Kdaj v Nepal?

Popotnik v Nepal, ki si želi odkriti vse čare in skrivnosti te gorate dežele, naj se tja poda spomladi, še raje pa jeseni. Zakaj?

Malo je krajev na svetu, kjer geografija dežele igra tako pomembno vlogo v vsakdanjem življenju njenih prebivalcev. V primerjavi s svojima velikima sosedama, Indijo in Kitajsko, je Nepal majhen. Je tudi precej gorat, saj kar 80 odstotkov površine Nepala predstavljajo gore. V pičlih 160 kilometrih se od juga proti severu nadmorska višina dvigne iz še ne 150 metrov na 8848 metrov. Višje po zemlji ne gre. Ta skrajna točka predstavlja vrh najvišje gore na svetu, gore Everest. V pičlih 160 kilometrih. Si predstavljate? To je podobno kot zračna razdalja med Ljubljano in Lendavo.

Podnebje v Nepalu je raznoliko, predvsem zaradi njegove topografije in nadmorske višine. Nepal ima 4 glavne letne čase:

Zima.

Zima traja od decembra do januarja. Takrat je vreme večinoma lepo, jasno in kolikor toliko stabilno. V Katmanduju praktično nikoli ne sneži, a znajo biti jutra precej vlažna in mrzla. V gorah so zimske temperature čez dan zelo nizke, v povprečju -15 °C. Kaj šele ponoči!

Pomlad.

Pomlad v Nepalu traja od februarja do srede aprila. Spomladansko obdobje je druga najbolj priljubljena turistična sezona v Nepalu. Topleje je, dnevi so daljši in cvetenje rododendronov v hribovskem delu je v polnem razmahu. To je tudi ugoden čas za opazovanje divjega sveta v nižinskem Teraju. Slabost tega obdobja je predvsem slabša vidljivost gor. Za trekinge je to kar primeren čas, saj so jutra običajno čista in sončna.

Čas monsuna.

Sredi aprila začnejo temperature kar naenkrat hitro naraščati. Pogosta sta popoldanska oblačnost in dež. Nastopilo je predmonsunsko obdobje.

Včasih prej, včasih malo kasneje, pride pa vsako leto. Monsun se prične junija in traja nekje do srede septembra. Pravijo, da gore obvladujejo nepalsko pokrajino, monsun pa zagotovo obvladuje njegovo vreme. S seboj prinese obilne padavine, ki v tako razgibani pokrajini, kot je Nepal, povzročijo tudi neštete zemeljske plazove in poplave. A prebivalci ga potrebujejo. In se nanj lahko zanesejo. Vsako leto. Skoraj v celoti so od njega odvisni, saj brez njega ni pridelka. Je prekletstvo in blagoslov.

Potovanje po Nepalu v času monsuna zna biti kar precej nepredvidljivo. Sicer je zrak čist, vse naokoli cveti, sadja in zelenjave je v izobilju. A slaba plat monsuna v Nepalu, predvsem za nas popotnike, so zelo redki razgledi na gore, mnoge ceste in poti pa so zaradi zemeljskih plazov zaprte. Mnogo letov je preklicanih.

Jesen.

Jesen se prične s koncem septembra in traja vse do konca maja. Vreme je čisto in suho. To je sezona modrega neba, ki je skoraj brez enega samega oblačka, in daleč najlepših razgledov na zasnežene himalajske vrhove. Temperature so ravno pravšnje. Ni ne premrzlo in ne prevroče.

Jesen je zagotovo najlepši čas za obisk Nepala.

Le kdo si ne bi želel svojega dopusta preživeti v času najlepšega vremena? Priti tako daleč in ne videti Himalaje?