Nepal. Ko enkrat samkrat ni dovolj.

Nepal je preprosto osupljiv. Je dežela barvite mešanice templjev, bogato okrašenih templjev, izrezljane lesene Newarske arhitekture in kaotičnih ulic je obkrožena z veličastnimi gorami. Dežela kar poka po šivih z neštetimi kulturnimi in naravnimi čudesi. Zgodbe rivalskih kraljestev, mitičnih božanstev in duhovne vdanosti do danes ostajajo nespremenjene. Prijazni prebivalci Nepala so izredno ponosni na svojo kulturo in zapuščino.

V mnogih pogledih je bil od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu skupaj z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Skoraj ga ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili tako vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov kot v Nepalu.

Prva stvar na kateri kar vsi pomislimo ob besedi Nepal, je zagotovo Himalaja. Surova, spektakularna in na trenutke tudi besna. Streha sveta, na kateri domuje najvišja gora in še 14 najvišjih na svetu. Biti obdan z najvišjimi gorami je nekaj magičnega in neopisljivega. Lepota in tišina. Daleč stran, kjer se ceste končajo. Občutek majhnosti in nepomembnosti na najlepši možen način brez primerjave. Za ta občutek se je potrebno podati na več kot 6000 nepalskih vrhov, ali pa okoli Manasluja, v skrivnostno dolino Mustang, okoli Anapurn, pod Everest, in še bi lahko naštevala. Videti in doživeti Himalajo v vsej njeni lepoti, samoti in odmaknjenosti je nekaj, kar se z besedami preprosto ne da opisati. Ni pa vedno lahko.

A mnogi se samo zaradi misli na Himalajo odpovejo potovanju v Nepal. Da bi začutili in občudovali bogato nepalsko zapuščino in kulturo, ni potrebno na streho sveta. Nepal je topografsko zelo razgiban, od nižave 70 metrov nadmorske višine pa vse do najvišje gore sveta na višini 8848 metrov, od subtropskega podnebja do že polarne klime v razdalji pičlih 200 kilometrov.

Tu je izjemna Katmandujska dolina, v kateri bi se lahko zgubljali dneve in dneve. Pravi kozmični ocean, v katerem so se že od nekdaj srečevala osrednjeazijska in indoarijska ljudstva, ki so se tu naselila v odročnih dolinah in nedostopnih višavjih in tako ohranila posebno kulturo in jezike. Lumbini, na jugu dežele, je eno od štirih svetih budističnih krajev ter eno najsvetejših mest na svetu. Za budiste je Lumbini kraj, kjer se je vse začelo z rojstvom princa Sidharte Gautame, ki je kasneje doživel razsvetljenje in postal Buda. Ne tako daleč stran se nahaja najstarejši park v Nepalu, nacionalni park Chitwan, dom neštetim rastlinskim in živalskim vrstam, med njimi tudi ogroženi enorogi indijski nosorogi ter bengalski tiger. In še bi lahko naštevali….

Marijana Panić