UZBEKISTAN 10 DNI

Po svilni cesti in njenih zakladih

Osrednja Azija. Svilna cesta.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in daljno Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal prav poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, v katerih so se ustavljale karavane na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa velja za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili, in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo. Da, Osrednja Azija je odročna in neznana, a se lahko pohvali s fantastično pokrajino in še bolj izjemnimi kulturnimi zakladi.

Puščavska Hiva, Uzbekistan

Uzbekistan. Timurlenkova dežela.

Uzbekistan je sinonim za svilno cesto in zagotovo kulturna zibelka regije. To potovanje je potovanje v osrčje Osrednje Azije, ki nas popelje skozi deželo starodavnih civilizacij in nekdaj cvetočih državic. Je potovanje, na katerem se bomo, vsaj za kratek čas, preslikali v čas trgovskih karavan in nomadskih osvajalcev. Tu stojijo tri (morda celo) najlepša mesta, polna bogate preteklosti. Samarkand je srce Osrednje Azije. Buhara velja za najsvetejše mesto v regiji. In puščavski biserček – Hiva. To so tisti pravi dragulji v kroni. Turkizne mošeje, impozantni minareti in razkošne palače so samo delček zapuščine.

DATUM

CENA

VELIKOST SKUPINE

9 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor in polet preko ljubljanskega ali enega izmed bližnjih letališč proti Taškentu.

letalo

Jutranji pristanek v Taškentu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v prestolnico. Po krajšem oddihu v hotelu se odpravimo na ogled tega nadvse zanimivega kozmopolitanskega mesta. Najprej se odpeljemo do modernega središča, do trga Amir Timur, od tam najprej pa se sprehodimo do trga parlamenta in Broadwaya – ulice umetnikov in slikarjev. Po želji se lahko podamo »na ogled« mestne podzemne železnice, ki je res nekaj posebnega. Vsaka postaja ima namreč unikatno arhitekturno in umetniško dekoracijo.

avtobus, hotel, večerja

Zapustimo Taškent in se odpeljemo v Samarkand. Na poti do tja se ustavimo in obiščemo mavzolej priznanega učenjaka iz 9. stoletja Ismaila al-Buharija. Nedaleč stran od Samarkanda, na majhnem hribu, pa stoji nekoč največji astronomski observatorij, ki ga je v 15. stoletju dal zgraditi veliki astronom in matematik Ulug Beg.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Samarkand je mesto, zgrajeno iz blata, zastekljeno z lepoto in zapisano v legendi. »Vse, kar sem slišal o lepoti tega mesta, je resnično, razen to, da je veliko lepše, kot sem si ga predstavljal« je o mestni lepoti zapisal Aleksander Veliki. Zadnji, daleč najlepši pečat pa je mestu pustil Timurlenk, eden največjih osvajalcev in ljubiteljev umetnosti. Z ogledom začnemo pri zagotovo največjem simbolu Osrednje Azije – trgu Registan, obkroženem s tremi medresami iz 14. stoletja, njihovimi kupolami in minareti. Nadaljujemo z mavzolejem Gur-e Amir, ki je bil zgrajen za koga drugega kot Timurlenka osebno, in nekdaj največjo mošejo Bibi Hanum, ki v mestu stoji že stoletja, o njeni gradnji pa kroži nešteto zgodbic. Za zaključek dneva pa na majhnem hribu obiščemo še timuridsko nekropolo Shah-i-Zinda, skupek mavzolejev princes in princev. Tu so si umetniki dali duška pri oblikovanju zapletenih vzorcev ploščic zelene, turkizne in modre barve. Prost preostanek dneva. Ko pa se znoči, Samarkand dobi drugačno podobo …

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se preko rdeče puščave Kyzyl Kum odpeljemo v Shahrisabz. Na poti nas spremljajo neskončna polja bombaža, ki so ga tu poimenovali kar »belo zlato«. Obiščemo naključne domačine in spoznamo njihovo tradicionalno življenje med bombažnimi polji. Mesto Shahrisabz je obdano z gorami Zerafshan, to je Timurlenkov rojstni kraj. V mestu si ogledamo ostanke njegove nekdanje bele palače Ak Saray in mošejo Kok Gumbaz. Zanimiva je tudi lokalna tržnica. Proti večeru prispemo v Buharo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Pravijo, da je Samarkand lepota sveta, Buhara pa lepota duše. Buhara je eno večjih mest v Uzbekistanu, v preteklosti pa je bila pomembno trgovsko, kulturno in intelektualno središče na svilni cesti. Pričnemo z ogledom mogočne trdnjave Ark Kala v obliki barke in njenega obzidja, nadaljujemo z mavzolejem Ismaila Samanija, ustanovitelja Samanidske dinastije, ki je hkrati tudi najstarejša islamska zgradba v Buhari. V bližini stoji 300 let stara mošeja Bolo Hauz, elegantna stavba s čudovito izrezljanimi lesenimi stebri. Simbol mesta sta zagotovo impozantni minaret Kalon in njegova mošeja s čudovitim dvoriščem. V labirintu uličic starega mestnega jedra se zdi, kot da se življenje v Buhari do danes ni kaj dosti spremenilo. Tu je tudi še skoraj »ta pravi« srednjeveški bazar, na polno založen s preprogami, začimbami, nakitom, spominki … Prost preostanek dneva.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se v rdečo puščavo Kyzyl Kum, eno največjih v Osrednji Aziji. Leži med dvema najpomembnejšima rekama v tem koncu sveta, Sir Darjo in Amu Darjo, ki danes predstavljata mejo med Uzbekistanom in sosednjim Turkmenistanom. Na poti do Hive prečkamo slavno Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije. Med uzbeško rdečo in turkmensko črno puščavo morda uzremo kakšno čredo kamel ali ovac, ki se pasejo na skromnem rastju. Poznopopoldanski prihod v Hivo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Hiva je eno najbolj odročnih mest Osrednje Azije, zato je ohranilo videz vzhodnega srednjeveškega bisera, kot mu pravijo. Notranjost mestnega obzidja je skozi stoletja ostala skorajda nespremenjena in ohranja poseben čar, ki nas skozi staro mestno jedro spremlja na vsakem koraku. Je pravi muzej na prostem, poln palač, mavzolejev, mošej, medres in minaretov s čudovitimi okraski. Ta dan bomo izgubili občutek za prostor in čas. Hiva je tista prava orientalska pravljica.

hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se na mestno letališče, od koder poletimo proti uzbekistanski prestolnici. Preostanek dneva je prost za individualno raziskovanje mesta.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

– povratna mednarodna letalska karta z vsemi vključenimi taksami,

– notranji let Urgenč-Taškent*,

– 8x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 7x zajtrk,

–  x večerja,

– vse prevoze s kombiji ali avtobusom,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

*Notranji leti: Končni časovni razpored letov je običajno znan šele tik pred zdajci. Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni časovni razpored. Če bi pred ali na samem potovanju prišlo do sprememb razporeda, bomo program potovanja ustrezno prilagodili.

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 155 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo najmanj 6 mesecev od vstopa v Uzbekistan. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA UZBEKISTAN: Slovenci za obisk uzbekistana ne potrebujemo vizuma.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

Hoteli v Uzbekistanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Hoteli ponujajo udobno namestitev.

Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

Povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.