Letališče, letalo

Iz vodniške zakladnice – Nasveti za potovanje z letalom

Malo za šalo, malo za res 🙂

Tehnični napotki

 1. Če imate le možnost, si izberite sedež na letalu. Za lepe razglede se usedemo ob oknu, za veliko lulanja pa kakšnega ob prehodu. Če čutite, da so vam zvezde naklonjene, je najbolje seči po enemu izmed tistih, ki stojijo po sredini letala, saj bo potemtakem vaša srečna zvezda poskrbela, da ne boste imeli sosedov in se boste lahko raztegnili čez vse štiri sedeže. Za detajlno analizo sedežev pa imamo na voljo tudi ‘Sedežnega guruja’, ki vam bo povedal, na katerem letu so kateri sedeži bolj oz. manj kul. Več na: www.seatguru.com.
 1. Za zaščito kovčkov so jim v zadnjih letih začeli šivati obleke. Za ugodno ceno tako svojemu potovalnemu spremljevalcu izredno podaljšate življenjsko dobo, obenem pa ga odenete v sebi najljubšo barvno kombinacijo. Enako velja za nahrbtnike, katerim ‘oblečemo’ kakšno živahno dežno pregrinjalo, ki ima v tem primeru isti namen. Ko jih tako ‘pobarvate’ jih tudi takoj zagledate na destinaciji, ko se med kopico sivo-modro-črnih kovčkov, peljejo v vsem svojem mavričnem sijaju po traku na letališču.
 1. Pred oddajo prtljage na ‘check in-u’ imejte v mislih, da ne veste, kdaj jo boste zopet videli. Ni izjema, da se prtljaga včasih pač izgubi, a se potem vedno tudi najde. Do takrat pa je dobro imeti v malem nahrbtniku, ki bo ves čas z nami, zobno ščetko in svežo obleko za prvi dan potovanja (če se ta dan raztegne na cel teden, vas čaka prava avantura lokalnega nakupovanja).
 1. Na varnostni kontroli (kjer nam preverjajo malo prtljago in nas cele preskenirajo) se postavite v tisto vrsto, kjer je najmanj družin in največ poslovnežev. Ta bo brez dvoma najhitrejša.
 1. Pri boardingu (vkrcavanju na let) se vkrcajte med zadnjimi. Če niste prepričani kdaj to je, je zagotovo takrat, ko po ozvočenju slišite svoje ime. Zakaj bi dolge minute čakali v vrsti, ki se premika po polžje; izkoristite še zadnje minute in uživajte ob kavici v udobnem fotelju, namesto da se že gužvate na neudobnih avionskih sedežih prej, kot je potrebno.
 1. Ko letalo pristane in lahko odpnete svoje varnostne pasove, se vam, verjemite, nikamor ne mudi. Še danes ne moremo razvozlati uganke, zakaj se v isti sekundi, ko se letalo ustavi, prav vsi potniki na letalu nemudoma vstanejo in naslednjih 10 minut stojijo sključeni pod odprtimi predali za prtljago. Pretegnite se in se pripravite rajši za svoj mini maraton. Vsi vaši sopotniki se bodo namreč odpravili k istim okencem, kjer bo treba kazati potne liste. Ko se vljudno izkrcate iz letala v vrsti, pospešite svoj korak, da se dobro razmigate po dolgotrajnem sedenju in obenem tudi vse druge prehitite na poti do okenca. Na izhodu imate še tako dovolj časa za skok na stranišče in to bo ravno dovolj dolgo, da se vaša barvita prtljaga pripelje na traku do vas.

Praktični napotki

 1. Pozabite na modo – oblecite se udobno. Bombaž, trenerka in raztegnjena majica, ki jo imate najraje. Velja za vse kose, od glave do pet. Jp, tudi gate – nič ozkega in čipk, kar ta nedeljske za na pot.
 2. Obleka naj bo slojevita. Imejte nekaj lahkega in pa tudi nekaj zelo, zelo toplega. Nikoli ne veste, ali bodo na letalu prižgali gretje ali pa bo sibirska klima. Prav pridejo tudi tople nogavice, kapuca pa je top, saj ščiti pred pihanjem klime. Če jo poveznemo dovolj naprej, ščiti tudi pred močnimi lučmi, če pa jo lahko potegnemo vstran, pa še pred neprijetnimi vonjavami.
 3. V kolikor začne turbulenca med večerjo, čimprej spijemo svojo pijačo, da ne odleti sosedu v naročje. Če vas je rado strah, naročite viski 😀 .
 4. Ne priporočamo pitje kave in čaja na letalu. Letalsko osebje se jima na daleč izogiba, kar veliko pove o njuni kakovosti.
 5. Zamenjajte ga s paradižnikovim sokom. Ste se že kdaj vprašali, zakaj ga strežejo na prav vsakem letalu? Zakaj je tam tako priljubljen, so probale ugotoviti že mnoge študije a dejstvo je, da kar paše telesu že ni slabo. Celo na nemški letalski družbi gre bolje v promet kot pivo!
 6. Pomembno! 24 ur pred potovanjem ne jejte nobenih fižolčkov – ni prijazno do sopotnikov 😀 !
 7. Pokramljajte s tistimi, ki sedijo okrog vas. Mogoče ste se ravnokar usedli poleg novega prijatelja, s katerim vas je spečala usoda nevidne roke sedežnega guruja 🙂

Ana

mednarodno letališče