Zakaj na Kitajsko?

Naštevamo osem razlogov, saj je Kitajcem številka 8 najsrečnejša številka.

1 – YI – PEKING IN KITAJSKI ZID

Kitajska prestolnica. Eno največjih mest v deželi. Nekoč pravo cesarsko mesto, danes pa mestna tradicija izginja pred našimi očmi. Nov način življenja in moderna doba. Pa vendar bi v mestu lahko preživeli neskončno dolgo – sploh če ste veliki ljubitelji preteklosti. V njem se skriva cela paleta zakladov. Največja zaklada sta prav zagotovo največji kitajski trg Nebeškega miru in nekoč cesarsko mesto – Prepovedano mesto. Še nekaj jih je ohranjenih, stare četrti imenovane hutongi. Nedaleč stran od mesta pa se po grebenih zelenih hribov in planotah vije najdaljša kača, ki je bila kadarkoli narejena s človeškimi rokami – veliki kitajski zid.

2 – ER – VOŽNJE S HITRIM IN NOČNIM VLAKOM

Nekatere ta dolge vožnje izkoristimo za potovanje z nočnim vlakom. Ti so se v zadnjih dvajsetih letih precej spremenili. Na bolje. So čisti in zanesljivi. Zvečer se vkrcamo na vlak, ki nas, medtem ko sladko spančkamo, v osmih urah odpelje več kot 1000 kilometrov stran.

Kitajsko tradicijo v deželi z neustavljivo hitrostjo izrinja nova doba tehnoloških inovacij. Ena od novejših inovacij je tudi hitri vlak. Njegov vzdevek je metek. Skoraj ga ni več kraja na Kitajskem, ki ne bi bil povezan z vlaki. No, hitri vlaki lahko drvijo po tirih s hitrostjo preko 300 km/h. Čisti, udobni, zaneslijivi in zelo hitri.

3 – SAN – ŠAOLINI

Na našem potovanju po vzhodnem delu Kitajske nas pot popelje, za kitajske razmere seveda, v majhno mestece Denfeng. Mesto slovi širom po svetu. Tu je rojstni kraj šaolinov in njihovega bojevanja kung fu. V neštetih šolah nas seveda navdušijo šaolini, ki so vse naokrog, na vsaki zelenici, vsakem dvorišču in vsakem večjem prostoru. Urijo se v največji disciplini, v želji, da nekoč postanejo ponosni in slavni šaolinski menihi.

4 – SI – VRAŽEVERNOST

Kitajci so blazno vraževeren narod. Vraževerje je del njihove bogate kulture in preteklosti. Verjamejo v srečne in nesrečne številke. Nekateri bodo za dobre, srečne številke na primer telefonske številke, hotelske sobe, registrske tablice,… odšteli na tisoče dolarjev.

5 – WU – XI’AN

Jap, še eno veliko kitajsko mesto. A nekoč največje in eno najpomembnejših mest na Kitajskem in v svetu. Prav v tem mestu se je pričela slavna trgovska pot poznana tudi kot Svilna pot. Dobrih štirideset let nazaj so v okolici mesta odkrili enega največjih zgodovinskih zakladov 20. stoletja – armado več kot 8000 glinenih vojščakov, katere je dal, predvsem zase, zgraditi prvi kitajski cesar Qin Shi Huang Di. V upanju, da mu sledijo v onostranstvo. Veliko mesto, a simpatično. V osrednjem delu mesta še danes botruje eden redkih še ohranjenih mestnih obzidij. Simpatična pa je tudi muslimanska četrt, njih prebivalci in njihove najboljše sladice v vsej deželi.

6 – LIU – KITAJSKI KRAS – najlepša pokrajina vzhodne Kitajske

Najlepši del kitajskega krasa je zagotovo pokrajina med Guilinom in Yangshuojem. Pokrajina, posuta z neštetimi strmimi in ozkimi kraškimi hribi, manjšimi in višjimi. Med njimi pa vijuga reka Li. Da ne omenjamo nenavadne oblike in poetična imena teh apnenčastih hribov. Z ladjico, s kolesi ali motorji – pogledati kraško pokrajino od daleč in pobliže je nujno!

7 – QI – KITAJSKA KULINARIKA

Za nas ena najboljših kuhinj na svetu. Naročiti hrano na Kitajskem zna biti kar precejšnji izziv, saj se dostikrat ne razumemo, in ne vemo kaj naročit, če v roke prejmeš meni z njihovimi pismenkami. Je pa ponavadi, ne glede na to, kaj naročimo in kaj prinesejo, vedno zelo okusno. Da pa je še bolj zabavno, jemo z jedilnimi palčkami kuaizi. Bolj kot si lačen, hitreje se naučiš jesti . Kitajska hrana, kakršne pri nas ne poznamo.

8 – BA – ŠANGHAJ

Največje število prebivalcev. Največja gostota prebivalcev. Edina širitev mesta je možna le še navzgor. Nebotičniki rastejo kot gobe po dežju. Moderen in futurističen. Mesto, ki ga je enostavno moramo videti in doživeti.

Vas zanimajo razlogi, zakaj na Tibet? Preberite v našem članku (klik klik).