SEVERNI PAKISTAN 16 DNI

Hindukuška avantura

Severni Pakistan. Slikovite gorske doline.

Pakistan je geografsko zelo razgibana dežela. Prav narava je Pakistanu v svojem nederju povila ene izmed najstarejših civilizacij na svetu (Mehergarh, Harappa, Mohenjo-daro) ter spisala bogato in burno zgodovinsko dogajanje. Severni Pakistan je znan po slikovitih dolinah. Nekatere izmed njih so lažje dostopne in povezane z dobro infrastrukturo, druge manj dostopne, a zato toliko bolj vznemirljive. V teh dolinah bivajo številna ljudstva raznolikih običajev, navad in jezika, vendar je vsem skupno neizmerno gostoljubje. Spoznali bomo politeistične in skrivnostne modrooke Kalaše, v dolini Hunza z domačini, ki že stoletja živijo v njenih izoliranih delih, odkrivali recepte dolgoživosti in iskali lokacijo utopičnega raja na zemlji Shangri-La.

Hindukuška avantura.

Baltistan je pakistansko severo-vzhodno ležeča pokrajina. Označuje ga stik treh najvišjih svetovnih pogorij: Himalaja na jugu, Hindukuš na severu-zahodu ter Karakorum, ki zapolnjuje osrednji del. Tukaj vladajo impresivni vrhovi sedem in osemtisočakov in trekingi pod njimi pomenijo izkušnjo brez primere. Na tem potovanju se iz Islamabada odpeljemo na sever Pakistana, skozi spektakularno pokrajino, vse do starodavnega kraljestva Čitral. Dneve preživimo v družbi Kalašev, nato pa se preko prelaza Shandur odpeljemo do mogoče najlepših krajev na tem svetu – Hunza. Avantura zagotovljena.

DATUM

7. 9. – 22. 9. 2024

CENA

1.990 EUR +

letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Islamabadu.

letalo

Zgodnji jutranji ali dopoldanski prihod v pakistansko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto, ki leži pod vznožjem v megleno kopreno zavitega hribovja Margalla. Prihod v hotel, namestitev in krajši počitek. Po zajtrku zapustimo Islamabad in se odpeljemo do enega najpomembnejših arheoloških najdišč v Aziji. Taksila je edinstvena, saj prikazuje vse plasti indskih civilizacij, začenši s prazgodovinsko dediščino pa vse do starih Grkov ter naprej v budistično in islamsko kulturo. Predstavlja izvir kreativnosti in odprto knjigo civilizacijskih strpnosti, medsebojnega razumevanja in dialoga. Po kratki zgodovinski lekciji se odpeljemo naprej do Pešavarja, kjer so se od nekdaj križale trgovske in popotniške poti. Mesto je labirint barvitih bazarjev, kjer lahko kupite vse kar vam srce poželi, le čas si morate vzeti. Preizkusimo se v barantanju, popijemo neskončno skodelic zelenega čaja s kardamomom in se s prodajalci zatopimo v globoke debate.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zapustimo Pešavar in se podamo na panoramsko vožnjo po slikoviti pokrajini. Na poti obiščemo lepo ohranjene in v pokrajino vpete ruševine budističnega samostana Takht-e-Bahi. Z zelene pečine že več kot 2000 let zre v rodovitno dolino in na pot, po kateri so hodile noge tisočerih osvajalcev območja. Popoldne vstopimo v svet doline Swat, najlažje dostopne gorske doline, kjer terase in pobočja pokrivajo sadovnjaki in cvetje. Spremljajo nas zimzeleni gozdovi, vijugajoče divje rečice in šumeči potoki ter razgledi na gorovja, ki dolino obkrožajo. Večkrat se ustavimo, da v objektive ujamemo idilično lepoto. Nočitev v dolini.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas dolga vožnja, ki se z vmesnimi postanki lahko razvleče v cel dan. Pot pelje skozi slikovito pokrajino, spremljajo nas sivi ter ponekod zasneženi vrhovi gora in temno zelena gorska pobočja poraščena z zaplatami zimzelenih iglavcev. Obdelane terase v popolni simetriji padajo v dolino vse do čajno-mlečne reke Panjkora. Po nenehno vijugajoči prašni cesti prečkamo prelaz Lowari (3118 m) in se kratkočasimo s prelepimi razgledi. Že vstopimo v osrčje kalaških dolin, v največjo in najbolj obljudeno izmed njih, dolino Bumburet. Ponaša se s lesketajočimi se potoki, rumeno-zelenimi polji in v meglice zavitimi hribi. Nočitev v objemu idilične doline.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Doline, kjer živijo Kalaši, se nahajajo na severu Pakistana v okrožju Čitral, kjer jih obdaja gorovje Hindukuš. Mistična lepota in osupljiva nedotaknjena pokrajina vabita v senco sadnega drevja ali orehov, od koder ure občudujemo rumena in zelena polja ter smaragdne travnike. Prebivalci doline so Kalaši, ljudstvo z edinstveno kulturo, jezikom in politeistično vero. Predstavljajo najmanjšo versko in etnično manjšino Pakistana. Cel dan preživimo v njihovi gostoljubni družbi. Z veseljem nam razkrijejo čare svoje kulture in skrite kotičke dolin.

terenska vozila. penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Pot nas vodi skozi mesto Čitral pod mogočnim Hindukušem. Regijo je »obiskala« tudi vojska Aleksandra Velikega in pustil še danes viden pečat lastne tradicije v običajih lokalnega prebivalstva. V Čitralu si ogledamo mestne zanimivosti in se sprehodimo skozi tamkajšnji bazar. Nočitev.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo pot, cesta se počasi izboljšuje, razgledi še vedno jemljejo dah. Naš cilj je zelena zaplata kraja Mastuj, ki leži na aluvialni ravnini dveh rek. Tako oddaljen je od vsega, da je popolni odklop zagotovljen.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Današnja bolj adrenalinska pot vodi preko prelaza Shandur. Domačini mu pravijo kar streha sveta in je predvsem znan po najvišje ležečem igrišču za polo na svetu. Že od nekdaj so okoliške doline dom trdoživih, a gostoljubnih prebivalcev, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem, čevljarstvom in pekarstvom. Vožnjo nadaljujemo skozi slikovito sotesko reke Ghizar, vse do fotogeničnega turkiznega jezera Khalti, v katerem se zrcalijo zasneženi vrhovi. Jezero se napaja iz okoliških ledenikov, zato je temperatura vode večino leta blizu ledišča, kar pa ne ustavi živahnih postrvi, ki bivajo v njem. Še eno popoldne in večer v zavetju narave.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Našo pot nadaljujemo po nekdanji svilni cesti v središče regije Gilgit-Baltistan. Regijo označujejo zgolj presežniki: izjemna pokrajina, nesramno dobri razgledi, najdaljši ledeniki zunaj polarnega območja, dom drugega najvišjega vrha sveta – K2, ostali razvpiti osemtisočaki … Ob spektakularni naravi pa je regija tudi izjemno kulturno in jezikovno raznolika. Po »karakorumski avtocesti«, eni najvišje ležečih asfaltiranih cest na svetu, skupaj s pisanimi ročno poslikanimi tovornjaki hitimo v smeri doline Hunza. Asfaltna cesta se postopoma vzpenja in že občudujemo goro Rakaposhi, katere zasnežena krona ob igranju s sončnimi žarki spreminja barvo. Pot dodatno krasijo terase z drevesi marelic, orehov in jabolk. Preden prispemo v Karimabad, se ustavimo še na mestu, kjer trčita indijska in evrazijska tektonska plošča. Na našem današnjem cilju nas obdajajo le mogočni zasneženi vrhovi sedemtisočakov. Nočitev.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes raziskujemo okolico doline Hunza. Povzpnemo se do pravljične in fotogenične trdnjave Baltit, ki nehote prikliče v spomin skrivnostno podobo Shangri-La. Vrnemo se nazaj v eno od mamljivih lokalnih kavarn na skodelico čaja ali kave. Naprej se ustavimo v vasi Ganish, nekdaj prvi in edini postojanki na svilni cesti v tej dolini. Vabijo ozke uličice, mošeje s cvetličnimi vzorci, stražni stolpi in gostoljubni domačini. Ob povratku zavijemo ob reki Hunza navzgor in obiščemo trdnjavo Altit s katere strmimo v smaragdno reko, ki se vije 300 metrov pod nami. Naš penzion danes je v zgornji dolini, v Dikarju, znanem razgledišču na okoliške očake in dolino. Sprehodimo se do erodirane skale v obliki orlove glave in pričakamo sončni zahod. Nočitev.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes obiščemo rudnik rubinov, petroglife, imenovane tudi svete skale Hunze, verjetno najslabši še delujoči viseči most na svetu in jezero Attabad. Kot nebo modro jezero Attabad velja za »eno lepših« naravnih nesreč, saj je leta 2010 plaz zaprl reko, ki je poplavila rodovitna območja z naselji. Potem našo pot usmerimo naprej pod Passu, gorski masiv v Karakorumu, imenovan tudi ‘katedrale’ zaradi špičastih vrhov, ki se dvigajo preko sedem tisoč metrov v nebo. Prespimo v gorniškem središču Passu z lepimi razgledi na karakorumsko višavje.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku sledi vožnja nazaj v Gilgit, nekoč znani postojanki na svilni cesti, ki danes služi kot baza za pohodniške in gorske odprave. Sprehodimo se skozi mesto in obiščemo v klif vklesano podobo Bude iz 7. stoletja, ki nosi simbolično sporočilo miru. Nočitev.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka spektakularna vožnja nazaj proti Islamabadu. Seveda se še vedno vozimo po »Karakorumski avtocesti«. Velik del naše poti vodi po prašnih cestah, ki z vsakim zavojem še vedno rahlo dvignejo srčni utrip. Ustavljamo se v obcestnih vaseh pomirjujoče pokrajine, občudujemo reko Ind, slapove, jezera in ročno poslikane barvite kamione, ki z nami hitijo vse od prelaza Babusar (4145 m). Prihod in nočitev v Naranu.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Vožnja z vmesnimi postanki je razvlečena čez cel dan, a nagrajeni bomo s prelepo pokrajino in razgledi. Nekaj časa se počutimo kot  bi bili v zeleni alpski dolini, potem pa se vključimo na moderno sivo cesto, ki nas pripelje nazaj v Islamabad. Nočitev.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Prihod v hotel, namestitev in počitek. Ogledamo si Islamabad, eno izmed najbolje načrtovanih in zelenih prestolnic. Obiščemo mošejo Faisal in razgledišče Daman-e-Kok, od koder občudujemo iz bujnega zelenja štrlečo nerealno moderno infrastrukturo. Nato se v barvitem in živahnem sestrskem Ravalpindiju sprehodimo preko bazarjev, proti večeru pa se vrnemo v urejeno spokojnost Islamabada.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk

Če čas odhoda dopušča, izkoristimo proste ure za zadnje nakupe ali kramljanje z domačini ob skodelici mlečnega čaja. Odpeljemo se na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8 – 18 potnikih: 1.990 EUR + letalska karta

CENA VKLJUČUJE:

– 14 x nočitev v preprostih hotelih ali penzionih brez lokalne kategorizacije,

– 14 x zajtrk,

– 13 x kosilo,

– 13 x večerja,

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji in terenskimi vozili (kjer bo potrebno),

– vse vstopnine in oglede po programu,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 840 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Pakistan 50 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– doplačilo za enoposteljno sobo 300 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (okvirno, na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

PAKISTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo pakistanski vizum. Pridobimo ga v elektronski obliki na uradni spletni platformi https://visa.nadra.gov.pk/ vlade Pakistana. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list in barvno fotografijo.

VARNOST:

Za Pakistan sicer že desetletja veljajo nekateri varnosti zadržki, a načeloma je za turiste varna dežela, s prijaznimi prebivalci. Ves čas potovanja bo z vami tudi lokalni vodnik.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij na http://www.zdravinapot.si/

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: potovanje in oba trekinga se odvijajo na višini od 1400 do 3700 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli in penzioni so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti.

V času potovanja so v ceno aranžmaja vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja).

Na splošno pa pakistanska hrana vsebuje veliko mesa z raznimi začimbami, kakšen zelenjavni curry, mesne rižote (pullao), leča in nekvašen kruh. Od začimb imajo Pakistanci zelo radi čili, tako da pričakujte bolj pikantno hrano.

Med pijačami je najbolj priljubljen mlečni čaj in zeleni čaj s kardamomom. Seveda bodo na voljo tudi druge brezalkoholne pijače. Alkoholne pijače niso vsesplošno dostopne (hoteli, posebne restavracije) in pitju le-teh se je na javnem mestu najbolje izogniti. Priporočamo vam pitje ustekleničene vode.

OBUTEV IN OBLAČILA:

Pakistan je muslimanska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno in zelo konzervativno. Zaradi spoštovanja njihove kulture predlagamo, da vaša garderoba vključuje le obleko, ki zakriva dekolte, ramena in kolena. Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati. Za treking je priporočljiva pohodniška obutev.

Vstop v mošeje in znamenitosti je dovoljen le v spodobnih oblačilih.

PRTLJAGA:

Vaša prtljaga naj bo sestavljena iz večjega kosa (večji nahrbtnik ali torba, lahko tudi kovček) ter manjšega nahrbtnika, kamor boste spravili dnevne potrebščine. Pasna torbica je priporočljiva za dokumente, denar in drobnarije. Dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na mednarodni let se razlikuje med letalskimi prevozniki. Natančna navodila boste prejeli v obvestilu pred odhodom.

VREME:

Podnebje Islamabada in Pešavarja spada pod subtropska vlažna podnebja, kjer relativno vlago dodatno zvišuje še poletni monsun. Temperature čez dan lahko presežejo 35 °C, a se ponoči spustijo vsaj za 10 °C. Možni so vsakodnevni popoldanski nalivi.

V preostalem delu severnega Pakistana (po programu) so poletne temperature prijetne in ugodne, prelazi so odprti. Poletne dnevne temperature so 25-30 °C, medtem ko se temperature na trekingu spreminjajo glede na nadmorsko višino. Nočne temperature se lahko spustijo tudi pod 10 °C. Čez dan je praviloma tudi na trekingih močno sonce, sploh če ni zavetja sence. Najlepši čas za potovanje je od maja do oktobra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Izključene niso padavine (močnejši lokalni nalivi), v višjih legah tudi sneg. Več informacij o vremenu v Pakistanu najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN VTIČNICE:

V Pakistanu je napetost 230 V.

Skoraj povsod imajo vtičnice enake našim. Tu in tam pa boste naleteli na tip vtičnice D (spodaj na sliki)  – samo zaradi redkih primerov ni potrebno iskanje adapterja – s seboj za takšne dni prinesite raje dobro prenosno baterijo. V izogib nevšečnostim na poti priporočamo ustrezen adapter.

Pogosti so izpadi električne energije. Več podatkov lahko dobite tudi na povezavi https://www.power-plugs-sockets.com/.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

5. 9. - 22. 9. 2024
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

28. 9. - 6. 10. 2024
PERU in trek COLCA 17 DNI

PERU in trek COLCA 17 DNI

18. 10. - 3. 11. 2024
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

26. 10. - 2. 11. 2024
BUTAN 13 DNI

BUTAN 13 DNI

4. 11. - 16. 11. 2024