POTOVANJE PO JAPONSKI:
Japonski javni prevoz je dobro organiziran in dovolj udoben. Vlaki redko zamujajo, avtobusi bolj pogosto. Najhitrejši vlaki, Shinkansen, so primerljivi z letalskim udobjem. Medkrajevni avtobusi so udobni, a manjši kot pri nas. Mestni prevozi so podobni evropskemu standardu udobja.
Ker bomo nekajkrat potovali z vlakom tudi na daljših razdaljah, z vso našo prtljago, naj bo vaš večji kovček/torba v mejah dimenzij okoli 66 x 42 x 25 cm. Če bo prtljaga večjih dimenzij bo nastala težava pri spravljanju na police nad sedeži, saj je prostor omejen.
Nekajkrat bomo prtljago deponirali na avtobusni ali železniški postaji. Cena je že vključena v ceno potovanja.
Aktivnosti so vezane na sprehodih in ogledih v mestih in vaseh. Ni večjih naporov. Še največ energije se bo porabilo za prenos prtljage, zato priporočamo, da vzamete s seboj kovček na kolesih.
DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.
VSTOPNI VIZUM: Slovenci za obisk Japoske (do 90 dni) ne potrebujemo vizuma.
ZDRAVJE:
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE:
Hoteli: gre za preproste hotele, kjer so standardi velikosti sob drugačni kot v Evropi. Praviloma so sobe manjše, imajo dve ločeni postelji ali eno skupno zakonsko ležišče, ki je manjše od evropskih standardov. Sobe so osnovno opremljene. Povsod so na voljo copati. Kopalnice so majhne, načeloma je v njih kopalna kad s tušem, WC, umivalnik in osnovni higienski pripomočki (ščetka za zobe, šampon, glavnik,…).
PREHRANA:
Potovanje je v prvi vrsti namenjeno poizkušanju tipičnih japonskih jedi. V našem izboru restavracij je tudi ena z Michelinovo zvezdico. Večinoma pa gre za domače pristne in preproste restavracije ter obilico ulične hrane. V prvi vrsti je pisano na kožo vsejedom, ki potujejo z namenom, da ob znamenitostih poizkusijo še lokalno kulinariko. Primerno je tudi za pesketarijance (ki ne uživajo mesa, uživajo pa morske sadeže, ribe, jajca in mlečne izdelke). Žal vegeterijancem in veganom ne moremo zagotoviti, da bo restavracija/tržnica imela na meniju jedi, ki ne vsebujejo morskih sadežev, jajc in mlečnih izdelkov.
Japonska hrana je zelo raznolika. Tradicionalna prehrana temelji na rižu, ribah in ostalih morskih sadežih. Najdete pa široko izbiro različnih rezancev in mesnih jedi. V večini se kombinirajo meso/zelenjava ali ribje jedi/zelenjava. Rezanci so lahko iz bele moke, z jajci ali brez, ajdovi, riževi ali iz zelenega čaja. Meso je raznoliko; govedina, perutnina, svinjina ter tudi konjsko meso, ki velja za specialiteto. Ribe so na voljo vseh oblik, vrst in okusov (škampi, raki, lignji, hobotnice …). Ponudba vegetarijanske hrane je z vsakim letom boljša, saj se najde v vsaki restavraciji kakšna jed s tofujem, ki ustreza vegetarijancem.
Brezalkoholne pijače in pivo so na voljo praktično povsod, obstajajo avtomati na vsaki ulici, kjer lahko kupite pijačo, tako hladno kot toplo. Pitje zelenega čaja na Japonskem je prava umetnost, ki mora vedno vključevati točno določen obred. Japonci so veliki pivci tradicionalnega vina – saké in piva, alkohol dobite na vseh avtomatih s pijačami, prav tako energijske napitke. Voda iz pipe je na Japonskem sicer pitna, a ima nekje močan priokus klora. Priporočamo pitje ustekleničene vode. Brezalkoholne pijače so na voljo vseh mogočih ter tudi nemogočih okusov, gazirane ali ne. Čaji so različni, od črnega, zelenega do rdečega in belega … Japonci konzumirajo ogromne količine kave, vendar gre bolj za kavo tipa Nescafe.
ELEKTRIČNA NAPETOST IN VTIČNICE:
Na Japonskem je električna napetost 100 V AC. Potrebujete poseben adapter (za vtičnice in napetost), ki ga je najbolje kupiti kar doma. Vtičnice so enake severnoameriškim (tip A in tip B).
Več informacij o vtičnicah in napetosti po svetu lahko dobite na https://www.power-plugs-sockets.com/.
VREME:
Japonska je celoletna destinacija. Podnebje je toplo ter suho spomladi in jeseni. Za mesec maj so značilne višje dnevne temperature, primerljive z našimi. Temperature se podnevi gibljejo med 18 in 25°C, ponoči pa med 12 in 17°C. Dan je daljši in količina sončnega obsevanja večja. Nebo pogosto prekrivajo kopasti oblaki in ob večji relativni vlažnosti, padavine niso izključene.
Še več o vremenu na Japonskem smo zapisali na blogu: www.samsara-potovanja.si/blog/japonska/kdaj-na-japonsko/.
Več informacij o vremenu na Japonskem dobite na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo japonsko govoreča slovenska vodnica ter lokalni kuharski mojstri in mojstrice.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 15-20 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteta v ta znesek.
Ker na Japonskem marsikje neradi sprejemajo tuje kreditne kartice, imejte s seboj gotovino – v japonskih jenih (JPY). Ker menjava denarja na Japonskem lahko traja precej časa, jih vsaj za nekaj prvih dni potovanja naročite v naših bankah.