SEVERNI PAKISTAN 16 DNI

Hindukuška avantura

Severni Pakistan. Slikovite gorske doline.

Pakistan je geografsko zelo razgibana dežela. Prav narava je Pakistanu v svojem nederju povila ene izmed najstarejših civilizacij na svetu (Mehergarh, Harappa, Mohenjo-daro) ter spisala bogato in burno zgodovinsko dogajanje. Severni Pakistan je znan po slikovitih dolinah. Nekatere izmed njih so lažje dostopne in povezane z dobro infrastrukturo, druge manj dostopne, a zato toliko bolj vznemirljive. V teh dolinah bivajo številna ljudstva raznolikih običajev, navad in jezika, vendar je vsem skupno neizmerno gostoljubje. Spoznali bomo politeistične in skrivnostne modrooke Kalaše, v dolini Hunza z domačini, ki že stoletja živijo v njenih izoliranih delih, odkrivali recepte dolgoživosti in iskali lokacijo utopičnega raja na zemlji Shangri-La.

Potovanje Istanbul, Samsara potovanja

Hindukuška avantura.

Baltistan je pakistansko severo-vzhodno ležeča pokrajina. Označuje ga stik treh najvišjih svetovnih pogorij: Himalaja na jugu, Hindukuš na severu-zahodu ter Karakorum, ki zapolnjuje osrednji del. Tukaj vladajo impresivni vrhovi sedem in osemtisočakov in trekingi pod njimi pomenijo izkušnjo brez primere. Na tem potovanju se iz Islamabada odpeljemo na sever Pakistana, skozi spektakularno pokrajino, vse do starodavnega kraljestva Čitral. Dneve preživimo v družbi Kalašev, nato pa se preko prelaza Shandur odpeljemo do mogoče najlepših krajev na tem svetu – Hunza. Avantura zagotovljena.

DATUM

8.7. – 23.7.2023

CENA

1.850 EUR +

letalska karta (leti iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Islamabadu.

letalo

Zgodnji jutranji ali dopoldanski prihod v pakistansko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Islamabad leži pod vznožjem v megleno kopreno zavitega hribovja Margalla. Prihod v hotel, namestitev in dopoldanski počitek. Popoldne si ogledamo Islamabad, eno izmed najbolje načrtovanih in zelenih prestolnic. Obiščemo mošejo Faisal in razgledišče Daman-e-Kok, od koder občudujemo iz bujnega zelenja štrlečo nerealno moderno infrastrukturo. Nato se v barvitem in živahnem sestrskem Ravalpindiju sprehodimo preko bazarjev, proti večeru pa se vrnemo v urejeno spokojnost Islamabada.

penzion ali hotel

Zapustimo Islamabad in se podamo na panoramsko vožnjo po slikoviti pokrajini. Na poti obiščemo lepo ohranjene in v pokrajino vpete ruševine budističnega samostana Takht-e-Bahi (Unesco). Z zelene pečine že več kot 2000 let zre v rodovitno dolino in na pot, po kateri so hodile noge tisočerih osvajalcev območja. Popoldne vstopimo v svet doline Swat, najlažje dostopne gorske doline, kjer terase in pobočja pokrivajo sadovnjaki in cvetje. Spremljajo nas zimzeleni gozdovi, vijugajoče divje rečice in šumeči potoki ter razgledi na gorovja, ki dolino obkrožajo. Večkrat se ustavimo, da v objektive ujamemo idilično lepoto. Nočitev v dolini.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas dolga vožnja, ki se z vmesnimi postanki lahko razvleče v cel dan. Pot pelje skozi slikovito pokrajino, spremljajo nas sivi ter ponekod zasneženi vrhovi gora in temno zelena gorska pobočja poraščena z zaplatami zimzelenih iglavcev. Obdelane terase v popolni simetriji padajo v dolino vse do čajno-mlečne reke Panjkora. Po nenehno vijugajoči prašni cesti prečkamo prelaz Lowari (3118 m) in se kratkočasimo s prelepimi razgledi. Prihod v Ayun – izhodišče kalaških dolin. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja     

Po zajtrku se podamo v osrčje kalaških dolin, kjer živijo Kalaši, se nahajajo na severu Pakistana v okrožju Čitral, kjer jih obdaja gorovje Hindukuš. Nočitev v največji in najbolj obljudeni dolini – Bumburet, ki se ponaša z lesketajočimi se potoki, rumeno-zelenimi polji in v meglice zavitimi hribi.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Mistična lepota in osupljiva nedotaknjena pokrajina vabita v senco sadnega drevja ali orehov, od koder ure občudujemo rumena in zelena polja ter smaragdne travnike. Prebivalci doline so Kalaši, ljudstvo z edinstveno kulturo, jezikom in politeistično vero. Predstavljajo najmanjšo versko in etnično manjšino Pakistana. Cel dan preživimo v njihovi gostoljubni družbi. Z veseljem nam razkrijejo čare svoje kulture in skrite kotičke dolin.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Pot nas vodi skozi mesto Čitral pod mogočnim Hindukušem. Regijo je »obiskala« tudi vojska Aleksandra Velikega in pustil še danes viden pečat lastne tradicije v običajih lokalnega prebivalstva. V Čitralu si ogledamo mestne znamenitosti in se sprehodimo skozi tamkajšnji bazar.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo pot, cesta se počasi izboljšuje, razgledi še vedno jemljejo dah. Naš cilj je zelena zaplata kraja Mastuj, ki leži na aluvialni ravnini dveh rek. Tako oddaljen je od vsega, da je popolni odklop zagotovljen.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Današnja bolj adrenalinska pot vodi preko prelaza Shandur. Domačini mu pravijo kar streha sveta in je predvsem znan po najvišje ležečem igrišču za polo na svetu. Že od nekdaj so okoliške doline dom trdoživih, a gostoljubnih prebivalcev, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem, čevljarstvom in pekarstvom. Vožnjo nadaljujemo skozi slikovito sotesko reke Ghizar, vse do fotogeničnega turkiznega jezera Khalti, v katerem se zrcalijo zasneženi vrhovi. Jezero se napaja iz okoliških ledenikov, zato je temperatura vode večino leta blizu ledišča, kar pa ne ustavi živahnih postrvi, ki bivajo v njem. Še eno popoldne in večer v zavetju narave.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Našo pot nadaljujemo po nekdanji svilni cesti v središče regije Gilgit-Baltistan. Regijo označujejo zgolj presežniki: izjemna pokrajina, nesramno dobri razgledi, najdaljši ledeniki zunaj polarnega območja, dom drugega najvišjega vrha sveta – K2, ostali razvpiti osemtisočaki … Ob spektakularni naravi pa je regija tudi izjemno kulturno in jezikovno raznolika. Po »karakorumski avtocesti«, eni najvišje ležečih asfaltiranih cest na svetu, skupaj s pisanimi ročno poslikanimi tovornjaki hitimo v smeri doline Hunza. Asfaltna cesta se postopoma vzpenja in že občudujemo goro Rakaposhi, katere zasnežena krona ob igranju s sončnimi žarki spreminja barvo. Pot dodatno krasijo terase z drevesi marelic, orehov in jabolk. Preden prispemo v Karimabad, se ustavimo še na mestu, kjer trčita indijska in evrazijska tektonska plošča. Na našem današnjem cilju nas obdajajo le mogočni zasneženi vrhovi sedemtisočakov. Naš penzion danes je v zgornji dolini, v Duikarju, znanem razgledišču na okoliške očake in dolino. Sprehodimo se do erodirane skale v obliki orlove glave in pričakamo sončni zahod. Nočitev

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes raziskujemo okolico doline Hunza. Obiščemo trdnjavo Altit, s katere strmimo v smaragdno reko, ki se vije 300 metrov pod nami. Povzpnemo se tudi do pravljične in fotogenične trdnjave Baltit (Unesco), ki nehote prikliče v spomin skrivnostno podobo Shangri-La. Vrnemo se nazaj v eno od mamljivih lokalnih kavarn na skodelico čaja ali kave.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se odpeljemo po »karakorumski avtocesti«, ki poleg čudovitih razgledov ponuja številne druge zanimivosti. Kot nebo modro jezero Attabad velja za »eno lepših« naravnih nesreč, saj je leta 2010 plaz zaprl reko, ki je poplavila rodovitna območja z naselji. Potem našo pot usmerimo naprej pod Passu, gorski masiv v Karakorumu, imenovan tudi »katedrale« zaradi špičastih vrhov, ki se dvigajo preko sedem tisoč metrov v nebo. Vožnja nazaj v Karimabad. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku sledi vožnja nazaj v Gilgit, nekoč znani postojanki na svilni cesti, ki danes služi kot baza za pohodniške in gorske odprave. Sprehodimo se skozi mesto in obiščemo v klif vklesano podobo Bude iz 7. stoletja, ki nosi simbolično sporočilo miru. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka spektakularna vožnja nazaj proti Islamabadu. Seveda se še vedno vozimo po »Karakorumski avtocesti«. Velik del naše poti vodi po prašnih cestah, ki z vsakim zavojem še vedno rahlo dvignejo srčni utrip. Ustavljamo se v obcestnih vaseh pomirjujoče pokrajine, občudujemo reko Ind, slapove, jezera in ročno poslikane barvite kamione, ki z nami hitijo vse od prelaza Babusar (4145 m). Prihod in nočitev v Naranu.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Nekaj časa se počutimo kot  bi bili v zeleni alpski dolini, potem pa se vključimo na moderno sivo cesto, ki nas pripelje nazaj v Islamabad. Še zadnje proste ure izkoristimo za zadnje nakupe ali kramljanje z domačini ob skodelici mlečnega čaja. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Če čas odhoda dopušča, izkoristimo proste ure za zadnje nakupe ali kramljanje z domačini ob skodelici mlečnega čaja. Odpeljemo se na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8 – 18 potnikih: 1.850 EUR + letalska karta

CENA VKLJUČUJE:

– 14 x nočitev v preprostih hotelih ali penzionih brez lokalne kategorizacije,

– 13 x zajtrk,

– 13 x kosilo,

– 13 x večerja,

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji in terenskimi vozili (kjer bo potrebno),

– vse vstopnine in oglede po programu,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena karte se giblje od 900 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Pakistan 50 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– doplačilo za enoposteljno sobo 300 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (okvirno, na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

PAKISTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo pakistanski vizum. Pridobimo ga v elektronski obliki na uradni spletni platformi https://visa.nadra.gov.pk/ vlade Pakistana. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list in barvno fotografijo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: potovanje in oba trekinga se odvijajo na višini od 1400 do 3700 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli in penzioni so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti.

V času potovanja so v ceno aranžmaja vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja).

Na splošno pa pakistanska hrana vsebuje veliko mesa z raznimi začimbami, kakšen zelenjavni curry, mesne rižote (pullao), leča in nekvašen kruh. Od začimb imajo Pakistanci zelo radi čili, tako da pričakujte bolj pikantno hrano.

Med pijačami je najbolj priljubljen mlečni čaj in zeleni čaj s kardamomom. Seveda bodo na voljo tudi druge brezalkoholne pijače. Alkoholne pijače niso vsesplošno dostopne (hoteli, posebne restavracije) in pitju le-teh se je na javnem mestu najbolje izogniti. Priporočamo vam pitje ustekleničene vode.

VREME:

Podnebje Islamabada in Pešavarja spada pod subtropska vlažna podnebja, kjer relativno vlago dodatno zvišuje še poletni monsun. Temperature čez dan lahko presežejo 35 °C, a se ponoči spustijo vsaj za 10 °C. Možni so vsakodnevni popoldanski nalivi.

V preostalem delu severnega Pakistana (po programu) so poletne temperature prijetne in ugodne, prelazi so odprti. Poletne dnevne temperature so 25-30 °C, medtem ko se temperature na trekingu spreminjajo glede na nadmorsko višino. Nočne temperature se lahko spustijo tudi pod 10 °C. Čez dan je praviloma tudi na trekingih močno sonce, sploh če ni zavetja sence. Najlepši čas za potovanje je od maja do oktobra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Izključene niso padavine (močnejši lokalni nalivi), v višjih legah tudi sneg. Več informacij o vremenu v Pakistanu najdete na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

15.7. - 31.7.2023
PERU 17 DNI

PERU 17 DNI

17.7. - 2.8.2023
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

5.8. - 12.8.2023
LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

19.8. - 2.9.2023
trek MONGOLIJA 14 DNI

trek MONGOLIJA 14 DNI

27.8. - 9.9.2023