Nepal trekingi

Slovenci zase radi rečemo, da smo hribovski narod. Samo, da vidimo nek kucelj, nas že zasrbi v petah in šibamo na vrh pogledat kakšen je razgled. Verjetno bi se strinjali, da obstajata vsaj dve vrsti takih hribolazcev. Tisti, ki smo radi hitro na vrhu, če je le možno, da pridemo prvi je super.

Radi smo večkrat na vrhu hriba ali gore. 1030 krat na Triglavu. V 11 minutah in 8 sekundah na vrhu Šmarne gore, v 2 urah in 24 minutah gor in dol s Triglava. In še bi lahko naštevali takšne in drugačne rekorde.

Smo pa tudi taki hribolazci, ki gremo v hribe počasi, se razgledujemo, fotografiramo, iščemo jurčke in ciklame, si na vrhu privoščimo žgance, se malo nastavimo soncu in potem počasi odrinemo v dolino. V hribe radi hodimo, tečemo, kolesarimo, smučamo, kakor koli že, samo da so hribi.

In ker slovenske hribe in gore že dobro poznamo, smo začeli osvajati svet. Leta 1979 smo se prvič povzpeli na najvišjo točko našega planeta goro Everest. Gora Everest je del Himalaje in mogočna gorska veriga postaja vedno bolj priljubljena pri vrhunskih alpinistih in tudi navadnih smrtnikih. V letošnjem letu (2019) se je na vrh Everesta podalo kar neverjetnih 885 ljudi.

Najvišje pogorje našega planeta ponuja čudovite trekingeki so lahko zelo zahtevni in se je nanje potrebno posebej fizično pripraviti ali pa tudi take, ki niso tako zelo zahtevni. In taki trekingi so kot nalašč za Samsaro.

Mogočne himalajske doline, ki vam jih predstavljamo, so bile dolgo časa zaprte za tuje obiskovalce, oziroma se šele zdaj odpirajo. Doline Nar Phu, Mustang, Langtang in Dolpo niso tako zelo turistične kot drugi predeli. Vsi skupaj pa so del znamenite tako imenovane Velike himalajske poti. To so pristni, preprosti, odmaknjeni kraji, kjer živi veliko nepalskih in tibetanskih gorskih plemen. Velika himalajska pot je treking pot ob vznožju Himalaje in se vije v smeri vzhod – zahod. V celoti je dolga dobrih 4.500 kilometrov in poteka po ozemljih Pakistana, Indije, Nepala, Butana in Tibeta.

Nepalski del je dolg približno 1.500 kilometrov in nekaj od le teh bomo spoznali tudi na naših potovanjih. V grobem pot lahko razdelimo na dva dela: visoki del, ki se nahaja med 3.000 – 6.000 metri nadmorske višine in zahteva tudi nekaj popotniškega alpinizma, ter nizki del, ki se nahaja med 2.000 – 5.000 metri nadmorske višine. Ta del ni prezahteven in ponuja doživet himalajski sprehod, saj so na tej višini tudi številne visokogorske vasičke s polji, budističnimi samostani in pašniki.

DOLINA NAR PHU

… je pristen skrit biser, pravi naša Marijana. Nedotaknjeni predeli so mešanica surove himalajske narave in starodavne budistične kulture. Gorske vasi, mimo katerih vodi pot, so skupek vsega tega. Kako preprosto, a hkrati težko je preživetje tukajšnjih ljudi. Naša pot nas bo vodila po širokih gorskih zelenih dolinah, polnih visokogorskega riža, ajde in ječmena. Na nekaterih delih je pot zelo ozka, ko hodimo po ozkih soteskah in ni prostora za nič več kot reko in stezico vklesano v živo skalo. Zato zna biti na kakšnem izmed ovinkov morebitno srečanje z domačini res bližnje srečanje. 🙂

Za DOLINO LANGTANG

… pravijo, da so nebeba na zemlji. Tu je visokogorska narava res bujna, polna gozdov s pisanimi grmički rododendrona, pašniki goveda in jakov, ki zabodeno bulijo v obiskovalce. Če je dolina Nar Phu  bolj gorska, je dolina Langtang bolj hribovska. V lokalnih čajnicah in penzionih, kjer nočimo, je postrežba toliko pestra kot ponuja okolje. Nižje smo, več je izbire, višje smo, bolj smo omejeni, pa še dražje postaja vse skupaj. Ni kaj, tako kot pri nas! A verjemite, da tako dobro kuhanega krompirja, kot ga naredijo v Nepalu še niste poskusili. No verjetno tudi zato, ker lakota in utrujenost izboljšata preciznost naših burbončic. Kakor koli že, nič skrbet, hrane ne bo zmanjkalo in za naše želodčke smo poskrbeli.

DOLINA MUSTANG

… je kraj, kjer se človek vedno znova lahko vpraša, kje sem? Sem res še vedno tu, na našem enkratnem planetu? Mustang je predel med Nepalom in Kitajsko oziroma Tibetom. Nekdaj je tu vodila pomembna trgovska in kontrabantarska pot. Nekateri namigujejo, da slednja še vedno deluje … Tibetansko, nepalsko, budistično, hindujsko, šamansko življenje tega predela je edinstveno. Seveda je Mustang čudovit, ko ga prehodimo peš. Številni vodotoki, hudourniki, neskončni razgledi in prečudovita umirjenost ljudi, nam napolnijo srce in duha. To tudi potrebujemo, ker koristno pomaga pri premagovanju višinske bolezni. Zanimivo pa se je zavihteti tudi na konja in se mu za nekaj uric prepustiti. Konjiček pozna svojo pot, zato lahko v miru uživamo v neizmernosti in prvobitnosti narave.

Nepalski trekingi, ki smo jih pripravili so aktivni, a niso prezahtevni. Ne gre za alpinistične odprave. Gre le za zvedavo popotovanje po vznožju masivnega himalajskega pogorja. Nič ne plezamo, ne potrebujemo cepinov, čeprav sem pa tja lahko doživimo turobno, megleno, zimsko in sneženo vreme.

Ker pa si kdo želi še več in iti še višje, smo se pri Samsari odločili, da vam za leto 2021 prvič ponudimo malo bolj zahtevno potovanje.

Dolina Dolpo

To je DOLINA DOLPO.

Tu bomo morda potrebovali celo dereze. Prelazi, ki jih bomo prečili nam ponujajo številne izzive, fizične, psihične, terenske, vremenske. Prava poslastica, ki se je resnično veselimo.

Ekipa Samsara