Je vse v zvezdah?

ASTROLOGIJA

zvezde, astrologija

Ena od značilnosti šrilanške družbe je še vedno močna prisotnost tradicije in običajev v vsakdanjem življenju. Kljub hitremu razvoju dežele in družbe v zadnjih desetih letih, ostajajo določena področja skoraj nespremenjena. Posvet z astrologom ob pomembnih življenjskih prelomnicah, je eno od teh.

Kako visoko je bila astrologija kot veda cenjena v zgodovini otoka, nam pove zapis o enem najpomembnejših šrilanških vladarjev. Kralj Dutugemunu (161-137 BC) je v času svoje vladavine določil, da je morala imeti vsaka skupnost, v kateri je bilo povezanih do 16 vasi, svojega zdravnika, meniha in astrologa. Še v 19. stoletju je bilo za zdravnike splošne medicine obvezno poznavanje astroloških znanj za lažje določanje vpliva zvezd na zdravstveno stanje pacienta.

Na enem od potovanj po Šrilanki sem o tej temi malo debatirala z lokalnim vodnikom Samanom. Začel mi je razlagati svojo življenjsko zgodbo. Povedal je, da je njegova žena iz višje kandijske kaste, katere člani imajo modro kri. Ko sta se spoznala, ni šlo vse gladko. Moral je vztrajati in izbrankinim staršem dokazati, da je kljub nižjemu stanu vreden njihove hčere. Par je dobil blagoslov astrologa, a ju je opozoril, da ne bosta nikoli dobila moškega potomca, čeprav si ga bosta silno želela, da pa bosta imela tri krepke hčere. Danes je Saman zelo ponosen oče svojih treh deklet, ki jim je omogočil najboljše šolanje v državi. Še posebej se je veselil poroke najstarejše. Poročila se bo z zdravnikom, kar pomeni, da bo njegovi ljubljenki zagotovljena prihodnost v izobilju. Povedal je, da je pred poroko nujno soglasje vseh staršev, potem pa sledi pika na i. To je posvet pri astrologu.

Večina Šrilančanov da ob rojstvu otroka izdelati rojstno karto, ki jo astrolog ob ključnih življenjskih prelomnicah preuči. In poroka je sigurno ena takih prelomnic. Za ujemanje parov uporabljajo astrologi posebno točkovno metodo z najvišjo vrednostjo 22. V primeru, da se par ujema v 17 ali več točkah je to znak za stabilen in srečen zakon, med 15 in 17 točk je stanje zadovoljivo, med 12 in 15 točk kaže na manj zadovoljive odnose in vse kar je pod 12 točk ujemanja se odsvetuje. Njegova naloga je tudi določiti ugoden datum poroke, fotografiranja, poročnega potovanja, prvega prestopanja skupnega doma …

Rojstna karta, astrologija
astrološka karta, Šrilanka

Saman je prepričan, da je upoštevanje astrologovih priporočil pred poroko eden ključnih razlogov za manjše število ločitev. Se pa vloga astrologa ne konča pri poroki. Vsak večji dogodek in prelomnica v življenju posameznika je povezan z astrologijo – rojstvo otroka, izbira imena, prvo striženje las, uživanje prve trde hrane, datum začetka učenja abecede, prva menstruacija, izbira poklicne poti … Tudi polaganje temeljev za hišo, ustanavljanje podjetja ali kopanje vodnjaka na domačem dvorišču je, verjeli ali ne, določeno z astrologovo pomočjo. Glede na postavitev planetov lahko predvidi ugoden ali manj ugoden razplet dogodkov in razbere prednosti in slabosti v karti posameznika. Upoštevanje priporočil pa lahko življenje posameznika bistveno olajša.

Nasvet astrologa je ključen tudi v kritičnih trenutkih. V primeru bolezni, nezaposlenosti, družinskih nesoglasij ali neplodnosti. Uživanje ayurvedskih zdravil, očiščevalni obredi, post v času polne lune, darovanje v templjih in darovanje hrane živalim kot so vrane in psi so priporočila, ki naj bi pomagala k ozdravitvi in odstranitvi preprek.

Tudi šrilanško praznovanje novega leta je vezano na naravni horoskop, kar pomeni, da ga praznujejo aprila meseca, ko sonce vstopi v znamenje Ovna. Ta čas sovpada z začetkom jugozahodnega monsuna in koncem obdobja žetve riža. Za budiste in hindujce je to družinski praznik, ko si izmenjajo darila in jedo kiribath, riž kuhan v kokosovem mleku in oblikovan v diamantne rezine. Trgovine se zaprejo, na vrsti so obredi, ljudje si nadenejo nova oblačila in astrologi imajo polne roke dela z izdelavo letnih horoskopov. Vse zanima, kakšno usodo jim prinaša novo leto.

Jyotish (džotiš) astrologija nikakor ni zapečaten list papirja ali usoda, ki se je ne da spremeniti. Nemočen je posameznik le do takrat, ko se začne zavedati svojih podzavestnih vzorcev. Te pa lahko razpozna prav z analizo rojstne karte. Šrilančani verjamejo v karmo in reinkarnacijo ter verjamejo, da imajo posameznikove življenjske odločitve, izbire in njegovo delovanje ključen vpliv na njegovo življenje in usodo. Vsako delovanje prinese določene posledice, ki jih živimo. Ali žanjemo dobro ali slabo karmo, je odvisno od stopnje zavedanja lastnih črnih lis in našega delovanja, še doda Saman.

Sara Alt