DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.
VIZUM ZA TURČIJO: Vizum za Turčijo za državljane Slovenije ni potreben.
ZDRAVJE:
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
AKTIVNOST:
Povprečne dnevne hoje je 4 -5 ur – 11 km. Pohodniška Kapadokija spada med trekinge z lažjo do srednjo zahtevnostjo. Priporočljiva je povprečna pohodna kondicija.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hotel je lokalne kategorizacije 2-3*, preprost in čist ali penzion. Vseh 7 nočitev nočimo v hotelu v Göreme ali okolici.
Turška hrana je dobra in zelo pestra. Poznajo veliko zelenjavnih in mesnih jedi, pripravljenih na nešteto različnih načinov. Imajo celo paleto juh, od vseh pa je po našem mnenju daleč najboljša mercimek – lečina juha. Znane pa so tudi paradižnikova, jogurtova in piščančja juha. Turki naravnost obožujejo meso, najraje imajo ovčetino, ki je zanje tudi najbolj dragoceno meso. Kebap (pečeno meso) je paleta različnih oblik pečenega mesa. Od döner kebapa (narezan v sendviču), şiş kebap (nabodala, koščki mesa in zelenjave), Urfa in Adana kebap (nabodalo, mleto meso), … Köfte pa so mesne kroglice, kot nekakšni okrogli čevapčiči. Kljub temu, da ima Turčija ogromno morja, ribe niso najbolj priljubljene. Tradicionalne turške pice pide so lahko mesne ali zelenjavne. Podobno naši pici je tudi lahmacun (arabska jed; tanjše testo pokrito z mletim mesom). Gözleme pa so slane turške palačinke – krompirjeve, sirove, špinačne, mesne, … Zelenjava in sadje (predvsem sezonsko) je vedno na voljo. Da ne govorimo o izvrstnih turških sladicah – tatlı 😊. Turki jih naravnost obožujejo. Bolj so sladke, boljše so. Od baklave, lokuma do sutlača.
Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Ob hrani Turki radi pijejo ayran – pijačo narejeno iz jogurta, vode in soli. Sveži sokovi, običajno stisnjeni iz pomaranč in granatnih jabolk, so pogosto na voljo. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo. Svetujemo pitje ustekleničene vode.
Na potovanju je poskrbljeno za zajtrke in večerje.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
ELEKTRIČNA NAPETOST:
V Turčiji je napetost 220 V. Vtičnice so enake našim.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.