POTOVANJE KAZAHSTAN 18 DNI

Po svilni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja

Potovanje Kazahstan – dežela kontrastov.

Čeprav velja za eno največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je dežela postala najbolj razvita država izmed vseh Stanov. Tu se nahaja geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne ceste. Deželo povezujeta tako vzhod in zahod, modernost in zastarelost, vihrava mladina ter modrost njihovih nomadskih prednikov.

Kazahstan

Stepa. Kazaška duša.

Glavna tema je njena obsežna stepa, dolga več kot dva tisoč kilometrov. Na trenutke prašna in suha, drugič snežno bela in ledena, na trenutke prijetnih vonjav in pomladnih barv. Na prvi pogled se zdi prazna, a globlji pogled priča o resnično posebni simbiozi rastlin, živali in ljudi. Stepa zahteva opazovanje, čutenje in prilagoditev – nato se nam odpre in nam da moč, ki ne popusti.

DATUM

29.7. – 15.8.2022

CENA

od 1.890 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Almatyju.

letalo

Jutranji pristanek v Almatyju. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. V preteklosti oaza, posejana z neštetimi jurtami, še ne tako dolgo nazaj kazaška prestolnica, danes pa je po številu prebivalcev Almaty daleč največje mesto v državi. Za nekatere je ta kraj Rajski vrh. Kako tudi ne, saj mesto leži ob vznožju visokih gorá, obdano z dramatično in čudovito pokrajino. Veliko kozmopolitansko mesto je še danes glavni trgovski in kulturni center Kazahstana. Za začetek se sprehodimo do osrednjega trga, zgodovinskega parka Panfilov, poimenovanem po vojaškem generalu Ivanu Panfilovu. V bližini se pomudimo na trgu republike, v zgodovinskem muzeju pa se pobliže spoznamo z bogato preteklostjo dežele. Proti večeru se odpeljemo do najvišje točke, na zeleno goro Kök Töbe (1130 m), od koder občudujemo pogorje nebeškega gorovja Tjanšan in mesto pod nami.

avtobus, hotel

Odpeljemo se na slikovito planoto Assy, ki že od nekdaj velja za dom nomadov. Tu je polnomadski način življenja še vedno močno prisoten. Poletni pašniki so na tej zeleni planoti največji v tej regiji in posejani z neštetimi belimi jurtami, čredami ovac in konjev. Na planoti stoji tudi astronomski observatorij, eden največjih v Kazahstanu. Dan na tej čudoviti planoti preživimo v uživanju v prelepi pokrajin, kramljanju s tukajšnjimi nomadi in spoznavanjem z njihovo tradicijo ter gostoljubnostjo, ki je neke vrste božja zapoved te prostrane kazaške pokrajine.

kombiji, organiziran kamp, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kazahstan se lahko pohvali s prav posebno in biološko bogato pokrajinsko raznolikostjo. Zato je v deželi kar 12 nacionalnih parkov. Eden od njih je nacionalni park Kolsai Koldery, ki se razprostira na več kot 161 tisočih hektarih. Park je poln jezer pa tudi izjemno bogat z floro in favno. Naš današnji cilj z vmesnimi foto postanki, je jezero Kolsai.

kombiji, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Gorsko jezero Kolsai leži v soteski reke Kolsai. Pravzaprav gre za niz treh jezer, ki so med seboj povezana in obdana z visokimi pobeljenimi vrhovi in zelenimi pobočji. Ležijo na različnih nadmorskih višinah in njihova barva se skozi cel dan spreminja … od modre do živo zelene. Kristalna ledeniška voda jezer si je prislužila ime »biser severnega Tjanšana«. Seveda je kraj kot nalašč za celodnevni sprehod po tej čudoviti, neokrnjeni naravi. Odpeljemo se do prvega, najnižjega, jezera, nato pa se peš odpravimo skozi čudovito, neokrnjeno naravo do drugega jezera.

kombiji, hoja, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dopoldan preživimo ob manjšem jezeru Kaindi. Gre za mlado skrivnostno jezero, ki je nastalo kot posledica zdrsa zemlje. Danes je to jezero pravi »potopljeni gozd«, kar ga uvršča med edinstvene na svetu. Naslednji postanek naredimo v široki stepski ravnini. Kar od nekje, se zdi, da pokrajina postane tridimenzionalna. Tu leži največja razpoka Kazahstana, ki jo danes imenujejo kanjon Charyn.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Nacionalni park Charyn močno spominja na ameriški Veliki kanjon, le da je Charyn precej manjši. V njem pa cela paleta dolin, od lunine do rumene in doline gradov. Vse so si drugačne, a vse polne zanimivih barvitih skalnih formacij. Za uvod se odpeljemo v rumeno dolino, kjer na sprehodu doživljamo odtenke živorumenih barv. Nedaleč stran leži še ena – lunina dolina, ki na moč spominja na lunino površje. Kanjon Charyn spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej dolgi dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dan nadaljujemo z vožnjo ter obiskom zadnjega večjega kraja nedaleč stran od kitajske meje, kjer že od 19. stoletja naprej stoji čudovita mošeja z centralnoazijskimi, ruskimi, predvsem pa kitajskimi vplivi. Za zaključek dneva se odpeljemo v še eno kazaško divjino, tokrat v nacionalni park Altyn Emel.

kombiji, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

V dolini reke Ili leži največji park v deželi. Nacionalni park Altyn Emel se ponaša s svojo edinstveno naravo, arheološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi spomeniki in redkimi, ogroženimi vrstami živali in rastlin. Park je ogromen, saj se razteza na kar 5200 km2 površine. Zapeljemo se do »stisnjenih« hribov Aktau, ki so pravi muzej neke daljne preteklosti. Sprehod po dolini fantastično oblikovanih gora z osupljivo prelivajočimi se barvami se več kot prileže. Prav nič manj spektakularne so tudi hribi Katutau, ki jih je v preteklosti oblikovala lava.

kombiji, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Sredi puste stepe nas nepričakovano presenetijo peščene sipine. Imajo obliko polmeseca, njih največja posebnost pa je ta, da znajo biti ob prisotnosti vetra precej glasne. Jasno nas čaka vzpon na sipine v upanju, da nam kaj lepega tudi zapojejo. Po »pojoči puščavi« se odpeljemo na železniško postajo v Almaty, kjer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Taraz.

kombiji, vlak (spalnik), zajtrk, piknik kosilo

Zgodnji jutranji prihod v eno najstarejših mest Kazahstana. Začetki mesta Taraz segajo več kot 2000 let nazaj, ko je tu že stala trdnjava. Je izjemno pomemben kraj tako iz zgodovinskega kot tudi iz arheološkega vidika. V mestnem muzeju se spoznamo z bogato preteklostjo mesta, ki je bilo pomembna postojanka na nekdaj slavni svilni cesti. Ulice Taraza so danes posejane z neštetimi mošejami, mavzoleji in katakombami, ki jih nekaj seveda tudi obiščemo. Najsijajnejši in zagotovo najlepši mavzolej v regiji je mavzolej Aishe Bibi, orientalske lepotice, ki je po legendi očarala in začarala karakanidskega vojščaka Karakana Baba. Njen mavzolej je edini primer srednjeveškega spomenika v Centralni Aziji, ki je v celoti prekrit s terakota opekami! Popoldne se odpeljemo v Shymkent, danes eno bolj živahnih mest južnega Kazahstana, v preteklosti pa prav tako pomembno mesto na že omenjeni svilni cesti.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Ta dan je namenjen spoznavanju in ogledu dveh starodavnih mest in njih zaklade, ki jih je zaznamovala svilna cesta. Otrar je danes mesto duhov, v preteklosti pa pomembno strateško mesto. Zanimiva je predvsem njegova lega ob eni največji centralnoazijski reki, Sir Darji. V njegovi bližini pa obiščemo še mavzolej Arystan Baba, zadnje počivališče priznanega učitelja in mistika iz 12. stoletja. V Sauranu obiščemo ruševine nekoč največjega mesta na območju današnjega Kazahstana. Sledi še vožnja v Turkestan.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Mesto Turkestan je zagotovo eno največjih arhitekturnih mojstrovin Kazahstana!  Težko bi našli še kakšen kraj v tej deželi, kjer na enem mestu najdemo tolikšno število zgodovinskih in kulturnih ostankov. Na potepu po mestu si ogledamo tudi največjo mestno ikono, mavzolej Khoje Ahmeda Yasawija (Unesco), gradnjo katerega je naročil eden največjih svetovnih osvajalcev in velik ljubitelj umetnosti, Timurlenk. Trikratni obisk tega sijajno zgrajenega mavzoleja velja enako kot obisk Meke, zato ni čudno, da so mestu Turkestan nadeli naziv duhovna prestolnica Centralne Azije. Zvečer se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na nočni vlak za Aralsk.

avtobus ali kombiji, vlak (spalnik), zajtrk

Že navsezgodaj zjutraj vstopimo v svet, kamor se podajo le redki, v svet, ki ga kmalu najbrž ne bomo več videli. Razteza se preko jugozahodne regije Kazakhstana in nadaljuje v sosednji Uzbekistan. Aralsko morje je pravzaprav jezero, ki je bilo še ne tako dolgo nazaj četrto največje jezero na svetu. Skozi leta pa se je soočalo z mnogimi katastrofami in težavami, kar je privedlo do drastičnega skrčenja. Po izsušenem morskem dnu se s terenskimi vozili odpeljemo do obale in vzdolž nje. Za uvod se odpeljemo naravnost v izsušeno morsko dno do obale, ki nas opomni, kako se v imenu človeškega napredka lahko dogodijo naravne katastrofe. Nadaljujemo z vožnjo vzdolž obale, kjer mogoče na poti še kje stoji kakšna zarjavela ribiška ladja. Preko slane puščave postanemo tudi v kakšni nekoč ribiški vasici obdani samo še s peskom in školjkami – edinim dokazom, da je tu nekoč bilo morje.

terenska vozila, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Po »slanem« zajtrku se odpravimo do jezu Kokaral. Na poti do tja obiščemo še kakšno nekdanjo ribiško vas. V upanju, da bi rešili severno Aralsko jezero, so leta 2005 na tem območju zgradili jez z namenom rešiti, kar se sploh še da. Od takrat se je gladina vode s pomočjo jezu in reke Sir Darje kar precej zvišala in s tem se je v vodo vrnilo tudi življenje. Preostanek popoldneva preživimo v Aralsku, nekdaj glavnem ribiškem pristanišču ob Aralskem morju. Zvečer nas čaka nočna vožnja z vlakom v Kzyl Ordo.

terenska vozila, vlak (spalnik), zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zgodnji jutranji prihod v Kzyl Ordo. Po zajtrku se odpeljemo na letališče, od koder poletimo na sever, v kazaško prestolnico. Po krajši osvežitvi v hotelu se odpravimo na raziskovanje te ultra moderne prestolnice. Za Nursultan (Astano) bi lahko rekli, da je mesto ekstremov. Zanimivo je tudi to, da je Nursultan (Astana) druga najhladnejša prestolnica na svetu! Mesto se ponaša z dolgo in burno preteklostjo, a na vsakem koraku je moč občudovati kako se stare sovjetske stavbe nadomeščajo z neverjetnimi arhitekturnimi čudeži. Ogled mesta začnemo na desnem bregu reke Ishim. Od starega mestnega jedra, trga ustave, osrednje mošeje Hazrat Sultan do modernega dela mesta, trga neodvisnosti, avenije Water-Green, okroglega trga ter do 97 metrov visokega Baitereka – simbola novega začetka.

letalo, avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Za Osrednjo Azijo pravijo, da je rojstni kraj sokolarstva. Sicer je do danes tak tip lova že znatno upadel, in ga najdemo le še tu in tam. Lov s sokoli je starodavna veščina, ki se prenaša iz roda v rod, za katero je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do same narave. Kazakom predstavlja umetnost lova s sokoli njihovo najbolj dragoceno kulturno dediščino. V vasi Sofievka nas čaka bližnje srečanje s sokoli. Z malo sreče se bomo spoznali s čisto pravim burutchijem oz. sokolarjem in si lahko pobliže ogledali, kako v praksi ta lov izgleda. Popoldan se vrnemo nazaj v Nursultan (Astano). Prost preostanek dneva.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk, piknik kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 14–18 potnikih: 1.890 EUR + letalska karta za doplačilo

Cena potovanja pri 7–13 potnikih: 1.990 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Kzyl Orda-Nursultan (Astana)*,

– 5 x nočitev v hotelih 3*,

– 4 x nočitev v preprostih penzionih (brez lokalne kategorizacije),

– 1 x nočitev v organiziranem kampu (3. dan),

– 3 x nočitev v osrednjeazijskih jurtah,

– 3 x nočitev na nočnem vlaku (spalniku) na relacijah Almaty-Taraz, Turkestan-Aralsk, Aralsk-Kzyl Orda**

– 15 x zajtrk,

– 11 x piknik kosilo,

– 9 x večerja,

– vse prevoze s kombiji, avtobusom ali terenskimi vozili (po programu),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 550 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 240 EUR*,

– dodatne aktivnosti (jahanje s konji,…),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

* Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KAZAHSTAN: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kazahstan.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Kazahstan, povezani s Covid-19 (8. junij 2022): brez omejitev.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Za vse, ki potujete v Kazahstan iz države z rumeno mrzlico, se je potrebno obvezno cepiti. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Pet noči prespimo v hotelih, štiri noči v preprostih penzionih, 3 noči v osrednjeazijskih jurtah, eno noč v organiziranem kampu na planoti Assy ter 3 noči na nočnih vlakih.

Kazaško veselje do obedovanja je legendarno, kljub temu, da njihovo kulinariko težko ločimo od njenih sosed. Večina jedi, katerim bi dali pridevek “kazaški”, bi verjetno vsebovala kuhano jagnječje, goveje, kamelje ali konjsko meso, pa tudi mleko teh živali. V načinu priprave jedi se čuti nomadski način življenja, veliko je sušenih, soljenih in vloženih izdelkov, večina hrane se kuha v velikih kosih in se jo tako tudi streže. Meso je nepogrešljiv dodatek tudi pri ostalih jedeh kot je Plov (rižoto). Za ljubitelje zelenjavnih jedi bo izbire dosti manj. Vedno se najde kakšna solata, najraje posežejo po ruski.  Poznan je tudi Borš, juha iz rdeče pese.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ponekod prevladuje zeleni, spet drugje črni čaj, katerega najpogosteje pijejo z mlekom. Odvisno od pokrajine do pokrajine. Med alkoholnimi pijačami so najbolj priljubljene ter dostopne vodka, pivo ter lokalna verzija konjaka.

VREME:

Kljub velikosti dežele ima Kazahstan tipično suho celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kazahstan je obdobje med majem in septembrom. V tem obdobju prevladuje sušno obdobje. Dnevne temperature gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature spustijo do 18 °C, v višjih predelih lahko tudi nižje. Več informacij o vremenu v Kazahstanu dobite na www.accuweather.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 10-15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek

Najbolj všeč mi je bila narava – visokogorska jezera, kanjoni, Aralsko morje in stik z domačini.

To je čudovita dežela, prostranost in razgibanost , umirjenost prebivalcev … mošeje, ostanki postojank svilne ceste.

Z veseljem bi potovala z Marijano na še kakšno destinacijo.

Vodnica je bila glavni razlog za udeležbo; kot vedno ni razočarala.

Mogoče vas zanima tudi:
UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

3.9. - 19.9.2022
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

10.9. - 17.9.2022
UZBEKISTAN IN ARAL 12 DNI

UZBEKISTAN IN ARAL 12 DNI

21.9. - 2.10.2022
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

24.9. - 2.10.2022
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

5.10. - 16.10.2022