POHODNIŠKA KAPADOKIJA 8 DNI

Lahkoten treking po pravljični pokrajini

Turčija. Preplet svetov.

Dežela na dveh kontinentih je bila od nekdaj most med vzhodom in zahodom. Od obeh svetov je vzela najboljše in ju združila v svojo mešanico, ki danes predstavljajo Turčijo. Neverjetno raznoliko. Mnogih obrazov in več identitet. Zgodovinski in kulturni vplivi Bližnjega vzhoda, Sredozemlja, Balkana in Osrednje Azije so vidni vsepovsod. Tu so se zgodile ene največjih zgodb človeštva. Tiste o Troji, Gordijskem vozlu, sultanskih haremih na njenih tleh oživijo in v svojem žepu jih skriva še mnoge. Tu je tudi izjemna narava. In če k vsemu dodamo še prijaznost in gostoljubnost turškega naroda je potovanje po Turčiji popolna zmaga.

Kapadokija

Kapadokija. Nezemeljska pokrajina.

Je ena in edina in nikjer na svetu ne najdemo podobne.  Tako mirna in tiha in skoraj nezemeljska. Na prvi pogled se zdi pusta in suha, a njena pokrajina je polna bizarnih skalnih formacij. Stožce, stebre, stolpiče, ki se lahko dvigajo visoko v nebo, je skozi milijone let oblikovala igra vode in vetra. Človeške roke pa so dodale še svoj del k tej pravljični deželi. Ustvarile so skladišča, bivališča, cerkve in prava podzemna mesta. Pa vrtove in sadovnjake, ki že tisočletja dajejo kruh tukajšnjim prebivalcem. Lahkoten treking, ki je primeren za vsakogar, nam predstavi eno najbolj unikatnih pokrajin našega planeta. Popeljal nas bo po nenavadnih dolinah in labirintih.

DATUM

24.10. – 31.10.2021

CENA

od 799 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču ter polet v Kapadokijo. Po pristanku se odpeljemo v Göreme ali njegovo okolico.

letalo, transfer (v Kapadokiji), hotel, večerja              

Kapadokija v turškem jeziku pomeni dežela lepih konj. Večina obiskovalcev pa ne pride v Kapadokijo občudovat konjev, temveč pride zaradi prelepe narave, ki je ni mogoče najti nikjer drugje. Današnji treking nas popelje skozi čudovito Belo dolino, ki je skozi čas erodirala in oblikovala čudovito pokrajino polno zanimivih in nenavadnih skalnih formacij. Pokrajina se zdi tuja. Tu je tudi dolina Ljubezni, ki buri domišljijo vsakega in zelo spominjajo na …khm 😊.  Če ne prej, nam je ob pogledu na te mogočne skalne formacije vse jasno, od kod ime za dolino. Učisar je tista prava pravljična kapadokijska vas, nad katero se bohoti mogočna 60-metrska skala, na kateri so še danes vidni ostanki jam in tunelov, v katerih je nekoč bivala celotna vas. Povzpnemo se na vrh trdnjave, od koder se nam odpre spektakularen razgled nad okoliško, nadrealistično pokrajino. Popoldne se odpravimo skozi zanimivo dolino, poimenovano po golobih, ki so nekoč bili pomemben vir hrane tukajšnjim prebivalcem. V ta namen so jim v tej dolini nekoč izdolbli v skale luknje. Večerni prihod v Göreme.

transfer, hoje za okvirno 5 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Odpeljemo se do izhodišča našega današnjega trekinga v dolini Zemi. Potka nas vodi skozi sadovnjake, potočke, očarljive tunele in jame do panoramskega razgleda te vulkanske pokrajine. Nato se odpeljemo dalje v vas Ayvali, ki je polna še neraziskanih jam in v skalo izklesanih cerkva. Tudi življenje v vasi je kljub prihodu turizma še precej preprosto v vsakdanjem življenju. Nato vstopimo v dolino Gomede, v kateri se spet čudimo geološkim nastankom. Na koncu doline leži vas Mustafapaša, nekoč eden izmed najbogatejših krajev v Anatoliji. Še danes so v vasi precej močni grški vplivi. Seveda jo v popoldanskem času raziščemo po dolgem in počez.

transfer, hoje za okvirno 5-6 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dolina Pancarlik je ena izmed najmanj obiskanih dolin v Kapadokiji. Pokrajina je naravnost čudovita, posejana z gladko valovitimi grebeni rožnatimi in mogočno snežno belimi plastmi tufa, prepletenimi z vinogradi ter sadovnjaki. Ne tako daleč stran pa sta še dve izjemni dolini, rožna in rdeča. Ime sta dobili zaradi skalnih formacij, ki skozi dan spreminjajo barvo od rožnate do rdeče. Čeprav relativno blizu, pa se zdi tako daleč stran od civilizacije in drug planet.

transfer, hoje za okvirno 5-6 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Pasabag ali drugače imenovana dolina Menihov je posejana z neštetimi pravljičnimi dimniki, različnih oblik in velikosti, od koničastih in kapičastih do stebričastih in gobastih. V nekaterih so nekoč bivali krščanski menihi, ki so v teh kapadokijskih skalnih votlinah odrezani od sveta živeli monastično življenje. Pohodniški dan zaključimo na vrhu hriba Bozdag, od koder se nam odpre izjemna 360o panorama Kapadokije. Bozdag je najvišji vrh v tej pokrajini, zato je še toliko bolj poseben.

transfer, hoje za okvirno 5 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Do danes so jih odkrili že okoli dvesto, različnih velikosti. Najbrž jih je še kar nekaj, neodkritih. Danes samevajo in jih najeda zob časa in erozija, nekoč pa je v času nevarnosti lahko živelo celo mesto. To so prava podzemna mesta. Nepregledno mravljišče, v katerih so ljudje lahko preživeli več mesecev. Si lahko predstavljate življenje pod zemljo? Ne? Spustimo se v največjo podzemno mesto v regiji, v mesto Kaymakli, zgrajeno pod tamkajšnjim hribom. Neverjetna ‘zgradba’, v kateri je pravi labirint tunelov in jam, od skupnih prostorov in kuhinj do hlevov, cerkve in celo pokopališča. Pa še to: v globino sega kar neverjetnih osem nadstropij. Odpravimo se naprej, do reke Melendiz, ki je v preteklosti oblikovala najdaljšo in najglobljo sotesko v Kapadokiji. Spustimo se v zeleno dolino Ihlara in sprehodimo vzdolž nje. V njej se skriva veliko jam in zgodnjekrščanskih cerkva ter samostanov.

transfer, hoje za okvirno 5-6 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Odpeljemo se do vhoda v dolino Zindanonu. Peš se odpravimo skozi dolino vse do našega mesteca Göreme in njegovega muzeja na prostem. Tu je bilo nekoč pomembno versko središče, zato ni čudno, da dolina skriva ene najlepših jamskih cerkva v Kapadokiji. Mnoge so ostale komaj dotaknjene, okrašene s čudovito izdelanimi bizantinskimi freskami. Prost preostanek dneva.

transfer, hoje za okvirno 5-6 ur, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Odpeljemo se v Kayseri na letališče, od koder preko Istanbula poletimo proti domu. Konec potovanja.

transfer, letalo

CENA

Cena potovanja pri 13–18 potnikih: 799 EUR + letalska karta za doplačilo

Cena potovanja pri 8–12 potnikih: 870 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 7 x nočitev v hotelu 2-3* lokalne kategorizacije ali penzionu,

– 6 x zajtrk,

– 6 x piknik kosilo,

– 7 x večerja,

– vsi transferji z avtobusom ali kombiji,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 350 EUR naprej ,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 90 EUR,

– dodatne aktivnosti (turški hamam, balonski prelet Kapadokije, turški večer, …)**,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 40 EUR (na kraju samem).

** Tradicionalni turški hamam – okvirno 25 EUR po osebi

** Turški večer – okvirno 25 EUR po osebi (folklorni program, prigrizek, pijača)

** Balonski prelet Kapadokije – okvirno 150 EUR po osebi

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA TURČIJO: Vizum za Turčijo za državljane Slovenije ni potreben.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel je lokalne kategorizacije 2-3*, preprost in čist ali penzion.  Vseh 7 nočitev nočimo v hotelu v Göreme ali okolici.

Turška hrana je dobra in zelo pestra. Poznajo veliko zelenjavnih in mesnih jedi, pripravljenih na nešteto različnih načinov. Imajo celo paleto juh, od vseh pa je po našem mnenju daleč najboljša mercimek – lečina juha. Znane pa so tudi paradižnikova, jogurtova in piščančja juha. Turki naravnost obožujejo meso, najraje imajo ovčetino, ki je zanje tudi najbolj dragoceno meso. Kebap (pečeno meso) je paleta različnih oblik pečenega mesa. Od döner kebapa (narezan v sendviču), şiş kebap (nabodala, koščki mesa in zelenjave), Urfa in Adana kebap (nabodalo, mleto meso), Köfte pa so mesne kroglice, kot nekakšni okrogli čevapčiči. Kljub temu, da ima Turčija ogromno morja, ribe niso najbolj priljubljene. Tradicionalne turške pice pide so lahko mesne ali zelenjavne. Podobno naši pici je tudi lahmacun (arabska jed; tanjše testo pokrito z mletim mesom). Gözleme pa so slane turške palačinke – krompirjeve, sirove, špinačne, mesne, … Zelenjava in sadje (predvsem sezonsko) je vedno na voljo. Da ne govorimo o izvrstnih turških sladicah – tatlı 😊. Turki jih naravnost obožujejo. Bolj so sladke, boljše so. Od baklave, lokuma do sutlača.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Ob hrani Turki radi pijejo ayran – pijačo narejeno iz jogurta, vode in soli. Sveži sokovi, običajno stisnjeni iz pomaranč in granatnih jabolk, so pogosto na voljo. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo. Svetujemo pitje ustekleničene vode.

Od 2. do 7. dneva je poskrbljeno za vse obroke. Zajtrk in večerja bosta predvidoma v hotelu, piknik kosilo pa ob poti na trekingu.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Najbolj všeč mi je bilo na potovanju to, ker ni bilo veliko ljudi/turistov, ker smo bili majhna skupina, ker smo hodili po nekonvencionalnih poteh, ker smo morali kdaj na pohodih tudi improvizirati ter preizkušati svojo motoriko, ker smo si kar sproti nabirali malico po rajskih vrtovih, ker nas je lokalni vodnik peljal kar domov k domačinom, ker smo spoznali pastirje in spili z njimi čaj, ker so nas spremljali potepuški psi, ker me je vsak naslednji razgled na pokrajino vrgel na rit, ker res nismo bili lačni in ker nam je vodnica res s srcem predstavila to deželo. Sara je izredno pozitivna, močna/odločna in obenem nežna oseba, ki spoštuje naravo in ceni njene danosti.

Poleg ravno pravšnje količine pohodov, mi je največ pomenil pristen stik z domačini, za kar gre velika zahvala tudi lokalnemu vodniku, ki nam je omogočil res prijetno izkušnjo. Tako vodnik kot voznik sta bila tako simpatična, prisrčna in prijetna, da sta samo še dodala že tako pozitivni izkušnji tega potovanja.

Anja

Sara je odlična vodička, tako po strokovni kot človeški plati. Zelo sem uživala v njeni družbi.  Zelo simpatičen je bil tudi lokalni vodnik Irfan, zelo razgledan, dobra angleščina, zelo mi je bil všeč. Vse je bilo odlično izpeljano.

Mojca

Odlična izvedba potovanja. Vse je bilo izvedeno po programu in še več. Vodnica je bila umirjena, dosledna, z veliko znanja in poznavanja dežele. Mislim, da skoraj ni prostora za izboljšave.

Mitja

Bogat program, dobro informiranje, notranji mir. Hvala še enkrat za noro lep odklop po Kapadokiji. Se še kdaj ujamemo in zaplavamo skupaj.

Tanja

Potovanje je bilo zelo dobro načrtovano, ogromno smo videli. Vse je teklo umirjeno, brez preganjanja, vzeli smo si čas za čaj, skratka idealno. Najbolj so mi bili všeč na potovanju sprehodi po soteskah, saj je vsaka posebna. Posebno doživetje je bil polet z balonom.  Marijana je zakon.

Olga

Kot vedno je bilo tudi to potovanje pripravljeno zares odlično. Vse je potekalo brez kakršnih koli težav. Marijana je zakon!! Težko bi se odločila le za en vtis, ki mi je bil najbolj všeč. Vse, kar smo videli in doživeli je zgodba zase, ki se sklene v celoto. Moja pričakovanja so bila izpolnjena in ne vidim ničesar, kar bi bilo lahko še boljše.

Alenka

Super potovanje! Kapadokijo sem že spoznala z očmi klasičnega turista. To pa je potovanje za dušo. Umirjene doline, polne živahnih barv različnih kamnin, žarečih listov jesenskih topolov in sonca, ki s še vedno močnimi žarki daje pokrajini toploto in mehkobo, tu in tam sladko grozdje na opuščenih trtah, ostanki cerkva iz že zdavnaj minulih časov, golobnjaki, ki se sesedajo sami vase, in mi, zavzeti opazovalci narave. Ravno pravšnje razmerje  med naravo in kulturo, nenaporno pohajkovanje in prijaznost lokalnega prebivalstva so tisti čari, ki prepričajo, da je vredno narediti odklop in se prepustiti drugačnemu svetu.

Marijana je odlična. Prijazna, s spoštovanjem do dežele, po kateri vodi svoje potnike, seznanjena ne le z zgodovino, temveč tudi z današnjim stanjem v tistem delu sveta, po katerem vodi ljudi, ki si želijo videti svet na nekoliko bolj avtentičen način. Skratka, toplo priporočam!

Marjeta in Janko

Všeč mi je bil sam program, vodenje, organizacija, vse je potekalo gladko kot po maslu :). Še ekipa je bila dobra, kar pa gotovo ni naključje. Marjanina sproščenost, pa kljub temu profesionalen odnos, sta prav gotovo dober recept za prijetno vzdušje na potovanju.

Katarina

Mogoče vas zanima tudi:
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

23.10. - 31.10.2021
NOVOLETNI ISTANBUL 5 DNI

NOVOLETNI ISTANBUL 5 DNI

29.12.2021 - 2.1.2022
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

22.12.2021 - 2.1.2022
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

30.1. - 8.2.2022
SAO TOME 12 DNI

SAO TOME 12 DNI

3.2. - 14.2.2022