OSREDNJA AZIJA

ali drugače SOVJETISTAN

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in Kitajsko, odprle Centralno Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal prav poseben splet teh mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, kjer so se ustavljale karavane na svojih poteh.

Svilna pot.

Od nekdaj njena mistika privablja popotniškega duha. Kako tudi ne bi, ko pa je vedno veljala za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo, vsak ‘-stan’ pa nam pripoveduje svoje poglavje v njeni mogočni zgodbi.

Svilna pot tudi nas pri Samsari že dolgo vleče. In vsakič, ko odkrijemo kak nov kotiček, se pojavi dodaten razlog, da se znova vrnemo.

Odročna, nepoznana, a lahko se pohvali s fantastično pokrajino in izjemnimi kulturnimi zakladi.

In najboljšimi šašliki 🙂 .

UZBEKISTAN

Je sinonim za Svilno cesto – starodavno trgovsko pot, po kateri so tisočletja potovali trgovci, raziskovalci in osvajalci. Je kulturna zibelka regije. Tu stojijo tri (mogoče celo) najlepša mesta, polna bogate preteklosti. Najbolj opevano mesto Samarkand, za katerega pravijo, da je srce osrednje Azije. Buhara velja za najsvetejše mesto v regiji. Nazadnje pa je tu še puščavski biserček – Hiva. In če ste iskali deželo, kjer se boste počutili kot milijonarji, ste jo našli! Za lokalno valuto boste tukaj potrebovali kar ta veliko vrečo . Prav takšno, s kakršno so včasih v teh mestih na veliko trgovali.

KAZAHSTAN

Na prvo žogo ni videti kot dežela kontrastov. Njena duša je njena širna stepa. Sredi nje leži nova, futuristična kazaška prestolnica – Nursultan (Astana) – okoli nje se vije visoki Altaj. Tu so še kulturna mesta Svilne ceste, največje mesto Almaty in hitro izginjajoče Aralsko morje. Tudi Kazahstan ima svoj ‘divji zahod’ s svojo izjemno planoto Ustyurt. In ne, to še ni vse. V deželi najdete tudi kraj, kjer lahko ‘raziskujete’ vesolje, ne da bi sploh zapustili naš planet. Obstaja. Sredi ničesar, v širni kazaški stepi. Lahko vas peljemo tudi tja. V Bajkonur – sedež ruskega vesoljskega programa, kjer lahko v živo spremljate izstrelitev raket.

KIRGIZIJA

Kirgizija je dežela nomadov. Skrita v globinah Centralne Azije in dolgo pozabljena. Njena narava je oh in sploh. Dramatična. Obsežna. In spokojna. Je glavni razlog za obisk dežele. Predstavljajte si sprehode in trekinge v visokem Tjanšanu. Smučanje v Karakolu. Kopanje v visokem jezeru Isik Kulu. Spanje pri čisto ta pravih nomadih ob jezeru Song Kul in v dolini Taš Rabat.

TADŽIKISTAN

Divji, visok in redko naseljen. Stičišče Himalaje, Tjanšana, Karakoruma, Kunluna in Hindukuša. Streha sveta. Po njej pa slavna pamirska avtocesta, druga najvišja na svetu! Nepozaben roadtrip po strehi sveta do osupljivih visokogorskih jezer in odbitih panoramskih razgledov. Z džipom, na kolesu ali kar peš. Izbira je vaša.

TURKMENISTAN

Heh, neke vrste centralnoazijska Severna Koreja. Zaprt. Skrivnosten. Najmanj poznan izmed vseh ‘-stanov’. Turkmenska prestolnica je svet zase. Belo marmorno mesto sredi puščave polno eksotične arhitekture in rekordov. Še globlje v puščavi pa Darvaza – prava vrata v pekel.

Ste pripravljeni na to izjemno pustolovščino? Ponudbo ukrojimo po vaših željah, a tudi nam idej nikoli ne zmanjka 😉