Alžirija eXpres. Puščava, a ne le to.

Alžirija je največja afriška država. Ob njej običajno najprej pomislimo na širno puščavo in jezdece kamel, ki se v peščenem viharju, od glave do peta zaviti v cunje, prebijajo s sipine na sipino. No, saj v veliki meri Alžirija to tudi je. A ni le to. Na svojih več kot dva milijona kvadratnih kilometrih skriva marsikaj. Sredozemsko obalo, že od nekdaj najgosteje poseljen del države. Visoke gole gore in suhe kanjone, ki so jih izdolble starodavne reke. Rodovitne oaze, okrog katerih so zrasla velika puščavska mesta, in skalne planote, ki so bile pred stoletji priča bojem med avtohtonimi Berberi in muslimanskimi Arabci. Alžirija zbudi domišljijo tudi najzahtevnejšim ljubiteljem neskončnih širjav.

Constantine, Alžirija

Naša pot. Preteklost in sedanjost.

Zgodovina Alžirije sega vsaj štiri tisoč let nazaj. Takratna razvita berberska kultura s svojo pisavo je predhodnica kulture Tuaregov – ljudstva, ki je skoraj edino zmožno preživeti v negostoljubni alžirski puščavi. Še danes lahko uživamo v dobro ohranjenih rimskih ostankih in francoski kolonialni arhitekturi, ki se staplja z mešanico starega in modernega. V nekaj dneh bomo dodobra spoznali njihovo kulturno dediščino. Za začetek spoznamo alžirsko prestolnico in bogato rimsko zapuščino. Nato se odpeljemo proti jugu, več 1000 kilometrov globoko v puščavo do čudovitih puščavskih mest, vasic in dolin ter bogate kulturne dediščine, ki se skriva v dolini M’Zab. V zadnjem delu potovanja raziščemo zeleno alžirsko hribovje ter najlepše arheološke kraje v Alžiriji.

DATUM

22.4. – 1.5.2023

CENA

1.590 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Alžiru. Po prihodu in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Nočitev.

letalo, hotel              

To severnoafriško Belo mesto je danes največje mesto, politično, upravno in kulturno središče Alžirije. Je tudi zanimiva mešanica tradicionalno arabskega in modernega zahodnega vpliva. Prav njegova preteklost je danes razlog za bogato mestno arhitekturo. Tu se prepletata bogata francoska kolonialna zapuščina z širokimi avenijami in elegantnimi vilami ter islamski predel, poln privlačnih mošej. Po najstarejšem delu mesta, srcu Alžira, se sprehodimo peš. To je alžirska kazba (Unesco), labirint ozkih uličic, stopnic, trgovinic, slikovitih palač, hamamov, bazarjev in mošej. Slednjih je cela paleta. Manjših, večjih, starejših ter najnovejših. V oči bodeta dve najlepši in nenavadni – mošeji Ketchoua in El Djedid. Na hribu nedaleč stran pa stoji najbolj slavna mestna stavba – bazilika Notre Dame d’Afrique. Navduši nas panoramski razgled na sredozemsko morje in alžirsko prestolnico. V novem delu se pomudimo pri spomeniku posvečenim mučenikom in padlim v vojni za neodvisnost ter pri spomeniku revolucije. V pozno popoldanskih urah poletimo v popolnoma drug svet, v alžirsko puščavo. Tu so svoj prostor pod soncem našle prenekatere majhne vasice in dih jemajoče oaze ter seveda neskončne peščene sipine različnih barv in oblik, ki jim domačini pravijo “grand erg occidental” – zahodno morje peska. Je posebna in nepozabna – Sahara.

letalo, avtobus, penzion, zajtrk

Dobro jutro v svetu, ki živi v neki drugi razsežnosti. Globoka in ozka dolina M’Zab (Unesco), ki jo obdajajo neskončne sipine Sahare, je zavetje petim obzidanim mestom s skupnim imenom Pentapolis (Ghardaia, Melika, Beni Isguen, Bou Noura in El Ateuf). V 11. stoletju so jih ustanovili alžirski Berberi Mozabiti, ki pripadajo majhni, a prav posebni muslimanski ločini ibadidtov. V preteklosti preganjani, danes pa živijo svoje odmaknjeno življenje. Vezi med skupnostmi so ostale močne in za zunanje vplive se ne menijo kaj dosti. V dveh dnevih bomo obiskali vseh pet mest doline. Ghardaia je največje, El Ateuf najstarejše, Beni Isguen pa daleč najlepše in hkrati najbolj tradicionalno izmed vseh. To so mesta, ki so še danes navdih urbanistom širom po svetu!

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Današnji dan bo dolg, saj nas čaka celodnevna vožnja v oazo Timimoun. Pot, po kateri se peljemo, je del nekoč slavne trans-saharske ceste, ki vodi naprej v Mali in Niger. Pomudimo se v prijetni oazi El Menia, enem lepših puščavskih mest v Alžiriji, v katerem raste na tisoče datljevih palm. V njem leži tudi grob francoskega duhovnika, puščavnika in misijonarja Charlesa de Foucaulda, ki je del svojega življenja preživel med Tuaregi. Nadaljujemo z vožnjo po poti, ki vodi do vrat v južno alžirsko puščavo. Tu leži morje enih izmed največjih, najveličastnejših in najbolj dramatičnih peščenih sipin mogočne Sahare.

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Malo mesto v oazi Timimoun je zelo očarljivo in fotogenično. Leži ob robu starodavnega slanega jezera, njegov zaščitni znak pa so rdeče arabsko-sudanske tradicionalne hiše, ki močno spominjajo na stavbe subsaharske Afrike. Tudi prebivalci so zanimiva mešanica ljudi iz različnih koncev. Tu živijo Haratini, Berberi ter potomci malijskih trgovcev in sužnjev. Čas, ki ga preživimo v Timimounu, posvetimo izgubljanju v starem mestnem jedru, ogledu mestne mošeje Sid Moussa in francoske ‘Oasis Rouge’, čvekanju in barantanju na mestni tržnici in v simpatičnih rokodelskih trgovinah. Podamo se v širno puščavo in si predstavljali, kako so nekoč tod mimo potovali karavanarji. Obiščemo starodavne ksare (utrdbe), globoke rdeče jame, se povzpenemo na številne sipine ter skalne osamelce in uživamo puščavsko življenje.

avtobus, penzion (2x), zajtrk (2x), piknik kosilo (1x), večerja (2x)

Še vedno nas obkroža puščava. Svet, ki nam še cel dan riše nasmeh na obrazu in gradi peščene gradove za obzorjem. Vračamo se nazaj v dolino M’Zab, kjer prespimo še eno noč preden zapustimo osrčje Alžirije. Prosto pozno popoldne za zadnje sprehode po mestu, bazarjih in za posedanje z domačini ter pitje sladkega črnega čaja.

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Zapustimo širno puščavo in poletimo nazaj v prestolnico, kjer se iz letališča odpeljemo naravnost v alžirsko hribovje. Ja, Alžirija se lahko pohvali s kar nekaj najlepših arheoloških krajev v Severni Afriki. Tu, sredi zelenih hribov in raznolike pokrajine leži majhno mestece Djemila (Unesco). Ustanovljeno je bilo v prvem stoletju kot vojaška garnizija, a so novi prebivalci kaj kmalu dojeli, da je pokrajina ne samo lepa, temveč tudi izjemno rodovitna. Danes lahko tu občudujemo ostanke nekoč majhnega rimskega mesta sredi idilične pokrajine. Sprehod po mestu nas vodi do odlično ohranjenega teatra, bazilike, foruma, kopališč, slavolokov … Izjemno zanimiv je tukajšnji muzej, v katerem hranijo pravo bogastvo različnih predmetov in rimskih mozaikov. Nadaljujemo z vožnjo v tretje največje mesto Alžirije, Constantine. Skozi čas je reka Rhumel izdolbla globoko sotesko in ustvarila naravno trdnjavo. Imenitno mesto, katerega je oblikovala narava, okrasil pa človek. Če čas dopušča, obiščemo tradicionalno kazbo mesta.

avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku si vzamemo dovolj časa za natančen ogled romantičnega mesta Constantine. Obiščemo eno najlepših palač iz obdobja Otomanov, palačo Ahmeda Beya. Sprehodimo se preko vsaj enega izmed mnogih mostov in uživamo v razgledih na globoko sotesko. Ha, ni naključje, da mesto imenujejo mesto visečih mostov. Zavijemo še na majhno lokalno tržnico, nekaj popijemo ter prigriznemo in že se z avtobusom odpeljemo na mestno letališče od koder poletimo nazaj proti prestolnici. Sledi zadnja nočitev v Alžiru.

avtobus, letalo, hotel, zajtrk

Slovo od Alžirije. Odpeljemo se na alžirsko letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6-18 potnikih: 1.590 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji leti Alžir-Ghardaia, Ghardaia-Alžir in Constantine-Alžir*,

– 3 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 6 x nočitev v penzionih (brez lokalne kategorizacije),

– 8 x zajtrk,

– 5 x večerja,

– 1 x piknik kosilo,

– vse prevoze s kombiji ali avtobusom,

– vse vstopnine po programu,

– lokalne vodnike in voznike,

– slovenskega vodjo poti,

– dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini (Coris; osnovni),

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 430 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– zavarovanje odpovedi,

– alžirski vizum 110 EUR,

– doplačilo za enoposteljno sobo 250 EUR,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizum, če si ga potnik ureja sam.

ALŽIRSKI VIZUM: Alžirski vizum je za državljane Slovenije potreben. Vizum si lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob zagotovitvi potovanja pošljemo vse potrebne obrazce in vsa potrebna navodila za pridobitev vizuma.

Zaradi urejanja vseh potrebnih dovoljenj, garantnega pisma in alžirskega vizuma zbiramo prijave za to potovanje do najkasneje 40 dni pred odhodom.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Trikrat nočimo v hotelih lokalne kategorizacije 3*. Hoteli so preprosti in čisti. Šestkrat nočimo v preprostih in čistih penzionih. Na potovanju je 8x vključen zajtrk, 5x večerja in 1x piknik kosilo.

V Alžirski kuhinji se čuti veliko različnih vplivov, ki dodajo k okusu in izvirnosti lokalne kuhinje. Vse civilizacije, ki so kadarkoli prečkale ali tukaj ostale, so v že obstoječo mešanico začimb, okusov in sestavin dodale še kak svoj element. Največji vpliv imajo seveda Berberi in Tuaregi, ki na veliko uporabljajo juhe, jagnjetino, zelenjavo, žitarice in suho sadje. Turki in Arabci so dodali začimbe v že tako bogato paleto svežih zelišč ter okusne sladke razvade. Svoje je dodala še francoska kolonizacija, ki je zaslužna za obilne količine paradižnika v vseh oblikah, kruh in sladkarije.

Izjemno dobro se okusi sveže mediteranske začimbe. Od mesa prevladujeta jagnjetina in piščanec, na severu ob Sredozemlju so morske jedi in ribe zelo pogosto na krožnikih. V puščavi se mesu bolj izogibajo, pojedo pa veliko več sveže zelenjave, sadja in kruha.

Za tipično jed tudi tukaj velja kuskus in ogromna količina kuhane zelenjave z omako ter koščki mesa. Ob kuskusu pa še tlitli, neke vrste testenine podobne rižu, kuhane v rdeči ali beli omaki, dodajo veliko čičerike in svežih začimb plus velik kos mesa in kuhano jajce. Slavna gosta juha chakchouka, je narejena na mesni osnovi, polna zelenjave in zelo gosta, jedo jo za vse obroke dneva. Veliko je oblik kruha, arabske različice veljajo za bolj vzdržljive kot beli francoski kruh. V večjih mestih se povsod dobi raznovrstne sendviče, tudi samo z ocvrtim krompirjem in svežo zelenjavo. V Alžiru se najdejo različne vrste ulične tipične hitre hrane, kot so lokalne pizze in mhajeb ali neke vrste palačinka napolnjena z mešanico začinjenega paradižnika in čebule. Sadje se dobi na tržnicah ali supermarketih, enako bogato so zastopane različne sladke pregrehe in dateljni. Od vseh sladkih okusnih pregreh, velja za tipično makroudh piškoti iz semoline in moke, napolnjeni z dateljni.

Kava je izjemno popularna. Turška, močna kava, s kozarcem vode se pije v obcestnih lokalih. Medtem ko je v puščavi veliko bolj popularen črni čaj z meto in sladkorjem. Zelo popularni so tudi sveži sadni sokovi, kot sta limonada in pomarančni sok. Alkohol strežejo le v prestolnici in nekaterih obmorskih letoviščih, v puščavskih okoljih alkohola ni na voljo.

VREME:

V Alžiriji kot največji Afriški državi, poznamo tri podnebne tipe: ob obali blago mediteransko podnebje, v severnem delu visokega gorovja in osrednjem delu prehodno podnebje – mešanico mediteranskih in kontinentalnih vplivov ter puščavsko podnebje v večjem delu dežele.

V ozkem obalnem delu je tipično mediteransko podnebje s svežimi, deževnimi in milimi zimami ter vročimi sončnimi poletji. Največ dežja pade med oktobrom in aprilom. Temperature so dokaj stalne in povprečne zimske 11°C ter poletne 26°C. Poletja so vroča z veliko vlažnostjo v zraku, s konstantnimi vetrovi, ki pihajo iz morja. V jesenskih in pomladnih mesecih je prisoten še veter chili, ki piha iz puščave in prinese suh zrak ter ogromno peska. ALŽIR: je lociran v osrednjem delu obale. Pozimi so noči jasne in hladne tudi do 6°C, dnevne temperature so sveže in ne presegajo 17°C. Poletje je vroče in sončno, z večjo vlažnostjo in vetrovi iz morja. Temperature čez dan so med 25-35°C, ponoči le redko padejo pod 20°C.

Gorsko območje, ki teče vzporedno z obalo in ločuje le-to od puščave ima bolj kontinentalni vpliv. Saharski del Atlasa je bolj vlažen, ker ga dosežejo morski vetrovi in ga pozimi pokrije debela snežna odeja, primerna za smučanje. Telski Atlas je bolj  sušen in tam so temperature višje. Značilna so vroča poletja, vlažnost je nižja in noči so bolj hladne. Zime so pod vplivi hladnih zračnih mas iz Evrope, ki prinašajo pozebe in sneg.

Puščava, ki predstavlja ¾ celotnega ozemlja države ima izjemno velik vpliv na podnebje in rastje. Dolgi poletni meseci so vroči (tudi nad 40°C) in suhi, noči so hladne. Nič ni nenavadnega, če se ponoči temperature na jugu spustijo tudi pod 0°C. Razlika med dnevno in nočno temperaturo je lahko celo do 20°C. Pozimi je južni del Alžirije še vedno izjemno topel, saj so povprečne temperature med 25-27°C. Najtoplejši poletni del leži med 24-30tim vzporednikom, doseže ga vpliv afriškega monsuna, ki prinaša oblačno vreme in pogostejše nalive. Kljub temu je povprečna količina dežja v južnem delu pod 100mm, kar pomeni v povprečju 4 deževne dni v letu. Na severu alžirske Sahare so padavine bolj pogoste v zimskih mesecih, na jugu v poletnih. Vsakodnevno so lahko prisotni puščavski viharji, sploh v območjih večjih ergov in krajev pokritih z večjimi količinami peska. Povprečno je sonce na nebu do 10 ur v območju, kjer se bomo nahajali mi, zaradi nadmorske višine okolice. Načeloma v severnem delu alžirske puščave traja sončno obsevanje 12 ur.

Več informacij o vremenu v Alžiriji dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 in 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

22.4. - 3.5.2022
KAZAHSTAN 9 DNI

KAZAHSTAN 9 DNI

23.4. - 1.5.2023
SIRIJA 10 DNI

SIRIJA 10 DNI

6.5. - 14.5.2023
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

6. 5. - 14. 5. 2023
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

25.5. - 4.6.2023