OMAN eXpres 8 DNI

Dragulj Arabskega polotoka

Oman. Arabski biser.

Oman je eden najlepših arabskih draguljev. Dežela neskončnih obal in prostrane puščave, kjer gresta tradicija in razvoj z roko v roki. Ponaša se s čudovito, osupljivo ter raznoliko naravo, ob kateri večkrat ostanemo brez besed. In kljub temu, da je dežela tako kot njegove sosede, že trdno zakorakala v 21. stoletje, pa v Omanu še najdemo čar arabskega polotoka, kot je bil stoletja nazaj. Je kraj, kjer so prebivalci odeti v tradicionalna oblačila in ponosni na svojo identiteto, vonj po kadilu pa preveva tipično vzdušje. Tu je pravo prizorišče zgodb iz tisoč in ene noči.

Suha rečna dolina Shuab, Oman

Puščavska avantura.

Oman je brez dvoma čudovit, a fantastičen postane, ko ga imamo možnost raziskati tudi izven asfaltiranih cest. Zato je raziskovanje Omana zasnovano tako, da se po deželi vozimo z najetimi terenskimi vozili, ki jih vozimo sami. Tak način potovanja nam omogoča najglobljo povezanost z deželo in ljudmi, ki tam živijo, ter možnost, da si ogledamo prav vse skrite in težko dostopne predele Omana. Vozila nam dajejo svobodo in veter v laseh. Občutek, da se je čas ustavil takoj, ko smo vstopili v novo okolje. Bolj intenzivno, več adrenalina in več pozornosti. Časa za dolgočasje ne bo. Kratka, a sladka avantura je zagotovljena.

DATUM

28.1. – 4.2.2023

CENA

990 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Muškat.

letalo              

V zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Muškatu. Po ureditvi obmejnih formalnosti na letališču prevzamemo še terenska vozila. Odpeljemo se do hotela, počitek. Omanska prestolnica je zagotovo eno izmed najbolj urejenih mest arabskega sveta. Strinjali se boste, da je to mesto zares očarljivo. Njegova lega v objemu gora je v preteklosti privabljala mnoge osvajalce, predvsem pa trgovce, ki so trgovali z blagom iz vsega sveta. Mestno naravno pristanišče je veljalo za enega najpomembnejših v Arabiji. Bogato preteklost lahko začutimo v starem delu mesta, prvotnem naselju, kjer stojijo najstarejše ohranjene stavbe v mestu. Danes je ta del mesta politični center Omana, kjer se nahaja večina ministrstev in vladnih poslopij, ter tudi impozantna sultanova palača Al Alam. V starem trgovskem in pristaniškem centru pa se nahaja tudi največja pokrita omanska tržnica, ki diši po kadilih Frankincense, nekdaj najbolj cenjenem in tudi najbolj kvalitetnem kadilu na svetu. Veliki kadilniki na krožnih križiščih ali na razglednih točkah, nas opozarjajo na nekoč pomembno dobrino, s katero je cvetela trgovina Omana.

terenska vozila, hotel             

Nizwa, katera še danes velja za prestolnico notranjega dela Omana. V preteklosti pomembno trgovsko križišče ob vznožju gorovja Hajar, središče omanskega imamata, center učenosti in umetnosti ter rojstni kraj Islama v Omanu. Je tudi mesto oaze, saj se bohoti z neštetimi datljevimi vrtovi, v katerih je moč najti kar 40 različnih datljevih palm. Danes velja za središče proizvodnje najboljših omanskih datljev. V mestu se sprehodimo skozi slikovito tržnico ter vstopimo v mogočno trdnjavo. Unescova Bahla je dom še ene mogočne trdnjave, pa tudi dom jinnov – zlih duhov ali džinijev. V bližnjem Jabrinu kraljuje zagotovo ena najbolj sijajnih in elegantnih trdnjav Omana, ki bolj kot na trdnjavo spominja na pravo palačo. Še malo naprej nas preseneti čudovita pokrajina. Pred nami se v vsej svoji lepoti bohoti gora Misht, pod njo pa na ozkem grebenu stojijo zanimive in zelo dobro ohranjene grobnice (Unesco) iz bronaste dobe.

terenska vozila, hotel, zajtrk

Omanske gorske ceste so prav neverjetne. Strmo se vzpnemo proti sončevi gori Jabal Shams. Tik pod njo nas čaka »balkonski« sprehod (okvirno 4 ure hoje) nad najglobljim arabskim kanjonom, ki se spušča skoraj 1000 metrov globoko. Kakšni nori razgledi! Za zaključek dneva obiščemo eno najlepših starodavnih vasic Omana, dobesedno vklesano v hrib in obkroženo z rajskim vrtom. Večerni prihod v Nizwo.

terenska vozila, hotel, zajtrk

Nasprotje žive Nizwe in njene okolice pa je popolna, tiha in prazna puščava Wahiba, neskončno morje rumenih, rdečih in belih sipin. Seveda se z našimi terenci zapeljemo naravnost v puščavo! Na prvi pogled  se zdi, da tukaj nihče ne živi. Beduini so si v njen postavili svoj dom in še vedno podobno, kot so v preteklosti. Gostoljubnost, sladek čaj ali omanska kava so zagotovljeni!

terenska vozila, organiziran kamp, zajtrk

Vožnja čez sipine je še eno doživetje, ki se ga z besedami preprosto ne da opisati. Nato se odpeljemo v čudovito zeleno dolino Wadi Bani Khalih, posejana z vrsto slikovitih vasic in plantaž, dobesedno vpetih ob vznožja njenih gora. V dolini so daleč največja atrakcija številni vodni bazeni sladke vode. Po ohladitvi se odpeljemo v pristaniško mesto Sur – domnevno dom legendarnega Sinbada Pomorščaka ter nekdaj center izdelovanja najboljših tradicionalnih arabskih plovil dhow.

terenska vozila, hotel, zajtrk

Nedaleč stran od Sura leži prav posebno zaščitena peščena obala – kraj, kamor letno prihajajo velike morske karete odlagat svoja jajca. Še pred sončnim vzhodom zaščiteno plažo Ras al Jinz, kjer bo, z malo sreče, moč opazovati zelene morske želve pri njihovem nočnem opravilu. Počasi se vračamo nazaj proti prestolnici. Peš obiščemo dolino Šuab, stisnjena med strme stene, ki je polna sladkovodnih tolmunov, manjših in večjih. V Muškatu preživimo še zadnje urice v mestnem središču, ki jih lahko izkoristimo za še zadnje nakupe z obveznim barantanjem. Pozno zvečer se odpeljemo na letališče, oddamo naše terence in se z letalom odpeljemo nazaj domov.

terenska vozila, hotel, zajtrk

Jutranji pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 990 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 5 x nočitev v preprostih hotelih (brez lokalne kategorizacije),

– 1 x kampiranje v puščavi (organiziran kamp),

– 5 x zajtrk,

– najem terenskih vozil,

– vstopnine po programu,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– transfer iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– povratni letalski prevoz; okvirna cena individualne letalske karte se ob zgodnji prijavi giblje od okvirno 450 EUR naprej,

– doplačilo za enoposteljno sobo 240 EUR (velja za hotele in šotor),

– gorivo, parkirnine in cestnine,

– hrane in pijače, kjer ni posebej navedeno v programu,

– vizum za Oman 20 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

POTOVANJE PO OMANU:

Pri potovanju po Omanu najamemo terenska vozila, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 4 osebe. Vozila so lahko z ročnim ali avtomatičnim menjalnikom. Potrebujemo vsaj 4 voznike, ki si morajo pred odhodom na potovanje priskrbeti mednarodno vozniško dovoljenje. Pri vožnji se bomo izmenjavali vsi z mednarodnimi vozniškimi dovoljenji.

Prosimo, da nam sporočite ali bi želeli biti voznik na potovanju.

MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE: vsi, ki bi želeli voziti terenska vozila po Omanu, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Pridobite ga na katerikoli enoti AMZS, ob predložitvi svojega vozniškega dovoljenja, izpolnjene vloge (https://www.amzs.si/uploads/doc/Vloga_MVD.pdf) ter osebne izkaznice ali potnega lista ter fotografijo v velikosti 35×45 mm. Več informacij o pridobitvi mednarodnega vozniškega dovoljenja dobite na https://www.amzs.si/na-poti/me…

Pomembno: V Omanu velja minimalna ter maksimalna dovoljena starost za vožnjo najeth vozil! Vozijo lahko samo vozniki, stari med 23. in 65. letom.

Vožnja po omanskih cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po asfaltni cesti. Izjema je le del odseka v gorskem delu ter puščava Wahiba. Skupaj bomo prevozili okvirno 1200 kilometrov. Nekateri dnevi bodo daljši, nekateri krajši.

Cena potovanje ne vključuje goriva, parkirnin ter cestnin. Vse bomo plačevali sproti, na kraju samem. Predvideva se okvirni strošek 50 EUR na osebo.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Oman, povezani s Covid-19 (22. maj 2022): ni omejitev.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA OMAN: Za državljane Slovenije je vizum za Oman potreben. Lahko si ga uredite sami (https://evisa.rop.gov.om/visa-eligibility) ali vam ga ob doplačilu uredimo mi. Za urejanje bomo potrebovali kopijo vašega potnega lista ter barvno fotografijo z belim ozadjem.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli so brez lokalne kategorizacije, preprosti, vendar čisti.  Eno noč preživimo v organiziranem kampu v puščavi Wahiba. Na potovanju je 5x vključen zajtrk.

Omanska hrana je mešanica arabskih in indijskih jedi. Riž je osnova, kateremu dodajo še meso, zelenjavo, lahko tudi različne omake. Med sladicami prevladujejo datlji, ki jih najdete prav na vsakem koraku. Pogosta je tudi halva, ki vsebuje različne oreščke in kardamom. Med pijačami je vsesplošno priljubljen sladkan čaj z mlekom. Kava, kateri se običajno doda še kardamom in rožna voda, se postreže ob kakšnih družabnih dogodkih. Poizkusili boste lahko tudi druge brezalkoholne pijače in sveže stisnjene sadne sokove. Alkohol v Omanu ni dovoljen. Kosila oziroma prigrizke si bomo privoščili v restavracijah na poti.

VREME:

Oman ima vroče podnebje z malo padavin. Poleti se temperature dvignejo nad 40 °C (tudi do 50 °C), vlažnost je zelo visoka, zato poletje ni najbolj primeren čas za obisk. Nasprotno pa meseci od oktobra do aprila predstavljajo idealni potovalni čas za obisk Omana.

Pričakujemo sončno in toplo vreme, z možnostjo občasnih padavin v gorskem svetu. Temperature čez dan se gibljejo med 20 in 30 °C,  v gorskem svetu do cca. 10 °C. Ponoči so temperature nižje, obstaja možnost občasnih nalivov in močnega vetra. Pripravite se na suh in prijeten višinski zrak, topel in vlažen nižinski zrak ter nekoliko hladnejše noči v gorskem svetu. Morje je prijetno toplo.

Več informacij o vremenu v Omanu dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved in se pripravite na različne vremenske pogoje.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

14.1. - 28.1.2023
JUŽNA INDIJA  eXpres 10 DNI

JUŽNA INDIJA eXpres 10 DNI

27.1. - 5.2.2023
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

5.2. - 14.2.2023
NEPAL 12 DNI

NEPAL 12 DNI

27.2. - 10.3.2023
KAZAHSTAN 9 DNI

KAZAHSTAN 9 DNI

23.4. - 1.5.2023