NEPAL – TREKING DOLPO 27 DNI

Dolpo – izoliran raj

Nepal. Velika himalajska pot.

Himalaja je dom najvišjim goram na svetu. Zanjo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Lepote in mogočnosti te gorske verige je težko opisati. Nepalski pregovor pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih njena prisotnost daje. Velika himalajska pot je ena najdaljših in najvišje ležečih pohodnih poti na svetu. Samo v Nepalu, od vzhoda do zahoda, je dolga kar 1700 kilometrov. Uradno odprta leta 2009, se vije skozi odročne doline in vasice različnih etničnih skupin, na visoki nadmorski višini čez visoke prelaze pod najvišjimi vrhovi sveta. Pot se vije skozi odročne doline in vasice različnih etničnih skupin, na visoki nadmorski višini čez visoke prelaze pod najvišjimi vrhovi sveta.

jezero Phoksundo, Doplo

Dolpo. Neraziskan biser.

Še ne dolgo nazaj, je bil Dolpo zunanjemu svetu praktično nedostopen in nepoznan. Dolpo je velikansko območje, danes del največjega nepalskega nacionalnega parka Shey-Phoksundo. V njem živi ljudstvo Dolpo pa – etnična manjšina tibetanskega izvora, ki s svojo unikatno kulturo in jezikom biva v sožitju s pestro paleto divjega živalskega in rastlinskega sveta. Treking po tej neverjetno lepi, a visoki pokrajini nas popelje po najbolj odročnih predelih Himalaje. Turistične infrastrukture skorajda ni, bomo pa zato nagrajeni z bogato tibetansko budistično kulturo, noro lepo pokrajino, spektakularnim turkiznim jezerom Phoksundo in nenazadnje z občutkom, da smo nekje na koncu sveta.

DATUM

v pripravi

CENA

v pripravi

VELIKOST SKUPINE

6 – 16 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Katmanduju.

letalo              

Prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitsko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine. V skladu s časom se odpravimo na raziskovanje mesta.

hotel

Odpeljemo se na mestno letališče, od koder poletimo v zahodni Nepal. Nepalgunj leži v gangeški ravnini Terai, ozkem pasu ob indijski meji. Včasih je to ravnino pokrivala le džungla in močvirje, do danes pa so velik del džungle spremenili v največje kmetijsko območje Nepala. Nepalgunj je namreč izhodišče za polet proti visoki hriboviti pokrajini Dolpo. Pohodniško vzdušje je v zraku in komaj čakamo naslednji dan.

transfer, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih urah poletimo v Juphal. Let traja le 40 minut, a si ga bomo za vedno zapomnili. Lega Juphala ob vznožju Himalaje ponuja čudovite razglede na vrhove Anapurn in Daulagirija. V mestecu se srečamo z našo spremljevalno ekipo, ki bo za nas skrbela ves čas trekinga. Naj se avantura prične! Za začetek se spustimo do kraja Rupgad.

letalo, hoje za okvirno 3-4 ure (6 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Reka Suli Gaad teče iz jezera Phoksumdo, skozi strmo in precej zeleno dolino. Pot je vijugasta, gor in dol, ob in nad reko. Vzdolž poti so mnoge vasice, naseljene ter tudi zapuščene. Na polno zaživijo le v zimskih mesecih, ko se prebivalci zgornjega Dolpa skupaj s svojo živino spustijo z visokih pašnikov. Po kosilu prečkamo reko Anke Khola in se dvignemo do prostora za kampiranje v Chhepki.

hoje za okvirno 7-8 ur (16 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka več prečenj reke. Dvignemo se in vstopimo v ozko sotesko, ki se dviga skozi bambusov in iglasti gozd. Še višje pa iz gozda prispemo v cvetoče travnike. Dolina se malce odpre, hoja postane lažja in kmalu prispemo v majhno vas Rechi. Za vasjo se dolina zopet zoži, pot pa vodi navzgor in tudi navzdol. Na sotočju rek Suli Gaad in Pungmo Khola zavijemo na zahodni breg reke in prispemo v zapuščeno Sanduwo.

hoje za okvirno 7-8 ur (12 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Pot vodi navzgor, čez greben, nato se spustimo do lesenega mostu in vijugamo gor in dol po dnu doline Suli Gaad. Spremlja nas kristalno čista reka Phoksumdo Khola, ki teče iz istoimenskega jezera. Za Polamom, manjšem zimskem zaselku, vstopimo v Nacionalni park Shey-Phoksundo. Že na daleč ga slišimo kako hrumi pod nami – najvišji slap v Nepalu! Prvič uzremo tudi jezero Phoksumdo. Spustimo se skozi gozd in vzpnemo do očarljive vasice Ringmo. V njenih kamnitih hiškah živi manjšina Dolpo-pa, tibetanskega izvora, ki še danes prakticira staro predbudistično tradicijo bön. Pod vasjo prečimo reko, ki vodi do jezera. Postavimo si kamp.

hoje za okvirno 7-8 ur (12 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Danes je dan za počitek in aklimatizacijo. Mnogi jezero Phoksumdo imenujejo najlepše jezero v Nepalu, nekateri ga imajo celo za najlepšega na svetu. O njem se govori in piše. Ustvarila naj bi ga zlobna ženska demonka. Je pa fascinantno že zato, ker je drugo najgloblje nepalsko jezero. Je sveto jezero tako budistom kot sledilcem starodavne religije bön. Njegovi barvni odtenki od zeleno-modre do turkizne so noro lepi. Svoje dodajo še modro nebo, beli oblaki in okoliške zasnežene gore. Dan lahko izkoristimo za bližnje sprehode ob jezeru, lahko pa obiščemo in raziščemo vas Ringmo, v kateri živi še kakšnih 200 ljudi. Obiščemo tudi tukajšnji tibetanski samostan in se spoznamo z lokalno kulturo. Če bo volja, se vzpnemo še na bližnji hrib južno od jezera, ki ponuja razglede na Ringmo in goro Sonam Kang (5916 m).

šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Jezero v dolžino meri dobrih 5 kilometrov. Odpravimo se na njegovo severno stran. Vstopimo v osrednji Dolpo. Naša pot poteka po zahodni strani jezera Phoksumdo. Skalnato območje, ponekod le leseni drogi, podprti z zatiči in vrvmi v skali, pod nami pa čisto turkizno jezero. Če si še niste ogledali filma z naslovom Himalaja (iz leta 1999), vam ga toplo priporočamo. V njem je prikazana prav ta dramatična pot ter življenje tukajšnjih prebivalcev. To so res, še danes, odročni in posledično nerazviti konci Nepala. Na samem robu jezera se pot vije po bujnem travniku, ki se odpira v ravnico Phoksundo Khola. Do našega kampa sledi še sprehod po dolini in prečenje reke.

hoje za okvirno 7-8 ur (13 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Dolina Phoksumdo postane vedno bolj ozka. Obdajajo nas visoki kamniti zidovi. Zapustimo glavno dolino in pešačimo proti severu. Vstopimo v ozko sotesko, kjer se strmo vzpnemo do današnjega vrha. Občudujemo razglede na Chamlang 6 (6739 m) in Vrh 7 (6105 m). Od tu že vidimo prelaz Kang La. V bližini si postavimo kamp. Zaslužen počitek.

hoje za okvirno 6-7 ur (8 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas okvirno 4 ure vzpona do prelaza Kang La, ki je, tako kot vsak visok prelaz, okrašen z neštetimi tibetanskimi molilnimi zastavicami. Čaka nas strm spust na dno doline, nato pa sledimo reki, dokler ne dosežemo Shey Gompe.

hoje za okvirno 8-9 ur (12 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Dan za počitek in aklimatizacijo. Preživimo ga ob sprehodih okrog vasi Shey, poznani po starodavni predbudistični kulturi bön po. Zanimivo je, da tukajšnji prebivalci še danes uspevajo kombinirati starodavni tibetanski način življenja, pomešan z animizmom in učenjem Bude. Tu stoji tudi samostan Shey Gompa, zgrajen približno 800 let nazaj. Manjši, a poznan po zlatem sedečem kipu Sakjamuni Bude. Vzhodno od samostana stoji sveta gora She-Re Drugda oz. Kristalna gora, sveta tako budistom kot pripadnikom vere bön. O njej in tukajšnji mitologiji je več napisanega v starodavnem zapisu, ki ga skrbno hranijo prav v Shey Gompi.

šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Pokrajina tu je tipična Dolpo pokrajina – pusta, a vendar očarljiva. Pričnemo z vzponom proti prelazu Shey La (okvirno 3 ure). Na vrhu se nam odpre obsežen pogled na zgornjo dolino Mustang in na Tibet. Za zaključek dneva nas čaka dolg spust do pašnikov Namgung.

hoje za okvirno 8-9 ur (13 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Danes se prileže malo ležernejši dan. Zapustimo Namgung in se vzpnemo po pobočju. Hoja poteka po golih gorah. Pod nami na planoti, visoko nad potokom Namga Khola, zagledamo Saldang – največjo vas osrednjega Dolpa, ki se v dolžini dveh kilometrov razprostira po odprtem pobočju. Pravzaprav gre za pet združenih vasic, v katerih biva okoli šesto ljudi, ki se preživljajo s kmetijstvom in trgovino s sosednjim Tibetom. Prosto popoldne izkoristimo za raziskovanje vasic.

hoje za okvirno 3-4 ure (6 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Obrnemo se proti jugu. Sledimo reki Nagaon Khola skozi terasasta polja ječmena, ki je glavni pridelek ljudstva Dolpo Pa. Pot nas vodi skozi vas Namdo, dom 400 ljudem, ki se ponaša z dvema samostanoma, enim ob reki, drugim na visoki pečini. Danes kampiramo blizu manjšega naselja Sibu.

hoje za okvirno 7 ur (14 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Pot nas vodi vzdolž reke Nam Khong Khola in se srečujemo s karavanami jakov, ki se, težko otovorjeni, počasi pomikajo proti tibetanski meji. Trdoživo tibetansko govedo, ki že tisočletja kljubuje visoki nadmorski višini in redkemu zraku, je steber tibetanske kulture. Brez njega bi bilo tukajšnjim prebivalcem še težje. Zapustimo bližino reke in se dvignemo pod prelaz Jeng La.

hoje za okvirno 7-8 ur (15 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Do vrha prelaza nas čaka strm vzpon (okvirno 2 uri), na vrhu pa bomo nagrajeni z čudovitim razgledom na severno steno masiva Daulagiri. Zanimivo je to, da je Daulagiri v devetnajstem stoletju veljal za najvišjo goro na svetu. Šele kasneje so z natančnejšimi meritvami Himalaje odkrili še šest višjih in najvišjo, Everest. Bela gora, kar v prevodu pomeni Daulagiri, je kljub mnogim poskusom, dovolila prvemu splezati na vrh šele leta 1950. Za prelazom se spustimo v očarljivo dolino Tarap, ki se razprostira na dvajsetih kilometrih ob reki Tarap Chu. Sredi dneva prispemo v vas Tokyu.

hoje za okvirno 7-8 ur (14 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Pot nas vodi po široki in zeleni dolini Tarap, ki je popolnoma drugačna od preostalih delov osrednjega Dolpa. Današnji pohod ni zahteven, zato bo na poti dovolj časa za raziskovanje številnih gomp, ki so posejane v tej dolini.

hoje za okvirno 2-3 ure (6 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Dan za počitek. Dho Tarap je eno najvišje ležečih naselij na svetu. Leži na križišču poti, ki vodijo v Jomson, dolino Mustang in na Tibet. Dolina je posejana s številnimi čorteni, mani zidovi in samostani. Tukajšnji prebivalci so prijazni ter živijo preprosto življenje, obdelujejo svoja polja ječmena in krompirja. Zunanjih vplivov razvitega sveta ni nikjer. Le koliko časa bo še tako? Zdi se, kot da smo se znašli v srednjem veku. V dolini je kar precej manjših samostanov, kar govori o tem, da so tukajšnji ljudje globoko predani budistični kulturi. Dan izkoristimo za počitek, kramljanje z domačini in obisk kakšnega samostana.

šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Spočiti nadaljujemo našo pot. Spustimo se do rečne doline. Če bo sreča na naši strani bomo uzrli himalajsko modro ovco baral, priljubljen plen snežnega leoparda. Nekajkrat bomo prečkali reko in se zopet spustili pod mejo 4000 metrov.

hoje za okvirno 7-8 ur (16 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji dan bo v znamenju spusta. Spustimo se po dolini reke Tarap. Hoja bo zanimiva, saj bo dolina postajala vedno bolj ozka in globoka. Tudi temperature bodo postajale vedno višje.

hoje za okvirno 7 ur (16 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Danes prečimo viseči most. Še malo dol in malo gor, nato pa se samo še spustimo v Tarakot. Hoja je vedno lažja. Po želji se povzpnemo do obzidanega naselja Gumba Tara, kjer stoji Sandul Gompa.

hoje za okvirno 3-4 ure (9 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Dolpo je za tujce odprt šele od leta 1990. Zaradi visokih vrhov, ki zakrivajo poglede na številne doline, je območje ostalo praktično nevidno zunanjemu očesu. Izolirani zaradi topografije so domačini uspeli ohraniti njihovo kulturo in živijo življenje daleč stran od ponorelega sveta. Danes večji del dneva sledimo reki Bheri po njenem zanimivem kanjonu, nato pa se spustimo v Dunai.

hoje za okvirno 6-7 ur (16 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas še zadnji dan trekinga na poti do Juphala. Med hojo se z mislimi že počasi vračamo v domači vsakdanjik in vrtimo film, ki se je pred nami odvijal pretekle dni. Prihod v Juphal in prosto popoldne.

hoje za okvirno 3-4 ure (10 km), nosači, šotori, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se kar sprehodimo do letališke steze, od koder preko Nepalgunja poletimo v Katmandu. Kratek polet, a še eden tistih trenutkov, ki se zapiše med najlepša doživetja tega potovanja. Po prihodu v Katmandu se odpeljemo v hotel.

letalo, hotel, zajtrk

Prost dan izkoristimo za zadnje ugodne nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici čaja ali pa ogled mesta. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.

zajtrk (1x), letalo

CENA

v pripravi

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji let Katmandu-Nepalganj-Juphal*,

– 3 x nočitve v preprostem hotelu v Katmanduju in Nepalganju (brez lokalne kategorizacije),

– 21 x šotorjenje (na trekingu; za šotore in podloge bo poskrbljeno),

– 23 x zajtrk,

– 21 x kosilo (na trekingu),

– 21 x večerja (na trekingu),

– vse prevoze z lokalnim avtobusom, kombiji ali terenskimi vozili (izhodišče za treking),

– lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),

– slovenskega vodjo poti,

– mule, konje in/ali nosače za prenos prtljage na trekingu,

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika, nosače in kuharja s pomočniki (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking (posebno dovoljenje za treking TIMS, dovoljenje za obisk zavarovanega območja spodnji in zgornji Dolpo; v skupni vrednosti 575 USD),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov (dvojno kritje),

– pripravo in organizacijo potovanja.

*Notranji leti:Notranji leti v Nepalu so lahko zelo nepredvidljivi. Če bo let zaradi slabih vremenskih pogojev ali drugih izrednih okoliščin odpovedan, bomo program ustrezno prilagodili.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 650 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vizum za Nepal 50 USD (okvirno, na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 120 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 100 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji ter izpolnjen e-formular. Trenutna cena nepalskega vizuma je 50 USD.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj potrebujemo štiri barvne fotografije.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Nepal, povezani s Covid-19 (5. maj 2022): za vstop v državo je potrebno potrdilo o cepljenju ali predložiti negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 2400 do okvirno 5350 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotela v Katmanduju in Nepalganju sta brez lokalne kategorizacije, preprosta in čista. Na trekingu bomo šotorili. Za šotore in podloge bo poskrbljeno. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

Na samem trekingu po pokrajini Dolpo so v ceno potovanja vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Hrano nam bo vsak dan posebej pripravljala lokalna ekipa.

VREME:

Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas potovanja v Nepal je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju je podnebje najbolj prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20°C, lahko tudi kakšna stopinja manj v višjih predelih. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0°C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot pa v jesenskih mesecih. Vseskozi je prisoten veter. Veliko je prahu.

Več informacij o vremenu v Nepalu dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni gorski vodnik, vozniki in nosači.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

15.4. - 23.4.2023
KAZAHSTAN 9 DNI

KAZAHSTAN 9 DNI

23.4. - 1.5.2023
TOSKANA 8 DNI

TOSKANA 8 DNI

25.4. - 2.5.2023
OKUSI JAPONSKE 12 DNI

OKUSI JAPONSKE 12 DNI

6.5. - 18.5.2023
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

13.5. - 20.5.2023