklepih, zniževanju sladkorja in krvnega tlaka,… In lahko bi naštevali še vse do jutri. Ajurvedski način življenja se kaže tudi v tem, na kakšen način se prehranjujejo, kdaj in kje se umivajo, koliko časa spijo. Šrilančani ob hranjenju pijejo toplo vodo, saj naj bi s tem pospešili prebavo in topljenje maščob v telesu. Umivajo se s hladno vodo oziroma vodo sobne temperature.

Umivanja z vročo vodo ajurveda ne priporoča. Čas za spanje je takrat, ko je noč; spanje čez dan se odsvetuje. In tudi preveč spanja ni priporočljivega, saj več spimo, več sanjamo in naše telo porabi preveč energije.

Vsakega posameznika je po ajurvedi treba zdraviti na svojevrsten način. Ljudje smo si različni in tudi zdravljenje je različno. Ajurveda pravi, da so v vsakem živem bitju na našem planetu trije različni energijski principi, ki morajo biti v ravnovesju, da je naše fizično in umsko stanje stabilno. Energijske principe imenujejo doše oziroma nepravilnosti. To so vata, pita in kafa. Gre za dinamične energetske sile v telesu. Doše se konstantno spreminjajo in če je ene od njih preveč ali premalo, pride do bolezni ali slabega počutja. Z nekim določenim sorazmerjem doš se rodimo in le-te se takoj začnejo spreminjati. Neko sorazmerje doš je značilno za otroška leta, najstništvo, odraslo dobo. Doše se spreminjajo tudi z letnimi časi, zjutraj je sorazmerje drugačno kot opoldne in zvečer. Zato smo si ljudje tudi tako zelo različni.

Nekdo ima rad sladke stvari, ali slane, ali kisle, grenke. Nekdo je jutranji človek, drugi pa nočna ptica. Imamo rajši zimo ali poletje? Smo “odvisni” od adrenalina, ali smo knjižni molji? Smo nagnjeni k suhi koži in lasem ali bolj mastni? Ali se lahko hitro zredimo, imamo močne kosti in sklepe, kakšne barve oči imamo? Ali se hitro ujezimo, smo preveč čustveni, se hitro navežemo na ljudi in stvari? Nas skrbi kaj si misli okolica o nas? Imamo občutek, da nihče ne more biti boljši od nas ali pa da težave celega sveta nosimo na svojih ramenih?

Glede na to kakšne stvari so nam všeč in česa ne maramo, lahko ajurvedski zdravilec prepozna v kakšnem sorazmerju so naše doše. Česa nam manjka oziroma imamo preveč. Torej nek celostni vpogled v pacienta zdravilcu poda odgovor na vprašanje zakaj se slabo počutimo oziroma je nastopilo bolezensko stanje in na podlagi tega priporoča zdravljenje. Zdravila v ajurvedi se uporabljajo interno ali eksterno, kar pomeni, da zdravilo lahko zaužijemo ali pa ga nanesemo na telo oziroma ga vnesemo v okolje, kjer živimo. Način zdravljenja je tudi masaža, aromaterapija. Ponavadi zdravljenje traja dlje kot v praksi zahodne medicine, a zna imeti ajurvedsko zdravljenje dolgoročnejši učinek.

Ajurveda je kompleksna praksa in o njej bi lahko napisali še veliko strani. A naj bo za uvod dovolj.

Z ajurvedo se bomo srečali tudi na naših potovanjih na Šrilanko in takrat vam bomo zaupali še kakšno koristno skrivnost starodavnega zdravljenja ;).

Ekipa Samsara