ŠRILANKA S SARO 12 DNI

Šrilanka. Raj v malem.

Le streljaj južno od Indije leži tropski otok. Budova solzica je slikovita mešanica budizma, hinduizma, islama in krščanstva. Prava naravna zakladnica divje džungle, nasadov zimzelenega čajevca in obdelanih polj. Osupnejo nas ostanki starodavnih prestolnic, mogočne stupe in kamniti templji, tukaj so barvite tržnice in iskrive otroške oči. Črede slonov in neukrotljive leoparde spremlja lahkoten ples rumenih metuljev in zvoki pisanih pavov. Droben pesek boža naša stopala in veter mrši lase na neskončnih plažah Indijskega oceana.

Sara Alt. Kdo sem?

Sem Sara Alt, coachinja/osebnostna trenerka. Uživam v tem, ko lahko pomagam ljudem delati osebne preboje in zaživeti harmonične medosebne odnose. Svoje poslanstvo, pomagati ljudem, združujem s potovanji. Potujem, odkar vem zase. Potovanja so moja velika strast, v njih najdem navdih in motivacijo za življenje in delo. Med spoznavanjem te čudovite tropske dežele bomo imeli tudi priložnost ozavestiti tiste dele sebe, ki krojijo naš vsakdan, a se jih pogosto ne zavedamo.

DATUM

v pripravi

CENA

VELIKOST SKUPINE

10 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbor na ljubljanskem/bližnjem letališču ter polet proti šrilanški prestolnici.

letalo              

Po ureditvi vseh formalnosti se srečamo z lokalno ekipo in zapeljemo proti Dambulli. Prvi stik z deželo doživimo preko nekoliko daljše vožnje, ki je polna šrilanškega utripa. Med vožnjo opazujemo vsakodnevno življenje in urejen prometni kaos, kjer vladajo nam neznana pravila. Krave, psi, vozniki tuk-tukov, avtomobili, motoristi in pešci, vsi se srečujemo na ozkih cestah s številnimi ovinki. Na lokalni tržnici v Dambulli se zlijemo z barvami in okusi tropskega sadja in zelenjave. Dvignemo se na granitno vzpetino 160 m nad okoliškimi ravninami in obiščemo  največji in najbolje ohranjeni jamski kompleks na Šrilanki. Zlati tempelj je kompleks jam (UNESCO), kjer je v petih jamah zbrano lepo število kipov in poslikav Bude, njegovega življenja in šrilanških vladarjev. Večerja in nočitev.

hotel, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan in uglasitev s sabo in skupino. Danes se podamo v raziskovanje najstarejše prestolnice na otoku, več kot 2300 let stare Anuradapure. Sprehodimo se med ostanki starodavnih samostanov, svetišč in palač obkroženih z vrtovi in parki v kraju, ki velja za srčiko teravada budizma. Pomešamo se med romarje oblečene v belo barvo, ki v templjih darujejo cvetje, kadila in riž ter opravljajo obrede. Prisluhnemo budističnim mantram in neslišnemu plapolanju pisanih budističnih zastavic v vetru. Obiščemo najstarejše datirano drevo na svetu, ki je potomec tistega, pod katerim je doživel razsvetljenje Sidharta Gautama. Postanemo pred stebri nekoč razkošne bronaste palače in obkrožimo stupo Ruvanwelisaya. V Mihinitalah nas na vrhu hriba pričaka zgodba o budističnem menihu Mahindi, ki je predal sporočilo budizma kralju Devanampiya Tissi in s tem zasukal kolo zgodovine v novo smer. Vožnja do Sigiriye. Večerja in nočitev.

hotel, zajtrk, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan. Enega od viškov potovanja doživimo ob vzponu na kamniti osamelec, kjer si je samooklicani vladar Kašyapa v 5. stoletju dal zgraditi palačo. Prevzamejo nas poslikave ženskih podob, ali morda nebeških nimf, vrisanih v skalnato jamo in znamenite levje šape. Pogled z 200 m visoke Levje skale, kar Sigiriya (UNESCO) pomeni, ponuja lep razgled na okoliške vrtove in z bujnim gozdom poraslo okolico. Popoldne se z džipi zapeljemo v nacionalni park na srečanje s kolonijami divjih slonov. Ob koncu dneva se (za doplačilo) lahko razvajamo z ajurvedsko masažo. Nočitev in večerja.

terenska vozila, hotel, zajtrk, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan. Na poti v osrednje višavje se ustavimo v začimbnem vrtu in pobliže spoznamo paleto začimb in rastlinic, po katerih otok slovi. Čili, cimet, ingver, kurkuma, kardamom, vanilija in še in še zanimivosti za naše oči in brbončice. Izvemo skrivnosti ajurvedske medicine in pripravkov ter kako domačini kombinirajo alternativno in alopatsko medicino. Na poti v prestolnico višinske dežele Kandy spoznamo umetnost izdelave batika in se zavrtimo v  sariju. Popoldanski prihod v Kandy, prosto za obisk mestne tržnice ali sprehod ob jezeru. Večerja in nočitev.

hotel, zajtrk, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan. V jutranji svežini se sprehodimo po čudovitem botaničnem vrtu in spoznamo množico endemičnih in tujerodnih vrst. Občudujemo neobičajno rastje in bogastvo barvitega cvetja. Zanimiv je nasad orhidej, palm, nasad dreves državnikov in vrsta zdravilnih rastlin. Popoldne obiščemo muzej dragih kamnov in folklorno predstavo kandyjskih plesalcev. Pred nami zaživijo narodne noše višinske Šrilanke v kombinaciji s tradicionalnimi ritmi bobnov in zvoki trobent. Za konec dneva doživimo romarsko vzdušje v templju Budovega zoba (UNESCO), kjer hranijo najpomembnejšo relikvijo na otoku. Še vedno velja prepričanje, da moč zoba vpliva na blaginjo na otoku. Večerja in nočitev.

hotel, zajtrk, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan oziroma v skladu s časom, odvisno od ure odhoda vlaka. Sedemo na vlak in potujemo skozi slikovite podobe višinske Šrilanke. Spremljajo nas valoviti, vedno zeleni griči, sloka evkaliptusova drevesa in zelenjavni vrtovi. Doživeta vožnja v družbi domačinov nas pripelje do Elle. Ta je z leti postala eden najbolj priljubljenih popotniških krajev z množico priložnosti za oddih, sprehode in vsrkavanje podeželskega vzdušja. Po nekaj prehojenih stopnicah osvojimo Mali Adamov vrh (1141 m), od koder se odpre lep razgled na Ellino vrzel in nižinsko Šrilanko. V skladu s časom obiščemo znameniti  viadukt  – most z 9 oboki, ki velja za  tehnični dosežek iz kolonialnega obdobja in eno najbolj fotogeničnih znamenitosti na naši poti. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

dnevni vlak, hotel, zajtrk, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan. Današnji dan preživimo med nasadi čajevca in zgodbami, ki jih je o zgodovini čaja na otoku »pisal« Thomas Lipton. Sprehodimo se do kraja, kjer je čajni mogotec preživljal svoje proste trenutke in užival v razgledih na valovite griče in urne roke tamilskih obiralk. Odete v pisana oblačila hitijo obirati listje, ki ga nikoli ne zmanjka. V tovarni čaja spoznamo celoten proces nastanka tega čudežnega napitka od popka do čajne vrečke. Uživamo v lepi naravi in družbi domačinov, ki nam pripravijo kosilo. Sledi prosti čas v Elli. Večerja in nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zajtrk. Intonacija v nov dan. Po zajtrku se spustimo v nižinski del otoka. Na poti se osvežimo pri Ravaninem slapu. Pot proti morju nas vodi  mimo riževih polj. Ustavimo se v slonjem zavetišču in morda ujamemo slone pri kosilu. Počitniški del potovanja preživimo v Unnawatuni, malem turističnem mestecu na južni obali. Tukaj se prepustimo Indijskemu oceanu in čarom tropov. Priložnosti za razvajanje brbončic z raznoliko kulinarično ponudbo ne zmanjka. Na voljo so tudi športne aktivnosti – šnorkljanje, potapljanje, odbojka na mivki ali preprosto lenarjenje. Nočitev.

hotel, zajtrk

Zajtrk in prosto dopoldne za obmorske užitke. Obiščemo znamenite ribiče na kolih, ki dodatno krasijo pogled na morske čeri. Med zaščitenimi živalmi na otoku so tudi orjaške morske želve, o katerih izvemo več v enem od zavetišč. Biser med ostanki kolonialne arhitekture je mesto Galle.  Portugalci so kraju nadeli ime po petelinu, ki je kikirikal ob zasidranju njihovih ladij na obali. Zgradili so mesto in obzidje ter kasneje s pomočjo Nizozemcev in Angležev ustvarili čudovito arhitekturno zapuščino (UNESCO). Sprehodimo se po mogočnem obzidju, zavijemo v ulice s kolonialnimi hišami z vrtovi, lesenimi oboki in velikimi terasami, ki odsevajo duh tistega časa. Vrnitev v hotel.

hotel, zajtrk

Zajtrk in prosto dopoldne za uživanje na plaži in zadnje nakupe. Popoldanski odhod proti Kolombu. Na poti do letališča se zapeljemo mimo glavnih znamenitosti velemesta. Polet preko vmesnega letališča proti domu.

letalo, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

Sara Alt. Kdo sem?
Sem Sara Alt, coachinja/osebnostna trenerka. Uživam v tem, ko lahko pomagam ljudem delati osebne preboje in zaživeti harmonične medosebne odnose. Svoje poslanstvo, pomagati ljudem, združujem s potovanji. Potujem, odkar vem zase. Potovanja so moja velika strast, v njih najdem navdih in motivacijo za življenje in delo. Kot turistična vodnica zadnjih 17 let vodim ljudi po svetu in v sebe. Na potovanjih sem odvodila več tisoč zadovoljnih potnikov in moja opažanja so, da preko gibanja skozi drugačnost hitreje in učinkoviteje dosegamo transformacije in premike v želeno smer. Tudi sama sem primer tega. Največ sprememb na sebi mi je uspelo narediti s pomočjo številnih izhodov iz domačega in znanega okolja. Tako je tudi nastala ideja o potovanjih v sebe.

Sem radovedno bitje, rada raziskujem, odkrivam nove svetove in rada se učim na igriv, spontan in zabaven način. Najbolj uživam, ko lahko praktične izkušnje združim s pridobljenim teoretičnim znanjem in vse to oplemeniteno podam ljudem naprej v obliki dodane vrednosti.

Potovanje s Saro po Šrilanki.
Med spoznavanjem te čudovite tropske dežele bomo imeli tudi priložnost ozavestiti tiste dele sebe, ki krojijo naš vsakdan, a se jih pogosto ne zavedamo. V domačem okolju smo preobremenjeni z vsakodnevnimi obveznostmi in stalno pod stresom. Čeprav se morda zavedamo, da smo obtičali, in čutimo potrebo, da bi v svojem življenju nekaj spremenili, si ne znamo ali ne zmoremo vzeti dovolj časa zase, za svoje misli in občutke, s katerimi se vse začne.

Prav zato vas povabim, da skupaj naredimo prvi korak, s katerim se začne potovanje, dolgo tisoč milj.

Klasični program potovanja bodo obogatila jutranja srečanja. Med vodenimi sproščanji se bomo bolje povezali s svojim telesom in prepoznavali njegova sporočila. Spoznali bomo, da imamo vse potrebne vire že v sebi. Naučili se bomo, kako kljub vsakodnevnim nevšečnostim, s katerimi se soočamo, čim več časa preživeti v pozitivnem čustvenem stanju. Tako opremljeni bomo bistveno lažje in hitreje uresničevali svoje cilje. Spoznavali bomo, kako bolje obvladovati stres, strahove in negativne čustvene odzive ter biti prisotni v trenutku, srečni tukaj in zdaj. Naučili se bomo prepoznati omejujoča prepričanja, ki nas ovirajo, ko si želimo sprememb. Spoznavali bomo tudi načine, kako utišati naš um, da bi se bolje povezali sami s sabo in svojim bistvom. Prisluhnili bomo prepletanju moškega in ženskega principa v nas in se naučili, kdaj katerega uporabiti. Skozi igro in spontanost se tkejo najlepše in najmočnejše vezi, zato se bomo tudi veliko smejali in skupaj ustvarjali sproščeno vzdušje.

Domov ne bomo odnesli samo lepih spominov na Šrilanko, ampak tudi trajno popotnico za življenje.

Naše potovanje je zastavljeno pestro in aktivno. Dneve bomo doživeto preživljali ob spoznavanju čudovite Šrilanke. V skladu s časom in možnostmi, pa bomo dan dopolnili z delom na sebi v obliki jutranjih srečanj in praktičnimi vajami tudi tekom dneva. Ker je rdeča nit potovanja delo na sebi, je potovanje pripravljeno tako, da se lahko procesi odvijajo tudi tekom potovalnih dni na prizoriščih z močno energijsko podporo oz. tam, kjer so danosti dežele v podporo transformacijskim procesom največji.

Program potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava  potovanja je odvisna od vremenskih in drugih pogojev, pa tudi od potreb posameznikov in cele skupine, ki jih na kraju samem ugotovi osebnostni trener Sara Alt  in se nanje ustrezno odzove. V tem okviru si pridržujemo pravico do spremembe programa.

Program potovanja je narejen tako, da je primeren tako za začetnike kot tudi za tiste, ki so že sodelovali na podobnih delavnicah.
Pomembno: Potovanje se odsvetuje vsem srčnim in duševnim bolnikom ter vsem tistim, ki ne zmorejo prenesti večjih telesnih ali psihičnih obremenitev. Posvetujte se s svojim zdravnikom.

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam

pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizum, če si ga potnik ureja sam.

ŠRILANŠKI VIZUM: Pred potovanjem na Šrilanko je potrebno izpolniti elektronski obrazec »ETA«, ki je dostopen na spletnem naslovu http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Obrazec lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

Nastanjeni smo v hotelih lokalne kategorizacije 3-4*. Hoteli so preprosti in čisti. Na potovanju je 9x vključen zajtrk, 1x kosilo, 7x večerja.

Velikost skupine je med 10 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenska vodnica Sara Alt, lokalni vodniki in vozniki.

Povprečno 200 – 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.