DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.
INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.
Preostala dovoljenja za potovanje po Sikkimu uredimo mi.
ZDRAVJE:
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli v Sikkimu in Zahodnem Bengalu so preverjeni in čisti. udobni in čisti, lokalne kategorizacije 3-4*. Na potovanju je vključen zajtrk. Brezalkoholne pijače so na voljo povsod, alkoholne le ponekod. Priporočamo pitje ustekleničene vode.
Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr. nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).
Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.
VREME:
Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.
Podnebje v Indiji je zelo različno. Večji del poti se bomo gibali po gorskem območju, za katerega je značilno gorsko podnebje, ki je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Čez dan se lahko temperature dvignejo vse do 25 °C, ponoči lahko padejo pod 10 °C. Vlaga zraka je nizka, so pa možne krajše plohe ali nevihte. Temperature v Kalkuti se lahko dvignejo čez 30 °C čez dan, ponoči pa spustijo do 20 °C. Najlepša meseca za potovanje v Sikkim in Zahodni Bengal sta oktober in november. Več informacij o vremenu v Sikkimu in Zahodnem Bengalu dobite na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.