Oman – a je sploh varno?

Oman Samsara Potovanja

Da najprej razčistimo glede varnosti. Da, Oman je arabska država. Da, Oman je muslimanska država. Da, sosede Omana so Jemen, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Iran (morska meja). Sva pritegnili vašo pozornost, a ne?

Najpogostejši odziv najinih prijateljev in sorodnikov je: »Pa si zmešana, kam rineš in zakaj?«

Če naju niste skenslali in berete naprej naj vam pojasniva, da je Oman res varna država. Na primer, za vojsko namenijo preko 10% BDP (mimogrede, Oman ima precj višji standard kot Slovenija), meje so dobro varovane in zelo pazijo koga spustijo v državo. Njihova religija je islam, so ibaditi in niso ne suniti in ne šiiti. Posledica tega je, da so v razprtijah med tema dvema ločinama (saj ste malo na tekočem, a ne) nevtralni. Za nevtralnost skrbi njihov sultan, sicer res da avtokratski, ampak zelo spoštovan tako doma, kot v tujini. »Long live the sultan!« Ne, ne, saj nisva njegovi hudi oboževalki, a prepričani sva, da dokler bo živ, bo Oman ostal varna in nevtralna država.

Oman je varen tudi zato, ker je redko naseljen. Večina se med seboj pozna, oziroma vsaj vedo v kateri klan kdo paše in »vsiljivcu« hitro najdejo pravo mesto … Če ne drugače pa v zaporu. Turisti pa smo itak zelo dobrodošli. Še posebej nežnejši spol (na plaži), lol. No, saj turisti v Oman ravno ne derejo (všeč nama je). Tudi gneče ni. »Kje so vsi ljudje?« se dostikrat vprašava. Ampak so. Kar nekje. Imaš na primer gumidefekt, sredi puščave, brez sence, pa se že čez ne več kot 10 minut pojavi rešitelj s »SB torbico« (a se spomnite risanke Sport Billy?).

Skratka. Oman je varna dežela.

Nina in Marijana