EGIPT 12 DNI

V objemu Nila, puščave in faraonskih čudes

Egipt. Skrivnosti polna starodavna dežela.

Egipt je bil od nekdaj posebna dežela z veličastno zapuščino faraonskega obdobja in življenjsko žilo reke Nil, ki je omogočila razcvet starodavne civilizacije in še danes napaja več kot 100-milijonsko prebivalstvo dežele. Nekdanji vladarji, faraoni, so za sabo pustili neizbrisen pečat, del njihove kulture pa še danes ostaja skrivnost. V državi, katere 95 % površine predstavlja puščava, sta v današnji dobi zelenje in voda pravo razkošje. Egipt je bil vedno kulturno, jezikovno, trgovsko in versko stičišče za mnoge narode in še danes država igra vidno vlogo na področju geopolitičnih odnosov ter verske strpnosti.

Nil, Egipt

Reka Nil in pisanost egipčanskega življenja.

Ob spoznavanju starodavnega Egipta in puščave seveda ne bomo pozabili na spoznavanje modernega Egipta in njegove kulture. Kontrast puščavi predstavlja plovba s tradicionalno feluko po Nilu. Zaplujemo po najdaljši reki na svetu in spremljamo življenje ob njej, ki že stoletja, kljub modernizaciji, ostaja nespremenjeno. Sprehodimo se skozi bazarje in se umaknemo na kozarec čaja med optimistične in vedno gostoljubne domačine. Poskusimo ulično kulinariko in občutimo vonj začimb, lotusa, parfumov. Prepustimo se čaru ulice, naučimo se neizprosnega barantanja in si rečemo inshallah ter se brez skrbi podamo v nov dan, kot pravi Egipčani.

DATUM

7.4. – 18.4.2022

CENA

1.390 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo prijave

Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti Kairu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo do hotela. Namestitev.

letalo, hotel              

Današnji dan je namenjen raziskovanju piramid ter njihove okolice. Najprej se odpeljemo proti Sakari in si ogledamo njeno stopničasto piramido. Skupaj z lokalnim vodnikom na stenah piramid prebiramo tekste, spoznavamo vlogo svečenikov in si ogledamo ogromne, zloščene podzemne sarkofage, ki pričajo o nam pozabljeni tehnologiji. Sledi obisk treh velikih piramid v Gizi in če se nam ozki hodniki zdijo mikavni, lahko z doplačilom v kakšno tudi vstopimo. Izkoristimo priložnost za čudovite fotografije in kratek sprehod med piramidami. Za konec nas čaka le še skrivnostna Sfinga z večno uganko in tempelj pred njo. V hotel se vrnemo v večernih urah na zaslužen počitek.

hotel, zajtrk, kosilo              

Po zajtrku nas čaka daljša vožnja v srce Zahodne egiptovske puščave. Del poti poteka ob obali Sredozemskega morja, kontrasti vabijo na kratke postanke za fotografiranje ali le za doživljanje pokrajine. Prispemo v oazo Siva ali kot pravijo domačini, kraj ki ga je lahko najti, ampak težko zapustiti. Menda se je podobno zgodilo že Aleksandru Velikemu pred nami. Le kaj mu je prišepnil na uho bog Amun? Zdi se kot rajski otok sredi peska, na katerem rastejo palme in oljke in kjer se skrivajo tolmuni s slanimi jezeri ter zdravilnimi vrelci. Prepustimo se okolici in pustimo domišljiji prosto pot …

hotel, zajtrk

Dopoldne je pravi čas za obisk Shalija, središča oaze, kjer si ogledamo ruševine trdnjave in začutimo utrip puščave ter njenih prebivalcev. Zapustimo staro mesto in se sprehodimo po peščenih poteh, ki vodijo v preročišče, katerega je nekoč obiskal sam Aleksander Veliki. Si drznemo na posvet z orakljem? Po kratkem počitku se odpravimo na puščavsko avanturo, ki bo svoj vrhunec dosegla s spuščanjem (kotaljenjem) po zlatem pesku sipin, občudovanju fosilnih skulptur iz koralnjakov in nepozabnega sproščanja mišic v enem izmed toplih zdravilnih vrelcev. Sledi najslajši delček puščave: opazovanje sončnega zahoda ob kozarcu toplega čaja ter večerja v družbi peska, ognja in zvezd. Čaka nas le še kratka vožnja nazaj v hotel ter počitek.

hotel, terenska vozila, zajtrk, večerja

Pozni zajtrk in slovo od oaze Siva. Polni pričakovanj se po že znani poti mimo Sredozemske obale odpeljemo nazaj v prestolnico, od koder nas v jutranjih urah čaka polet na skrajni jug Egipta.

hotel, zajtrk

Jutranji let v Asuan, v mesto, kjer se srečata Zahodna in Vzhodna egiptovska puščava. Na poti od letališča do hotela se ustavimo ob Asuanskem jezu – impresivni konstrukciji, ki je vnesla v življenje domačinov veliko sprememb. Za kratek čas obiščemo lokalno tržnico, kjer si privoščimo osvežilen čaj z meto in se prepustimo vonju začimb, dišav in ulice. Že smo v hotelu in pripravljeni, da večer preživimo pri Nubijcih. Na plovbi z motornim čolnom proti majhni nubijski vasici se zasidramo še ob otoku Elefantina, ki stoji na nekdanji meji med Egiptom in Nubijo ter skriva marsikatero zanimivost. Sprehodimo se po otoku. Spet na čolnu in ponovno plujemo po Nilu, kjer v daljavi ugledamo naš cilj. V nubijski vasi nam domačini predstavijo svoj način življenja, obrti in živali s katerimi delijo svojo vas. Povabijo nas na večerjo in nas postrežejo kot prvorazredne goste. Slovo od simpatičnih Nubijcev in že smo nazaj v hotelu na zasluženem počitku.

letalo, hotel, zajtrk, večerja

Zgodnje jutro je in že smo na poti do templja Ramzesa II, Abu Simbel, ki leži globoko v puščavi na skrajnem jugu Egipta. Ob gradnji velikega Asuanskega jezu, so tempeljski kompleks v celoti prestavili na višjo lokacijo in danes se spogleduje z modrino umetnega Naserjevega jezera. Na poti nazaj v mesto Asuan se ustavimo pri templju na otoku File, ki kot privid raste iz reke Nil. Med palmami se dvigajo piloni in kolonade, ki so odsev nekdanjega barvitega templja posvečenega boginji Izidi. V popoldanskih urah se vkrcamo na feluko in naša nova dogodivščina na Nilu se lahko prične. Prepustimo se rahlemu valovanju reke, skromni gostoljubnosti in si ustvarimo udobno gnezdece v zavetju nam nove, a najbolj tradicionalne namestitve.

feluka, spanje na feluki, zajtrk, večerja

Plovba po najdaljši reki na svetu se nadaljuje. Preprosto kuhinjo vozimo kar s seboj. Cel dan se lahko predajamo najljubšemu egipčanskemu opravilu – lenarjenju. Opazujemo vsakdanji utrip življenja ob reki, na reki, v reki … Ob skodelici hibiskusovega čaja zaplujemo v sončni zahod. Čaka nas prijetno spanje na reki pod tisočerimi zvezdami puščavskega neba ali »odsevom nebes na Zemlji«, kot so dejale starodavne civilizacije.

feluka, spanje na feluki, zajtrk, kosilo, večerja

Plujemo proti Kom Ombu, kjer na vrhu hriba stoji edinstven tempelj posvečen dvema božanstvoma, krokodiljemu Sobeku in sokoljemu Horu. Je tempelj dualnosti, pa tudi kraj, kjer so se svečeniki v starih časih soočali s svojim strahom in se preizkušali v preseganju le-tega. Za konec si ogledamo še majhen muzej krokodiljih mumij. Nazaj na trdnih tleh z avtobusom oddrvimo skozi puščavsko pokrajino, kjer lenobno teče Nil, in se ustavimo za ogled templja Edfu. Tempelj je posvečen bogu Horu in velja za drugi največji tempelj v Egiptu. Našo nadaljnjo pot od Edfuja do Luksorja spremljajo številna polja, kjer si kmetje služijo kruh v neizprosni egiptovski puščavi. Pozno popoldne prihod v Luksor in namestitev v hotelu.

feluka, hotel, zajtrk

Zgodaj zjutraj se odpeljemo do mogočnega templja Karnak, ki je velik muzej na prostem. Kompleks je ogromen in ure in ure bi se lahko izgubljali med njegovimi stebri, stali pod kolonadami in oltarji. Nato se odpravimo še na zahodni breg na obisk k Agamemnonu, Hačepsut in spečim vladarjem v Dolino kraljev. Vrnemo se v središče mesta, da spoznamo še življenjski utrip Luksorja. Podamo se skozi labirint egipčanskega bazarja in oboroženi s sposobnostmi barantanja se prepustimo spretnim trgovcem. Če nas barantanje in nakupovanje ne mika, sedemo v čajnico in se sprostimo ob opazovanju ljudi. Za konec dneva obiščemo še tempelj Luksor, kjer doživimo čaroben sončni zahod. Prepustimo se igri svetlobe in teme, ki jo uprizarjajo luči in stebri starodavnega templja. Za tem se odpeljemo na železniško postajo in noč do Kaira preživimo na vlaku.

vlak, zajtrk

Po prihodu v prestolnico se najprej odpeljemo v najstarejši predel Om el donye ali matere sveta, kot Egipčani ljubkovalno imenujejo svojo prestolnico. Z lokalnim vodnikom odkrivamo posebnosti in zanimivosti ter spoznavamo mogočne osebnosti iz »moderne« egipčanske zgodovine. Popoldne se vrnemo nazaj v središče prestolnice, kjer si v muzeju ogledamo izbrane predmete posameznih faraonov in se odpravimo še na največji egipčanski bazar Khan el-Khalili. Imamo čas za nakup zadnjih spominkov in uživanje v barantanju. Morda si zaželimo preprosto ulično večerjo ali tipičen egipčanski obred – čaj in šišo. Čas na živahni tržnici hitro mine in že se peljemo na letališče, kjer nas čaka le še mednarodni let domov.

letalo, zajtrk, kosilo

Vožnja na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.390 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 1 x notranji let: Kairo-Asuan (6. dan),

– 1 x nočitev na vlaku Luksor-Kairo (10. dan),

– 7 x nočitev v hotelih 3-4* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev na feluki (za podloge bo poskrbljeno),

– 10 x zajtrk,

– 4 x večerja,

– 2 x kosilo,

– vse prevoze in oglede z avtobusom ali kombiji,

– poldnevni jeep safari (4. dan),

– izlet s čolnom po Nilu (6. dan),

– dvodnevna plovba s feluko (7. in 8. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte z vsemi vključenimi taksami se giblje od 450 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z ljubljanskega letališča,

– doplačilo za enoposteljno sobo 195 EUR (velja le za nočitve v hotelih),

– vizum za Egipt (okvirno, na kraju samem) 30 EUR,

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

EGIPTOVSKI VIZUM: Egiptovski vizum za državljane Slovenije obvezen. Pridobimo ga na letališču v Kairu ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list in dve barvni fotografiji. Okvirna cena vizuma je 30 EUR. Vizum je možno plačati v USD ali EUR.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v državo, povezani s Covid-19: polno cepljeni za vstop v Egipt potrebujejo predložiti Covid digitalno potrdilo. Necepljeni in prebolevniki potrebujejo predložiti negativen test PCR, ki ni starejši od 72 ur. Otroci do 6. leta starosti testa ne potrebujejo. Pred prihodom v Egipt je potrebno izpolniti obrazec Health Declaration form.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na tem potovanju so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3-4*, in v njih prespimo sedem noči. Dve noči preživimo na feluki, kjer je priporočljiva spalna vreča. Feluka je zgolj prostor namenjen plutju in spanju, zato tu ni za pričakovati udobne postelje ali kopalnice. Eno noč prespimo na vlaku, kjer so sedeži letalskega tipa z dovolj prostora za udoben spanec. Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.

Egipčanska hrana ima veliko zelenjavnih jedi, jedi iz stročnic ter riža. Najbolj priljubljena jed je kušari – testenine, riž in stročnice, prelite z paradižnikovo omako. Ali pa felafel sendviči – čičerikin in grahov ocvrtek, ki ga skupaj z zelenjavo ponudijo v ploščatem kruhu. Pri mesnih jedeh največkrat dobimo piščanca, goveje ali ovčje meso. Svinjine v Egiptu ni. Veliko je morske hrane, saj je Rdeče morje bogato z ribami. Poznani so po različnih slanih ali sladkih omakah in namazih iz sezama, jajčevcev, čičerike, leče in dateljev, v katere pomakajo nekvašen kruh oziroma fatir. Arabske dežele so poznane tudi po slaščicah, pri katerih zagotovo prevladujejo halva, basbusa, om ali in mlečni riž.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ki mu velikokrat dodajo meto, meliso ali rožmarin in značilni egipčanski karkade. To je hibiskusov topel ali hladen napitek. Od brezalkoholnih pijač prevladujejo predvsem sokovi iz sezonskega sadja. Čeprav je Egipt muslimanska država, pa se ponekod lahko kupi tudi alkohol. Med alkoholnimi pijačami je najbolj priljubljeno pivo, pridelujejo pa tudi vino.

VREME:

Egipt ima puščavsko podnebje. Imajo štiri letne čase, ki pa niso tako izraziti, oziroma so odvisni od reliefa in nadmorske višine.   Najvišje temperature so poleti (junij – avgust), dnevne temperature se gibljejo med 35 in 45 °C, v sinajskem visokogorju kakšno stopinjo manj. Najnižje temperature so pozimi (december – februar), ko se dnevne temperature gibljejo med 15 in 25 °C. V visokogorju sinajskega polotoka so pozimi temperature veliko nižje kot v preostalem delu države. Temperatura se ponoči lahko spusti tudi na 0 °C. Padavine niso pogoste, ponavadi kak deževen dan ali ura v zimskem času. Meseca aprila in maja se pojavlja veter khamsin, ki piha iz saharskega predela.

Najlepši čas potovanja v Egipt je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 20 in 30 °C. Ponoči se temperature v sinajski puščavi lahko spustijo tudi pod 10 °C.

Več informacij o vremenu v Egiptu dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
ISTANBUL 5 DNI

ISTANBUL 5 DNI

6.4. - 10.4.2022
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

10.4. - 17.4.2022
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

23.4. - 1.5.2022
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

23.4. - 4.5.2022
trek TOSKANA 8 DNI

trek TOSKANA 8 DNI

24.4. - 1.5.2022