OKUSI JAPONSKE 12 DNI

Japonska kulinarika – paša za oči, zdravilo za telo, balzam za dušo

Japonska – drugačen svet.

Nippon je dežela spoštljivih priklonov, prijaznih ljudi in izjemnih kulinaričnih užitkov. Tu so doma heroični samuraji in prelepe gejše. Je dežela starih tradicij, ki so se zaradi relativno dolge izolacije dežele tudi izjemno ohranile. Tu se ljudje še oblačijo v kimono in si vzamejo čas za dolge čajne ceremonije. V zraku se čuti težnja k idealnemu stanju harmonije, katero oko vidi v lično urejenih vrtovih in na krožnikih. Velika mesta se bohotijo z neskončno visokimi nebotičniki in ulice se bleščijo od kričečih neonskih napisov, a le nekaj korakov stran od glavne ulice se nam ponudi popolnoma drugačen svet – zavetje tradicije starih hiš, trgovin in tržnic. In tu najdemo svojevrsten odmik od realnega sveta. Ključ do pravega razumevanja Japonske se skriva v navadah ljudi in njihovih majhnih, skritih kotičkih. Tu je moč odkriti zakaj je Japonska to, kar je. Na tem posebnem potovanju se posvetimo razumevanju »japonske duše« skozi gurmanske užitke.

Okusi Japonske

Japonska kulinarika. 

Očem prijetno, okusom prijazno in raznoliko.

Hrana je raznovrstna, paša za oči in neverjetno okusna. Popolnoma se bomo predali okusom vedno sveže pripravljenih in do zadnje podrobnosti dovršenih obrokov. Izkušeni gurmani priporočajo poizkusiti vsaj trideset različnih jedi – od juh, glavnih jedi in sladic. To število bo cilj našega potovanja! Naše brbončice bodo uživale v okusih kuharskih mojstrov vse od miniaturne ulične stojnice do restavracije z Michelinovo zvezdico. Sklenili bomo pristna prijateljstva z domačini, ki se jim ob hrani in pijači še kako razvežejo jeziki. Med doživetja spadajo tudi degustacije raznoraznih pijač, spotoma in na kakšnem zanimivem kraju za filozofsko debato. Dovolite si stopiti iz cone udobja in odpotujte z nami na Japonsko, kjer je uživanje v hrani le eden izmed načinov, da dosežemo ”yuugen” – zavedanje univerzuma, ki je preglobok, da bi ga lahko opisali z besedami.

DATUM

14. 5. – 25. 5. 2025

CENA

2.590 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

POLNO

– ČAKALNA VRSTA

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču ter polet proti japonski prestolnici.

letalo          

Po prihodu v Tokio in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Že ob prvem stiku z deželo nam je jasno, da smo prišli v drug svet. Da opišemo Tokio, to futuristično prestolnico, bi morali napisati knjigo. Živahno središče moderne civilizacije ima čisto svojo gravitacijo, ki človeka prevzame. Čudimo se naši novi realnosti in nekaj zagotovo drži – česa takšnega res nismo pričakovali. V skladu s časom se odpravimo na raziskovanje okolice.

transfer, hotel  

Dobro jutro v mestu, ki si drzne pohvaliti se z največjo gostoto gurmanske ponudbe na svetu. Michelinove zvezdice kar padajo z neba. A v ozadju njihove slave se skriva izjemno garanje in smisel za detajle. Ne pričakujte ogromnih in bleščečih restavracij, prostora bo ravno prav za našo skupino in dva domačina. Japonski vsakdan vključuje čakanje v vrsti za kosilo ali večerjo in tudi to je del japonskega doživetja. Preden se predamo hrani pa se povzpnemo na tokijski stolp, od koder se odpira razgled na neskončno mesto. Odpravimo se tudi do Cesarske palače in njenih dostopnih vrtov ter se sprehodimo skozi najprestižnejši del mesta Ginza, kjer je predvideno naše kosilo. Popoldne preživimo v okrožju Asakusa ob reki Sumidi, s katero se spogledujeta najvišja stavba v mestu Sky Tree in ogromen zlat korenček pivovarne Asahi. Pot omamno dišečih stojnic vodi do templja Senso, kjer se poklonimo boginji sočutja. Večerni sprehod po Akihabari – raju neonskih luči in elektronike.

podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Obvezen del japonske kulinarike so sadeži morja, zato je zajtrk brez vsaj enega koščka ribe nepredstavljiv. Jutranji sveži vzorci ribjih jedi na stari tržnici Tsukiji kar vabijo naše brbončice. Potem se odpeljemo v predel Harajuku, kjer si v okolici templja Meiji naberemo novih moči za preostanek dneva. Sledi čas za posebno modo in sladico! Nadaljujemo pri slavnem kužku Hačiku, ki nam pokaže pot do tipičnega japonskega kosila. V središču največjega vrveža se pobliže spoznamo z japonsko dušo, v vsej njeni nenavadnosti in privlačnosti, ter prisluhnemo eni od številnih urbanih legend. Za zaključek dneva pa vam razkrijemo še majhno skrivnost dežele in se prepustimo iskanju kulinaričnih užitkov v predelu Shinjuku.

podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja                 

Danes nas čaka zgodnji odhod. Z vlakom se odpeljemo v Kanazavo, mesto, ki slovi po posebnih tehnikah obdelave zlata. Zlato uporabljajo za številne namene, tudi v kulinariki, saj mu pripisujejo pozitivne učinke na zdravje. Odhitimo na ribjo tržnico in si privoščimo kosilo. Danes je skrajni čas za veliko porcijo sušija, tistega čisto svežega in pristnega – verjemite, splačalo se je počakati! Sprehodimo se tudi skozi ulico nekdanjih samurajev in raziščemo muzej običajev. Ne uide nam niti obisk enega izmed treh najbolj znanih japonskih vrtov ter četrti, kjer so nekoč živele gejše. Ste za sladoled z zlatim lističem in druge nenavadne sladice?

šinkansen, lokalni avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Po zajtrku se vkrcamo na vlak za Osako. Danes obisk mesta dopolnimo z raziskovanjem fotogeničnega gradu Osaka, ki v svoji notranjosti skriva izjemno bogat muzej. Pozno popoldne se spustimo v pompozno neonski, a kulinarično bogati predel Dotonburi. Smuknemo še na tržnico in preizkušamo dobrote, ki jih ponuja mesto. Predvsem slovi po odličnih takoyaki – cmočkih s hobotnico. Zvečer poiščemo pristno izakayo in se prepustimo utripu japonske spontane zabave.

vlak, podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zjutraj se zapeljemo z vlakom do Hirošime ter naprej do pristanišča, od tam pa s trajektom na otok Mija. Na otoku si ogledamo slavna plavajoča vrata in se sprehodimo do templja Daišoin. Sledi vzpon (z gondolo) na hrib Misen, ki nam razkrije pogled na zaliv Hirošime. Za prigrizke si privoščimo ostrige na različne načine, kosilo pa bo ulično – okonomiyaki, znamenita jed Hirošime. Popoldne obiščemo muzej miru v središču mesta in spominski park. Večerja v Hirošimi ali Osaki, odvisno od časa.

šinkansen, tramvaj, trajekt, gondola, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po krepčilnem zajtrku se odpravimo v Kjoto. Po prihodu oddamo prtljago v hotelu, opravimo formalnosti in si kupimo svoje prvo kosilo v škatlici! Prehranjevali se bomo kot pravi Japonci na izletu in izbira je velika. Pravilo pravi: važna je vsebina ne oblika! Z avtobusom se pripeljemo pred Zlati paviljon, kjer po ogledu na klopcah pojemo svoje kosilo. Peš se odpravimo do znamenitega zenovskega templja Ryoan in se potopimo v njegov kamniti vrt. Nato pa še v slikovito pokrajino Arašijame, kjer se sprehodimo preko mesečevega mostu in obiščemo znameniti bambusov gozd. Nazaj v mestno središče na zasluženo večerjo in počitek.

vlak, podzemna, gondola, hotel, zajtrk, kosilo bento, večerja

Po zajtrku nas čaka približno ura vožnje z vlakom v Naro (Unesco). Sprehodimo se skozi majhno mestno središče, obiščemo tempelj Todai z velikim kipom Bude in najstarejši leseni tempelj na svetu Horyu. Družbo nam delajo turistov vajene srne, ki nas pospremijo do postaje, od koder gremo na kratko vožnjo z vlakom do kraja Uji. Uji je znan po svojih nasadih in tradiciji pridelave zelenega čaja. Tudi naše kosilo se bo obarvalo zeleno, zelena bosta sladica in čaj. Prija podeželski počitek in sprehod ob majhni reki. Obiščemo tempelj Byodo s pripadajočo Feniksovo dvorano in budističen vrt. Za konec dneva sledi tipična japonska večerja kaiseki – veliko krožnikov, vsega po malem, sezonske sestavine.

vlak, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

V tej stari prestolnici se zdi, kot da se sprehajamo v svojih sanjah, ki smo jih doma sanjali o Japonski. Mesto je utelešenje dežele, njeno kulturno in zgodovinsko središče. Zen vrtovi, mistični budistični templji, barvita šintoistična svetišča in graciozne gejše. Po zajtrku se z lokalnim prevozom odpeljemo do templja Kiyumizu, kjer se nam lahko izpolnijo posebne želje. Čas je za pravo čajno ceremonijo in sprehod skozi četrt Gion do tržnice Nišiki, ki je srce in duša Kjota. Najprej poizkusimo že pripravljene sveže vzorčke ulične hrane, potem pa poiščemo mesto za kosilo in sladico. Pozno popoldne nas čaka še zadnja postaja v Kjotu. Z javnim prevozom do templja Fushimi-Inari, kjer pešačimo skozi tisoče oranžno-rdečih vrat in počakamo na sončni zahod. Magično. Večerja.

vlak, mestni avtobus, podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Če nam čas dopušča, se odpravimo zadnjemu japonskemu obroku ter nakupom naproti. Zvečer vožnja na letališče, od koder poletimo proti domu.

vlak šikansen, podzemna, zajtrk, kosilo, letalo

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–15 potnikih: 2.590 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 9 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 9 x zajtrk,

– 9 x kosilo,

– 8 x večerja,

– vsakodnevne tipične japonske sladke prigrizke, sladoled z zlatim lističem, sladico iz zelenega čaja,

– vzorce jedi na ulici in tržnici,

– poizkušnjo saké-ja,

– poizkušnjo vsaj ene japonske alkoholne ter brezalkoholne pijače (v obliki kozarca pijače ob obroku, v hotelu, na ulici),

– vse prevoze z lokalnimi avtobusi, vlaki in mestnimi javnimi prevozi,

– gondola na razgledišče v mestu Kobe,

– gondola na goro Misen (otok Mija),

– trajekt do otoka Mija,

– vse vstopnine po programu,

– tradicionalno čajno ceremonijo,

– japonski način zabave v tipični izakayi,

– japonsko govorečega slovenskega vodnika,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte se ob zgodnji prijavi giblje od 1000 EUR naprej,

– transfer do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 390 EUR,

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

POTOVANJE PO JAPONSKI:

Japonski javni prevoz je dobro organiziran in dovolj udoben. Vlaki redko zamujajo, avtobusi bolj pogosto. Najhitrejši vlaki, Shinkansen, so primerljivi z letalskim udobjem. Medkrajevni avtobusi so udobni, a manjši kot pri nas. Mestni prevozi so podobni evropskemu standardu udobja.

Ker bomo nekajkrat potovali z vlakom tudi na daljših razdaljah, z vso našo prtljago, naj bo vaš večji kovček/torba v mejah dimenzij okoli 66 x 42 x 25 cm. Če bo prtljaga večjih dimenzij bo nastala težava pri spravljanju na police nad sedeži, saj je prostor omejen.

Nekajkrat bomo prtljago deponirali na avtobusni ali železniški postaji. Cena je že vključena v ceno potovanja.

Aktivnosti so vezane na sprehodih in ogledih v mestih in vaseh. Ni večjih naporov. Še največ energije se bo porabilo za prenos prtljage, zato priporočamo, da vzamete s seboj kovček na kolesih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

VSTOPNI VIZUM: Slovenci za obisk Japoske (do 90 dni) ne potrebujemo vizuma.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Hoteli: gre za preproste hotele, kjer so standardi velikosti sob drugačni kot v Evropi. Praviloma so sobe manjše, imajo dve ločeni postelji ali eno skupno zakonsko ležišče, ki je manjše od evropskih standardov. Sobe so osnovno opremljene. Povsod so na voljo copati. Kopalnice so majhne, načeloma je v njih kopalna kad s tušem, WC, umivalnik in osnovni higienski pripomočki (ščetka za zobe, šampon, glavnik,…).

PREHRANA:

Potovanje je v prvi vrsti namenjeno poizkušanju tipičnih japonskih jedi. V našem izboru restavracij je tudi ena z Michelinovo zvezdico.  Večinoma pa gre za domače pristne in preproste restavracije ter obilico ulične hrane. V prvi vrsti je pisano na kožo vsejedom, ki potujejo z namenom, da ob znamenitostih poizkusijo še lokalno kulinariko. Primerno je tudi za pesketarijance (ki ne uživajo mesa, uživajo pa morske sadeže, ribe, jajca in mlečne izdelke). Žal vegeterijancem in veganom ne moremo zagotoviti, da bo restavracija/tržnica imela na meniju jedi, ki ne vsebujejo morskih sadežev, jajc in mlečnih izdelkov.

Japonska hrana je zelo raznolika. Tradicionalna prehrana temelji na rižu, ribah in ostalih morskih sadežih. Najdete pa široko izbiro različnih rezancev in mesnih jedi. V večini se kombinirajo meso/zelenjava ali ribje jedi/zelenjava. Rezanci so lahko iz bele moke, z jajci ali brez, ajdovi, riževi ali iz zelenega čaja. Meso je raznoliko; govedina, perutnina, svinjina ter tudi konjsko meso, ki velja za specialiteto. Ribe so na voljo vseh oblik, vrst in okusov (škampi, raki, lignji, hobotnice …). Ponudba vegetarijanske hrane je z vsakim letom boljša, saj se najde v vsaki restavraciji kakšna jed s tofujem, ki ustreza vegetarijancem.

Brezalkoholne pijače in pivo so na voljo praktično povsod, obstajajo avtomati na vsaki ulici, kjer lahko kupite pijačo, tako hladno kot toplo. Pitje zelenega čaja na Japonskem je prava umetnost, ki mora vedno vključevati točno določen obred. Japonci so veliki pivci tradicionalnega vina – saké in piva, alkohol dobite na vseh avtomatih s pijačami, prav tako energijske napitke. Voda iz pipe je na Japonskem sicer pitna, a ima nekje močan priokus klora. Priporočamo pitje ustekleničene vode. Brezalkoholne pijače so na voljo vseh mogočih ter tudi nemogočih okusov, gazirane ali ne. Čaji so različni, od črnega, zelenega do rdečega in belega … Japonci konzumirajo ogromne količine kave, vendar gre bolj za kavo tipa Nescafe.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN VTIČNICE:

Na Japonskem je električna napetost 100 V AC. Potrebujete poseben adapter (za vtičnice in napetost), ki ga je najbolje kupiti kar doma. Vtičnice so enake severnoameriškim (tip A in tip B).

Več informacij o vtičnicah in napetosti po svetu lahko dobite na https://www.power-plugs-sockets.com/.

VREME:

Japonska je celoletna destinacija. Podnebje je toplo ter suho spomladi in jeseni. Za mesec maj so značilne višje dnevne temperature, primerljive z našimi. Temperature se podnevi gibljejo med 18 in 25°C, ponoči pa med 12 in 17°C. Dan je daljši in količina sončnega obsevanja večja. Nebo pogosto prekrivajo kopasti oblaki in ob večji relativni vlažnosti, padavine niso izključene.

Še več o vremenu na Japonskem smo zapisali na blogu: www.samsara-potovanja.si/blog/japonska/kdaj-na-japonsko/.

Več informacij o vremenu na Japonskem dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo japonsko govoreča slovenska vodnica ter lokalni kuharski mojstri in mojstrice.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 15-20 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteta v ta znesek.

Ker na Japonskem marsikje neradi sprejemajo tuje kreditne kartice, imejte s seboj gotovino – v japonskih jenih (JPY). Ker menjava denarja na Japonskem lahko traja precej časa, jih vsaj za nekaj prvih dni potovanja naročite v naših bankah.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Odlično.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Nekaj novega.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Dobra agencija.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Odlična, prijazna, požrtvovalna, skratka 5 zvezdic ne zadošča za oceno vodnice. V čast mi je bilo biti v njeni skupini …

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Vse.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Nič, ker je bilo vse vrhunsko izpeljano, po zaslugi vodnice Helene.

Majda, maj 2024

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Urejenost in čistost.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Iz radovednosti.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Helena mi je Japonsko približala tako po znamenitostih, zgodovini, kulinariki, njihovemu vsakdanjemu življenju, navadah, posebnostih. Ponudila je ogromno informacij in zgodb. Organizacijsko je vse štimalo. Je jasna in glasna glede navodil. Potrpežljiva. In ustrežljiva. Posluša in pomaga, če lahko.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Na potovanju mi je bilo vse všeč, od organizacije, nastanitev, vožnja z vlaki, premikanje (hoja) po mestih in do destinacij oz. znamenitosti, ogledi, skupni obroki … A če že moram izpostaviti eno stvar, potem je to okušanje različnih jedi, ki nam jih je Helena ponujala na poti, pa naj bo to v restavraciji ali na tržnici. Tako mimogrede (se je meni zdelo) smo probavali različne jedi, za katere se sama verjetno ne bi nikoli odločila, a ko sem jih okusila, sem bila navdušena. To je tisto, kar me je najbolj navdušilo, da sem ne glede na videz hrane, to pojedla in ob tem vsakič znova ugotovila, kako je dobro in okusno.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Kar se mene tiče, prav nič. Celo dan, ko smo bili brez kovčkov, se je izkazal za koristno izkušnjo.

Petra, maj 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Urejenost, zanesljivost.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Dobro poznavanje ciljne dežele.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Stik z drugačno kulturo (opazovanje okolja, čistoče, reda, urejenosti).

Kako ste zadovoljni s prehrano? Izredna izkušnja zanimive in drugačne hrane.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Zelo primerne, sobe dovolj prostorne in udobne.

Kako ste zadovoljni s prevozi? Ravno prevozi z vlaki so bili eden od ciljev potovanja in čeprav so bili transferji do postaj naporni (pešačenje po metroju), smo bili poplačani z doživetjem vlakov.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Velika prednost vodje Helene je njeno znanje japonskega jezika, poznavanje dežele in običajev. Potnik se tako počuti bolj sproščen, komunikacija je neposredna in hitrejša. Je zelo predana in požrtvovalna.

Vesna in Štefan, maj 2023

Zakaj sem se odločil, da obiščem Japonsko? Zaradi želje po novih odkritjih, novih okusih,…

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Helena je carica!!

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Imeli smo izjemno dobre nastanitve, nad pričakovanji.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Kvaliteta programa, strokovno vodenje s strani Helene, ki je enkratna, držanje zastavljenega programa, prilagodljivost.

Rolando, maj 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Eden boljših tripov zadnjih let.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Spisek “must go”.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Vse jasno in brez pripomb.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Čista desetka!

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Top, nad pričakovanji.

Kako ste zadovoljni s prevozi? Vrhunsko, možgani na off.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Epsko, več kot zadostna.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Helena je čista zmaga, vrhunsko v vseh pogledih, vsak dan, ki je sledil prvemu je bila čista nadgradnja in to zelo suverena. Helena je top, res top!

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Vse in na točno tak način.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Ni kaj dosti prostora realno, mislim da bo Helena sproti prilagajala glede na izkušnjo z našo skupino.

Matjaž, maj 2023

Mogoče vas zanima tudi:
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2025
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

24. 4. - 4. 5. 2025
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

10. 5. - 17. 5. 2025
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

17. 5. - 28. 5. 2025
ANADOLU eXpres 12 DNI

ANADOLU eXpres 12 DNI

23. 7. - 3. 8. 2025