RADŽASTAN eXpres 10 DNI

Po poti maharadž

Mama Indija. Starodavna, fascinantna in neverjetno fotogenična.

Dežela, kjer je nemogoče ostati skladen, strpen in neprizadet. Pravijo, da jo ali vzljubiš ali zasovražiš… Večinoma pa je žongliranje med obema skrajnostima. Je tako mirna kot tudi naporna, izzivalna in inspiracijska. Indija je vse, kar na tem našem ljubem planetu obstaja. Samo enkrat je treba tja, pa spremeni naš pogled na življenje. Ja, priznamo, lahko je precej zahtevna. A prav zaradi tega je to potovanje tisto, ki lahko kaj hitro postane eden najgloblje vtisnjenih spominov. 

Helena v Radžastanu

Radžastan. Puščava barvitih ljudi.

Radžastan je izmed vseh dežel Indije zagotovo ena izmed najbolj fotogeničnih. Močne barve razkošnih in pisanih turbanov ter živopisno oblečene ženske dajejo močan kontrast na videz pusti pokrajini. Na njegovo slavno preteklost, ko je bil Radžastan še »dežela kraljev«, spominjajo veličastne mestne trdnjave, v katerih še danes buhti življenje. Modro mesto Džodpur, romantični Udajpur in rožnati Džajpur skupaj z njihovimi prebivalci predstavljajo najbolj slikovit indijski vsakdan.

DATUM

8. 11. – 17. 11. 2024

CENA

1.100 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Delhiju.

letalo              

Po prihodu v indijsko prestolnico in ureditvi obmejnih formalnosti poletimo na jug Radžastana, v romantični Udajpur. Pravijo, da je Radžastan od vseh dežel Indije ena najbolj fotogeničnih. Močne barve razkošnih in pisanih turbanov ter živopisno oblečene ženske dajejo močan kontrast na videz pusti pokrajini.

letalo, avtobus, hotel             

Če katero, potem je Udajpur zagotovo najbolj romantično mesto v Indiji, saj leži ob jezeru Pičola in je obdan s hribovjem Aravali. Mesto se ponaša z največjo mestno palačo v celem Radžastanu. Tu je tudi zanimiv tempelj Džagdiš. Dobršen del dneva posvetimo raziskovanju starega mestnega jedra, neverjetnemu labirintu ozkih uličic, templjev in belih palač. Proti večeru, ob sončnem zahodu pa se z ladjico zapeljemo po jezeru Pičola do otočka Džagmandir (če bo dovolj vode).

ladjica, hotel, zajtrk

Na poti v Džodpur se ustavimo v skriti dolini, v mestecu Ranakpur. Tam stoji prav poseben in zagotovo najlepši od vseh džainističnih templjev. Zgrajen sredi 15. stoletja in podprt s kar 1444 stebri in prav vsi so različni. Njihovi templji so krasni, polni lepote in z zapleteno arhitekturo. Pot proti Džodpurju nam odkriva lepoto dežele na eni in ostre pogoje življenja na drugi strani. Barvita oblačila dajejo kontrast pokrajini in priložnostim za zanimive postanke, s katerimi si krajšamo pot. Ustavljamo se v odmaknjenih vaseh, obcestnih tržnicah in pri domačinih. Proti večeru prispemo v modri Džodpur.

avtobus, hotel, zajtrk

Nad modrim mestom Džodpur še danes bdi ena največjih in najveličastnejših utrdb Indije. Prevzame nas čudovit pogled na modra obzidja starega mesta. Pogled na kvadratne modre strehe so sanje vsakega fotografa. Sprehodimo se tudi po starem mestnem jedru, do katerega vodi osem mestnih vrat. Raziščemo njegove živahne uličice, kjer najdemo marsikaj – od barvarjev tekstila do izdelovalcev tradicionalnih lutk. Za konec se podamo na živopisno tržnico Sardar. Tu v mestu imajo najboljši lassi v vsej Indiji. Ne verjamete?

avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku nas čaka vožnja v Adžmer, še en pomemben romarski kraj, tokrat muslimanom. Kakšen živžav! Uf, kakšen kontrast Puškarju. Poseben, intimen in očarljiv. To je Puškar. Mesto leži na robu radžastanske puščave, tako kot že stoletja in tisočletja, je še danes pomembno hindujsko romarsko središče. V mestece prihajajo številni romarji, saj tu stoji še edini tempelj na svetu, posvečen Brahmi, hindujskemu bogu stvarstva. Skupaj z romarji se nato sprehodimo skozi labirint templjev in ulic do svetega jezera, ob katerem se odvijajo dnevni rituali – puje.

avtobus, hotel, zajtrk

Še v trdi temi se povzpnemo na hrib, kjer stoji Savitrijin tempelj in nudi izjemen razgled na Puškar in njegovo okolico. Po zajtrku se odpeljemo v Džajpur. Ulice tega rožnatega mesta postanejo najživahnejše prav v večernih urah. To so kraji, kjer fotografskih utrinkov kar ne zmanjka!

avtobus, hotel, zajtrk

Nedaleč stran od mesta botruje mogočna trdnjava Amber (Unesco), ki jo moramo obiskati. Za starimi zidovi Džajpurja se skriva staro rožnato mesto, čigar bazarji veljajo za ene najbolj barvitih in živahnih v celi Aziji. Razpoznavna znaka mesta sta tudi Palača vetrov – Hawa Mahal ter eden največjih srednjeveških astronomskih observatorijev Jantar Mantar (Unesco). Večer preživimo v mestnem središču. Nočitev.

avtobus, hotel, zajtrk          

Po zajtrku se odpeljemo proti Delhiju. Indijska prestolnica je središče države, vedno živahno in pogosto tudi precej kaotično mesto. Je mesto migrantov, ki kar ne neha rasti. Velja za simbol stare in nove Indije. Znotraj modernih četrti skrito in neopazno ležijo sledi izgubljenih imperijev z neštetimi templji, grobnicami in ruševinami. Novi del mesta pa je danes moderna prestolnica, ki so jo zgradili Britanci. Zapeljemo se po »kraljevi poti« do 42 metrov visokih Vrat Indije in predsedniške palače. Zadnji večer v Indiji preživimo na priljubljeni tržnici Pahar Ganj, kjer bo čas za še zadnje nakupe. V poznih večernih urah se odpeljemo na letališče, od koder poletimo preko vmesnega letališča proti domu.

letalo, avtobus, zajtrk          

Prihod na ljubljansko ali bližnje letališče. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.100 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Delhi-Udajpur,

– 7 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 7 x zajtrk,

– vse prevoze z avtobusom,

– ladjica po jezeru Pičola (3. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se ob zgodnji prijavi giblje od 750 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 190 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Indiji so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Radžastan je hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno. Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme, a ne pozabite tudi na toplejše kose, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli. Vstop v templje je dovoljen le v spodobnih oblačilih, ki zakrivajo ramena in kolena in niso preveč oprijeta.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.

Puščavsko in polpuščavsko podnebje (Delhi, Rajastan) večino leta skoraj nima padavin. Poletja (med majem in septembrom) so zelo vroča, dnevne temperature lahko dosežejo 45°C ali več, razlika z nočnimi temperaturami je lahko zelo velika. Zime (med oktobrom in aprilom) imajo prijetne temperature, ki se čez dan dvignejo največ do 30°C, ponoči pa spustijo tudi do 5°C. Pričakuje se nad 30 °C.

Gorsko podnebje ( McLeod Ganj, Amritsar) ima značilne, izjemno mrzle zime, ko je veliko snega na višini nad 1500 m in se temperature spustijo precej pod ničlo. Poleti (med junijem in oktobrom) se dnevne temperature vzpnejo vse do 25°C ali več, nočne pa ne padejo pod 5°C. Pričakuje se med 15 in 20 °C čez dan.

Subtropsko podnebje (Varanasi, Kalkuta, Gaya) ima vroča in zelo vlažna poletja (med junijem in septembrom), ko se temperature dvignejo tudi preko 40°C in pade največ dežja. Zime (med novembrom in marcem) so sveže in suhe, dnevne temperature dosegajo največ 35°C, nočne lahko tudi 10°C ali manj. Trenutne napovedi so med 25 in 30 °C.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače, če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj. Internet bo na voljo v hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Ravno prav časa za vse (ogledi, možnost sodelovanja, postanki, kulinarične dobrote, spoznavanje drugačne kulture, pitje masala čaja na ulici, okušanje božanskih slaščic, kaotičnost, vožnja z vlakom in domačini in pogled oz. pripovedovanje o deželi in njenih navadah s strani indijskega vodiča).  In novo pridobljena znanja skozi basni, ki jih je pripovedovala vodnica. Meni osebno je bilo potovanje izredno lepo organizirano in izvedeno.

Nives

Strokovno odlično podkovana vodnica, vedno nasmejana, odgovorna, iznajdljiva, duhovita, zna prisluhniti potrebam potnikov, predvsem pa izjemno srčna, skratka živi za svoje delo in ga jemlje kot svoje poslanstvo.

Potovanje za dušo, prilagojeno tudi potnikom, ki se prvič odpravljajo v Indijo. Pa tudi nam, ki smo bili tam že večkrat, je Helena odkrila številne podrobnosti indijskega vsakdana (posebej še kulinarične :). Majhna skupina, ki se je odlično povezala med seboj, daje potnikom še večji občutek pripadnosti skupini.

Pomočnik šoferja in šofer sta poskrbela za lepo okrašen in vedno čist avtobus. Posebna pohvala za dovolj prostora med sedeži. Nikakor ne izpustite lokalnega vlaka in tuk-tukov. Pohvala lokalnemu vodniku, eden najboljših, kar sem jih spoznala.

Marjeta

Sama izvedba potovanja je bila odlična. Poleg obveznega programa je bilo na potovanju še veliko drugih aktivnosti (sladice, večerni ogledi mesta, itd.). Podane so bile izčrpne informacije o deželi, običajih, basni, zgodbe. Lokalni vodič je še ena odlična stvar. Zgodbe, razlage, odgovori na vprašanja, vse iz prve roke. Helena misli na vse in razloži vse, naredi vse, da nam približa deželo, se potrudi do konca.

Težko še kaj spremenite, da bi bilo še bolje.

Dejan

Kako ste zadovoljni z vodnico? 5+++++ Sama ocene pove že vse. Samo tako naprej Helena!

Milena

Indija je povsem drug svet, v katerega bi se še rada vrnila.

Helena je odlična vodnica in dobi same pohvale. Odlično je skrbela za samo logistiko, vzdušje med sopotnikivedno nasmejana. Za vsakega izmed nas je našla pravo besedo in pomoč, ko si jo potreboval, tudi pri najmanjših stvareh. Vsak dan nas je razvajala s slaščicami in drugimi lokalnimi dobrotami.

Lokalni vodič Mahipal je bil zelo simpatičen, prilagodljiv in nam je pokazal svoj pogled na Indijo in indijsko družbo.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Doživetja, kot je vožnja z muzejskim vlakom, hoja na sončni vzhod 0b 6.00 zjutraj,  vožnja s tuk-tuki, romantična večerja na silvestrovo, bližnja srečanja z živalmi: opice, krave, psi, sibirski žerjavi.

Samsara potovanja  je agencija, s katero bi še šla kam.

Mojca

Mogoče vas zanima tudi:
BUTAN 13 DNI

BUTAN 13 DNI

5. 11. - 17. 11. 2024
NEPAL eXpres 14 DNI

NEPAL eXpres 14 DNI

17. 11. - 30. 11. 2024
KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

23. 11. - 7. 12. 2024
EKVADOR IN GALAPAGOS 14 DNI

EKVADOR IN GALAPAGOS 14 DNI

28. 11. - 11. 12. 2024
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

25. 12. 2024 - 5.1. 2025