LADAK IN TREKING MARKHA 15 DNI

Večna lepota skrita za sloji špičastih gorá

Ladak. Dežela osupljivih samostanov in menihov v rdečih haljah.

Ladak je indijska zvezna država, ki leži visoko na severu podceline. Je dežela kot nobena druga in njeno ime pomeni “visoki prelaz”. Razteza se od ledenika Saichen v pogorju Karakorum in vse do glavne verige osrednje Himalaje. Več stoletij je imel Ladak izjemno strateško pozicijo na svilni cesti, ki ga je povezovala s Pakistanom, Tibetom in Osrednjo Azijo. Zaradi bogate dediščine tibetanskega budizma regijo pogosto imenujejo tudi “Mali Tibet”. Ob dramatični pokrajini so sinonim za to najhladnejšo visokogorsko puščavo na svetu tudi osupljivi budistični samostani z bogatimi knjižnimi zbirkami ter poslikavami, bele stupe, v zraku plapujoče petbarvne molilne zastavice in dobrodušni menihi v rdečih haljah.

Ladak in dolina Markha

Treking Markha. Slikovite doline, zasneženi vršaci in popolni razgledi.

Treking Markha je med popotniki dobro poznana pohodniška pot, ki jo nekateri imenujejo tudi treking od čajnice do čajnice. Morda se sliši preveč klišejsko in turistično, a se poti z drugimi pohodniki združujejo le redko. Pot je slikovita in dovolj adrenalinska, primerno dolga ter srednje naporna. Poseben čar dodajajo večinsko tibetanski prebivalci ter njihove domače živali ter divji svet narodnega parka Hemis z goro dveh vrhov Kang Yatse (6496 m), ki zaokrožuje dolino. Treking vsebuje: lahkotne pohode v nižini, višinsko aklimatizacijo, prečkanje rek in potokov, kroženje okoli budističnih stup, posedanje ob skodelici čaja, vzpon čez prelaz Kongmaru na višini 5260 metrov, sledenje svizcem, občudovanje zlatih orlov, močno toplo sonce in mrzle noči.

DATUM

13. 7. – 27. 7. 2024

CENA

2.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Delhiju.

letalo              

Prihod v Delhi. Po ureditvi obmejnih formalnosti se preusmerimo na notranji let v Leh. Pristanek v objemu gora. Odpeljemo se v hotel, sledita namestitev in počitek. V skladu s časom in počutjem se odpravimo na umirjene ulice Leha na kratek orientacijski sprehod. Spijemo kozarček ali dva sladkega čaja, najdemo nekaj okusnega za pod zob in se vrnemo v hotel na počitek.

letalo, kombi/avtobus, hotel  

Današnji dan je namenjen postopni aklimatizaciji na višino. Zjutraj se odpeljemo proti sotočju rek Zanskar in Ind. Na poti obiščemo sikhovski tempelj iz 16. stoletja z zanimivo lokalno legendo, zgrajen v spomin guruju Nanaku. Nedaleč od sotočja na hribu uzremo budistični samostan Likir in s soncem obsijanega bodisatvo Maitreja. Za konec dopoldneva si v samostanskem kompleksu Alchi ogledamo lepo ohranjene freske in mandale. Vrnemo se v Leh, kjer se peš odpravimo do devetnadstropne palače z izjemnim razgledom na mesto. Vse željne pešačenja čaka še polurni vzpon na vrh Namgyala, kjer pod sinjim nebom v vetru plapolajo budistične molilne zastavice. Popoln kraj za oddih in razgled! Spust v mesto in prost preostanek večera.

kombi/avtobus, hotel, zajtrk

Pripravljeni smo, da se preko najvišje ležečega cestnega prelaza na svetu spustimo v slikovito dolino Nubra. Na nekdanji karavanski poti od Leha do Kašgarja se, podobno kot nekoč karavanarji, ustavimo na znamenitem prelazu Khardung, ki ga je davno nazaj letno prečkalo tudi preko 10.000 konjev in dvogrbih kamel. Kratek postanek za nekaj klišejskih fotografij in skodelico toplega napitka. Za srečno pot v smeri urinega kazalca obkrožimo še gompo. Po spustu s prelaza  se počasi odpira pogled na smaragdno reko Shyok, ki se kot kača zvija v dolini peska in kamenja. Pred kosilom obiščemo v dolini Nubra najstarejši samostan Diskit in 32 metrov visokega barvitega Maitreja. Dan zaključimo v Hundarju, ki leži v nedrju doline in špičastih gora. Diši po pesku! Vzdušje v družbi sipin in dvogrbih kamel je pristno puščavsko.

kombi/avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Današnji dan večinoma preživimo na štirih kolesih. A zgodnjega odhoda v smeri vasi Turtuk ne kaže zamuditi. Reka Shyok nas spremlja ob peščeni poti in dolina postaja vse bolj ozka. Sredi skalnate puščave ugledamo rodovitno oazo Turtuk. Muslimanska vas predstavlja začetek Baltistana in vse naokoli spominja na neko drugo deželo, kjer se je ustavil čas. Na strehah lesenih hiš se sušijo čiliji in paradižniki, naokoli rastejo orehi, jablane in marelice. Ozek potok obrobljajo vrbe ter topoli in z miniaturnega nekdanjega samostana v hribu se odpira razgled na rodovitno oazo. Gostoljubni domačini dodajo svojo piko na i in spomini na idilično vas nas grejejo vse do vasi Shyok. Daljšo vožnjo nam krajšajo razgledi in navdušujoči  vmesni foto postanki. Namestimo se v skromnem okolju.

kombi/avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Shyok ima izjemno strateško lego. Je zadnja indijska vas pred vojaško postojanko Daulat Beg Oldi, ki se nahaja 225 km severno na kitajsko-indijski meji. Shyok leži ob vilicah, kjer se istoimenski reki pridruži pritok Tangtse. Od tukaj zavije cesta proti severu po stari svilni poti, ki je vodila do Osrednje Azije in naprej. Slaba ura vožnje nas pripelje v popolnoma drugačno pokrajino. Levo in desno se širijo pašniki, ki jih prepredajo kratki ledeniški potoki. Kulise Bollywooda in oznake z imeni znanih ljudi, ki so se ustavili v obcestnih kavarnah, pripeljejo do azurnega jezera Pangong. Sinje modro nebo in zrcalna podoba okolice odsevata v velikem ogledalu. Sprehodimo se v okolici slanega jezera, katerega voda v soncu spreminja barvo kot kameleon. Pogumno zavihamo hlačnice in preizkusimo temperaturo vode ter njeno slanost. Večerjo si privoščimo v družbi domačih klepetavih turistov.

kombi/avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Pot v Leh vodi preko tretjega najvišjega cestnega prelaza na svetu Chang, kjer naredimo foto postanek pri tabli z nadmorsko višino. Za krajšo rekreacijo se ustavimo pri dveh še vedno delujočih budističnih samostanih. Barviti samostan Hemis poleg slikovitih fresk, bogatega muzeja s knjižnico in arhitekture, zaokroža kipec guruja Rimpočeja. Tukaj so vedno dobrovoljni menihi v rdečih haljah in v senci speči psi. Seveda ne gre izpustiti najboljšega približka palače Potala iz Lhase – samostana Thiksay. Na vzponu do glavnega dvorišča ogrejemo in razmigamo mišice za jutrišnji začetek trekinga. Razgled na samostan in okolico je magičen. Prihod v Leh, nastanitev in prost večer.

kombi/avtobus, hotel, zajtrk

Dopoldne zapustimo Leh in se odpeljemo na izhodišče pohoda. Končno napoči čas za treking! Pokrajina naokoli je zaenkrat še pusta, del poti nas spremlja prašna neurejena cesta, a se kmalu spremeni v pohodniku prijaznejšo pot. Današnji vzpon je minimalen, hoja je umirjena, da se naše telo navadi na aktivnosti na višji nadmorski višini. “Civilizacijo” pustimo za seboj in vstopimo v narodni park Hemis, ki je dom številnih ogroženih vrst, med drugim tudi snežnega leoparda. Zgodaj popoldne sledi namestitev v kampu, večerja in priprava na naslednji dan.

kombi/avtobus, hoje za 4 ure (okvirno 8 km), kampiranje/penzion, zajtrk, večerja

Treking v pravem pomenu besede se pričenja. Čaka nas dvourni vzpon na prelaz Ganda, ki slovi po vremenski nepredvidljivosti in konstantnem močnem vetru. Ne le vzpon in redek zrak, na vrhu prelaza nam dih vzame tudi razgled. Postreže nam z zasneženimi vrhovi Karakoruma in gorske verige Zanskar. Veseli prvega premaganega izziva kmalu usmerimo korak navzdol v dolino Markhe. Spust ni nič manj spektakularen kot vzpon, predvsem pa je sprejem zaradi višjih temperatur topel. Pričakata nas sotočje dveh hladnih rek in zelena oaza majhne vasi Skiu, ki se deli na zgornji in spodnji del. Sledi večerja in zaslužen počitek.

hoje za 7-8 ur (okvirno 16 km), kampiranje/penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji dan se odvija ob obrežju reke Markha. Spremljajo nas topoli, vrbe in grmičevje ter kamni mani, vgravirani z budističnimi mantrami, stupe in ruševine nekdanjih samostanov ter vasi. V vetru plapolajo pisane zastave in zdi se, kot da na vsakem koraku slišimo zvok molilnih mlinčkov, ki se je ujel v veje grmičevja in topolov. Zelena žitna polja se zdijo kot privid v suhi skalnati pokrajini. Obkrožajo nas špičasti vrhovi in strma pobočja. Prečkamo čisto ta pravi most in naš cilj je v največji vasi istoimenske doline. Večerja in počitek.

hoje za 6-7 ur (okvirno 20 km), kampiranje/penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Počasi zapuščamo spodnji, bolj topel in z drevjem poraščen del doline Markha. Vsaj dvakrat sezujemo čevlje, zavihamo hlačnice in zabredemo v svežino rečne vode, da preidemo na drugo stran. Pot postaja bolj slikovita in razgledi se z vsakim korakom vse bolj odpirajo. Iz najvišje ležeče zadnje vasi na naši poti – Hankarja, ugledamo v snežno odejo zavito piramidalno obliko Kang Yatseja. Podamo se mimo zadnjih žitnih polj v smeri pašnikov, kjer se podijo in sončijo svizci, belorepi zajci in veverice. Z modrega neba nas opazujejo orli, ki krožijo nad nami. Nebo prekrito z več milijoni zvezd nam zaželi lahko noč.

hoje za 5-6 ur (okvirno 12 km), kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Zadnji dan pristopa je pričakovano eden slikovitejših. Po daljšem vzponu se znajdemo ob svetem jezeru, v katerem se zrcali zasnežena piramida Kang Yatse, ki simbolično zaključuje dolino Markha. Jezero spokojno vabi, da si vzamemo nekaj časa za meditacijo pod budnim očesom kipca guruja Rimpočeja. Drugi del poti do zadnjega kampa Nyimaling vodi preko visokogorskega pašnika, kjer se pasejo jaki, koze, ovce in tudi konji iz doline. Kamp leži na odprti planoti, kjer konstantno piha veter in so nočne temperature nizke. Zjutraj lahko preseneti tudi kak centimeter snega. Pripravite rokavice in kape 😉.

hoje za 5-6 ur (okvirno 7 km), kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Zgodnji jutranji vzpon proti prelazu Kongmaru se zdi lažji zaradi jutranje megle, ki pokriva okolico. Na najvišji točki našega trekinga razgled z malo sreče seže ne le do Kang Yatseja, ampak na zasnežene vrhove Karakoruma (z veliko sreče tudi do K2) in doline Inda. Fotografiranje na prelazu v družbi barvitih plapolajočih zastavic je obvezno. Čaka nas razgiban spust, preko kamenja in morenskega materiala, v ozko slikovito sotesko. Izza nje nas znova pozdravijo majhne vasi, kjer počivamo ob čaju in piškotih. Sledi le še zadnji položnejši del poti po rečnem obrežju. V daljavi se večerno sonce že poigrava s stekli belih kombijev, ki čakajo na pohodnike.

kombi/avtobus, hoje za 8-9 ur (okvirno 15 km), hotel, zajtrk, kosilo

Pred odhodom bo v Lahu verjetno nekaj prostega časa za drobne užitke, nakupovanje ali zgolj samo počitek. Sledi prevoz na letališče in notranji let do Delhija. Skozi okno občudujemo veličastno goro dveh vrhov, Kang Yatse. Na letališču v Delhiju opravimo zadnje formalnosti in sledi le še let nazaj domov.

letalo, kombi/avtobus, zajtrk

Prihod na ljubljansko ali bližnje letališče. Konec potovanja.

letalo
CENA

Cena potovanja pri 8-18 potnikih: 2.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji let (Delhi-Leh-Delhi),

– 4 x nočitve v preprostih hotelih brez lokalne kategorizacije,

– 3 x nočitve v preprostih penzionih,

– 5 x nočitev (na trekingu) v šotorih (za dve osebi) v organiziranih kampih, v primeru penziona na trekingu lahko pričakujete skupinska ležišča,

– 12 x zajtrk,

– 5 x kosilo,

– 8 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– vse oglede po programu z lokalnim vodnikom,

– vsa potrebna dovoljenja za obisk doline Nubra in jezera Pangong,

– lokalnega gorskega vodnika (na trekingu),

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika, kuharja in njegove pomočnike (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje) v času trekinga,

– slovenskega vodjo poti,

– opremo za kampiranje,

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking,

– pripravo in organizacija potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se giblje od 700 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo in šotor 390 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3000 metrov,

– zavarovanje odpovedi,

– spalna vreča,

– napitnine 80 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za treking in dolino Nubra z jezerom Pangong potrebujemo dve barvni fotografiji.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 3.000 m do 5.360 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli in penzioni v Lehu in dolini Nubra ter jezeru Pangong so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. V kampih na trekingu spimo v šotorih za dve osebi (ali z doplačilom za eno osebo). Prhanje v času trekinga ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo velja za nočitve v hotelih in šotoru.

V času trekinga so v ceno vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Pri bivanju v hotelu v Lehu je vključen le zajtrk (3x), medtem ko ostale penzionske nastanitve v dolini Nubra in ob jezeru Pangong poleg zajtrka vključujejo tudi večerjo (3x).

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

VREME:

Podnebje na območju Ladaka je v poletnih mesecih monsunu navkljub zaradi padavinske sence suho. V juliju in avgustu lahko pade količinsko cca 150 mm dežja, vendar je druga polovica avgusta že vremensko bolj predvidljiva in suha. Povprečna dnevna temperatura se giblje od 20 ° do 30 °C, ponoči lahko pade temperatura tudi pod 10 °C, sploh v visokogorju in rečnih dolinah. Nočne temperature pod 0 °C v visokogorju niso nič neobičajnega. Zaradi višje nadmorske višine računajte na izjemno močno sonce tekom dneva. Na prelazih lahko pričakujemo padavine, tudi sneg. Najboljši čas za obisk Ladaka je od maja do septembra, saj so takrat cestni prelazi odprti in temperature ugodne. Poleti je nebo tudi jasno in dežela v tem času ponuja najlepše razglede na gore.

Več informacij o vremenu v Ladaku dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
OSREDNJA AZIJA 19 DNI

OSREDNJA AZIJA 19 DNI

18. 6. - 6. 7. 2024
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

13. 7. - 20. 7. 2024
PAKISTAN 21 DNI

PAKISTAN 21 DNI

13. 7. - 2. 8. 2024
ŠKOTSKA 9 DNI

ŠKOTSKA 9 DNI

27. 7. - 4. 8. 2024
trek MONGOLIJA 14 DNI

trek MONGOLIJA 14 DNI

21. 8. - 3. 9. 2024