OKUSI JAPONSKE 12 DNI

Japonska kulinarika – paša za oči, zdravilo za telo, balzam in dušo

Japonska – drugačen svet.

Nippon je dežela spoštljivih priklonov, prijaznih ljudi in izjemnih kulinaričnih užitkov. Tu so doma heroični samuraji in prelepe gejše. Je dežela starih tradicij, ki so se zaradi relativno dolge izolacije dežele tudi izjemno ohranile. Tu se ljudje še oblačijo v kimono in si vzamejo čas za dolge čajne ceremonije. V zraku se čuti težnja k idealnemu stanju harmonije, katero oko vidi v lično urejenih vrtovih in na krožnikih. Velika mesta se bohotijo z neskončno visokimi nebotičniki in ulice se bleščijo od kričečih neonskih napisov, a le nekaj korakov stran od glavne ulice se nam ponudi popolnoma drugačen svet – zavetje tradicije starih hiš, trgovin in tržnic. In tu najdemo svojevrsten odmik od realnega sveta. Ključ do pravega razumevanja Japonske se skriva v navadah ljudi in njihovih majhnih, skritih kotičkih. Tu je moč odkriti zakaj je Japonska to, kar je. Na tem posebnem potovanju se posvetimo razumevanju »japonske duše« skozi gurmanske užitke.

Okusi Japonske

Japonska kulinarika. 

Očem prijetno, okusom prijazno in raznoliko.

Hrana je raznovrstna, paša za oči in neverjetno okusna. Popolnoma se bomo predali okusom vedno sveže pripravljenih in do zadnje podrobnosti dovršenih obrokov. Izkušeni gurmani priporočajo poizkusiti vsaj trideset različnih jedi – od juh, glavnih jedi in sladic. To število bo cilj našega potovanja! Naše brbončice bodo uživale v okusih kuharskih mojstrov vse od miniaturne ulične stojnice do restavracije z Michelinovo zvezdico. Sklenili bomo pristna prijateljstva z domačini, ki se jim ob hrani in pijači še kako razvežejo jeziki. Med doživetja spadajo tudi degustacije raznoraznih pijač, spotoma in na kakšnem zanimivem kraju za filozofsko debato. Dovolite si stopiti iz cone udobja in odpotujte z nami na Japonsko, kjer je uživanje v hrani le eden izmed načinov, da dosežemo ”yuugen” – zavedanje univerzuma, ki je preglobok, da bi ga lahko opisali z besedami.

DATUM

12.5. – 23.5.2021

CENA

2.200 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču ter polet proti japonski prestolnici.

letalo          

Po prihodu v Tokio in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Že ob prvem stiku z deželo nam je jasno, da smo prišli v drug svet. Da opišemo Tokio, to futuristično prestolnico, bi morali napisati knjigo. Živahno središče moderne civilizacije ima čisto svojo gravitacijo, ki človeka prevzame. Čudimo se naši novi realnosti in nekaj zagotovo drži – česa takšnega res nismo pričakovali. V skladu s časom se odpravimo na raziskovanje okolice.

transfer, hotel  

Dobro jutro v mestu, ki si drzne pohvaliti se z največjo gostoto gurmanske ponudbe na svetu. Michelinove zvezdice kar padajo z neba. A v ozadju njihove slave se skriva izjemno garanje in smisel za detajle. Ne pričakujte ogromnih in bleščečih restavracij, prostora bo ravno prav za našo skupino in dva domačina. Japonski vsakdan vključuje čakanje v vrsti za kosilo ali večerjo in tudi to je del japonskega doživetja. Preden se predamo hrani pa se povzpnemo na tokijski stolp, od koder se odpira razgled na neskončno mesto. Odpravimo se tudi do Cesarske palače in njenih dostopnih vrtov ter se sprehodimo skozi najprestižnejši del mesta Ginza, kjer je predvideno naše kosilo. Popoldne preživimo v okrožju Asakusa ob reki Sumidi, s katero se spogledujeta najvišja stavba v mestu Sky Tree in ogromen zlat korenček pivovarne Asahi. Pot omamno dišečih stojnic vodi do templja Senso, kjer se poklonimo boginji sočutja. Večerni sprehod po Akihabari – raju neonskih luči in elektronike.

podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Obvezen del japonske kulinarike so sadeži morja, zato je zajtrk brez vsaj enega koščka ribe nepredstavljiv. Jutranji sveži vzorci ribjih jedi na stari tržnici Tsukiji kar vabijo naše brbončice. Potem se odpeljemo v predel Harajuku, kjer si v okolici templja Meiji naberemo novih moči za preostanek dneva. Sledi čas za posebno modo in sladico! Nadaljujemo pri slavnem kužku Hačiku, ki nam pokaže pot do tipičnega japonskega kosila. V središču največjega vrveža se pobliže spoznamo z japonsko dušo, v vsej njeni nenavadnosti in privlačnosti, ter prisluhnemo eni od številnih urbanih legend. Za zaključek dneva pa vam razkrijemo še majhno skrivnost dežele in se prepustimo iskanju kulinaričnih užitkov v predelu Shinjuku.

podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja                 

Danes nas čaka zgodnji odhod. Z vlakom se odpeljemo v Kanazavo, mesto, ki slovi po posebnih tehnikah obdelave zlata. Zlato uporabljajo za številne namene, tudi v kulinariki, saj mu pripisujejo pozitivne učinke na zdravje. Odhitimo na ribjo tržnico in si privoščimo kosilo. Danes je skrajni čas za veliko porcijo sušija, tistega čisto svežega in pristnega – verjemite, splačalo se je počakati! Sprehodimo se tudi skozi ulico nekdanjih samurajev in raziščemo muzej običajev. Ne uide nam niti obisk enega izmed treh najbolj znanih japonskih vrtov ter četrti, kjer so nekoč živele gejše. Ste za sladoled z zlatim lističem in druge nenavadne sladice?

šinkansen, lokalni avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Po zajtrku se vkrcamo na vlak za Kjoto. Po prihodu oddamo prtljago v hotelu, opravimo formalnosti in si kupimo svoje prvo kosilo v škatlici! Prehranjevali se bomo kot pravi Japonci na izletu in izbira je velika. Pravilo pravi: važna je vsebina ne oblika! Z avtobusom se pripeljemo pred Zlati paviljon, kjer po ogledu na klopcah pojemo svoje kosilo. Peš se odpravimo do znamenitega zenovskega templja Ryoan in se potopimo v njegov kamniti vrt. Nato pa še v slikovito pokrajino Arašijame, kjer se sprehodimo preko mesečevega mostu in obiščemo znameniti bambusov gozd. Nazaj v mestno središče na zasluženo večerjo in počitek.

vlak, mestni avtobus, podzemna, hotel, zajtrk, kosilo bento, večerja

Po zajtrku nas čaka približno ura vožnje z vlakom v Naro (Unesco). Sprehodimo se skozi majhno mestno središče, obiščemo tempelj Todai z velikim kipom Bude in najstarejši leseni tempelj na svetu Horyu. Družbo nam delajo turistov vajene srne, ki nas pospremijo do postaje, od koder gremo na kratko vožnjo z vlakom do kraja Uji. Uji je znan po svojih nasadih in tradiciji pridelave zelenega čaja. Tudi naše kosilo se bo obarvalo zeleno, zelena bosta sladica in čaj. Prija podeželski počitek in sprehod ob majhni reki. Obiščemo tempelj Byodo s pripadajočo Feniksovo dvorano in budističen vrt. Za konec dneva sledi tipična japonska večerja kaiseki – veliko krožnikov, vsega po malem, sezonske sestavine.

vlak, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

V tej stari prestolnici se zdi, kot da se sprehajamo v svojih sanjah, ki smo jih doma sanjali o Japonski. Mesto je utelešenje dežele, njeno kulturno in zgodovinsko središče. Zen vrtovi, mistični budistični templji, barvita šintoistična svetišča in graciozne gejše. Po zajtrku se z lokalnim prevozom odpeljemo do templja Kiyumizu, kjer se nam lahko izpolnijo posebne želje. Čas je za pravo čajno ceremonijo in sprehod skozi četrt Gion do tržnice Nišiki, ki je srce in duša Kjota. Najprej poizkusimo že pripravljene sveže vzorčke ulične hrane, potem pa poiščemo mesto za kosilo in sladico. Pozno popoldne nas čaka še zadnja postaja v Kjotu. Z javnim prevozom do templja Fushimi-Inari, kjer pešačimo skozi tisoče oranžno-rdečih vrat in počakamo na sončni zahod. Magično. Vožnja v Osako in večerja.

vlak, mestni avtobus, podzemna, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Zjutraj se zapeljemo z vlakom do Hirošime ter naprej do pristanišča, od tam pa s trajektom na otok Mija. Na otoku si ogledamo slavna plavajoča vrata in se sprehodimo do templja Daišoin. Sledi vzpon (z gondolo) na hrib Misen, ki nam razkrije pogled na zaliv Hirošime. Za prigrizke si privoščimo ostrige na različne načine, kosilo pa bo ulično – okonomiyaki, znamenita jed Hirošime. Popoldne obiščemo muzej miru v središču mesta in spominski park. Večerja v Hirošimi ali Osaki, odvisno od časa.

šikansen, tramvaj, trajekt, gondola, hotel, zajtrk, kosilo, večerja     

Odpravimo se na poldnevni izlet v Kobe. Najprej se sprehodimo po opazovalni promenadi pod znamenitim visečim mostom Akaši Kaikjo. Od morske obale se zatem osveženi preselimo v veliko kitajsko četrt, nato pa do muzeja sakéja na majhno degustacijo. Za kosilo tokrat okušamo znamenito govedino Wagyu. Po hrani izgubljamo kalorije s kratkim vzponom do slapu Nunobiki, nato pa naprej z gondolo do razgledne točke mesta. Uživamo v razgledu. Pozno popoldne se vrnemo v Osako, kjer nas čaka pompozno neonski, a kulinarično bogati predel Dotonburi. Zvečer poiščemo pristno izakayo in se prepustimo utripu japonske spontane zabave.

vlak, podzemna, gondola, hotel, zajtrk, kosilo, večerja  

Danes obisk mesta dopolnimo še z raziskovanjem fotogeničnega gradu Osaka, ki v svoji notranjosti skriva izjemno bogat muzej. Smuknemo še na tržnico in preizkušamo dobrote, ki jih ponuja mesto. Predvsem slovi po odličnih takoyaki – cmočkih s hobotnico. Če nam čas dopušča, se odpravimo zadnjemu japonskemu obroku ter nakupom naproti. Zvečer vožnja na letališče, od koder poletimo proti domu.

vlak, podzemna, zajtrk, kosilo, večerja, letalo

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–15 potnikih: 2.200 EUR + letalska karta za doplačilo

– 9x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 9x zajtrk,

– 9x kosilo,

– 9x večerja,

– vsakodnevne tipične japonske sladke prigrizke, sladoled z zlatim lističem, sladico iz zelenega čaja,

– vzorce jedi na ulici in tržnici,

– poizkušnjo saké-ja,

– poizkušnjo vsaj ene japonske alkoholne ter brezalkoholne pijače (v obliki kozarca pijače ob obroku, v hotelu, na ulici),

– vse prevoze z lokalnimi avtobusi, vlaki in mestnimi javnimi prevozi,

– gondola na razgledišče v mestu Kobe,

– gondola na goro Misen (otok Mija),

– trajekt do otoka Mija,

– vse vstopnine po programu (tokijski stolp, vrtovi in muzej v Kanazavi, obisk samurajske hiše in hiše gejš, templja Ryoan in Kiyumizu, Zlati paviljon v Kjotu (Kinkaku), tempelj Todai in Horyu v Nari, tempelj Byodo v Uji, muzej miru v Hirošimi, plavajoča vrata na otoku Mija, promenada pod mostov Akashi Kaikyo, grad v Osaki)

– tradicionalno čajno ceremonijo,

– japonski način zabave v tipični izakayi,

– japonsko govorečega slovenskega vodnika,

– pripravo in organizacijo potovanja.

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte se ob zgodnji prijavi giblje od 650 EUR naprej,

– transfer do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 350 EUR,

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Za potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

VSTOPNI VIZUM: Slovenci za obisk Japoske (do 90 dni) ne potrebujemo vizuma.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

Hoteli: gre za preproste hotele, kjer so standardi velikosti sob drugačni kot v Evropi. Praviloma so sobe manjše, imajo dve ločeni postelji ali eno skupno zakonsko ležišče, ki je manjše od evropskih standardov. Sobe so osnovno opremljene. Povsod so na voljo copati. Kopalnice so majhne, načeloma je v njih kopalna kad s tušem, WC, umivalnik in osnovni higienski pripomočki (ščetka za zobe, šampon, glavnik,…). V kolikor ne moremo zagotoviti dvoposteljne sobe, boste razporejeni v enoposteljne sobe (brez doplačil).

Japonska hrana je zelo raznolika. Tradicionalna prehrana temelji na rižu, ribah in ostalih morskih sadežih. Najdete pa široko izbiro različnih rezancev in mesnih jedi. V večini se kombinirajo meso/zelenjava ali ribje jedi/zelenjava. Rezanci so lahko iz bele moke, z jajci ali brez, ajdovi, riževi ali iz zelenega čaja. Meso je raznoliko; govedina, perutnina, svinjina ter tudi konjsko meso, ki velja za specialiteto. Ribe so na voljo vseh oblik, vrst in okusov (škampi, raki, lignji, hobotnice …). Ponudba vegetarijanske hrane je z vsakim letom boljša, saj se najde v vsaki restavraciji kakšna jed s tofujem, ki ustreza vegetarijancem.

Brezalkoholne pijače in pivo so na voljo praktično povsod, obstajajo avtomati na vsaki ulici, kjer lahko kupite pijačo, tako hladno kot toplo. Pitje zelenega čaja na Japonskem je prava umetnost, ki mora vedno vključevati točno določen obred. Japonci so veliki pivci tradicionalnega vina – saké in piva, alkohol dobite na vseh avtomatih s pijačami, prav tako energijske napitke. Voda iz pipe je na Japonskem sicer pitna, a ima nekje močan priokus klora. Priporočamo pitje ustekleničene vode. Brezalkoholne pijače so na voljo vseh mogočih ter tudi nemogočih okusov, gazirane ali ne. Čaji so različni, od črnega, zelenega do rdečega in belega … Japonci konzumirajo ogromne količine kave, vendar gre bolj za kavo tipa Nescafe.

Potovanje je namenjeno poizkušanju tipičnih japonskih jedi. V našem izboru restavracij je tudi ena z Michelinovo zvezdico.  Večinoma pa gre za domače pristne in preproste restavracije ter obilico ulične hrane. V prvi vrsti je pisano na kožo vsejedom, ki potujejo z namenom, da ob znamenitostih poizkusijo še lokalno kulinariko. Primerno je tudi za pesketarijance (ki ne uživajo mesa, uživajo pa morske sadeže, ribe, jajca in mlečne izdelke). Žal vegeterijancem in veganom ne moremo zagotoviti, da bo restavracija/tržnica imela na meniju jedi, ki ne vsebujejo morskih sadežev, jajc in mlečnih izdelkov.

 

Japonska je celoletna destinacija. Podnebje je toplo ter suho spomladi in jeseni. Za mesec maj so značilne višje dnevne temperature, primerljive z našimi. Temperature se podnevi gibljejo med 18 in 25°C, ponoči pa med 12 in 17°C. Dan je daljši in količina sončnega obsevanja večja. Nebo pogosto prekrivajo kopasti oblaki in ob večji relativni vlažnosti, padavine niso izključene.

Še več o vremenu na Japonskem smo zapisali na blogu: www.samsara-potovanja.si/blog/japonska/kdaj-na-japonsko/.

Več informacij o vremenu na Japonskem dobite na www.wunderground.com.

Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo japonsko govoreča slovenska vodnica ter lokalni kuharski mojstri in mojstrice.

Povprečno 15-20 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.

Mogoče vas zanima tudi:
trek MUSTANG 17 DNI

trek MUSTANG 17 DNI

7.5. - 23.5.2021
SINAJ 11 DNI

SINAJ 11 DNI

8.5. - 18.5.2021
OSREDNJA AZIJA 18 DNI

OSREDNJA AZIJA 18 DNI

29.5. - 15.6.2021