KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

Od Biškeka do Astane

Kirgizija.

Skrita v globinah Osrednje Azije in dolgo pozabljena. Dramatična. Obsežna. Spokojna. Polna ekstremov. In večno spreminjajoča se. Tako bi lahko na kratko opisali Kirgizijo. Večji del te male republike pokriva Nebeško gorovje Tjanšan. Večina dežele leži na višini preko 1500 metrov. Ponuja fantastično pokrajino večnega snega, alpskih travnikov, step, gozdov in turkiznih gorskih jezer. Kirgizija skriva pravo bogastvo naravnih lepot jezero Issik Kul, mogočno reko Narin, visoke gore in širne pašnike. Na prostranih širjavah pa tradicionalne srednjeazijske jurte in nomadsko kulturo, ki je stoletja ostala skoraj nespremenjena.

Kazahstan.

Čeprav je ena največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je postala najbolj razvita država v regiji. Na prvi pogled nič posebnega, a bolj poglobljen pogled kaže na izjemno zanimivo deželo. V njej najdemo tri časovne pasove in skoraj vse klimatske pasove – od suhe puščave in obsežne stepe do bogatih gozdov in s snegom obarvanih gora. Kazahstan je geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne ceste. Danes je vez med vzhodom in zahodom, med modernostjo in zastarelostjo ter med vihravo mladino in modrostjo njihovih nomadskih prednikov.

DATUM

15. 7. – 30. 7. 2023

CENA

2.360 EUR

+ letalska karta (leti iz Ljubljane; 695 EUR)

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Biškeku.

letalo              

Jutranji pristanek v kirgiški prestolnici. Biškek je sodobno, sproščeno in daleč največje mesto Kirgizije. V primerjavi s preostalimi kraji v deželi je njihovo pravo nasprotje. Biškek je po njihovih standardih moderno mesto s širokimi trgi, parki in neštetimi bazarji, kjer se prav za vsakim vogalom čuti močan sovjetski vpliv. Za sam uvod v deželo se odpeljemo v srce mesta, na trg Alatoo, kjer domačini preživljajo svoj prosti čas. Nato se preko prelaza Tuz Ashu spustimo na planoto Suusamyr, obkroženo z Nebeškim gorovjem. Planota je še danes precej divja in redko obiskana, a prav zato posebna. Tu se pasejo črede konj in tu preživljajo nomadi s svojimi čredami zelena poletja. Če bo čas, se podamo na krajši sprehod po tej zeleni planoti. Pozno popoldne prispemo v majhno vas Kizil Oi, ki ima, za razliko od večine kirgiških krajev, več centralnoazijskega kot ruskega vpliva.

kombiji, gostišče, piknik kosilo, večerja

Vas Kizil Oi leži v idilični soteski reke Kokomere. Pobočja soteske sestavlja rdeč peščenjak, zato niti ni čudno, da so vas in njeno okolico poimenovali kar »rdeča skleda«. Nedaleč stran od vasi, ob poti, ki vodi proti jezeru Song Kul, leži ogromno melišče, značilno za to dolino. Dan je posvečen krajšim sprehodom po naravi, foto-panoramskim postankom ter vožnji čez prelaze po visokogorski cesti vse do jezera Song Kul. V svoje tradicionalne nomadske šotore, jurte, nas povabijo tukajšnji sezonski prebivalci.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Območje jezera Song Kul je zagotovo eden najlepših, najodročnejših in magičnih krajev v Kirgiziji. Ob jezeru se spoznamo s tukajšnjimi nomadi in njihovim tradicionalnim življenjem. Tu preživljajo poletja in na neskončnih pašnikih pasejo drobnico ter konje. Če bo sreča na naši strani, bomo lahko postali navijači na kaki tekmi najbolj priljubljenega športa kok bora oziroma kirgiškega pola. Dovolj bo tudi časa za raziskovanje okolice in bližnjih hribov, ki nudijo nore razglede na jezero in okolico.

jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zopet nas čaka lepa panoramska vožnja preko prelazov in kanjonov do kirgiško-kitajske meje. Zapeljemo se v sotesko Kara Kojon, kjer se kar naenkrat znajdemo v skriti, žametno zeleni dolini daleč stran od civilizacije. Nekateri jo imenujejo tudi dolina svizcev. Le zakaj? Še malo naprej pa stoji kamniti spomenik še iz časa slavne Svilne ceste – Taš Rabat. Gre za izjemno dobro ohranjen karavanseraj – nekoč gostišče za karavane, ki so tod mimo z bogatim tovorom potovale na daljno Kitajsko. Tudi v tej dolini nas medse sprejmejo prijazni kirgiški nomadi.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dan izkoristimo za ogled karavanskega dvorca ter sprehode po njegovi okolici. Če bodo volja in vremenski pogoji pravi, se lahko odpravimo do sedla At Bashi (4000 m), od koder se nam odpre čudovit pogled na jezero Chatry Kol in sosednjo Kitajsko. Po želji pa lahko odkrivamo dolino tudi na hrbtih konjev (za doplačilo). Seveda bo pri naših gostiteljih možno poskusiti tudi kakšno specialiteto, od domačega kruha, masla, sira, mesnih izdelkov, slastne marmelade pa vse do kumisa – posebne pijače, pridelane iz kobiljega mleka.

jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zapustimo divjo pokrajino jugovzhodne Kirgizije ter se odpeljemo preko sončnega Narina do drugega največjega gorskega jezera na svetu. Jezero Issik Kul velja za najlepši biser Nebeškega gorovja, saj je z vseh strani obdan z gorskimi grebeni. Ste za kopanje v večno toplem jezeru?

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Nedaleč stran, skrita za hribi ležita dva prav simpatična kanjona, ki ju moramo obiskati. Če bo sreča na naši strani, pa se v bližini vasi Bokonbaevo spoznamo še z domačinom in njegovim domačim ljubljenčkom – zlatim orlom, vzgojenim za lov. V Kirgiziji je že stoletja dolga tradicija lova s pticami ujedami, predvsem z zlatimi orli. Starodavna veščina se prenaša iz roda v rod, zanjo pa je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do narave.

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo proti Kazahstanu. Vstopimo v največje kazahstansko mesto – Almaty. V preteklosti oaza, posejana z neštetimi jurtami, še ne tako dolgo nazaj kazaška prestolnica, danes pa je po številu prebivalcev Almaty daleč največje mesto v državi. Za nekatere je ta kraj Rajski vrh. Kako tudi ne, saj mesto leži ob vznožju visokih gorá, obdano z dramatično in čudovito pokrajino. Veliko kozmopolitansko mesto je še danes glavni trgovski in kulturni center Kazahstana.

kombiji/avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku se sprehodimo do osrednjega trga, zgodovinskega parka Panfilov, poimenovanem po vojaškem generalu Ivanu Panfilovu. V bližini se pomudimo na trgu republike, v zgodovinskem muzeju pa se pobliže spoznamo z bogato preteklostjo dežele. Proti večeru se odpeljemo do najvišje točke, na zeleno goro Kök Töbe (1130 m), od koder občudujemo pogorje nebeškega gorovja Tjanšan in mesto pod nami. Popoldne zapustimo južno kazaško prestolnico in se odpeljemo naravnost v široko kazaško stepo. Kar od nekje, se zdi, da pokrajina postane tridimenzionalna. Tu leži največja razpoka Kazahstana, ki jo danes imenujejo kanjon Charyn.

kombiji/avtobus, preprosti penzion ali jurte, zajtrk, večerja

Nacionalni park Charyn močno spominja na ameriški Veliki kanjon, le da je Charyn precej manjši. V njem pa cela paleta dolin, od lunine do rumene in doline gradov. Vse so si drugačne, a vse polne zanimivih barvitih skalnih formacij. Za uvod se odpeljemo v rumeno dolino, kjer na sprehodu doživljamo odtenke živorumenih barv. Nedaleč stran leži še ena – lunina dolina, ki na moč spominja na lunino površje. Kanjon Charyn spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej dolgi dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov.

kombiji, preprosti penzion ali jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kazahstan se lahko pohvali s prav posebno in biološko bogato pokrajinsko raznolikostjo. Zato je v deželi kar 12 nacionalnih parkov. Eden od njih je nacionalni park Kolsai Koldery, ki se razprostira na več kot 161 tisočih hektarih. Park je poln jezer pa tudi izjemno bogat z floro in favno. Jezero Kaindi je mlado skrivnostno jezero, ki je nastalo kot posledica zdrsa zemlje. Danes je to jezero pravi »potopljeni gozd«, kar ga uvršča med edinstvene na svetu.

 kombiji, preprosti penzion ali jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Jugovzhodni del Kazahstana imenujejo »dežela sedmih rek«. Izjemno raznolika pokrajina z nekaj sto rekami, bogato favno in floro ter pestro preteklostjo. Na poti v Almaty se ustavimo pri umetnem jezeru Kapčagaj, ki ga napaja reka Ili, daleč najbolj pomembna reka na tem območju. Po prijetni osvežitvi se mimo kazaškega »Las Vegasa« odpeljemo nazaj v Almaty. Odpeljemo se na železniško postajo, kjer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Turkestan.

kombiji, vlak (spalnik), zajtrk, kosilo

Mesto Turkestan je zagotovo eno največjih arhitekturnih mojstrovin Kazahstana!  Težko bi našli še kakšen kraj v tej deželi, kjer na enem mestu najdemo tolikšno število zgodovinskih in kulturnih ostankov. Na potepu po mestu si ogledamo tudi največjo mestno ikono, mavzolej Khoje Ahmeda Yasawija (Unesco), gradnjo katerega je naročil eden največjih svetovnih osvajalcev in velik ljubitelj umetnosti, Timurlenk. Trikratni obisk tega sijajno zgrajenega mavzoleja velja enako kot obisk Meke, zato ni čudno, da so mestu Turkestan nadeli naziv duhovna prestolnica Centralne Azije. Popoldne se odpeljemo na bližnje letališče, od koder poletimo na sever, v kazaško prestolnico.

letalo, avtobus/kombiji, hotel, zajtrk

Za Astano bi lahko rekli, da je mesto ekstremov. Zanimivo je tudi to, da je Astana druga najhladnejša prestolnica na svetu! Mesto se ponaša z dolgo in burno preteklostjo, a na vsakem koraku je moč občudovati kako se stare sovjetske stavbe nadomeščajo z neverjetnimi arhitekturnimi čudeži. Ogled mesta začnemo na desnem bregu reke Ishim. Od starega mestnega jedra, trga ustave, osrednje mošeje Hazrat Sultan do modernega dela mesta, trga neodvisnosti, avenije Water-Green, okroglega trga ter do 97 metrov visokega Baitereka – simbola novega začetka. Za Osrednjo Azijo pravijo, da je rojstni kraj sokolarstva. Sicer je do danes tak tip lova že znatno upadel, in ga najdemo le še tu in tam. Lov s sokoli je starodavna veščina, ki se prenaša iz roda v rod, za katero je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do same narave. Kazakom predstavlja umetnost lova s sokoli njihovo najbolj dragoceno kulturno dediščino. V vasi Sofievka nas čaka bližnje srečanje s sokoli. Z malo sreče se bomo spoznali s čisto pravim  burutchijem oz. sokolarjem in si lahko pobliže ogledali, kako v praksi ta lov izgleda. Popoldan se vrnemo nazaj v Astano. Prost preostanek dneva.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk, kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 2.360 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– spalnik Almaty-Turkestan (13. dan potovanja),

– notranji let Turkestan-Nursultan (Astana) (14. dan potovanja),

– 3 x nočitev v hotelih brez lokalne kategorizacije,

– 3 x nočitev v gostiščih,

– 7 x nočitev v preprostem penzionu ali osrednjeazijskih jurtah,

– 13 x zajtrk,

– 11 x piknik kosilo,

– 9 x večerja,

– vse prevoze s kombiji in/ali avtobusom,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 700 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 90 EUR (velja le za nočitve v hotelu)*,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo najmanj 6 mesecev od vstopa v državo. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KIRGIZIJO: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

VIZUM ZA KAZAHSTAN: Slovenci za obisk Kazahstana ne potrebujemo vizuma.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Pretežni del potovanja po Kirgiziji se odvija na višini od 1.600 m do 3.200 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagata pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE:

V Kirgiziji spimo v gostiščih in osrednjeazijskih jurtah.  V gostiščih so večposteljne sobe s skupno kopalnico in straniščem. Sobe so preproste, a čiste. Spimo tudi v srednjeazijskih jurtah, v eni jurti je prostora za 4 do 6 oseb, ležišča so lahko v obliki postelje ali podloge. V krajih, kjer nočimo v jurtah, praviloma ni tušev. Za spanje v jurtah priporočamo toplo spalno vrečo. Enoposteljna soba v Kirgiziji ni možna.

Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, brez lokalne kategorizacije. Spimo tudi v preprostih penzionih in /ali v osrednjeazijskih jurtah (odvisno od razpoložljivosti). Eno noč spimo na nočnem vlaku.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Ravno prav časa za vse (ogledi, možnost sodelovanja, postanki, kulinarične dobrote, spoznavanje drugačne kulture, pitje masala čaja na ulici, okušanje božanskih slaščic, kaotičnost, vožnja z vlakom in domačini in pogled oz. pripovedovanje o deželi in njenih navadah s strani indijskega vodiča).  In novo pridobljena znanja skozi basni, ki jih je pripovedovala vodnica. Meni osebno je bilo potovanje izredno lepo organizirano in izvedeno.

Nives

Strokovno odlično podkovana vodnica, vedno nasmejana, odgovorna, iznajdljiva, duhovita, zna prisluhniti potrebam potnikov, predvsem pa izjemno srčna, skratka živi za svoje delo in ga jemlje kot svoje poslanstvo.

Potovanje za dušo, prilagojeno tudi potnikom, ki se prvič odpravljajo v Indijo. Pa tudi nam, ki smo bili tam že večkrat, je Helena odkrila številne podrobnosti indijskega vsakdana (posebej še kulinarične :). Majhna skupina, ki se je odlično povezala med seboj, daje potnikom še večji občutek pripadnosti skupini.

Pomočnik šoferja in šofer sta poskrbela za lepo okrašen in vedno čist avtobus. Posebna pohvala za dovolj prostora med sedeži. Nikakor ne izpustite lokalnega vlaka in tuk-tukov. Pohvala lokalnemu vodniku, eden najboljših, kar sem jih spoznala.

Marjeta

Sama izvedba potovanja je bila odlična. Poleg obveznega programa je bilo na potovanju še veliko drugih aktivnosti (sladice, večerni ogledi mesta, itd.). Podane so bile izčrpne informacije o deželi, običajih, basni, zgodbe. Lokalni vodič je še ena odlična stvar. Zgodbe, razlage, odgovori na vprašanja, vse iz prve roke. Helena misli na vse in razloži vse, naredi vse, da nam približa deželo, se potrudi do konca.

Težko še kaj spremenite, da bi bilo še bolje.

Dejan

Kako ste zadovoljni z vodnico? 5+++++ Sama ocene pove že vse. Samo tako naprej Helena!

Milena

Indija je povsem drug svet, v katerega bi se še rada vrnila.

Helena je odlična vodnica in dobi same pohvale. Odlično je skrbela za samo logistiko, vzdušje med sopotnikivedno nasmejana. Za vsakega izmed nas je našla pravo besedo in pomoč, ko si jo potreboval, tudi pri najmanjših stvareh. Vsak dan nas je razvajala s slaščicami in drugimi lokalnimi dobrotami.

Lokalni vodič Mahipal je bil zelo simpatičen, prilagodljiv in nam je pokazal svoj pogled na Indijo in indijsko družbo.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Doživetja, kot je vožnja z muzejskim vlakom, hoja na sončni vzhod 0b 6.00 zjutraj,  vožnja s tuk-tuki, romantična večerja na silvestrovo, bližnja srečanja z živalmi: opice, krave, psi, sibirski žerjavi.

Samsara potovanja  je agencija, s katero bi še šla kam.

Mojca
Mogoče vas zanima tudi:
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

19. 6. - 9. 7. 2023
PAKISTAN 16 DNI

PAKISTAN 16 DNI

8. 7. - 23. 7. 2023
LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

19. 8. - 2. 9. 2023
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

7. 9. - 24. 9. 2023
VZHODNA TURČIJA 15 DNI

VZHODNA TURČIJA 15 DNI

9. 9. - 23. 9. 2023