POTOVANJE UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

Po svilni cesti in deželi nomadov

Osrednja Azija. Svilna pot.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, kjer so se karavane ustavljale na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa je vedno veljala za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo, vsak -stan pa nam pripoveduje svoje poglavje v njeni mogočni zgodbi. Odročna in nepoznana.

Hiva, Uzbekistan

Uzbekistan in Kirgizija.

Potovanje po Osrednji Aziji pričnemo v Uzbekistanu, ki je sinonim za svilno cesto in kulturna zibelka te regije. Tu stojijo morda najlepša mesta, polna bogate preteklosti – Hiva, Buhara in Samarkand. Sledi nomadska Kirgizija. Dramatična. Obsežna. Spokojna. Kirgizija skriva pravo bogastvo naravnih lepot – jezero Issik Kul, mogočno reko Narin, visoke gore in širne pašnike. Na prostranih širjavah pa tradicionalne osrednjeazijske jurte in nomadsko kulturo, ki je stoletja ostala skoraj nespremenjena.

DATUM

9.6. – 25.6.2023

CENA

2.090 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor in polet preko ljubljanskega ali enega izmed bližnjih letališč proti Taškentu.

letalo

Jutranji pristanek v Taškentu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v prestolnico. Odpravimo se na ogled tega nadvse zanimivega kozmopolitanskega mesta. Najprej se odpeljemo do modernega središča, do trga Amir Timur, od tam najprej pa se sprehodimo do trga parlamenta in Broadwaya – ulice umetnikov in slikarjev. Pozno popoldne se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na hitri vlak za Samarkand. Po prihodu se odpeljemo v hotel. Nočitev.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk

Mesto, zgrajeno iz blata, zastekljeno z lepoto in zapisano v legendi. »Vse, kar sem slišal o lepoti tega mesta, je resnično, razen to, da je veliko lepše, kot sem si ga predstavljal« je o mestni lepoti zapisal Aleksander Veliki. Zadnji, daleč najlepši pečat pa je mestu pustil Timurlenk, eden največjih osvajalcev in ljubiteljev umetnosti. Za začetek obiščemo nedaleč stran od Samarkanda, na majhnem hribu, nekoč največji astronomski observatorij, ki ga je v 15. stoletju dal zgraditi veliki astronom in matematik Ulug Beg. V mestu se najprej ustavimo pri zagotovo največjem simbolu Osrednje Azije – trgu Registan, obkroženem s tremi medresami iz 14. stoletja, njihovimi kupolami in minareti. Nadaljujemo z mavzolejem Gur-e Amir, ki je bil zgrajen za koga drugega kot Timurlenka osebno, in nekdaj največjo mošejo Bibi Hanum, ki v mestu stoji že stoletja, o njeni gradnji pa kroži nešteto zgodbic. Za zaključek dneva pa na majhnem hribu obiščemo še timuridsko nekropolo Shah-i-Zinda, skupek mavzolejev princes in princev. Tu so si umetniki dali duška pri oblikovanju zapletenih vzorcev ploščic zelene, turkizne in modre barve. Prost preostanek dneva. Ko pa se znoči, Samarkand dobi drugačno podobo …

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se preko rdeče puščave Kyzyl Kum odpeljemo v Buharo. Na poti nas spremljajo neskončna polja bombaža, ki so ga tu poimenovali kar »belo zlato«. Obiščemo naključne domačine in spoznamo njihovo tradicionalno življenje med bombažnimi polji. Proti večeru prispemo v Buharo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Pravijo, da je Samarkand lepota sveta, Buhara pa lepota duše. Buhara je eno večjih mest v Uzbekistanu, v preteklosti pa je bila pomembno trgovsko, kulturno in intelektualno središče na svilni cesti. Pričnemo z ogledom mogočne trdnjave Ark Kala v obliki barke in njenega obzidja, nadaljujemo z mavzolejem Ismaila Samanija, ustanovitelja Samanidske dinastije, ki je hkrati tudi najstarejša islamska zgradba v Buhari. V bližini stoji 300 let stara mošeja Bolo Hauz, elegantna stavba s čudovito izrezljanimi lesenimi stebri. Simbol mesta sta zagotovo impozantni minaret Kalon in njegova mošeja s čudovitim dvoriščem. V labirintu uličic starega mestnega jedra se zdi, kot da se življenje v Buhari do danes ni kaj dosti spremenilo. Tu je tudi še skoraj »ta pravi« srednjeveški bazar, na polno založen s preprogami, začimbami, nakitom, spominki … Prost preostanek dneva.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se v rdečo puščavo Kyzyl Kum, eno največjih v Osrednji Aziji. Leži med dvema najpomembnejšima rekama v tem koncu sveta, Sir Darjo in Amu Darjo, ki danes predstavljata mejo med Uzbekistanom in sosednjim Turkmenistanom. Na poti do Hive prečkamo slavno Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije. Med uzbeško rdečo in turkmensko črno puščavo morda uzremo kakšno čredo kamel ali ovac, ki se pasejo na skromnem rastju. Poznopopoldanski prihod v Hivo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Hiva je eno najbolj odročnih mest Osrednje Azije, zato je ohranilo videz vzhodnega srednjeveškega bisera, kot mu pravijo. Notranjost mestnega obzidja je skozi stoletja ostala skorajda nespremenjena in ohranja poseben čar, ki nas skozi staro mestno jedro spremlja na vsakem koraku. Je pravi muzej na prostem, poln palač, mavzolejev, mošej, medres in minaretov s čudovitimi okraski. Ta dan bomo izgubili občutek za prostor in čas. Hiva je tista prava orientalska pravljica.

hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se na mestno letališče, od koder poletimo proti uzbekistanski prestolnici. Preostanek dneva je prost za individualno raziskovanje mesta.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih se odpravimo proti nomadski Kirgiziji. Pot nas vodi skozi dolino Fergane, nekoč pomembne doline na svilni cesti. Je daleč nabolj rodovitna dolina v Osrednji Aziji, obdana z Nebeškim gorovjem na severu in Pamirjem na jugu. Na koncu doline vstopimo v Kirgizijo in njeno drugo največje mesto. Oš velja za eno najstarejših mest v deželi. Obiščemo enega največjih bazarjev Osrednje Azije in se sprehodimo do mestne razgledne točke.

kombiji, avtomobili, penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dvignemo se na planoto Suusamyr, obkroženo z Nebeškim gorovjem. Planota je še danes precej divja in redko obiskana, a prav zato posebna. Tu se pasejo črede konj in tu preživljajo nomadi s svojimi čredami zelena poletja. Če bo čas, se podamo na krajši sprehod po tej zeleni planoti.

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dan je posvečen krajšim sprehodom po naravi, foto-panoramskim postankom ter vožnji čez prelaze po visokogorski cesti vse do jezera Song Kul. V svoje tradicionalne nomadske šotore, jurte, nas povabijo tukajšnji sezonski prebivalci.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Območje jezera Song Kul je zagotovo eden najlepših, najodročnejših in magičnih krajev v Kirgiziji. Ob jezeru se spoznamo s tukajšnjimi nomadi in njihovim tradicionalnim življenjem. Tu preživljajo poletja in na neskončnih pašnikih pasejo drobnico ter konje. Če bo sreča na naši strani, bomo lahko postali navijači na kaki tekmi najbolj priljubljenega športa kok bora oziroma kirgiškega pola. Dovolj bo tudi časa za raziskovanje okolice in bližnjih hribov, ki nudijo nore razglede na jezero in okolico.

jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zopet nas čaka lepa panoramska vožnja preko prelazov in kanjonov do kirgiško-kitajske meje. Zapeljemo se v sotesko Kara Kojon, kjer se kar naenkrat znajdemo v skriti, žametno zeleni dolini daleč stran od civilizacije. Nekateri jo imenujejo tudi dolina svizcev. Le zakaj? Še malo naprej pa stoji kamniti spomenik še iz časa slavne Svilne ceste – Taš Rabat. Gre za izjemno dobro ohranjen karavanseraj – nekoč gostišče za karavane, ki so tod mimo z bogatim tovorom potovale na daljno Kitajsko. Tudi v tej dolini nas medse sprejmejo prijazni kirgiški nomadi. Preostanek dneva izkoristimo za ogled karavanskega dvorca ter sprehode po njegovi okolici.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zapustimo divjo pokrajino jugovzhodne Kirgizije ter se odpeljemo preko sončnega Narina do Bokonbaeva. Tu se spoznamo z domačinom in njegovim domačim ljubljenčkom – zlatim orlom, vzgojenim za lov. V Kirgiziji je že stoletja dolga tradicija lova s pticami ujedami, predvsem z zlatimi orli. Starodavna veščina se prenaša iz roda v rod, zanjo pa je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do narave.

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kar naenkrat znajdemo v pravljični soteski. Vzamemo pot pod noge in se čudimo, česa vsega je zmožna narava. Nenavadne skulpture in formacije različnih prelivajočih se barv so skozi čas oblikovali led, veter in voda. Nedaleč stran leži drugo največje gorsko jezero na svetu. Jezero Issik Kul velja za najlepši biser Nebeškega gorovja, saj je z vseh strani obdan z gorskimi grebeni. Ste za kopanje v večno toplem jezeru?

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Danes nas čaka vožnja v kirgiško prestolnico. Biškek je sodobno, sproščeno in daleč največje mesto Kirgizije. V primerjavi s preostalimi kraji v deželi je njihovo pravo nasprotje. Biškek je po njihovih standardih moderno mesto s širokimi trgi, parki in neštetimi bazarji, kjer se prav za vsakim vogalom čuti močan sovjetski vpliv. Zapeljemo se v srce mesta, na trg Alatoo, kjer domačini preživljajo svoj prosti čas.

kombiji, penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.090 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Urgenč-Taškent*,

– hitri vlak Taškent-Samarkand,

– 7 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 3 x nočitev v gostiščih,

– 2 x nočitev v preprostem penzionu,

– 3 x nočitev v srednjeazijskih jurtah,

– 15 x zajtrk,

– 8 x piknik kosilo,

– 14 x večerja,

– vse prevoze s kombiji, avtobusom in/ali avtomobili,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 670 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 165 EUR (velja le za nočitve v Uzbekistanu)*,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

*   Enoposteljna soba v Kirgiziji ni možna.
** jahanje s konji okvirno 10 EUR po osebi

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljavni potni list. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUMA ZA UZBEKISTAN IN KIRGIZIJO: Slovenci za obisk Uzbekistana in Kazahstana ne potrebujemo vizuma.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN:

Pretežni del potovanja po Kirgiziji se odvija na višini od 1.600 m do 3.200 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagata pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Uzbekistanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Hoteli ponujajo udobno namestitev.

V Kirgiziji prespimo dve noči v preprostem penzionu (Oš in Biškek) in tri noči v gostiščih. V penzionu ter gostiščih so večposteljne sobe s skupno kopalnico in straniščem. Sobe so preproste, a čiste. Tri noči prespimo tudi v srednjeazijskih jurtah; v eni jurti je prostora za 4 do 6 oseb, ležišča so lahko v obliki postelje ali podloge. V krajih, kjer nočimo v jurtah, praviloma ni tušev. Za spanje v jurtah priporočamo toplo spalno vrečo. Enoposteljna soba v Kirgiziji ni možna.

VREME:

Uzbekistan ima celinsko podneje, s tipičnimi vročimi poletji in mrzlimi zimami. Najbolj primeren čas potovanje v Uzbekistan so pomladanski, poletni in jesenski meseci. Temperature lahko zelo nihajo, odvisno od letnega časa. V pomladnih mesecih se dnevna temperatura giblje med 20 in 25 °C, v poletnih med 30 in 35 °C in v jesenskim mesecih med 20 in 30 °C.

Kirgizija ima tipično celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kirgizijo je obdobje med majem in avgustom, saj takrat prevladuje sušno obdobje. Predvsem zaradi lege in nadmorske višine so značilne zelo hitre vremenske spremembe (veter, dež, sneg). Dnevne temperature se gibljejo med 25 in 35 °C (lahko tudi več), ponoči pa se lahko temperature spustijo tudi do 0 °C – odvisno od nadmorske višine.

Več informacij o vremenu v Osrednji Aziji za pozamezno državo najdete na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 10 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

10.6. - 17.6.2023
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

18.6. - 8.7.2023
ŠKOTSKA 9 DNI

ŠKOTSKA 9 DNI

2.7. - 10.7.2023
PAKISTAN 16 DNI

PAKISTAN 16 DNI

8.7. - 23.7.2023
KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

15.7. - 31.7.2023