Kdaj v Vietnam?

Če si Vietnam predstavljate kot džunglo v meglici in vroče sonce, ste zelo blizu realni sliki dela dežele. Kljub temu, da je Vietnam tropska država, pa je v smeri sever-jug razpotegnjen za več kot 1000 kilometrov, kar pa pomeni bistvene razlike v podnebju različnih koncev dežele.

Vremenska slika nad Vietnamom je zelo kompleksna in zapletena, praviloma pa ga delimo na tri vremenska območja: severni, osrednji/centralni in južni Vietnam. Na splošno lahko rečemo, da prevladuje tropsko vreme, zato se moramo na svoji poti sprijazniti vsaj s popoldanskimi nalivi, morda tudi kakšnim daljšim deževnim dnevom.  Narava ima pač svoje poti in načrte.

Monsun – čas padavin

Največji vpliv na podnebje imata južni in zimski monsun, ki odločata o količini padavin, relativni vlažnosti v zraku in seveda tudi o za nas tako pomembnih razgledih.

Od maja do septembra se je tako najbolje izogniti južnemu monsunu. Ta namreč prinaša deževno in vlažno vreme južnemu Vietnamu, delti Mekonga in celo severnemu delu.

Zimski monsun, ki vztraja od oktobra do aprila, prinaša bolj stanovitno vreme z manj padavinami, ohladi severni del Vietnama in večino svojih padavin pusti v osrednjem delu države.

Kako kaže na jugu dežele?

V južnem Vietnamu suho obdobje traja od decembra do maja. Deževje v obdobju izven monsuna je omejeno na vsakodnevne popoldanske padavine. Temperature redko padejo pod 20 ˚C, v najtoplejših mesecih pa narastejo tudi do 40 ˚C. To velja predvsem za vreme na območju delte Mekonga in Hošiminha (nekdanji Sajgon). Južni del Vietnama ima vse leto dokaj stalno temperaturo.

Kako pa v centralnem delu?

V osrčju centralnega Vietnama velja podobna vremenska slika kot na jugu. Temperature so nižje, bolj sveže je predvsem ponoči. Ko je v osrednjem delu prevroče, se je izjemno lahko umakniti v zavetje osvežilnih gozdov osrednjega gorskega grebena ali na podeželje Hoi Ana.

Pa še besedica ali dve o tajfunu. V idilo potovanja velikokrat nepričakovano posežejo tajfuni, značilni za osrednji del države. Tajfune je izredno težko točno napovedati, praviloma pa je njihova glavna sezona med avgustom in novembrom.

Kdaj v vietnamski sever in v njegove hribe?

Spomladi in jeseni je naš odgovor.

Severni Vietnam je prijetno topel in sončen od oktobra do decembra, potem pa območje zajame hladen zimski zrak, ki lahko nad Hanoj prinese večdnevno meglo. Če se odpravljate v hribe, Sapa in Fansipan, vam do konca februarja ta del dežele odsvetujemo. V hribih lahko zapade tudi sneg in vidljivost je zaradi megle minimalna.

Za lepše razglede z najvišjih predelov je idealen čas za obisk od marca do maja in od septembra do novembra. Poleti so relativna vlažnost in temperature visoke. V ostalih mesecih se gibajo v Hanoju okoli 30 ˚C čez dan, v hribih je povprečna temperatura nižja. Poletje v severnem delu dežele velja za deževno obdobje. Enako velja za zaliv Halong, kjer se samo v pomladnih in jesenskih mesecih megla nad zalivom malce dvigne, načeloma pa je več časa skrit za mistično meglo.

Morjee.

Če se odpravljate na morje in na katerega izmed vietnamskih tropskih otokov – recimo Phu Quoc – je primeren čas za kopanje in sončenje celo leto. Idealen čas je od novembra do junija, ko se konča deževno obdobje, značilno za poletne mesece. Vroče je vse leto, modro nebo brez oblačka pa se pokaže sredi zime.  Vse, kar potrebujete za potepanje po otoku, so sončna krema, sončna očala in kopalke.

Suma sumarum. Najlepši in najbolj priljubljen čas za obisk Vietnama sta …

… pomlad (med februarjem in aprilom) in jesen (med septembrom in decembrom)!

Pa vendar, je izjemno težko določiti idealni čas potovanja.

Vietnam je celoletna destinacija.

Čas potovanja je odvisen predvsem od tega, kaj si želite videti.

Helena Caf