Nepalska kulinarika

Naš izbor jedi, ki jih morate poskusiti v Nepalu

Za Nepal pravijo, da je dežela priseljencev, zato je dežela multietnična in multikulturna. Vsaka družba v Nepalu pa ima seveda svojo bogato kulturo hrane. Samo Newari, avtohtoni prebivalci katmandujske doline, imajo več kot 200 različnih jedi.

Lahko bi rekli, da je nepalska kuhinja mešanica predvsem indijskih in tibetanskih vplivov. Na jugu, v tropskem Teraju, so okusi močno podobni okusom iz Indije. Na severu so močno prisotni tibetanski, kitajski okusi. V osrednjem delu pa najdemo mešanico obojih naštetih ter mešanico še vsega drugega. Težko je določiti eno samo pravo tipično nepalsko jed. Skupni imenovalec nepalske kuhinje pa je preprostost, nežnost in nasitnost.

DAL BAT TARKARI – Dal bat »power 24 hour«

Indijci ji rečejo thali. Nepalci pa dal bat. Je top nepalska nacionalna jed. Jedo jo prav vsak dan. Nekateri celo večkrat na dan. Lahka in zdrava. Dal bat je kombinacija lečne juhe, riža in zelenjavnega karija. Lahko je vegetarijanski, lahko pa mesni. Nekateri k osnovnim sestavinam dodajo še archar (marinado), čapatije (nekvašen kruh), dahi (skuto ali jogurt) in papadam (hrustljavo pečeno palačinko iz lečne moke). Jesti dal bat na tradicionalen način je tako, da lečno juho zliješ na riž, zmešaš v nekakšne kroglice in z rokami (oziroma samo z desno roko) spraviš v usta. Sliši se enostavno, kajne?

MOMO – slastni žlikrofi

So bržkone daleč najbolj priljubljeni v himalajskem svetu. Naj bi ‘izvirali’ s Tibeta. Momo je neke vrste žlikrof, polnjen ali z zelenjavo ali z mesom ali kombinacijo obojega. Danes so naredili še korak naprej, tako, da je mogoče dobiti tudi momote polnjene s sirom ali s krompirjevim pirejem. Tudi sladki obstajajo. Jabolčni, cimetovi … Lahko so kuhani, poparjeni, pečeni ali v juhi. Z paradižnikovo ali zelenjavno omako. Lahko tudi precej začinjeno. So nepalska neuradna nacionalna jed. Tisti najboljši so na ulici.

Druge res zelo okusne in nasitne tibetanske jedi so tudi tentuk (tibetanska pašta), tukpa (juha z dolgimi rezanci) in chow mien (praženi rezanci).

NEWARSKA KUHINJA

Za Neware bi lahko rekli, da so avtohtoni prebivalci katmandujske doline. Njihova kulinarika je zares posebna. Njihova kuhinja je sestavljena iz mnogih različnih jedi, večina pa kuhana z obilno količino začimb kot so kumina, kurkuma, poper, cimet, ingver, česen, čili … Newari so za razliko od preostalih Nepalcev veliki ljubitelji mesa. Njihovo najljubše meso je bivolje. Tudi kozje je priljubljeno. Izpostavili bi dve njihovi najboljši in najbolj okusni jedi.

Čatamari je neke vrste predjed, ki močno spominja na pico. Pripravijo jo iz riževe moke. Nadev na pici je mleto meso, jajca in zelenjava (paradižnik, čebula, čili …) Ja, prava newarska pica. Je jed, ki jo je nujno treba poizkusiti.

Yomari je mogoče najbolj posebna in unikatna jed. Brez primerjave. To so simpatični poparjeni žlikrofi, ki spominjajo na ribjo obliko, polnjeni z sladko omako čako (mešanica koncentriranega soka sladkornega trsa, prečiščenega masla in oreščkov). Danes lahko izberemo tudi čokoladno filo. Enkratna sladica. Njam, njam.

Nekaj jedi, samo za okus. V Nepalu zagotovo ne boste lačni.

Naj vam tekne. Ramrari khanu hola – ali po naše dober tek!

Marijana