ZAKAJ V MJANMAR?

Kaj vas čaka v Mjanmaru?

JANGON

Začetek in konec našega popotovanja. Veliko mesto z veliko pagodo. Zlato-svetlikajočo se v večernem soncu. Občudujejo jo domačini in turisti. Tudi mi.

MOST U-BEIN

Po celodnevnem ogledu Mandalaja z okolico sledi večerni sprehod po najdaljšem tikovem mostu na svetu. Če ste v paru uživate v romantiki, če pa ste lepšo/močnejšo polovico pustili doma pa romantiko lovite v objektiv fotoaparata.

JEZERO INLE

Z vetrom v laseh, pršem hladne jezerske vode na obrazu, hrupom motornega čolna v ušesih in fotoaparatom v rokah, smo se vozili po spokojnnem Inleju. Mimo plavajočih vrtov in samostanov na vodi, mimo zlatarjev, srebrarjev, zvijalk cigaret, ladjedelcev in tkalk … Ej, a veste, da se iz lotosov da tkati blago? Oooo, pa kako je fin na otip … Oooo, pa kako drag, smrk, smrk.

BAGAN

Templji, na drugi strani templji, tam za drevesom templji in tam daleč, kamor seže pogled, templji. In kako na ogled tega ogromnega kompleksa? Z električnimi motornimi kolesi, tako gre najlažje. Če pa vam mladi domačin, ki jih izposoja, prijazno pove: »Hmm, I think you are too old to learn how to drive motorcycle …« potem vam ne preostane drugega, kot da si izposodite sklumpano kolo in vztrajno vrtite pedala, tako kot jaz. Sončni zahod pa je seveda obvezen.

PROVINCA ČIN

Gori, doli, naokoli … Po ravninah in strminah … Od vasi do vasi. Povsod prijazni domačini. Nekateri klepetavi in smejoči, nekateri tihi in sramežljivi, nekateri s potetoviranimi obrazi in pipami v ustih, nekateri pa začudenih pogledov, ko so nas zagledali:
»Pa kdo za vraga so ti bledolični, trapasto oblečeni ljudje?«
Ko smo se zbudili v sveže jutro in se navduševali nad lepimi razgledi, nas je lokalni vodnik razveselil:
»Ja, ja, a vidite tistole mestece, tam daleč na drugem hribu … tja smo danes namenjeni.«
»Aaaaa?«
»Ja, kar pot pod noge …«

PLAŽA NGAPALI

Sonce, morje, palme in lenarjenje na plaži, v senčki pod marelo. In krog je sklenjen. Mi smo pobarvali svoj svet, no, en majhen delček širnega sveta – Mjanmar.

Nina