Japonska je dežela nasprotij

Japonska na popotnika deluje kot magnet, saj predstavlja preplet najsodobnejše tehnologije ter stoletja stare tradicije, ki v sebi skriva šintoistično romantiko in realnost zen budizma. Hkrati je to dežela, kjer ji še vedno vladajo božanstva in demoni, v prvi vrsti boginja sonca Amaterasu ter vseprisotna nebeška kreatorja Izanagi in Izanami, ki sta ustvarila to »nebeško deželo«.

Tukaj lahko zase vsak najde košček raja. Glavni otok Honšu z bogato zgodovino in glavnimi središči, poduhovljen Šikoku z neokrnjeno naravo in prelepimi soteskami. Subpolarni Hokaido, ki v največji meri privablja ljubitelje snega na eni strani, pa vse do tropov in rajskih peščenih plaž na otočju Okinava na drugi. Na zemljevidu deluje kot manjši arhipelag otokov, a ko pogledamo bližje spoznamo, kako daleč se ti v vse smeri raztezajo.

Za Japonsko velja, da naj bi imela šest letnih časov in vsak izmed njih doda popotniku nekaj posebnosti doživljanja dežele. Popotniki imemo najraje zgodnjo pomlad in pozno jesen. A vsak obisk Japonske je veliko več kot le opazovanje češenj in jesenskih barv.

Kaj pa opazovanje in občudovanje ljudi, ki hitijo skozi mestne ulice in postanejo vaši sopotniki na daljših vožnjah z lokalnimi prevoznimi sredstvi? Zato vedno pride prav, da poznate vsaj malo jezika, da lahko s sopotniki pokramljate in tako stopite še korak globlje k spoznavanju te tako drugačne miselnosti. Na poti zato vedno odkrijete kaj nenavadnega in zanimivega, kar vas bo sililo v razmišljanje še leta od prvega obiska Japonske.

Poetična duša Japonca na vsakem koraku skrbi za preprosto, a vendar popolno urejeno okolje in spoštljivost do vsakogar, ki se jim znajde na poti. Tradicija narekuje razvoj, omejenost prostora in staranje prebivalstva pa sili k preseganju domišljije, da bi s z moderno tehnologijo ustvarila prijaznejši jutri. Super moderna tehnoligija ponuja možnosti ter cene, ki se vzpenjajo v nebo, ustvarjajo pa jih marljivi prebivalci dežele vzhajajočega sonca.

Vsa sodobna tehnologija, ki nas odtujuje na zahodu, pa zanimivo japoncem ne preprečuje, da ne bi obstali za nekaj ur pod cvetočimi češnjami ali uživali v jesenskih barvah s skrbno pripravljeno skodelico čaja matcha. Ob vikendih povsod tekajo in se igrajo razposajeni otroci, medtem ko se najstniki prepuščajo zanimivim japonskim modnim smernicam in si seniorji organizirajo skupinsko telovadbo v mestnem parku.

Le kako si lahko v družbi, ki venomer hiti, vzamete vsaj uro časa samo zase, se boste vprašali. Čisto enostavno.  Najbolj razširjena filozofija Zen pravi, da živi za tukaj in sedaj, kajti vsak trenutek je neponovljiv, zato se moramo posvetiti vsakemu trenutku s skrbno natančnostjo in doživeti bistvo ter lepoto bivanja sedaj. Če ne drugje, pa v kakšnem od lično urejenih zen vrtovih, ki postajajo vse bolj priljubljeni tudi pri nas. A bistvo na zahodu marsikdaj ostaja skrito oz. se izgubi. Vsaj delček slednjega pa mogoče odkrijemo v njemu domači deželi.

Helena Caf