DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.
INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.
DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za treking in dolino Nubra z jezerom Pangong potrebujemo dve barvni fotografiji.
ZDRAVJE:
Pogoji za vstop v Indijo, povezani s Covid-19 (22. november 2022): ni omejitev.
VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 3000 m do 5360 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli in penzioni v Lehu in dolini Nubra ter jezeru Pangong so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. V kampih na trekingu spimo v šotorih za dve osebi (ali z doplačilom za eno osebo). Prhanje v času trekinga ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo velja za nočitve v hotelih in šotoru.
V času trekinga so v ceno vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Pri bivanju v hotelu v Lehu je vključen le zajtrk (3x), medtem ko ostale penzionske nastanitve v dolini Nubra in ob jezeru Pangong poleg zajtrka vključujejo tudi večerjo (3x).
Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr. nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).
Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.
VREME:
Podnebje na območju Ladaka je v poletnih mesecih monsunu navkljub zaradi padavinske sence suho. V juliju in avgustu lahko pade količinsko cca 150 mm dežja, vendar je druga polovica avgusta že vremensko bolj predvidljiva in suha. Povprečna dnevna temperatura se giblje od 20 ° do 30 °C, ponoči lahko pade temperatura tudi pod 10 °C, sploh v visokogorju in rečnih dolinah. Nočne temperature pod 0 °C v visokogorju niso nič neobičajnega. Zaradi višje nadmorske višine računajte na izjemno močno sonce tekom dneva. Na prelazih lahko pričakujemo padavine, tudi sneg. Najboljši čas za obisk Ladaka je od maja do septembra, saj so takrat cestni prelazi odprti in temperature ugodne. Poleti je nebo tudi jasno in dežela v tem času ponuja najlepše razglede na gore.
Več informacij o vremenu v Ladaku dobite na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.