SIKKIM, DARJEELING IN KALKUTA 12 DNI

Dežela spokojnosti in kulturna prestolnica Indije

Sikkim. Bogata tibetanska kultura.

Je majhna, komaj opazna, a nadvse zanimiva državica, stisnjena med Tibetom, Nepalom in Butanom. Dolga stoletja je bil Sikkim izolirana neodvisna budistična kraljevina. Je srečna domovina. Tako so jo poimenovali njeni prijazni in gostoljubni prebivalci. Pokrajina je izjemno razgibana … Od globokih in zelenih gorskih dolin, posejanih z riževimi terasami in cvetočimi rododendroni, pa vse do budističnih samostanov z molilnimi zastavicami in mlinčki ter tretje najvišje gore na svetu, Kanchenjunga. Sikkim danes uživa prav poseben status in se, poleg drugih ugodnosti, ponaša tudi s statusom zaenkrat edine zvezne državice, ki je postala 100 % zavezana organski pridelavi.

Zahodni Bengal, Kalkuta in Darjeeling.

Zahodni Bengal je poseben že zato, ker se razteza od Himalaje pa vse do morja. Kalkuta, njena prestolnica, je intelektualna in kulturna prestolnica Indije. Imenovana mesto radosti je polna življenja in zahodnjaka sooča z indijskim vrtiljakom kulturnega šoka, ki ga je vsekakor vredno obiskati – že zaradi neverjetnih kontrastov med modernim in tradicionalnim, ki je v Indiji vedno najbolj poudarjeno. Čisto na severu Bengala pa na dramatični lokaciji botruje gorska postojanka Darjeeling, dom »šampanjca« med čaji. Obdana z neštetimi čajnimi plantažami, okolica ponuja enega najlepših razgledov na najvišje vrhove mogočne Himalaje.

DATUM

26. 3. – 6. 4. 2025

CENA

1.990 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Delhiju.

letalo              

Po pristanku v Delhiju in ureditvi vseh obmejnih formalnosti nadaljujemo s poletom v Bagdogro. Po gorski cesti se odpeljemo proti gorskemu Darjeelingu. Utrujeni, a veseli, da smo prispeli. Svež gorski zrak zares prija. Zvečer se po želji odpravimo raziskat živahno mesto središče.

letalo, kombiji, hotel              

Še pred zoro in zajtrkom se odpeljemo na Tigrov hrib. Če bo sreča na naši strani, bomo ob jutranjem svitu uzrli mogočno himalajsko verigo. Panorama »strehe sveta« nam lahko razkrije vrhove najvišjih gora na svetu. Sončni vzhod na takem kraju je nekaj, kar se ne da opisati, ampak je preprosto treba doživeti. Vrnemo se nazaj v Darjeeling, kjer se po zajtrku vkrcamo na znameniti himalajski vlak Toy train (Unesco). Vlak nas odloži na najvišji železniški postaji v Indiji, v vasici Ghum. Obiščemo tamkajšnji samostan z zanimivim kipom Bude. Po želji se lahko peš odpravimo v Darjeeling in uživamo v razgledih. Popoldan obiščemo himalajski alpinistični inštitut, se sprehodimo med grmički svetovno znanega čaja in pokukamo v eno od predelovalnic te okusne pijače. Nato pa se prepustimo uživanju v živahnem mestnem vrvežu te lepe gorske postojanke.

kombiji, vlak Toy train, hotel, zajtrk                

Odpeljemo se proti nekdanji samostojni budistični kraljevini Sikkim. Na poti v Pelling si privoščimo več naključnih postankov ob poti. Kar naenkrat se znajdemo v hriboviti deželi s spektakularnimi cestami, polni samosvoje kulture in prijaznih prebivalcev. Po prihodu v Pelling pozno popoldan se po potki skozi gozd vzpnemo do Sanga Chöling, enega najstarejših samostanov v Sikkimu, ki ponuja prekrasen razgled na himalajske vršace.

kombiji, hotel, zajtrk                

Zapeljemo se do svetega jezera Kecheopelri, skritega v gorski skledi in obdanega z gostim gozdom. Zagotovo na sprehodu po okolici jezera srečamo mnoge budistične in animistične romarje, ki prižigajo oljenke in kadila ter vrtijo molilne mlinčke. Popoldan obiščemo enega najpomembnejših in najstarejših aktivnih samostanov v Sikkimu – samostan Pemayangtse. Pripada sekti Nyingmapa, bolj poznani pod imenom »Šola rdečih klobukov«, in je ena od petih šol tibetanskega budizma. V samostanskem kompleksu hranijo obširno zbirko budističnih umetnostnih del, pa tudi kipce vseh osmih reinkarnacij Padmasambave oz. Guru Rinpočeja, razširjevalca tantričnega budizma. V bližini se sprehodimo po ruševinah nekdanje kraljeve prestolnice Sikkima.

kombiji, hotel, zajtrk                

Poslovimo se od prijetnega Pellinga ter se odpravimo proti današnji prestolnici, Gangtoku. Po gorskih cestah se vzpenjamo in spuščamo mimo nasadov kardamoma in majhnih vasic. Slikovito mesto Gangtok leži nad reko Ranipul in je danes moderna prestolnica Sikkima, včasih pa je tod mimo peljala živahna trgovska pot v Tibet. Mesto privlači mnoge turiste zaradi bogate budistične zgodovine, kateri smo priča v Inštitutu tibetologije. Inštitut je bil ustanovljen leta 1958 za potrebe raziskovanja tibetanske kulture in tantričnega budizma. V njem nas preseneti precej obširna zbirka knjig, rokopisov in tibetanskih budističnih slik Thanka. Obiščemo tudi čudovito belo stupo Dodrul, simbol zmage dobrega nad zlim. Stupo obkroža 108 molilnih mlinčkov z obvezno splošno mantro Om Mani Padme Hum. Preostanek dneva preživimo v središču živahnega mesta.

kombiji, hotel, zajtrk

Čaka nas pot v dolino Ranipul, kjer obiščemo samostan Rumtek. V njem je glavni sedež sekte Karma Kagyu, znana tudi pod imenom »Šola črnih klobukov«. Zaradi precej zapletenih razmer v Tibetu je v prejšnjem stoletju v Sikkimu poiskal zatočišče 17. Karmapa po vrsti, vodja Črnih klobukov. Zato so tu zgradili samostan, znan tudi kot Center Dharma Čakre. Zapletena zgodba, ki do danes še ni dobila svojega epiloga. Pot nadaljujemo v trgovsko gorsko postojanko Kalimpong. Nekoč del Sikkima, kasneje sosednjega Butana, danes pa je del indijske države Zahodni Bengal. Kalimpong je prijetno mesto, ki je že od nekdaj na trgovski poti med Tibetom in Kalkuto. V njem še vedno živi pisana mešanica mnogih kultur in religij.

kombiji, hotel, zajtrk

Sproščen dan v prijetnem gorskem mestecu pričnemo s sprehodom na lepo razgledno točko pod samostanom Zong Dog Palri. V samostanu hranijo izredno zanimivo tridimenzionalno mandalo – upodobitev celotnega vesolja. Nazaj v mestu obiščemo vrtnarijo s cvetlicami, saj je mesto z okolico poznano po čudovitih cvetlicah. V bližini stoji tudi zanimiva cerkev sv. Tereze in njena zgodba. Popoldan pa se sprehodimo do še ene lepe razgledne točke na hribu Deolo (1.704 m), od koder občudujemo mesto pod nami.

hotel, zajtrk                

Danes se spustimo nazaj v dolino, proti našemu izhodišču. Na poti do Bagdogre si privoščimo več postankov ob poti. Pozno popoldanski prihod v Bagdogro.

kombiji, hotel, zajtrk

Zjutraj se odpeljemo do bližnjega letališča, od koder poletimo v prestolnico Zahodnega Bengala, v Kalkuto. Kalkuta je mesto presenečenj s pravim bengalskim vzdušjem in mesto, v katerem prav nihče ne ostane ravnodušen. Kulturni šok, kaos, najlepše kolonialne stavbe, mošeje, cerkve, hindujski templji, moderni nakupovalni centri, tržnice – vse to in še več najdemo v Kalkuti. Ima tudi veliko vzdevkov: mesto radosti, kulturna prestolnica, mesto palač, mesto vseh mest, mesto mostov in celo Vzhodni Pariz … Čisto verjetno najdete še kakšnega, čisto svojega. Za začetek se odpeljemo do ene najlepših britanskih zapuščin v mestu, Viktorijinega spomenika, ki je radost in ponos mesta. Sprehodimo se tudi čez mestni park Maidan do katedrale sv. Pavla. V mestu se sprehodimo skozi največji knjižni bazar v Indiji in največji bazar rabljenih knjig na svetu. Lokalni pregovor pravi, da če tu ne uspeš najti knjige, ki jo iščeš, potem najbrž sploh ne obstaja! Zvečer pa se sprehodimo še po ulici Park, ki nikoli ne spi.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

Kalkuta, kaotična, divja in tako tipično indijska, a hkrati topla in nasmejana. Danes obiščemo središče Misijonark ljubezni, katerega je ustanovila Mati Tereza, ki je postala zaščitni znak mesta. Obiščemo tudi najslavnejši tempelj in najstarejši romarski kraj v mestu – Kalighat, hindujski tempelj, posvečen neizprosni boginji Kali. Nato se podamo čez reko Hoogly preko veličastnega mosta Howrah, ki vsak dan prenaša težo več kot milijon pešcev. Na drugem koncu pa stoji najbolj prometna železniška postaja Howrah, ki vabi s svojim živo rdečim pročeljem. Saj res, kaj pa tiste slavne bengalske slaščice? Zvečer se odpeljemo na letališče, od koder poletimo (preko vmesnih letališč) proti domu.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo              

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.990 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranja leta Delhi-Bagdogra in Bagdogra-Kalkuta,

– 9 x nočitev v hotelih 2-3*,

– 9 x zajtrk,

– vse prevoze s kombiji (4 osebe + voznik) v Sikkimu in avtobusom v Kalkuti,

– vlak Toy train,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vsa potrebna dovoljenja za potovanje po Sikkimu,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta,

– vizum za Indijo 40 EUR (za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 390 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– doplačila za slikanje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

Preostala dovoljenja za potovanje po Sikkimu uredimo mi.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom. Vsak dan bo z vami poleg slovenske vodje poti tudi indijski lokalni vodnik.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Sikkimu in Zahodnem Bengalu so preverjeni in čisti. udobni in čisti, lokalne kategorizacije 3-4*. Na potovanju je vključen zajtrk. Brezalkoholne pijače so na voljo povsod, alkoholne le ponekod. Priporočamo pitje ustekleničene vode.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je pretežno hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno. Zaradi spoštovanja njihove kulture predlagamo, da vaša garderoba vključuje pretežno obleko, ki zakriva ramena in kolena.

Oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za toplo (tudi vroče) vreme, a ne pozabite na dovolj toplejših kosov, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli (predvsem v višje ležečih krajih).

VREME:

Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.

Podnebje v Indiji je zelo različno. Večji del poti se bomo gibali po gorskem območju, za katerega je značilno gorsko podnebje, ki je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Čez dan se lahko temperature dvignejo vse do 25 °C, ponoči lahko padejo pod 10 °C. Vlaga zraka je nizka, so pa možne krajše plohe ali nevihte. Temperature v Kalkuti se lahko dvignejo čez 30 °C čez dan, ponoči pa spustijo do 20 °C. Najlepša meseca za potovanje v Sikkim in Zahodni Bengal sta oktober in november. Več informacij o vremenu v Sikkimu in Zahodnem Bengalu dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače. Če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj. Internet bo na voljo v hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
NEPAL HOLI 12 DNI

NEPAL HOLI 12 DNI

6. 3. - 17. 3. 2025
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

8. 3. - 22. 3. 2025
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

21. 3. - 1. 4. 2025
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

3. 4. - 13. 4. 2025
NEPAL IN TIBET 17 DNI

NEPAL IN TIBET 17 DNI

3. 4. - 19. 4. 2025