UZBEKISTAN IN ARALSKO MORJE 12 DNI

Po zakladih svilne ceste do Aralskega morja

Osrednja Azija. Svilna cesta.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in daljno Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal prav poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, v katerih so se ustavljale karavane na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa velja za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili, in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo. Da, Osrednja Azija je odročna in neznana, a se lahko pohvali s fantastično pokrajino in še bolj izjemnimi kulturnimi zakladi.

Uzbekistan. Timurlenkova dežela.

Uzbekistan je sinonim za svilno cesto in zagotovo kulturna zibelka regije. To potovanje je potovanje v osrčje Osrednje Azije, ki nas popelje skozi deželo starodavnih civilizacij in nekdaj cvetočih državic. Je potovanje, na katerem se bomo, vsaj za kratek čas, preslikali v čas trgovskih karavan in nomadskih osvajalcev. Tu stojijo tri (morda celo) najlepša mesta, polna bogate preteklosti. Samarkand je srce Osrednje Azije. Buhara velja za najsvetejše mesto v regiji. In puščavski biserček – Hiva. Za zaključek potovanja se bomo s terenskimi vozili odpravili globoko v puščavo do ene najbolj odročnih in izoliranih pokrajin, do Aralskega morja, nekoč četrtega največjega jezera na svetu.

DATUM

21.9. – 2.10.2022

CENA

1.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor in polet preko ljubljanskega ali enega izmed bližnjih letališč proti Taškentu.

letalo

Jutranji pristanek v Taškentu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v prestolnico. Odpravimo se na ogled tega nadvse zanimivega kozmopolitanskega mesta. Najprej se odpeljemo do modernega središča, do trga Amir Timur, od tam najprej pa se sprehodimo do trga parlamenta in Broadwaya – ulice umetnikov in slikarjev. Pozno popoldne se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na hitri vlak za Samarkand. Po prihodu se odpeljemo v hotel. Nočitev.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk

Mesto, zgrajeno iz blata, zastekljeno z lepoto in zapisano v legendi. »Vse, kar sem slišal o lepoti tega mesta, je resnično, razen to, da je veliko lepše, kot sem si ga predstavljal« je o mestni lepoti zapisal Aleksander Veliki. Zadnji, daleč najlepši pečat pa je mestu pustil Timurlenk, eden največjih osvajalcev in ljubiteljev umetnosti. Za začetek obiščemo nedaleč stran od Samarkanda, na majhnem hribu, nekoč največji astronomski observatorij, ki ga je v 15. stoletju dal zgraditi veliki astronom in matematik Ulug Beg. V mestu se najprej ustavimo pri zagotovo največjem simbolu Osrednje Azije – trgu Registan, obkroženem s tremi medresami iz 14. stoletja, njihovimi kupolami in minareti. Nadaljujemo z mavzolejem Gur-e Amir, ki je bil zgrajen za koga drugega kot Timurlenka osebno, in nekdaj največjo mošejo Bibi Hanum, ki v mestu stoji že stoletja, o njeni gradnji pa kroži nešteto zgodbic. Za zaključek dneva pa na majhnem hribu obiščemo še timuridsko nekropolo Shah-i-Zinda, skupek mavzolejev princes in princev. Tu so si umetniki dali duška pri oblikovanju zapletenih vzorcev ploščic zelene, turkizne in modre barve. Prost preostanek dneva. Ko pa se znoči, Samarkand dobi drugačno podobo …

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se preko rdeče puščave Kyzyl Kum odpeljemo v Shahrisabz. Na poti nas spremljajo neskončna polja bombaža, ki so ga tu poimenovali kar »belo zlato«. Obiščemo naključne domačine in spoznamo njihovo tradicionalno življenje med bombažnimi polji. Mesto Shahrisabz je obdano z gorami Zerafshan, to je Timurlenkov rojstni kraj. V mestu si ogledamo ostanke njegove nekdanje bele palače Ak Saray in mošejo Kok Gumbaz. Zanimiva je tudi lokalna tržnica. Proti večeru prispemo v Buharo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Pravijo, da je Samarkand lepota sveta, Buhara pa lepota duše. Buhara je eno večjih mest v Uzbekistanu, v preteklosti pa je bila pomembno trgovsko, kulturno in intelektualno središče na svilni cesti. Pričnemo z ogledom mogočne trdnjave Ark Kala v obliki barke in njenega obzidja, nadaljujemo z mavzolejem Ismaila Samanija, ustanovitelja Samanidske dinastije, ki je hkrati tudi najstarejša islamska zgradba v Buhari. V bližini stoji 300 let stara mošeja Bolo Hauz, elegantna stavba s čudovito izrezljanimi lesenimi stebri. Simbol mesta sta zagotovo impozantni minaret Kalon in njegova mošeja s čudovitim dvoriščem. V labirintu uličic starega mestnega jedra se zdi, kot da se življenje v Buhari do danes ni kaj dosti spremenilo. Tu je tudi še skoraj »ta pravi« srednjeveški bazar, na polno založen s preprogami, začimbami, nakitom, spominki … Prost preostanek dneva.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se v rdečo puščavo Kyzyl Kum, eno največjih v Osrednji Aziji. Leži med dvema najpomembnejšima rekama v tem koncu sveta, Sir Darjo in Amu Darjo, ki danes predstavljata mejo med Uzbekistanom in sosednjim Turkmenistanom. Na poti do Hive prečkamo slavno Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije. Med uzbeško rdečo in turkmensko črno puščavo morda uzremo kakšno čredo kamel ali ovac, ki se pasejo na skromnem rastju. Poznopopoldanski prihod v Hivo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Hiva je eno najbolj odročnih mest Osrednje Azije, zato je ohranilo videz vzhodnega srednjeveškega bisera, kot mu pravijo. Notranjost mestnega obzidja je skozi stoletja ostala skorajda nespremenjena in ohranja poseben čar, ki nas skozi staro mestno jedro spremlja na vsakem koraku. Je pravi muzej na prostem, poln palač, mavzolejev, mošej, medres in minaretov s čudovitimi okraski. Ta dan bomo izgubili občutek za prostor in čas. Hiva je tista prava orientalska pravljica.

hotel, zajtrk, večerja

Zapustimo puščavsko Hivo in se odpravimo še globlje v rdečo puščavo. Odpeljemo se proti Nukusu. Na poti do tja obiščemo dve zanimivi starodavni trdnjavi, Ayaz Kala in Toprak Kala. Danes so to le še ostanki puščavskih trdnjav, v preteklosti pa so cvetele na nekoč izjemno rodovitnem območju. Popoldanski prihod v Nukus, prestolnico puščavske province Karakalpakstan. V mestu obiščemo čudovit muzej Igorja Savitskega, v katerem spoznamo kulturo Karakalpakstana in izjemno zbirko avantgardne ruske umetnosti iz zgodnjega 20. stoletja.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

V naslednjih dveh dnevih vstopimo v svet, kamor se podajo le redki, v svet, ki ga kmalu najbrž ne bomo več videli. Aralsko morje je pravzaprav jezero, ki je bilo še ne tako dolgo nazaj četrto največje jezero na svetu. Skozi leta pa se je soočalo z mnogimi katastrofami in težavami, kar je privedlo do drastičnega skrčenja. Po izsušenem morskem dnu se s terenskimi vozili odpeljemo do obale in vzdolž nje. Ustavimo se v kakšni nekdaj cvetoči ribiški vasi, ki je danes obdana le še s peskom in školjkami. V nekdaj ribiškem mestu Mojnak, ki je od vode oddaljeno že 150 kilometrov, obiščemo majhen muzej, posvečen nekdaj mogočnemu Aralskemu morju. O nekdanji mestni slavi pričajo zapuščene in zarjavele ribiške ladje, posejane sredi puščavskega peska. In da bo doživetje puščave še večje, en dan prespimo v tradicionalnih nomadskih jurtah.

terenska vozila, jurte (9. dan), hotel (10. dan), zajtrk (2x), kosilo (2x), večerja (2x)

Odpeljemo se na mestno letališče, od koder poletimo proti uzbekistanski prestolnici. Preostanek dneva je prost za individualno raziskovanje mesta. Po želji se lahko podamo »na ogled« mestne podzemne železnice, ki je res nekaj posebnega. Vsaka postaja ima namreč unikatno arhitekturno in umetniško dekoracijo. Danes nas čaka zelo kratka nočitev.

avtobus, letalo, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– hitri vlak Taškent-Samarkand,

– notranji let Nukus-Taškent*,

– 9 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v osrednjeazijskih jurtah,

– 10 x zajtrk,

– 2 x kosilo (9. in 10. dan potovanja),

– 8 x večerja,

– vse prevoze s kombiji ali avtobusom,

– terenska vozila (9. in 10. dan potovanja),

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 550 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z ljubljanskega letališča,

– doplačilo za enoposteljno sobo 165 EUR (velja le za nočitve v hotelih),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo najmanj 3 mesece od vstopa v Uzbekistan. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA UZBEKISTAN: Slovenci za obisk uzbekistana ne potrebujemo vizuma.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Uzbekistan, povezani s Covid-19 (na dan 10. junij 2022): brez omejitev.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Hoteli v Uzbekistanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Devet noči prespimo v hotelih, eno noč pa prespimo v osrednjeazijskih jurtah (9. dan potovanja).

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Zelo prijetno potovanje. Že pred odhodom je potekalo razumljivo in pravočasno. Samo potovanje je bilo sproščeno, nobenega hitenja, časa je bilo dovolj za vse. Marijana zna povezati skupino, da smo se vsi dobro počutili.

Odlična agencija. Priporočam jo tudi drugim. Še bom potovala z vami :).

Jožica, apr 2022

Na potovanju so mi bili najbolj všeč dežela sama, ljudje, sproščeno vzdušje in sama izvedba potovanja.

Agencija Samsara – profesionalnost in zanesljivost.

Marijana – pričakovano, zanesljivo, odgovorno, skrbno. Pač Samsara standard.

Janez, apr 2022

Uzbekistan je mogočna dežela, čudoviti ljudje in noro dobra hrana. Na potovanju mi je bilo najbolj všeč izvedba potovanja, dobra družba in Marijanina ustrežljivost :).

Marijani zaupam, ker imam občutek, da ve, kaj dela. Je prijazna in dostopna, zato sem bila na potovanju zelo sproščena in mi je bilo njeno celotno vodenje všeč.

Urška, apr 2022

Odlično izpeljano potovanje, nič nimam za dodati. Dobil sem vse potrebne informacije pred odhodom na potovanje.

Potovali smo z res udobnimi avtobusi in vlakom. Hrana – z eno besedo odlična! Všeč mi je bilo sproščeno vzdušje v skupini.

Izvedba potovanje je bila super, organizacija vrhunska.

Janez G., apr 2022

Zelo prijetno, kratko in luštno potovanje. Ravno prav intenzivno.  Po eni strani zgodovinski biser, a smo Uzbekistan doživeli tudi v sedanjosti, s prijetnimi in prijaznimi ljudmi. Mi je všeč, da je ločeno od ostalih dežel ob svilni cesti, saj je Uzbekistan sam zase dovolj zanimiv. Dober teden dni je dovolj, da padeš v čisto drugo kulturo in ti ni mar za dogajanje doma.

Marijana in Khalida, zelo super smo se imeli, neponovljivo in zares je bila to prava Uzbeklandija :). Po eni strani se zdi, kot da je Marijana ena izmed nas, po drugi strani smo se vedno lahko zanesli nanjo, da bo vse rešila. Halida, hvala za odlično vodenje in ves smeh, ki si ga prinesla s sabo.

Saša, okt 2021

Potovanje mi je bilo všeč v celoti, velika prednost je potovati v manjši skupini.

Marijana je odlična vodička, ki svoje delo res obvlada. Zanjo sem izvedela od bivših sopotnikov, ki so že potovali z njo in so jo zelo pohvalili. Pohvale so bile upravičene. Upam, da bomo še kdaj potovali skupaj.

Barbara, okt 2021

Vse je “špilalo” tako, kot mora biti, zato bi težko še kaj izboljšali.

Matjaž, okt 2021

Na potovanju mi je bilo najbolj všeč to, da smo potovali v majhni skupini z odličnimi sopotniki. Celotno potovanje je bilo zelo dobro organizirano in zato sproščeno.

Zora, okt 2021

Mogoče vas zanima tudi:
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

10.9. - 17.9.2022
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

24.9. - 2.10.2022
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

25.9. - 2.10.2022
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

5.10. - 16.10.2022
RADŽASTAN eXpres 10 DNI

RADŽASTAN eXpres 10 DNI

28.10. - 6.11.2022