SINAJ 11 DNI

Spokojnost v svetu sinajskih beduinov

Sinajska puščava.

Sinajska puščava je raznolika, a preprosta. Takšna, kot je življenje lokalnih ljudi – beduinov, ki so poznani po svoji gostoljubnosti, srčnosti, preprostem življenju, predvsem pa po ponosu, da so to, kar so. Ljudje puščave. To je potovanje daleč stran od masovnega turizma. Deželo nam bodo predstavili beduini, ki živijo mirno odmaknjeno življenje sredi hribov in puščave. Večji del potovanja bomo preživeli na južnem delu Sinaja, kjer so stari Egipčani nekdaj izkopavali turkize, lapis lazuli, baker in zlato. Verjetno so ravno zaradi tega dejstva faraoni polotok poimenovali »kraljestvo turkizov«. Poleg naravnega bogastva se je sinajsko pogorje zapisalo v zgodovino tudi zaradi biblične zgodbe.

Sinajska puščava

Beduinska zgodba.

Za začetek potovanja po Sinaju bomo obiskali osrčje južnega visokogorja, mestece Sveta Katarina, kjer je najstarejši stalno delujoč krščanski samostan na svetu in izhodišče za vzpon na sveto Mojzesovo goro. Nato se bomo skupaj z beduini odpravili v puščavo, v to neizprosno pokrajino, ki je zaradi erodiranih hribovij še posebej slikovita. Raziskali bomo ozke puščavske kanjone, se povzpeli na sipine in pokukali v »božja očesa« – oaze sredi ničesar. Sinajski del bomo zaključili na vzhodu polotoka, na obali Akabskega zaliva, v obalnem Dahabu. Podvodni svet Rdečega morja je neverjetno pester, kar bomo lahko spoznali tudi mi.

DATUM

8.5. – 18.5.2021

CENA

1.290 EUR

Letalo vključeno v ceno!

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti Sharm El Sheikhu.

letalo              

Zgodaj zjutraj priletimo na letališče Sharm El Sheikh. Po ureditvi obmejnih formalnosti sledi tri urna vožnja v osrčje južnega sinajskega visokogorja, malo beduinsko mesto Sveta Katarina. Najprej hribovski zajtrk z beduini, nato pa namestitev v hotelu in počitek. Po kosilu se vzpnemo na 2.285 metrov visoko biblično goro Sinaj. Po svetopisemskem izročilu naj bi na vrhu te gore prerok Mojzes od Boga prejel deset božjih zapovedi. Sončni zahod na sveti Mojzesovi gori je kot pisana mavrica, ki riše neverjeten razgled na bližnje hribe in doline. Po sončnem zahodu na vrhu sledi spust v dolino. Večerja in nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku zapustimo hotel in obiščemo enega najstarejših krščanskih samostanov na svetu – Sveto Katarino. Samostan je pod okriljem grške pravoslavne cerkve, njegovi začetki pa segajo v tretje stoletje našega štetja. Dragoceni sta zbirki samostanske knjižnice in muzeja starih ikon, ki ju skrbno čuvajo skoraj asketski menihi. Po obisku samostana bomo začeli naš dvodnevni treking po sinajskem visokogorju. Hribovske doline so polne zelenih beduinskih vrtov. V enem od njih bomo tudi prespali. Zunaj, na prostem. Na podlogah, v toplih spalnih vrečah.

kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo z našim celodnevnih raziskovanjem sinajskega visokogorja. Skrb za njihove vrtove polne oljk, mandljev, granatnih jabolk in murv je še toliko bolj potrebna, saj granitna puščava ne omogoča lahkega dela. Z izkušenim beduinskim vodnikom bomo raziskovali skrite kotičke, družbo pa nam bodo delale tudi kamele, ki bodo nosile našo prtljago, podloge, hrano in vodo.

kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Še en preprost zajtrk, nato pa se bomo počasi podali nazaj v mesto Sveta Katarina, kjer si v bližnjem beduinskem kampu privoščimo kosilo. Popoldne se z terenskimi vozili odpeljemo na avanturo sinajske puščave. Sinajska puščava je zares prav posebna. Njeni erodirani kamniti hribi skrivajo najlepše kanjone, peščene sipine in “beduinske” oaze. Za začetek se podamo skozi dvojni kanjon Arada, potem pa nekje v bližini kanjona najdemo primeren prostor za naš nocojšnji puščavski tabor. V prijeten spanec nas zazibajo beduinske zgodbe.

kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Ta dva dneva bosta namenjena, pesku in pesku in še enkrat pesku. Ja, veliko ga je v puščavi. Poleg sipin so posebnost sinajske puščave slikoviti kanjoni iz peščenjaka, granita in bazalta. Puščava je zelo prvobitno okolje, ki v prvem trenutku svojemu gostu sporoči neizmerno gostoljubje. Za naše polne želodčke bo skrbela beduinska ekipa, spali bomo na prostem pod nebom tisočerih zvezd. Ne pozabite na kopalke, saj se bomo v oazi Ain Hudra lahko osvežili v enem od vodnih zbiralnikov! Hočeš ali nočeš, puščava te posrka vase.

kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Še zadnje puščavsko jutro, obisk starodavnih nabatejskih grobnic in “postajališč” starih karavanarjev. Po kosilu se odpeljemo v obmorsko mesto Dahab. Pravijo, da je podvodni svet Rdečega morja eden najlepših. Znova civilizacija, postelja in težko pričakovano tuširanje, ki pa lahko počaka. Mogoče najprej skok v toplo Rdeče morje? Večerja in nočitev v hotelu.

hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Prost dan v Dahabu, na obali Rdečega morja. Dopoldne si lahko (za doplačilo) privoščite snorkljanje v znameniti Modri luknji. Pestro podvodno življenje Rdečega morja je res edinstveno. Popoldne bomo imeli čas za lenarjenje na plaži ali pa se lahko odpravite v mesto po nakupih spominkov. Večerja in nočitev v hotelu.

hotel, zajtrk, večerja

Prost dan za uživanje, nakupovanje spominkov in uživanju ob morskih specialitetah. V večernih urah se odpeljemo na letališče v Sharm El Sheikhu. Polet preko vmesnega letališča domov.

letalo, hotel, zajtrk, večerja

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.290 EUR

– povratni letalski prevoz z vsemi vključenimi taksami in pristojbinami,

– transfer iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– 4x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 5x nočitev na prostem (kampiranje),

– 9x zajtrk,

– 7x kosilo,

– 9x večerja,

– 1 podloga in 1 odeja na osebo za spanje na prostem (kampiranje v puščavi),

– vse prevoze in oglede s kombiji ali terenskimi vozili (v puščavi),

– lokalne vodnike,

– lokalni vodnik za vzpon na Mojzesovo goro,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

– doplačilo za enoposteljno sobo 170 EUR (velja le za nočitve v hotelih),

– šotor (izposoja za doplačilo 15 EUR),

– zavarovanje odpovedi,

– snorkljanje v Modri luknji (okvirno 20 EUR),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– napitnine 40 EUR (na kraju samem).

Po sinajskem polotoku potujemo s kombiji, terenskimi vozili in peš. Treking je zastavljen tako, da bomo potniku na prijazen in nezahteven način pokazali življenje beduinskih skupnosti. Dnevne hoje bo za 3 – 6 ur dnevno. V puščavi za nas skrbijo prijazni domačini, ki nam na njihov način pripravijo zajtrk, kosilo in večerjo.

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

EGIPTOVSKI VIZUM: Za obisk Sinajskega polotoka vizum NI POTREBEN, v kolikor je obisk krajši od 30 dni.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Hoteli, ki jih uporabljamo na tem potovanju so čisti, preprosti in čisti. Štiri noči spimo v hotelih lokalne kategorizacije 3*. Pet noči bomo kampirali oz. spali na prostem. Vsak dobi eno odejo in eno podlogo za spanje. Med bivanjem v puščavi voda za tuširanje ni na voljo. V kolikor bi želeli imeti več zasebnosti, si lahko (za doplačilo) najamete tudi šotore. Le to nam sporočite ob sami prijavi na potovanje.

Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.

PREHRANA:

Egiptovska hrana ima veliko zelenjavnih jedi in jedi iz stročnic ter riža. Najbolj priljubljena jed je kušari – testenine, riž in stročnice, prelite z paradižnikovo omako. Ali pa felafel sendviči – čičerikin in grahov ocvrtek, ki ga skupaj z zelenjavo ponudijo v ploščatem kruhu. Pri mesnih jedeh največkrat dobimo piščanca, goveje ali ovčje meso. Svinjine v Egiptu ni. Veliko je tudi morske hrane, saj je Rdeče morje bogato z ribami. Poznani so tudi po različnih slanih ali sladkih omakah in namazih iz sezama, jajčevcev, čičerike, leče in datljev, v katere pomakajo nekvašen kruh oziroma fatir.

Arabske dežele so poznane tudi po slaščicah, pri katerih zagotovo prevladujejo halva, basbusa, om ali in mlečni riž.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu velikokrat dodajo meto, meliso ali rožmarin in značilni egiptovski karkade. To je hibiskusov topel ali hladen napitek. Od brezalkoholnih pijač prevladujejo predvsem sokovi iz sezonskega sadja. Čeprav je Egipt muslimanska država, pa se ponekod lahko kupi tudi alkohol. Med alkoholnimi pijačami je najbolj priljubljeno pivo, pridelujejo pa tudi vino.

Obroki so opredeljeni za vsak dan posebej v programu potovanja. Na hribovskem in puščavskem delu za prehrano skrbijo kuharji. Vključeni so vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Na voljo bo tudi pitna voda.

Egipt ima puščavsko podnebje. Imajo štiri letne čase, ki pa niso tako izraziti, oziroma so odvisni od reliefa in nadmorske višine. Najvišje temperature so poleti (junij – avgust), dnevne temperature se gibljejo med 35 in 45 °C, v sinajskem visokogorju tudi kakšno stopinjo manj. Najnižje temperature so pozimi (december – februar), ko se dnevne temperature gibljejo med 15 in 25 °C. V visokogorju sinajskega polotoka so pozimi temperature precej bolj nizke kot v preostalem delu države. Temperatura se ponoči lahko spusti tudi do 0°C.Padavine niso pogoste, največ padavin je v zimskem času. Meseca aprila in maja je pogost tudi veter khamsin, ki pride s saharskega predela.

Najlepši čas potovanja v Egipt je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 20 in 30 °C, lahko tudi kakšna stopinja več v nižjih ali manj v višjih predelih. Ponoči se temperature v sinajski puščavi lahko  spustijo tudi do 10 °C. Več informacij o vremenu v Egiptu dobite na www.wunderground.com.

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.

Mogoče vas zanima tudi:
VZHODNA TURČIJA 15 DNI

VZHODNA TURČIJA 15 DNI

19.6. - 3.7.2021
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

25.6. - 2.7.2021
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

3.7. - 10.7.2021
KAZAHSTAN eXpres 9 DNI

KAZAHSTAN eXpres 9 DNI

17.7. - 25.7.2021
SINAJ 11 DNI

SINAJ 11 DNI

7.10. - 17.10.2021