MALEZIJA 17 DNI

V deželi Sandokana – potpuri okusov, kulture in narave

MalezijaKulturni potpuri, kjer utopija postane resničnost.

Malezija je dežela »popolne« kulturne, etnične in verske mešanice. Tak je lahko svet prihodnosti. Svet sobivanja v miru in spoštovanju drugačnosti. Utopija, ki postane resničnost na malezijskih tleh. Stoletja so sem prihajala različna ljudstva, se mešala z obstoječimi ter vnašala svoj sistem vrednot in običajev. Izjemna simbioza kulturne raznolikosti odseva v arhitekturi, ulični sline cedeči se kulinariki, praznovanjih, zgodovini, kulturni dediščini in napredku. Je dežela, ki zna izkoristiti potencial vsakega koščka potpurija in graditi moderno prihodnost v harmoniji s tradicijo. Dežela malajskega tigra ima veliko nesebično srce, ki širi brezmejno ljubezen do vsega in vseh.

Sarawak State Legislative Assembly (Dewan Undangan Negeri), Kuch

Ljubezen do narave ima ime. Tropska barvitost in Borneo.

Navkljub človeški težnji po razvoju in modernizaciji, je Malezija našla recept za uspešen obstanek njene krhke edinstvene narave. Tu so neskončne plantaže palm in gugajoče se krošnje tropskih dreves, v katerih gnezdijo pisane ptice in se igrajo raznolike opice. Tu najdemo ene najstarejših narodnih parkov in zaščitenih območij na svetu. Tropski gozdovi skrivajo pestro floro in favno, tudi nekaj endemičnih ogroženih živalskih vrst. Malezijski Borneo ima veliko ponuditi radovednemu popotniku, ki obožuje trope, naravo in raznoliko živalsko druščino. Tu je domovina orangutanov in Sandokana. In če dodamo potovanju še peščene plaže in toplo morje, dobimo zmagovalno kombinacijo.

DATUM

19. 4. – 5. 5. 2025

CENA

2.790 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Kuala Lumpur.

letalo              

Predvidoma večerni prihod v Kuala Lumpur, glavno mesto Malezije. Predstavljajte si preplet futuristične drznosti in azijske preprostosti. Fotogenični minareti in zgodovinski objekti se spogledujejo s steklenimi stolpnicami. Ozke ulice in široke avenije obkrožajo tradicionalne zgradbe z romantičnim kolonialnim pridihom. Neverjetni kontrasti modernega razvoja in globalizacije so vseprisotni. Prvo okušanje lokalne kulinarike in prosti čas za raziskovanje hotelske okolice.

avtobus ali kombi, hotel, večerja

Zjutraj ogled prestolnice, začeli bomo z obiskom državne mošeje. Vrnili se bomo v čas prvih zametkov prestolnice s sprehodom po labirintu ulic kitajske četrti in obiskali osrednjo tržnico. Odšli bomo na glavni trg republike in se čudili kolonialni arhitekturi ter zračnosti Kuala Lumpurja. Povzpeli se bomo na slavna dvojčka Petronas (nekdaj najvišja nebotičnika na svetu) in opazovali miniaturno mesto pod nami. Popoldne se odpeljemo še do jam Batu – kompleksa barvitih hindujskih templjev z znamenitimi »instagram« stopnicami. Tam se bomo prvič srečali z glavnimi prebivalci templjev in okolice – opicami. Večerja nas čaka na eni znamenitih ulic, ki se v mraku začne spreminjati v restavracijo na prostem.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk, večerja                 

Danes nas čaka daljša vožnja v najstarejši narodni park Malezije in hkrati tudi drugi najstarejši deževni gozd na svetu. Ves čas vožnje nas bo spremljala zanimiva pokrajina, ki ji poseben pečat dajejo tudi plantaže in kraške kamnite skulpture. Narodni park je dom najvišjega vrha celinske Malezije, gore Tahan na katero se odpira razgled iz vseh višjih predelov okolice. Opravili bomo formalnosti ob vstopu v narodni park in se namestili v skromnem hotelu skorajda sredi džungle. Po večerji se bomo srečali z lokalnim vodnikom in se podali odkrivat skrivnostni nočni svet starega deževnega gozda. Le pogumno, dobri duhovi bodo pazili na nas!

avtobus ali kombi, penzion/bungalov, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se odpravimo na daljši pohod. Tokrat bo okolica popolnoma drugačna kot ponoči, spoznavali bomo vse od insektov do rastja deževnega gozda. Pošteno vroče nam bo, saj je relativna vlažnost vedno visoka. Z malo truda se bomo povzpeli na vrh hriba Teresek in upali, da se v daljavi pokaže še najvišji vrh. Čaka nas tudi sprehod med krošnjami! Po kosilu sledi vožnja z motornim čolnom po reki Tahan do »ribjega zavetišča«, kjer se bomo naučili kakšno stvar ali dve o bogastvu malezijskih rek in življenju v deževnem gozdu. Poklonili se bomo ogromnemu drevesu in se »premočeni« vrnili na večerjo v hotel.

motorni čoln, penzion/bungalov, zajtrk, kosilo, večerja

Dopoldne prosti čas za lastne aktivnosti in raziskovanje, pogovore z opicami ali občudovanje dogajanja ob reki. Džungelska pustolovščina je za nami. Popoldne se odpeljemo do znamenitih čajnih plantaž Malezije z nekaj postanki na poti za osvežitev in fotografiranje. Nadmorska višina in smaragdni griči plantaž bodo prinesli občutek večje svežine. Večerja ob sproščenem druženju bo tista prava, značilna za ta predel, ki pogreje, imenovana »steam boat«.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Dan začnemo z obiskom najlepšega dela tega hribovitega predela – visokega tropskega mahovnega gozda. Sprehod poteka po urejeni leseni poti, dvignjeni nad podrastjo. Občudovali bomo mahove in lišaje, ki se zajedajo v stebla in veje nizkih dreves. Uživali bomo ob razgledih in svežem skorajda zdravilnem zraku. Sledi spust s terenskimi vozili v dolino, kjer bomo obiskali čajno plantažo in si privoščili skodelico čaja ali kave. Popoldne se bomo seznanili z lokalno proizvodnjo sadja in cvetja, se družili z metulji, obiskali še kak tempelj na poti in zaključili v jagodnih plantažah. Dan bo pester in poln dogajanja. Zvečer se bomo sprehodili po glavni ulici mesta in zaman iskali spokojnost narodnega parka.

avtobus ali kombi, terenska vozila, hotel, zajtrk, kosilo

Nov dan bomo ponovno pričeli na štirih kolesih. A dolga vožnja se bo izplačala, verjemite. Na poti nas čaka veliko dogajanja in zanimive pokrajine. Na polovici današnje poti se bomo ustavili v mestu Kuala Kangsar. Domačini mu pravijo kar najlepše kraljevo mesto Malezije. Ob prihodu nas bo pozdravil stolp z uro, kmalu se bo pokazala prelepa mošeja. Predstavljajte si bele zidove z zlato kupolo in minareti, ki se dvigajo nad palme pod modro nebo. Nedaleč vstran ob reki stoji nič manj impozantna in razkošna sultanova palača. Mesto je bilo prvo v Maleziji s plantažo kavčukovca. Njegove stare zgradbe so še vedno paša za oči in zgodbe spodbujajo domišljijo. Sledi vožnja do pristanišča Kuala Kedah, kjer se bomo vkrcali na trajekt za otok Langkawi. Prevoz do hotela in namestitev.

avtobus, trajekt, hotel, zajtrk, kosilo

Končno na idiličnem tropskem otoku. Palme, morje in peščene plaže. A danes ni dan za počitek, danes je čas za akcijo. Najprej se bomo odpeljali do slapu Telaga Tujuh, malo se bo treba potruditi tudi peš in tisti drzni se bodo celo okopali. Sledila bo vožnja z gondolo do »nebeškega sprehoda« – mostu, ki se kot kača zvija 660 metrov visoko. To bo sprehod izjemnih razgledov nad okoliške peščene otoke, zamegljeni ocean in smaragdni tropski deževni gozd. Po kosilu gremo pogledat še na rajsko plažo od tam pa do plantaž kavčukovca in kokosa. Zaključimo z obiskom skrivnostne vasi Air Hangat z zdravilno fontano in zanimivimi lokalnimi legendami.

avtobus, gondola, hotel, zajtrk, kosilo

Dobrodošli med mangrovami! Najlepše se jih vidi in občuti s kajakom, zato danes ne bomo zamudili rekreacije veslanja. Vsak zamah vesla bo nagrajen. Pozdravljale nas bodo zračne korenine, vidre, vodomci, raki … Namesto belih apnenčastih skulptur, nas bodo očarale temne granitne stene, peščeni otočki in mirna zelena reka, ki se izteka v Andamansko morje. Po rekreaciji bo prijalo dobro domače kosilo, popoldne pa bo prosti čas za kopanje ali nakupovanje ob hotelu.

avtobus, kajak, hotel, zajtrk, kosilo

Zgodnji odhod z otoka Langkawi in vkrcanje na trajekt do kopnega. Le za kratek čas bomo vozili po celini, saj bomo že kmalu na otoku Penang. Jurčkovo mesto kar kliče na odkrivanje umetniško bogatih uličic. Vozili se bomo s trikolesnimi rikšami, kar je del UNESCO-ve promocije mesta. Pripravili bomo fotoaparate, da ovekovečimo domiselno ulično umetnost, zanimive in prijazne domačine, barvito sadje in jedi. Zamudili ne bomo angleških arhitekturnih spomenikov, kitajske ter indijskih četrti in slavnih lesenih pomolov. Cilj trikolesnikov je Modra palača in od tukaj bomo sami peš raziskovali mesto in kulinarične užitke do poznih nočnih ur.

avtobus, rikše, trajekt, hotel, zajtrk, kosilo

Skupaj z jutranjim vrvežem pisanega mesta se bomo odpeljali proti najmanjšemu narodnemu parku Malezije. Čakala nas bo bela peščena opičja plaža in pohod skozi tropski gozd. Ja, morje in lepe neobljudene plaže si je treba zaslužiti! Po dopoldanski idili se bomo vrnili na obrobje George Towna, kjer se nam oči ne bodo odlepile od mogočne boginje milosti, ki gleda navzdol na mesto. Povzpeli se bomo do budističnega templja Kek Lok Si in občudovali ogromno arhitekturno stvaritev s še lepšimi in preciznimi detajli. Povratek v hotel in prost večer.

avtobus, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel, zajtrk, kosilo

Končno napoči dan za obisk Vzhodne Malezije ali malezijskega dela Bornea. Zgodnji jutranji let in prihod v Kuching, imenovan mačje mesto. Prtljago bomo odložili v hotelu in že bomo na poti v narodni park Bako. Vkrcali se bomo na motorni čoln in stiskali pesti, da se nam prikažejo sramežljivi prostoživeči prebivalci parka. Danes bomo s pogledi iskali dolgonose opice, merjasce, varane, komodoške zmaje, makake in celo krokodile … Kosilo bo znotraj parka, zato bomo pazili, da nam navihane »poredne« opice ne odnesejo obroka. Pozno popoldne se vrnemo in namestimo v hotelu. Sledil bo prostovoljni sprehod ob reki, iskanje mačkonov, lov za fotografijami in vpogled v nočno življenje Sarawaka. Po želji boste lahko razvajali tudi brbončice.

letalo, avtobus, motorni čoln, penzion/bungalov, zajtrk, kosilo

In smo jih le dočakali, orangutane namreč. Zgodaj zjutraj se bomo odpeljali v Semenggoh, kjer orangutani prosto živijo. Vsak dan jim zjutraj oskrbniki parka prinesejo malo sadja za sladkanje. Orangutani so pol-divji in pridejo, če se sami tako odločijo. No, po naših izkušnjah jih bo nekaj zagotovo tam. Po doživetju z orangutani si bomo v turistično-kulturni vasi ogledali plesno predstavo in se poučili o številnih na Borneu živečih etničnih skupinah ter njihovih navadah. Popoldne boste preživeli na najlepši plaži v bližini Kuchinga, imenovani Damai, ki se nahaja znotraj urejenega resorta. Zvečer prevoz nazaj v hotel in prosto za lastne aktivnosti.

avtobus, penzion/bungalov, zajtrk, kosilo                      

Zjutraj pomahamo Borneu in orangutanom v slovo. V slabih dveh urah bomo nazaj na celinski strani Malezije. Po letaliških formalnostih se  bomo odpeljali v Sepang. Tukaj bomo na lastne oči videli in celo preizkusili znamenito dirkalno stezo. Pozno popoldne se bomo znašli spet v vrvežu glavnega mesta. Izkoristili bomo prosti čas za zaslužen počitek, za nakupe ali uživanje v najljubših malezijskih okusih.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

V skladu z časovnico mednarodnih letov sledi prevoz na letališče. Slovo od Malezije. Let proti domu. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 2.790 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranja leta George Town-Kuching, Kuching-KLIA (letališče Kuala Lumpur),

– 10x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 4x nočitve v penzionu ali bungalovih (brez lokalne kategorizacije),

– 13x zajtrk,

– 10x kosilo,

– 5x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji, motornimi čolni, trajektom, terenskimi vozili,

– vse vstopnine, takse in dovoljenja za narodne parke (Taman Negara, Baku, Langkawi),

– vožnja in ogled s trikolesno rikšo v George Townu,

– ‘nebeški’ sprehod na Langkawiju,

– vožnja s kajaki na Langkawiju,

– kopanje v resortu na plaži Damai,

– plesna predstava v Kuchingu,

– kratka krožna vožnja (10 min) po dirkališču v Sepangu,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu (ogledi v Kuala Lumpurju vključno z nebotičnikoma dvojčkoma Petronas, jame Batu, viseči mostovi v Taman Negara, ogledi po programu v Cameron Highlands (rastlinjaki, kmetije in čajne plantaže) in Kuala Kangsar (Stara palača), obisk orangutanov Semenggoh, vstopnina v Kulturno vas Sarawak,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 590 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO MALEZIJI:

Aktivnost potovanja: srednja. Pohodi so fizično lahko naporni, saj gre za veliko stopnjo vlažnosti v zraku in relativno visoke temperature. Razdalje in višinske razlike niso velike. Gre za pogosta ustavljanja in predvsem za uživanje v pokrajini. Nekoliko naporni so lahko tudi ogledi mest, kjer je malo več pešačenja. Dodatnim naporom in hitrejši utrujenosti prispeva visoka relativna vlaga v zraku, predvsem tistim, nevajenim tropov.

Prevozi: preprosti kombiji/avtobusi za skupino bodo dovolj udobni za daljša potovanja. Posebni prevozi so potrebni, če želimo doživeti deželo v pravem pomenu besede (terenska vozila, kajaki, trikolesne rikše …), a vožnje z njimi ne bodo predolge. Čolni so ponavadi leseni, motorizirani z lesenimi sedišči, ampak dovolj udobni za trajanje po programu. Daljše destinacije (do Bornea) premagujemo z notranjimi leti.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev na dan vstopa v Malezijo. Dolžnost vsakega potnika je, da nam do časa zagotovi vse prave dokumente in točne podatke.

MALEZIJSKI VIZUM: Slovenski državljani vizuma za vstop v državo (za bivanje do 90 dni) ne potrebujejo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Hoteli, ki jih uporabljamo na naših potovanjih po Maleziji so 3* (lokalne kategorizacije) tradicionalni, preprosti in čisti, z lastno kopalnico. Preprosti hoteli pomenijo namestitev brez lokalne kategorizacije, vendar z ustrezno higieno in čistočo, nahajajo se znotraj narodnih parkov in z njimi upravlja država. Lahko ste nameščeni v bungalove, a sobe so opremljene z lastno kopalnico.

PREHRANA:

Malezija je prava kulinarična svetovna pustolovščina. Vabi na raziskovanje umetelnih mešanic različnih svetovno znanih kuhinj, lahko pa je samostojna (malajska, kitajska, indijska,…). Če vas mika kulinarično eksperimentiranje, potem recite Maleziji DA. Če iščete dieto, potem to ni dežela za vas. Zajtrku se reče ‘obrok pod drevesom’ in se praviloma prične z nasi lemak (riž, mesna ali zelenjavna omaka, jajček) ali roti chanai (masleni nevzhajan kruh z omako), zraven prija mlečni čaj umazano roza barve, instant kava ali sveži sadni sok. Kosilo je paša za oči in izbor je velik, prav tako večerja. Naj se vam ne bo težko usesti na plastične stole za plastične mize ali na klopce v parku s škatlico polno lokalnih dobrot. Za vegetarijance je izbira lahko precej omejena, ostali pa boste našli ribe in morske sadeže, meso (tudi svinjino), riž, rezance, juhe, zelenjavo in tropsko sadje. Pregrešno dobre sladice vabijo na vsakem koraku. Sambal (pikantna začimbna mešanica/omaka) dodaja piko na I umami okusu. Hrana je ostro začinjena, vendar se dobi tudi blažje različice.

Pijača je raznolika, alkoholna in brezalkoholna se dobi povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Malezija je muslimanska dežela. Izven večjih krajev je še precej tradicionalna. Oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme z visoko vlago. Obutev naj bo predvsem udobna. Za pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali, za sprehode in pohode pa priporočamo nepremočljive pohodne čevlje.

VREME:

Podnebje v obdobju potovanja je optimalno. Podnebje v Maleziji je tropsko, padavine so praviloma enako razporejene skozi leto in temperature prav tako konstantne med 25-33°C. Relativna vlaga v zraku je konstantno nad 80% in se tik pred monsunom lahko zviša tudi preko 90%. Največ neprijetnosti (močni nalivi, orkanski vetrovi, poplave,…) z vremensko situacijo povzroči severovzhodni monsun, ki odda obilico padavin med oktobrom in februarjem, in lahko na Borneu traja vse do aprila.

Več informacij o vremenu v Maleziji dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

Električna napetost v Maleziji je 240 V. Vtičnice so tip G, enake angleškim. Priporočamo adapter. Internet je na voljo v mestih in hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti. lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

8. 3. - 22. 3. 2025
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

21. 3. - 1. 4. 2025
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

26. 3. - 6. 4. 2025
NEPAL IN TIBET 17 DNI

NEPAL IN TIBET 17 DNI

5. 4. - 21. 4. 2025
KITAJSKA 14 DNI

KITAJSKA 14 DNI

20. 4. - 3. 5. 2025